Wil jij een van de meest mysterieuze plekken van IJsland ontdekken? Dan is Budakirkja daar eentje van. Toen ik er voor het eerst was in oktober, was het super mistig en kleurde de omgeving oranje van de herfstkleuren. De mist hing erg laag en dat leverde prachtige plaatjes op naast de zwarte kerk. Ben je nieuwsgierig naar Budakirkja en wil je er meer over weten? Lees dan snel verder.

Wat is Budakirkja?

Budakirkja is een kleine, zwarte kerk. Het staat bekend als een van de meest pittoreske en iconische kerken van het land. De kerk werd oorspronkelijk gebouwd in 1703, maar is in de loop der jaren meerdere malen gerestaureerd en herbouwd. De huidige kerk werd in 1987 herbouwd nadat één lid van de kerk had gepleit om de kapel terug te brengen. Het heeft een historische begraafplaats en ook relikwieën zoals een klok en kelk uit de tijd dat de kerk voor het eerst werd opgericht. Maar de echte aantrekkingskracht van de locatie is de volledig zwarte verfbeurt en de afgelegen ligging. Vanaf de kerk heb je een spectaculair uitzicht op het omliggende landschap, waaronder de Snaefellsjökull-vulkaan, de zwarte lavavelden en het strand. 

Budakirkja is een populaire bestemming voor zowel toeristen als lokale bewoners, vanwege zijn charmante architectuur en historische betekenis. De kerk is van binnen vrij simpel, maar wel sfeervol en schattig. Het is ook een locatie waar veel mensen trouwen, ook door het prachtige uitzicht bij de kerk.

Waar is Budakirkja van gemaakt?

De kerk is gemaakt van hout en de buitenkant is zwart geverfd met pek. Dit is een soort teer wat ze vroeger gebruikten om boten mee te schilderen, zodat deze beter tegen het water konden.

Waar ligt Budakirkja in IJsland?

Budakirkja is gelegen in het kleine dorp Búðir, dat zich bevindt op het schiereiland Snaefellsnes aan de westkust van IJsland. Het is zeker de moeite waard om Snaefellsnes te bezoeken, want er is zoveel te doen en te zien. Ga bijvoorbeeld zeehonden spotten op het Ytri Tunga strand of bezoek de Kirkjufell berg. Op onderstaande kaart zie je precies waar Budakirkja ligt. 

Budakirkja ligt op het schiereiland Snaefellsnes

Hoe bereik je Budakirkja?

Je kunt Budakirkja op twee manieren bereiken, namelijk met je eigen (huur)auto of met een excursie vanuit Reykjavík. 

Naar Budakirkja met de auto

Om zelf bij Budakirkja te komen is het van belang om een auto te huren. Vanuit Reykjavík neem je de ringweg (route 1) in westelijke richting. Na ongeveer 20 kilometer rijden kom je aan bij een kruispunt in Borgarnes. Hier sla je af naar het noorden en volg je route 54, de Snaefellsnesvegur. Deze weg leidt je door het prachtige landschap van het schiereiland Snaefellsnes.

Na ongeveer 80 kilometer rijden op de Snæfellsnesvegur, kom je aan bij het dorpje Búðir. Het dorp is gelegen aan de zuidkust van het schiereiland en biedt een adembenemend uitzicht op de Snæfellsjökull-vulkaan en de nabijgelegen zwarte lavavelden. Op een gegeven moment zie je een bordje staan met Budakirkja linksaf en aan de rechterkant de Bjarnafoss waterval. Je slaat linksaf en volgt de weg, waarna je de kerk vanzelf ziet liggen.

Tip: als je via mijn linkje een auto huurt bij Blue Car Rental krijg je automatisch 5% korting!

Huur je auto met 5% korting bij Blue Car Rental

In de zomermaanden is het ook erg leuk om een camper te huren. Dit kan bij Worldwide campers, waar je veel aanbieders kunt vergelijken.

Naar Budakirkja met een excursie

Er zijn ook een aantal excursies naar het schiereiland Snaefellsnes, waar je natuurlijk ook Budakirkja bezoekt. Verder staan de rotsformaties bij Arnarstapi nog op het programma, de Kirkjufell berg met waterval, Ytri Tunga zeehonden strand en meer. Boek hier jouw excursie naar het schiereiland Snaefellsnes.

Parkeren bij Budakirkja

Als je linksaf slaat richting Budakirkja dan moet je de weg voor ongeveer twee kilometer volgen. Dan kom je vanzelf de kerk met de kleine parkeerplaats tegen. Hier kun je gratis parkeren. Er zijn verder geen faciliteiten aanwezig. 

Overnachten in de buurt van Budakirkja

Er zijn eigenlijk te veel mooie dingen te zien op Snaefellsnes om er maar één dag naartoe te gaan. Je kunt bijvoorbeeld een walvisboottocht maken bij Laki Tours in Olafsvík, wandelen van Hellnar naar Arnarstapi en langs de prachtige kliffen. Als je tussen september en april gaat, kun je misschien wel het noorderlicht zien bij Budakirkja. Ik heb de leukste overnachtingen in de buurt van Budakirkja hieronder voor je op een rijtje gezet. 

  • Hotel Budir, gelegen op 180 meter van Budakirkja. Dit hotel heeft een geweldig uitzicht op het strand en je hebt letterlijk niks om je heen. 
  • Nátthagi Luxury Cottage, gelegen op 14,2 kilometer van Budakirkja. Deze cottage is ideaal als je met 4-5 personen bent. 
  • Lysuholl, gelegen op 12,8 kilometer van Budakirkja. 

Wandelen bij Budakirkja

Direct vanuit Budakirkja kun je verschillende wandelpaden bewandelen die je meenemen door de prachtige landschappen. Ik ben hier met super mooi weer geweest in juli en met heel mysterieus en mistig weer in oktober. Beide waren echt geweldig en zo anders. Een populaire wandelroute is langs de kust, waar je langs ruige kliffen loopt. Hier (en op meerdere plekken op Snaefellsnes) slaat de zee keihard tegen de kliffen en kun je genieten van een prachtig panoramisch uitzicht op de oceaan.

Budir dorp

Búðir was ooit een welvarend vissersdorp en een van de meest actieve handelsposten op Snaefellsnes. Middeleeuwse bronnen beschrijven Búðir als een van de belangrijkste havens van IJsland en archeologisch bewijs suggereert handelsactiviteiten die teruggaan tot de vroegste nederzetting van IJsland. Aan het begin van de 19e eeuw werd de handelspost verlaten, maar tegenwoordig bloeit het gebied economisch dankzij het toerisme.

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *