De IJslandse kroon is de officiële valuta van IJsland. Het wordt afgekort als ISK en wordt gebruikt voor alle transacties in het land. In deze blog vertel ik je meer over de geschiedenis en huidige staat van de IJslandse kroon en wat hij waard is tegenover de euro.

Hoe zien IJslandse kronen eruit?

De IJslandse kroon (ISK) is de officiële valuta van IJsland en bestaat uit munten en bankbiljetten. Hieronder vertel ik je meer over hoe de IJslandse kronen eruitzien:

IJslandse kroon munten

De munten van de IJslandse kroon worden geslagen in waardes van 1, 5, 10, 50 en 100 kronen. De ontwerpen van de munten zijn allemaal vergelijkbaar, met aan de ene kant het portret van een historische figuur en aan de andere kant een afbeelding van een belangrijk symbool of dier uit de IJslandse cultuur.

  • De 1 krona munt heeft aan de ene kant het portret van Jón Sigurðsson, een belangrijke figuur in de IJslandse onafhankelijkheidsbeweging en aan de andere kant een afbeelding van een zalm.
  • De 5 krona munt heeft aan de ene kant het portret van de dichter en theoloog Hallgrímur Pétursson en aan de andere kant een afbeelding van een dolfijn.
  • De 10 krona munt heeft aan de ene kant het portret van de wetenschapper en schrijver Snorri Sturluson, en aan de andere kant een afbeelding van haringen.
  • De 50 krona munt heeft aan de ene kant het portret van de beeldhouwer Bertel Thorvaldsen, en aan de andere kant een afbeelding van een krab.
  • De 100 krona munt heeft aan de ene kant het portret van de schrijver en dichter Jónas Hallgrímsson, en aan de andere kant een afbeelding van een lompvis.
De voorkant van de IJslandse kronen munten (bron: whatson.is)
De achterkant van de IJslandse kronen munten (bron: whatson.is)

IJslandse kroon bankbiljetten

De bankbiljetten van de IJslandse kroon zijn verkrijgbaar in waardes van 500, 1000, 2000, 5000 en 10000 kronen. Elk biljet heeft een uniek ontwerp met afbeeldingen van beroemde IJslandse personen en iconische landschappen.

  • Het 500 kronen biljet heeft het portret van Jón Sigurðsson aan de voorkant en een afbeelding van een oude kerk in Hraunfossar aan de achterkant.
  • Het 1000 kronen biljet heeft het portret van Brynjólfur Sveinsson, een bisschop in Skálholt die het Nieuwe Testament rechtstreeks uit het Grieks vertaalde en liet drukken. Op de achterkant staat een afbeelding van de kust van het schiereiland Snæfellsnes aan de achterkant.
  • De persoon op het biljet van 2000 kronen is Jóhannes Kjarval, een van de belangrijkste 20e-eeuwse schilders in IJsland. Op de achterkant van het biljet staat een van zijn schilderijen.
  • De vrouw met de grote hoed op het biljet van 5000 ISK is Ragnheiður Jónsdóttir. Ze stond bekend om haar kuntwerken (boetseren) en patronen. Het Nationaal Museum in Reykjavík heeft verschillende van haar creaties.
  • Op het biljet van 10.000 ISK staat een foto van Jónas Hallgrímsson, natuurwetenschapper en een van de meest geliefde dichters, schrijver en vertalers van IJsland. Hij creëerde ook veel nieuwe IJslandse woorden die in kleine lettertjes op het biljet van 10.000 ISK worden gedrukt.
IJslandse kronen (bron: whatson.is)

IJslandse kroon naar Euro

Het is best wel lastig om IJslandse Kronen uit je hoofd naar euro om te rekenen. 1 ISK is op dit moment (mei ’23) namelijk 0,0066 euro. Dit verandert constant net zoals de waarde van de euro, dollar etc. Ik probeer altijd een beetje ruim te rekenen dat 1000 ISK gelijk staat aan 7 euro. Als je in een restaurant in Reykjavík bent en een hoofdgerecht kost 2990 ISK dan kun je gemakkelijk rekenen dat dit ongeveer 3x 7 = 21 euro kost.

Als je het precies wilt weten, dan raad ik je aan om de app ‘currency’ te downloaden op je telefoon. Deze gebruik ik altijd en hiermee kun je alles precies omrekenen.

Heb je IJslandse kronen nodig tijdens je reis door IJsland?

Ik zal je vertellen dat ik zelf geen IJslandse kronen heb gebruikt in IJsland. Je kunt overal prima pinnen met je bankpas of creditcard. Als je het leuk vindt om wat IJslands geld op zak te hebben dan kun je wat ISK kopen bij een wisselkantoor. Het is echter gewoon gemakkelijk om te pinnen overal, zodat je precies kunt zien wat je tijdens de reis hebt uitgegeven.

De geschiedenis van de IJslandse kroon

De IJslandse kroon werd in 1922 geïntroduceerd als vervanging voor de IJslandse mark. De kroon was aanvankelijk gekoppeld aan de Deense kroon, maar in 1940 werd IJsland bezet door Groot-Brittannië en later door de Verenigde Staten. Tijdens deze periode werden er IJslandse kronen gedrukt in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk om de IJslandse economie te ondersteunen.

Na de bevrijding in 1944 werd de IJslandse kroon opnieuw gekoppeld aan de Deense kroon. Op 17 juni 1944 werd IJsland volledig onafhankelijk verklaart van Denemarken.

In de jaren 80 van de vorige eeuw werd IJsland getroffen door een ernstige economische crisis. Om de economie te ondersteunen, besloot de regering om de waarde van de kroon te verlagen ten opzichte van de Deense kroon. Deze maatregel hielp de export te stimuleren en de economie te stabiliseren. In 1991 werd de koppeling met de Deense kroon opgeheven en werd de kroon een zwevende valuta. Hierdoor wordt de waarde van de kroon bepaald door vraag en aanbod op de valutamarkt.

Huidige staat van de IJslandse kroon

Sinds het loslaten van de koppeling met de Deense kroon heeft de IJslandse kroon verschillende ups en downs gekend. In 2008 werd IJsland getroffen door een zware financiële crisis, waarbij de waarde van de kroon sterk daalde. In een poging om de economie te ondersteunen, besloot de regering om de rente te verlagen en de geldhoeveelheid te vergroten. Deze maatregelen hielpen de economie te stabiliseren, maar hadden ook als gevolg dat de waarde van de kroon verder daalde.

In de jaren daarna is de waarde van de IJslandse kroon weer gestegen en is de economie weer gegroeid. In 2019 was de IJslandse economie de snelst groeiende economie van de Europese Unie. De sterke groei van het toerisme heeft hier zeker aan bijgedragen.

De toekomst van de IJslandse kroon is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de stabiliteit van de economie en de wereldwijde economische ontwikkelingen.

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *