Het huren van een camper is de laatste jaren enorm populair geworden. Zo ook in IJsland in de zomermaanden, want dan laat het weer dit (meestal) goed toe. Het huren van een camper heeft vele voordelen, maar je moet er wel mee om kunnen gaan. IJsland neemt daarin namelijk nogal wat uitdagingen met zich mee. Benieuwd of het huren van een camper in IJsland iets voor jou is? Je ontdekt het in deze blog. 

Waarom een camper huren in IJsland?

Een camper huren in IJsland is om meerdere redenen een geweldig idee. Als je van plan bent om IJsland zelfstandig te verkennen heb je wel een huurauto of camper nodig. 

Voordelen camper huren

 • Je hebt zowel je vervoer als je accommodatie in één. Je betaalt niet nog extra voor hotels of guesthouses die vaak erg prijzig kunnen zijn, vooral in de zomer. 
 • Je hebt meestal een gaspitje waar je zelf op kunt koken. Door zelf te koken in plaats van te gaan uiteten kun je veel geld besparen. In veel campers zitten pannen, borden etc. 
 • Een camper geeft je the best of both worlds! Je krijgt de IJslandse kampeerervaring, maar met meer comfort en veiligheid dan een tent zou bieden. Je hebt een stevig dak boven je hoofd om je beter te beschermen tegen het onvoorspelbare IJslandse weer en voorzieningen om dingen zoals koken gemakkelijker te maken.
 • Je hebt de ultieme vrijheid om te gaan en staan waar je wil. Je hoeft niet voor een bepaalde tijd in je hotel/guesthouse te zijn en als je ergens een nachtje langer wil verblijven is dat mogelijk. 

Nadelen camper huren

 • Je moet toch overnachtingen boeken op campings, want wild kamperen is illegaal in IJsland. Hoewel sommige campings in IJsland gratis zijn, kosten de meeste ergens tussen 5 en 18 euro per persoon per nacht. Veel campings sluiten ook voor de winter, dus houd daar rekening mee bij het plannen van je reis. 
 • Hoewel de meeste campings creditcards accepteren om een plek te reserveren, werken de douche- en was faciliteiten vaak met munten. Zorg ervoor dat je genoeg IJslandse Kronen (ISK) hebt voordat je Reykjavik verlaat.
 • De meeste camper busjes in IJsland zijn handgeschakeld. Als je een automaat bent gewend, zal het even aanpassen zijn. 
 • Je moet minimaal 23 jaar oud zijn om een camper te huren. 

Camping Card IJsland

Je kunt een Camping Card kopen. Dit is een prepaid kaart waarmee je toegang krijgt tot maar liefst 38 campings. Je kunt er met 2 volwassenen en twee kinderen maximaal 28 nachten mee kamperen in IJsland. De kaart is alleen geldig in de zomermaanden. De kaart kost bijna 20.000 ISK, omgerekend zo’n 140 euro. Dat is dus heel goedkoop, maar je zit wel vast aan de bijbehorende campings. Overweeg dus goed waar je voor kiest; budget kamperen met minder vrijheid of duurder kamperen met alle vrijheid. Bestel de Camping Card IJsland hier. 

Waar kun je een camper huren in IJsland?

Bij Worldwide Campers kun je gemakkelijk een goede camper huren. Zij hebben campers van de verschillende aanbieders en zo kun je jouw perfecte camper vergelijken en kiezen. Alle huurcampers zijn standaard verzekerd tegen: wettelijke aansprakelijkheid, schade middels een CDW verzekering en diefstal.

Deze verzekeringen dekken eventuele schade aan je huurcamper bij een (eenzijdig) ongeval, vandalisme of diefstal. Er is wel een eigen risico (afhankelijk van verhuurder), dat je voor €7,50 per dag zou kunnen afkopen. Zo ga je zonder zorgen op pad in het prachtige IJsland!

Boek hier jouw camper bij Worldwide Campers.

Boek je camper bij Worldwide Campers

Wanneer een camper huren in IJsland?

De beste tijd van het jaar om te kamperen in IJsland is van de lente tot de herfst. De meeste campings zijn geopend van juni tot augustus. Naast het feit dat veel campings en wegen in de winter sluiten, is het weer erg guur en koud. Dan overnacht je toch liever in een warm hotel of guesthouse.

Je moet ook goed bedenken wat je allemaal wil zien als je naar IJsland op roadtrip gaat. Als je het rustigste weer wilt met het meeste daglicht, de bloeiende lupine en papegaaiduikers wilt zien, kun je het beste tussen mei en september IJsland bezoeken. Je zult relatief warmer weer hebben, meer groen zien en in juni de middernachtzon ervaren.

Als je de drukte wilt vermijden of een kans wilt hebben om het noorderlicht te zien, dan moet je in de winter komen, tussen oktober en begin april. Dit is ook de goedkoopste tijd om naar IJsland te reizen aangezien het laagseizoen is en er minder toeristen zijn. De prijzen van campervans zijn dan ook een stuk goedkoper, net zoals de prijzen van hotels/guesthouses. Een camper huren in IJsland in de winter betekent dat je onderzoek moet doen en de weinige campings moet vinden die het hele jaar door open zijn. Je hebt dan ook zeker een goede verwarming nodig!

Hoe zijn de wegen in IJsland?

Je zou het misschien niet verwachten, maar de wegen in IJsland zijn over het algemeen erg goed! Ik vind het nog gemakkelijker rijden dan in Nederland (als de weersomstandigheden goed zijn). Het grootste gedeelte van je rondreis rijd je op de ringweg. Deze weg van 1332 kilometer gaat het hele eiland rond en is goed verhard. Het is een eenbaansweg zonder vluchtstrook en je kunt er gemakkelijk inhalen.

De wegen rondom Reykjavík en de golden circle route zijn ook erg goed. Neem je ergens een afslag van de ringweg dan moet je niet raar opkijken als je opeens op een ongeasfalteerde gravelweg rijdt. Wij hadden (gelukkig) een auto met vierwielaandrijving toen wij vanuit het noorden van IJsland naar het Snaefellsnes schiereiland reden. We wisten namelijk niet dat het eerste gedeelte van route 54 onverhard was met diepe gaten.

Mag je overal rijden met een camper in IJsland?

Je mag eigenlijk op alle officiële wegen rijden met een camper. Het is vooral afhankelijk of je een 4×4 camper hebt gehuurd, of niet. 

Wanneer heb ik een 4×4 camper nodig in IJsland?

In principe is het verstandig om tussen begin oktober en eind april een camper met vierwielaandrijving te huren. Dit geeft je een veiliger gevoel als het onderweg zou gaan sneeuwen of hard waaien. Vaak is het in deze maanden gewoon nodig om gemakkelijk je volgende overnachtingsplek te bereiken.

De IJslandse Hooglanden zijn bereikbaar in de zomermaanden (eind juni t/m augustus). Het bezoeken van de Hooglanden is alleen toegestaan met een 4×4 auto of camper, omdat je over gravelwegen rijdt en soms zelfs rivieren moet oversteken. Wegen waarop je alleen met een 4×4 camper mag rijden worden aangegeven als F-road. Je krijgt een boete als je hier met een standaard camper op rijdt en geloof me; daar wil je ook niet rijden met een gewone camper. Het is geen pretje om in the middle of nowhere vast te zitten.

In de wintermaanden is het aan te raden om sneeuwkettingen erbij te huren. Bekijk voordat je gaat rijden altijd de IJslandse wegenwebsite road.is om te zien of er wegen niet toegankelijk zijn. Houd daarnaast altijd het weer in de gaten. Als de IJslandse wegenwebsite een negatief advies geeft om te rijden, zou ik dat advies altijd opvolgen. Ik heb meerdere verhalen gehoord van toeristen die gestrand zijn langs de weg, omdat de auto/camper van de weg was gewaaid of omdat zij niet verder kwamen in de sneeuw. Realiseer je dat het IJslandse rescue team bestaat uit vrijwilligers en zij ook hun eigen leven riskeren om jou te komen redden.

Rijden op de ringweg van IJsland

Wat kost een camper huren in IJsland? 

De kosten van het huren van een camper zijn erg afhankelijk van de maand waarin je IJsland bezoekt en het model camper dat je wilt huren. Ga jij in het hoogseizoen (juli/augustus)? Dan kun je hoge prijzen verwachten. Het huren van een auto is dan namelijk ook peperduur. Wil jij een kleine campervan huren? Dan ben je natuurlijk veel goedkoper uit dan dat je een grote 4×4 camper huurt met keuken.

Als je een camper in het hoogseizoen boekt dan kun je rekenen op minimaal €200 per dag voor een 2-persoons camper. Voor een 4-persoons camper betaal je minimaal €350 per dag. Als je een roadtrip van 14 dagen maakt ben je dus minimaal €2800 kwijt aan je camper exclusief benzine. Als je een camper in het laagseizoen boekt dan kun je rekenen op minimaal €120 per dag voor een 2-persoons camper. Voor een 4-persoons camper betaal je minimaal €200 per dag. Als je een roadtrip van 14 dagen maakt ben je dus minimaal €1680 kwijt aan je camper exclusief benzine. Dat scheelt je toch al gauw €1000 als je buiten het hoogseizoen gaat.

Verkeersregels in IJsland

Net zoals in Nederland rijden ze in IJsland aan de rechterkant van de weg en moet je links inhalen. Je moet altijd je lichten aan hebben tijdens het rijden. Op een kruising heeft degene die van rechts komt voorrang, maar bij een rotonde heeft de bestuurder die al op de rotonde is voorrang op de bestuurders die de rotonde op willen rijden. Let op: bij rotondes met twee of meer rijstroken geldt de (ongeschreven) regel dat de bestuurder op de binnenste rijstrook voorrang heeft met afslaan op de buitenste rijstroken. Bij een Einbreid Brú (eenbaans brug) heeft de bestuurder die de brug het eerst nadert voorrang. In onderstaand schema vind je ook de toegestane snelheid in IJsland. Lees in deze blog alle verkeersregels in IJsland.

De snelheden in IJsland

Tanken in IJsland

Tanken in IJsland is iets anders dan wij gewend zijn in Nederland. Er zijn bemande tankstations, maar ook onbemande. Je kunt je creditcard of pinpas gebruiken. Het grote verschil is het afnemen van liters benzine of diesel. Wij steken die slang in onze auto/camper en stoppen als hij vol is. Dit kun je ook doen in IJsland, maar dan wordt je creditcard belast met borg en dat kan wel €300 zijn per tankbeurt. Dit wil je natuurlijk niet. Het beste is om een bedrag aan te geven bij de pomp, bijvoorbeeld 10.000 ISK. Je tankt dan voor €71 en dit bedrag wordt dan van je creditcard afgeschreven. Als je toch minder dan dit bedrag kan tanken krijg je het overige geld weer teruggestort.

In het zuidwesten en zuiden van IJsland zijn voldoende tankstations te vinden. Ben je in de Oostfjorden of de Westfjorden? Dan is het verstandig om te tanken als je tank nog voor de helft gevuld is. Better safe than sorry…

Auto huren IJsland

Ben je na het lezen van deze blog erachter gekomen dat een camper huren in IJsland niet voor jou is weggelegd? Ga jij toch liever met een eigen huurauto en wil je overnachten in een hotel of guesthouse?

Dan raad ik je aan om een auto te huren bij Blue Car Rental. Tip: Als je via mijn linkje boekt bij Blue Car Rental, krijg je automatisch 5% korting!

Huur je auto met 5% korting bij Blue Car Rental

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

2 reacties op “Camper huren IJsland; geniet van de ultieme vrijheid

 1. Janet zegt:

  Ik ben nog nooit in IJsland geweest, maar het staat erg hoog bij mij op de lijst. Het lijkt me een prachtige bestemming en als ik er heenga, zou ik heel graag een camper willen huren. Het lijkt me een ideale manier om het eiland te ontdekken, ik houd van die vrijheid.

  • Chayenne zegt:

   Hee Janet, het huren van een camper is echt geweldig. Vooral in de zomermaanden kun je veel kosten besparen omdat de hotels/guesthouses dan erg prijzig zijn. Het is de ultieme manier van vrijheid ervaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *