In het zuiden van IJsland, dichtbij Reykjavík, vind je de populaire golden circle. In het noorden kun je de diamond circle rijden die stiekem nog veel indrukwekkender is. De route brengt je langs de mooiste watervallen en maanlandschappen. Je hebt de kans om een van de meest geologisch actieve gebieden ter wereld te ervaren. 

Autorijden in noord- IJsland

Je kunt de diamond circle gemakkelijk zelf rijden van mei tot en met oktober. In de wintermaanden is het ook mogelijk, maar huur dan een 4×4 auto. Het kan dan wat riskanter worden, dus houd het weer en road.is goed in de gaten. Je kunt de diamond circle in één dag rijden, maar dan ben je wel vrij lang onderweg. Met 2-3 dagen zit je altijd goed. 

Tip: huur je auto bij sunnycars, zodat je zorgeloos en verzekerd op reis gaat. 

Huur je auto bij sunnycars

 

Wil jij alleen het noorden van IJsland verkennen? Dat is zeker mogelijk, gezien je ook vanaf Rotterdam naar Akureyri kunt vliegen. Boek je vliegtickets bij Transavia; zij zijn vaak een stuk voordeliger dan Icelandair. 

Boek je vliegtickets bij Transavia

Bezienswaardigheden diamond circle

De diamond circle is een route van ongeveer 250 kilometer die je naar vijf belangrijke plekken in noord- IJsland brengt. 

Godafoss waterval

De Godafoss is een van de meest spectaculaire watervallen van IJsland. Hij is zo’n 30 meter breed en 12 meter hoog. De waterval wordt ook wel waterval van de goden genoemd. Sommigen denken dat deze naam is ontstaan omdat de waterval zo goddelijk mooi is. Een oude IJslandse saga vertelt echter het verhaal dat de Vikingleider Thorgeir Ljósvetningagodi beelden van de heidense goden in de waterval gooide. Vanaf dat moment bekeerden de IJslanders zich tot het Christendom. 

De Godafoss waterval

Húsavík

Het charmante, kleine stadje Húsavík wordt ook wel de walvishoofdstad van IJsland genoemd. Je kunt er de beste walvis safari’s boeken en er is ook een walvismuseum! Boek de walvissafari vanuit Húsavík gemakkelijk bij BBI travel. 

Húsavík is een van de oudste nederzettingen van IJsland. Gardar Svavarsson kwam hier met een man en twee Zweedse slaven wonen en hij noemde het Húsavík, wat huizen baai betekent. Hij was de tweede Scandinavische man die IJsland bereikte; Flóki Vilgerdarsson, die je misschien kent van de serie Vikings was de eerste.

Boek je walvissafari in Húsavík bij BBI travel

Misschien ken je Húsavík ook van de film Eurovisie Songfestival; the story of fire and saga. Kijk niet gek op als je personages uit de film aan je voorbij ziet lopen, want zij wonen hier. Je kunt ook het Jaja Ding Dong cafe bezoeken.

Wil je ontspannen met het állermooiste uitzicht? Boek dan een ticket voor de Geosea thermale baden in Húsavík. Het geothermisch verwarmde zeewater komt uit twee bronnen en heeft een temperatuur van zo’n 38 graden. Het mineraalrijke water heeft een geneeskrachtige werking op de huid. Er is ook een bar waar je in het water drinken kunt bestellen en een restaurant met buitenterras.

Ásbyrgi kloof

De Ásbyrgi kloof ligt ongeveer 60 kilometer ten oosten van Húsavík af. Het is een enorm ravijn in de vorm van een hoefijzer. De kliffen zijn meer dan 30 meter hoog en zeker 1 kilometer breed. Het is een klein onderdeel van het Vatnajökull Nationale Park. De IJslandse saga’s vertellen dat de kloof door het achtvoetige paard van Odin, genaamd Sleipnir, een van zijn voeten hier op de grond plaatste en een diepe ‘voetstap’ achterliet. Anderen verhalen vertellen dat Ásbyrgi de woonplaats is van de Huldufólk (verborgen mensen) en elfen. Er zijn mensen die beweren dat deze wezens hier nog steeds te zien zijn…

De Ásbyrgi kloof

Dettifoss waterval

De Dettifoss is de krachtigste waterval van Europa en dat merk je wel als je er daadwerkelijk staat! Vergeet je regenjas niet en trek waterdichte wandelschoenen aan. Het water stort gemiddeld met 200 m3 water per seconde naar beneden. De Dettifoss is 44 meter hoog en 100 meter breed. Je hoort de waterval al vanaf een grote afstand. Het water komt voort uit de Vatnajökull gletsjer. 

De Dettifoss waterval

De Selfoss ligt ongeveer 1 km stroomopwaarts vanaf de Dettifoss waterval. Er loopt een gemakkelijk wandelpad heen. Deze prachtige waterval is zo’n 13 meter hoog en ongeveer 100 meter breed. Sla deze dus niet over als je bij de Dettifoss staat. 

De Selfoss waterval

Mývatn omgeving

De laatste stop op de diamond circle is het Mývatn meer. Het werd gevormd door verschillende vulkaanuitbarstingen en is een van de mooiste gebieden van IJsland. Mývatn is een groot groen/blauw meer dat ook wel het ‘muggenmeer’ wordt genoemd. Het heeft een oppervlakte van 36 vierkante kilometer. Je vindt hieromheen de borrelende modderpoelen van Hverir, de Grjótágjá grot (bekend van Game of Thrones), de vulkaankrater Krafla en nog veel meer. Tip: ga uiteten bij Vogafjos farm resort met een echt koeiencafé. 

Het Mývatn meer

Als je hier toch bent is het ook echt een aanrader om de Mývatn natuurbaden te bezoeken. Hier kun je urenlang ontspannen in een geothermisch verwarmd zwembad van zo’n 37 graden. Het is te vergelijken met de blue lagoon, alleen een stuk goedkoper en minder toeristisch. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *