In het hart van IJsland ligt een ruig en ongerept landschap dat bekend staat als de IJslandse Hooglanden. Ver van Reykjavík en toeristische plekken bieden de Hooglanden een unieke en authentieke wildernis-ervaring. In deze blog vertel ik je meer over dit prachtige gebied, waar je wordt omringd door indrukwekkende vulkanen, uitgestrekte gletsjers en rustige valleien.

Wat zijn de Hooglanden?

De IJslandse hooglanden vormen het ruige en ongerepte binnenland van IJsland, een gebied dat grotendeels onbewoond is en gekenmerkt wordt door dramatische landschappen. Hier vind je een uitgestrekt landschap van vulkanen, gletsjers, rivieren en lavavelden. Actieve en slapende vulkanen, zoals Hekla, Askja en Katla, rijzen op uit de ruige grond. Grote gletsjers, waaronder de Vatnajökull, Langjökull en Hofsjökull, bedekken grote delen van het terrein. Rivieren doorkruisen het gebied, en het oversteken ervan is vaak een uitdaging voor reizigers.

Geothermische activiteit zorgt voor hete bronnen, geisers en kokende modderpoelen in sommige delen van de Hooglanden. Het reizen door dit ruige terrein vereist goede voorbereiding en vaardigheden, vooral omdat veel wegen onverhard zijn en alleen toegankelijk zijn voor 4×4-voertuigen, vooral tijdens de zomermaanden. De IJslandse hooglanden bieden een unieke en adembenemende wildernis-ervaring, maar het is belangrijk om de kwetsbare natuurlijke omgeving te respecteren tijdens het verkennen ervan.

Waar liggen de Hooglanden van IJsland?

De Hooglanden zijn te vinden in het centrale midden van IJsland. Je kunt ze bereiken vanuit het zuiden, noorden, oosten en westen van het land, omdat ze een groot deel van de landmassa van IJsland innemen. De Hooglanden liggen minimaal 400 meter boven de zeespiegel en bestaan vooral uit onbewoonde landschappen vol vulkanisch gesteente.

Het bruine gebied in het midden valt onder de IJslandse Hooglanden

Wanneer zijn de Hooglanden toegankelijk?

De toegankelijkheid van de IJslandse Hooglanden varieert afhankelijk van het seizoen en de weersomstandigheden. Over het algemeen is het binnenland toegankelijk vanaf eind juni tot begin september, wanneer de meeste onverharde wegen open zijn en de rivieren minder gevaarlijk zijn om over te steken.

In de wintermaanden, van ongeveer oktober tot mei, zijn de hooglanden meestal gesloten vanwege hevige sneeuwval, ijsvorming en onveilige rijomstandigheden. Zelfs in het begin van het zomerseizoen kunnen sommige wegen nog steeds gesloten zijn vanwege sneeuwresten en smeltende gletsjerwateren, wat kan resulteren in onbegaanbare rivierdoorgangen.

Het is belangrijk om de actuele weersomstandigheden en de toestand van de wegen (road.is) te controleren voordat je naar de IJslandse hooglanden reist, omdat deze snel kunnen veranderen en van invloed kunnen zijn op de toegankelijkheid.

Hoe bereik je de Hooglanden?

Je kunt het binnenland van IJsland bereiken door er zelf naartoe te rijden of door een tour te boeken. Het is ook een hele gave ervaring om de 5 daagse Laugavegur Trail te lopen die je dwars door de Hooglanden brengt.

Met de auto

Om de IJslandse hooglanden met de auto te bereiken, heb je een stevige 4×4-auto nodig vanwege de uitdagende terreinomstandigheden. Plan je route zorgvuldig, controleer het weer en wees voorbereid op onverwachte situaties. Het is een heel gaaf avontuur om zelf in de Hooglanden te rijden, maar ben ervan bewust dat het risico’s met zich meebrengt.

Ik raad je aan om een auto te huren bij Blue Car Rental. Tip: Als je via mijn linkje boekt bij Blue Car Rental, krijg je automatisch 5% korting!

Huur je auto met 5% korting bij Blue Car Rental

Met een excursie

Er zijn tal van touroperators die excursies naar de hooglanden aanbieden vanuit Reykjavik. Deze tours omvatten vaak vervoer per bus of 4×4-voertuig, deskundige gidsen en verschillende activiteiten, zoals wandelen, sightseeing en het verkennen van natuurlijke bezienswaardigheden. Er zijn vele tours naar Landmannalaugar, het populairste wandelgebied van de Hooglanden, maar ook de groene vallei van Þórsmörk en Kerlingarfjöll zijn populair. Later in deze blog meer informatie over deze gebieden.

Powered by GetYourGuide

Welke gebieden vallen onder de IJslandse Hooglanden?

De IJslandse hooglanden vormen een uitgestrekt en ruig binnenland dat het hart van het eiland domineert. Maar wat omvat dit unieke gebied eigenlijk? Onder de noemer “IJslandse hooglanden” vallen verschillende regio’s en landschappen die samen een ongerepte wildernis vormen. Hieronder vertel ik je daar graag meer over.

1. Landmannalaugar

Landmannalaugar is een populaire bestemming gelegen in het hart van de IJslandse hooglanden, bekend om zijn spectaculaire landschappen en geothermische activiteit. Het gebied staat bekend om zijn kleurrijke rhyolietbergen, warmwaterbronnen en uitgestrekte wandelpaden, waardoor het een paradijs is voor natuurliefhebbers en avonturiers. Het is ook het startpunt van de beroemde Laugavegur Trail.

Er zijn een aantal mooie wandelroutes in Landmannalaugar:

  • Bláhnúkur berg; deze berg wordt ook wel ‘blue peak’ genoemd. Tijdens de wandeling van 6 kilometer kom je veel lavastromen en gestold magma tegen. De berg ligt naast Brennisteinsalda en op een heldere dag kan je vanaf de top uitkijken op vijf verschillende gletsjers.
  • Brennisteinsalda Trail; deze wandeling voert je langs de voet van de Brennisteinsalda-berg en biedt een prachtig uitzicht op de kleurrijke minerale afzettingen en geothermische activiteit in het gebied. Het pad is relatief vlak en biedt een ontspannen wandelervaring.
  • Ljótipollur krater; wandel naar de oevers van deze prachtige, helderblauwe vulkaankrater, een van de meest schilderachtige plekjes in Landmannalaugar. Onderweg geniet je van adembenemende uitzichten op de omringende bergen.
Powered by GetYourGuide

2. Þórsmörk (Thórsmörk)

Þórsmörk, of de Vallei van Thór, is een adembenemend bergdal dat vernoemd is naar de noorse God Thor. De landschappen zijn extreem mooi met groene valleien en rivieren die tussen zwarte lava stromen. De bergen zijn een waar paradijs voor wandelaars.

Þórsmörk ligt tussen drie gletsjers in, namelijk de Eyjafjallajökull, Mýrdalsjökull en Tindfjallajökull. Je vindt het gebied op zo’n 150 km van Reykjavík. De wegen zijn er erg ruig en de rivier Krossá moet worden doorkruist. Deze rivier heeft meestal een sterke stroming, waardoor ik het niet aanraad om zelf naar Þórsmörk te rijden, tenzij je een 4×4 auto hebt met hele hoge banduitsparing. Maar ook dan blijft het een risicovolle weg vol river-crossings.

Er zijn een aantal prachtige wandelroutes te vinden in Þórsmörk:

  • De Tindfjöll Circle is een trektocht van circa 17 kilometer die je door verschillende landschappen voert en eindigt met een prachtig uitzicht op de gletsjers.
  • De Valahnúkur Mountain route is ongeveer 6 kilometer lang en biedt een panoramisch uitzicht over het gebied.
  • De Þórsgata Hiking Trail, die ongeveer 17 kilometer lang is, leidt je langs bezienswaardigheden zoals de Eyjafjallajökull en Myrdálsjökull gletsjers. Je hebt de mogelijkheid om de route in te korten of te verlengen.
  • Magni en Móði kraters; sinds 2010 trekken wandelaars vanuit de Þórsmörk-vallei naar het startpunt van de vulkaanuitbarsting van de Eyjafjallajökull om getuige te zijn van het ongelooflijke landschap en de twee nieuw gevormde vulkanische kraters. De nieuwe kraters werden ‘Magni’ en ‘Módi’ genoemd, naar de zonen van Thór. Let op: dit is een uitdagende wandeling van 15,5 kilometer.
  • De Fimmvörðuháls; een prachtige wandeltocht van 25 kilometer die je vanaf Skógafoss langs 26 watervallen neemt, tussen twee gletsjers en waar je eindigt in Þórsmörk.
Powered by GetYourGuide

3. Kerlingarfjöll

Kerlingarfjöll is een bergketen in het westelijke deel van de IJslandse hooglanden. Het gebied staat bekend om zijn indrukwekkende geothermische activiteit en spectaculaire landschappen, waardoor het een populaire bestemming is voor avontuurlijke reizigers en natuurliefhebbers.

Er zijn een aantal mooie wandelroutes in Kerlingarfjöll:

  • Wandel naar de Kerlingarfjall; de hoogste berg in het Kerlingarfjöll-gebied. Vanaf de top van de berg kun je genieten van een adembenemend uitzicht over de omliggende bergen en geothermische velden.
  • Wandel naar Hveradalir; waar je kunt genieten van borrelende modderpoelen, stomende fumarolen en kleurrijke minerale afzettingen.
  • Relax in Grettislaug; een warmwaterbron in Kerlingarfjöll waar je kunt ontspannen en genieten van een warm bad te midden van de prachtige natuurlijke omgeving.
Powered by GetYourGuide

    4. Hekla vulkaan

    Hekla, ook bekend als “de Poort naar de Hel”, is een van de meest actieve en beroemde vulkanen van IJsland, gelegen in het zuiden van de IJslandse hooglanden. Het is een stratovulkaan die oprijst tot een hoogte van ongeveer 1.491 meter en wordt omringd door een uitgestrekt lavaveld dat zich uitstrekt over meer dan 40 kilometer.

    Hekla heeft een lange geschiedenis van uitbarstingen en wordt beschouwd als een van de meest explosieve en gevaarlijke vulkanen van IJsland. Sinds de kolonisatie van IJsland zijn er meer dan 20 uitbarstingen gedocumenteerd, waarvan de meeste zich hebben voorgedaan in de afgelopen duizend jaar. De laatste grote uitbarsting vond plaats in 2000, hoewel Hekla sindsdien regelmatig seismische activiteit heeft vertoond, wat wijst op een voortdurende vulkanische activiteit.

    Het gebied rond Hekla staat bekend om zijn ruige en ongerepte landschappen, met uitgestrekte lavavelden, diepe ravijnen en kleurrijke bergen. Het is een populaire bestemming voor wandelaars en avonturiers die willen genieten van de spectaculaire natuurlijke schoonheid van IJsland.

    5. Askja vulkaan

    Askja is een grote caldera in het noordelijke deel van de IJslandse hooglanden, bekend om zijn indrukwekkende landschappen en vulkanische activiteit. De caldera heeft een diameter van ongeveer 50 kilometer en wordt omringd door bergen. Binnen de caldera bevinden zich de centrale vulkaan Öskjuvatn en de Víti-krater, een explosiekrater gevuld met een helderblauw geothermisch meer. Askja staat bekend om zijn uitbarsting in 1875, die wereldwijde gevolgen had. Ondanks zijn wilde karakter, is Askja een populaire bestemming voor avontuurlijke reizigers en natuurliefhebbers.

    6. Langjökull gletsjer

    De Langjökull-gletsjer is de tweede grootste gletsjer van IJsland en beslaat een oppervlakte van ongeveer 953 vierkante kilometer. De naam “Langjökull” betekent letterlijk “lange gletsjer” in het IJslands, verwijzend naar de langwerpige vorm van deze imposante ijskap.

    De gletsjer is gelegen in het westelijke deel van de IJslandse hooglanden en wordt omringd door een adembenemend landschap van besneeuwde bergen, glinsterende gletsjerrivieren en uitgestrekte lavavelden. Het ijs van de Langjökull-gletsjer is op sommige plaatsen wel meer dan 500 meter dik.

    Naast zijn indrukwekkende omvang staat de Langjökull-gletsjer ook bekend om zijn unieke kenmerken, waaronder ijstunnels en grotten die in het ijs zijn gevormd. Deze ijzige doorgangen bieden avontuurlijke bezoekers de mogelijkheid om het binnenste van de gletsjer te verkennen en te genieten van de prachtige ijsformaties en kleuren.

    Powered by GetYourGuide

    Overnachten rondom de IJslandse Hooglanden

    Het is mogelijk om in Landmannalaugar of rondom de Askja vulkaan te kamperen in een tentje of in een hut. Ben je niet zo van het kamperen in en wil je ‘s avonds weer lekker warm in een cottage of hotel zijn? Hieronder heb ik de leukste overnachtingen voor je op een rijtje gezet in de buurt van de IJslandse Hooglanden:

    • The Old House, gelegen op 96 kilometer van Landmannalaugar. De accommodatie ligt slechts 43 kilometer van weg F208 (noord) af.
    • Hagi 2 Holiday Home, gelegen op 98 kilometer van Landmannalaugar. De accommodatie ligt 52 kilometer van weg F225 af. Je kunt vanuit hier ook naar F208 (noord) rijden. Je rijdt dan eerst 64 kilometer tot aan F26. Daarna is het nog 20 kilometer tot aan F208.
    • Blue Hotel Fagrilundur – On The Golden Circle, gelegen op 127 kilometer van Landmannalaugar. Het hotel ligt ook heel gunstig als je de golden circle wilt rijden. Je rijdt bijna 80 kilometer voordat je F26 bereikt. Daarna is het nog 20 kilometer tot aan F208.
    • Vogafos Farm Resort, gelegen bij het Mývatn meer. Je kunt vanuit hier rijden naar het noorden van de Hooglanden waar de Askja vulkaan is gevestigd.
    • Blue Hotel Fagrilundur – On The Golden Circle, gelegen op 127 kilometer van Landmannalaugar en op 104 kilometer van het Kerlingarfjöll gebergte. Het hotel ligt ook heel gunstig als je de golden circle wilt rijden.

    Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

    Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

    Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

    Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

    12 reacties op “De Hooglanden van IJsland; dit is wat je moet weten

    1. Linda zegt:

      Wauw wauw wauw! Wat mooi zeg, hier wil ik echt heen. Goed om te weten dat je hiervoor een 4wd nodig hebt, die zou ik dan ook zeker willen huren in IJsland zodat we echt overal kunnen komen

      • Chayenne zegt:

        Hee Linda, de Hooglanden zijn ook zo ontzettend mooi. Daar ga je geen spijt van krijgen.
        Het is ook gewoon een stuk veiliger met een 4WD. Dat is natuurlijk ook heel belangrijk 🙂

    2. Kelly zegt:

      Wow…zo ontzettend mooi!! Thórsmörk lijkt me echt geweldig. Ik ben dol op ruige landschappen. Zou zo graag terug willen gaan, maar ik zie het niet zitten om in mijn eentje een auto te huren. Ooit ga ik een keer terug 🙂

      • Chayenne zegt:

        Hee Kelly,
        In je eentje is inderdaad minder leuk. Misschien kun je een reisgenoot zoeken via internet? Is wel fijn om de kosten mee te delen 🙂
        De Hooglanden zijn echt fantastisch

      • Chayenne zegt:

        Wat leuk dat jullie IJsland volgend jaar hopen de bezoeken. Het zal jullie niet tegenvallen 🙂
        Als jullie in de zomer gaan zou ik de Hooglanden zeker bezoeken.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *