De Laugavegur Trail is vernoemd naar de drukste winkelstraat van Reykjavík. De trektocht is zo genoemd, omdat het ook de ‘drukste’ en populairste wandelroute van IJsland is. De trail trekt jaarlijks duizenden wandelaars van over de hele wereld aan en dat is niet voor niets. Wil jij ook wandelen door een gebergte vol stomende valleien, warmwaterbronnen en rivieren? Lees dan snel verder en ontdek alles wat je moet weten over de Laugavegur trail.

Wat is de Laugavegur trail?

De Laugavegur Trail is een spectaculaire wandelroute in IJsland, die bekend staat om zijn adembenemende landschappen en ongerepte natuur. Met een lengte van ongeveer 55 kilometer leidt de route wandelaars door geothermische gebieden, bergen en gletsjers. Je loopt van Landmannalaugar tot Thórsmörk in de Hooglanden. Je loopt eigenlijk vanuit de het binnenland weer richting de zuidkust. 

Hoe lang doe je over de Laugavegur trail?

De complete route spreidt zich over 55 kilometer en er wordt geadviseerd om hier 4-5 dagen over te doen, afhankelijk van je fysieke conditie en de weersomstandigheden. Er zijn ook mensen die de tocht in 3 dagen maken, maar dan moet je dus zeker 18 kilometer per dag (kunnen) wandelen. 

Wanneer de Laugavegur trail wandelen?

De beste tijd om de Laugavegur Trail te wandelen is tijdens de zomermaanden in IJsland, in juli en augustus. In deze maanden zijn de weersomstandigheden over het algemeen milder en zijn de paden beter begaanbaar, de sneeuw is gesmolten en de rivieren zijn vaak gemakkelijker over te steken.

In juni en september kunnen de weersomstandigheden minder prettig zijn met mogelijke sneeuwval en beperkte toegang tot de paden. Het wordt afgeraden om de wandeltocht tussen eind september en begin juni te lopen.

Het is altijd verstandig om de actuele weersvoorspellingen te controleren voordat je aan de Laugavegur Trail begint. Houd er rekening mee dat juli en augustus de drukste maanden zijn op de trail, dus als je op zoek bent naar een rustigere ervaring, kun je beter in half juni of begin september gaan. In de andere maanden zijn de wandelpaden en wegen naar dit gebied afgesloten, dus je kunt alleen tussen juni en september de Laugavegur Trail wandelen. 

De Laugavegur Trail boeken 

Het gemakkelijkste is om de complete trail met uitrusting bij een reisorganisatie te boeken. Het voordeel is dat alles voor je wordt geregeld en dat je vaak een gids of contactpersoon op locatie hebt. Als je geen gids hebt krijg je meestal een boekje met de routes die je loopt. Het nadeel is natuurlijk dat je hierdoor ook meer betaalt. Het zelf regelen van de volledige reis is een stuk goedkoper, maar kost je ook meer werk en meer gesjouw van spullen. Het is maar net wat je voorkeur heeft en waar je je prettig bij voelt. Ik zal je hieronder beide opties uitleggen.

De Laugavegur trail boeken bij The Iceland Trail

Tijdens de wandeltocht kom je langs stomende valleien, moet je rivieren doorkruisen en heb je het gevoel op een andere planeet te staan. Het is mogelijk om deze wandeltocht zelf te lopen, maar als je weinig ervaring hebt met wandeltochten en IJsland, zou ik aanraden om dit onder begeleiding te doen van The Iceland Trail.

Je wandelt in 4 dagen zo’n 55 kilometer door dit prachtige gebied. Je overnacht middenin de natuur door te kamperen in tenten of in hutten.

De Laugavegur trail zelf boeken

Als je de Laugavegur trail zelf wilt boeken, zul je een aantal dingen zelf moeten regelen, zoals de vliegtickets naar IJsland, de shuttlebus naar Reykjavík, de bus naar Landmannalaugar en de overnachtingen in hutten. 

Vliegtickets IJsland

De snelste en gemakkelijkste manier om Reykjavik te bereiken is per vliegtuig. Vanuit Amsterdam vlieg je in slechts 3 uurtjes naar de internationale luchthaven van Keflavík, die op ongeveer 50 kilometer ten zuidwesten van Reykjavík ligt. Als je vanuit Nederland, België of Duitsland de vlucht boekt, land je altijd op dit vliegveld. Vanaf de luchthaven kun je een shuttle bus pakken naar het centrum van Reykjavík.

Als je zelf vliegtickets naar IJsland wil boeken dan raad ik je aan dit te doen bij Transavia of Icelandair.

De shuttle bus van Keflavik airport naar Reykjavík

Als je in IJsland bent geland, zou ik normalerwijs adviseren een auto te huren. Echter als je de Laugavegur Trail gaat lopen, is dit juist niet handig en zorgt het voor onnodige kosten. Je kunt via deze link een busticket kopen van het vliegveld naar Reykjavík. De kosten zijn ongeveer 27 euro per persoon. 

Overnachten in Reykjavík

Het is fijn om minimaal de eerste en laatste nacht van je reis in Reykjavík te zijn, omdat de bus naar de trail al vroeg vertrekt (vanaf 06:30 uur) en je dat ook niet haalt met het vliegtuig. Op de terugweg ben je pas in de avond terug met de bus naar Reykjavík. Daarom raad ik je aan om aan het begin van je reis 1-2 nachten in Reykjavík te verblijven, zodat je even tot rust kunt komen na de vliegreis en er indien gewenst een kleine stedentrip van kunt maken. Op het einde van je reis is het ook fijn om nog een fijne nacht in een goed bed te hebben, voordat je weer naar huis gaat. Daarom heb ik hieronder de beste overnachtingen in de buurt van een pickup plaats geselecteerd:

 • Dalur – HI Hostel, gelegen direct aan het campsite hostel, waar de bus de eerste stop maakt. Dit is de meest ideale en goedkoopste optie.
 • Freyja Guesthouse & Suites, gelegen op 550 meter van het busstation in Reykjavik. Dit is de tweede stop op de route naar de Laugavegur trail.
 • Eric the Red Guesthouse, gelegen op 550 meter van het busstation met uitzicht op de Hallgrimskirkja.

Busrit van Reykjavík naar de start van de Laugavegur Trail

Je hebt nu een overnachting gevonden die in de buurt ligt van de pick-up plekken van de bus naar de Laugavegur Trail. Dan hoef je alleen nog de busrit te regelen en je komt in ieder geval al goed aan in het wandelgebied. Deze busrit kost ongeveer €70 euro p.p. Je kunt deze busrit boeken bij Reykjavík Excursions

Waar start de Laugavegur trail?

De Laugavegur Trail begint meestal bij het geothermische gebied van Landmannalaugar, gelegen in het binnenland van IJsland. Landmannalaugar is alleen bereikbaar met een groot, vierwielaangedreven voertuig. Bovenstaande bus is hier natuurlijk heel geschikt voor. Mocht je zelf naar Landmannalaugar rijden met je huurauto, doe dat dan niet met een kleine 4×4 auto, want je komt er de rivieren niet mee door…

Waar slaap ik tijdens de Laugavegur Trail?

Je kunt tijdens de Laugavegur trail in hutten slapen of in een tent. Verwacht geen luxe hotels in ieder geval haha, want ook de hutten zijn heel basic. Dat hoort natuurlijk allemaal bij de ervaring. Er zijn onderweg 6 campings aanwezig. 

Slapen in een berghut

Voordelen

Slapen in een berghut is best wel comfortabel! Je verblijft, kookt, eet en ontspant in een warme hut, dus je hebt minder last van de wellicht barre weersomstandigheden. Geen gedoe met het inpakken en opzetten van een tent in de regen. Bovendien heb je een lichtere rugzak, omdat je jezelf het gesjouw met een tent, slaapmat en kookgerei bespaart.

Nadelen

Als je bovenstaande leest, zou je bijna niet verwachten dat er ook nadelen zijn. Zo kost het slapen in een berghut tussen de 8.000-11.000 ISK per persoon per nacht (€55-€80). Je kunt dan gebruikmaken van de douches en keuken. Je hebt minder privacy, want in sommige hutten slaap je wel met 10 personen in één ruimte. Dit kan overigens ook heel gezellig zijn natuurlijk. Doordat je de hutten vooraf moet reserveren, ben je tijdens de trail minder flexibel om je plannen aan te passen. 

Slapen in een tent

Voordelen

Als je slaapt in je eigen tent ben je een stuk flexibeler, doordat je vooraf niet hoeft te reserveren. Er is eigenlijk altijd wel plek voor je tentje. De kosten zijn ook een stuk minder; 2.500 ISK per persoon per nacht, wat uitkomt op ongeveer €17. Je kunt geen gebruik maken van de keuken, dus je zult zelf je eten en kookstel moeten meenemen. Tegen betaling kun je gebruikmaken van de douches (€3,50 per 5 minuten douchen). 

Nadelen

Het weer in IJsland is je vriend en je vijand. Je maakt een trektocht en zult iedere keer je tent moeten opbouwen en weer afbreken. Het kan heel koud zijn als je niet de juiste gear bij je hebt. Je moet je tent, matje en slaapzak overdag meenemen in je backpack, wat zorgt voor extra kilo’s slepen. Daarnaast moet je ook kookgerei meenemen. 

Overnacht in een tent op de Laugavegur Trail

Eten tijdens de Laugavegur Trail

Alle hutten langs het pad verkopen wat kleine dingen, zoals gedroogd voedsel voor backpacken, frisdrank en snoeprepen. Alleen in Langadal in Thórsmörk is het mogelijk om bier en wijn te kopen. Houd er rekening mee dat het niet mogelijk is om warme, kant-en-klare maaltijden te kopen in de hutten langs het pad, dus het is verstandig als je van tevoren boodschappen doet in Reykjavík. Het water in rivieren en beekjes langs het pad is drinkbaar, dus het is niet nodig om veel water mee te nemen.Het is verboden om afval, inclusief toiletpapier en etensresten, weg te gooien en in de vrije natuur achter te laten. Er zijn alleen prullenbakken bij een aantal campings, dus je zult je afval mee moeten nemen tot je een prullenbak tegenkomt. 

Laugavegur Trail route

De Laugavegur route is vrij gemakkelijk te volgen door de aanwijzingen op het pad. Je zult af en toe een rivier moeten doorsteken.

Dag 1

Op de eerste dag word je al vroeg opgehaald door de bus in Reykjavík en zul je rond 11/12 uur ‘s middags aankomen in Landmannalaugar. Je wandelt eigenlijk van het noorden naar het zuiden richting Thórsmörk. Je wandelt 12 kilometer naar de eerste camping: Hrafntinnusker. Hier zul zo’n 4-5 uur over doen. Van Landmannalaugar loop je door het in 1477 gevormde lavaveld Laugahraun. Dit is een gebied met veel geothermische activiteit in de vorm van stoombronnen en borrelende warmwaterbronnen. 

Wandel door de geothermische velden van Landmannalaugar

Dag 2

Rise and shine. Wellicht heb je wat spierpijn na gisteren, maar er staat vandaag alweer een nieuwe wandeltocht op het programma van ook weer 12 kilometer. Je loopt van je huidige camping Hrafntinnusker naar de Álftavatn camping. De bordjes van de route zijn allemaal erg gemakkelijk te volgen. 

Het prachtige Álftavatn gebied met meer; je kampeerplaats voor de tweede nacht

Dag 3

Vandaag wandel je 15 kilometer vanaf Álfavatn naar Emstrur. Afhankelijk van je tempo, zul je hier 6-7 uur over doen. Het is een prachtige omgeving vol groene valleien. 

De Emstrur hut met camping voor je derde nacht op de Laugavegur Trail

Dag 4

Ook vandaag loop je weer 15 km. Je verlaat de Emstrur camping en loopt naar de prachtige groene Thórsmörk vallei. Hier kun je de bus terug pakken richting Reykjavík of je besluit om nog een nachtje in Thórsmörk te blijven. Hier is namelijk nog zoveel moois te zien en het is een totaal ander landschap dan je hebt gezien in Landmannalaugar. Je kunt dan slapen bij de hut ‘Þórsmörk Langidalur’ of bij de Volcano Hut ‘Þórsmörk Húsadalur’.

Het Thórsmörk gebied in de Hooglanden

Dag 5

Als je op dag 4 de bus terug wilt pakken naar Reykjavík, dan kun je deze dag overslaan. Ik raad je echter aan om op dag 5 de Fimmvörduháls trektocht te lopen naar de Skógafoss waterval. Je loopt hierbij tussen twee gletsjers door (de Eyjafjallajökull en de Mýrdalsjökull) en komt langs 26 watervallen. De hele route is zo’n 25 kilometer lang en in principe goed te doen op één dag. Vooral als je vanuit Thórsmörk begint (gaat over het algemeen bergaf).

Loop bij de Fimmvörduháls Trail tussen twee gletsjers door

Wat meenemen op de Laugavegur Trail?

Kampeerspullen

Als je op de camping in een tent slaapt, zul je meer spullen moeten meenemen dan als je in een hut slaapt. Hieronder vind je alles wat je nodig hebt:

Outdoor kleding

Als je in IJsland bent, zul je rekening moeten houden met de constant veranderende weersomstandigheden. Je kunt je gemakkelijk aan het weer aanpassen door met laagjes kleding te werken. Voor de trail heb je het volgende nodig:

Zorg voor de juiste outdoor kleding om je aan te passen aan het weer in IJsland

Algemene spullen

 • Tandenborstel en tandpasta,
 • Kleine kam of borstel,
 • Lenzen en vloeistof,
 • Anticonceptie, inlegkruisjes en/of tampons,
 • Kleine shampoo of douchegel. Neem zo min mogelijk extra mee, want dit is allemaal extra gewicht dat je moet meeslepen. Je kunt prima voor een weekje alleen shampoo gebruiken voor je hele lichaam te wassen. 
 • Ondergoed 
 • Microvezel handdoek,
 • Bikini of zwembroek, voor te chillen in de warmwaterbronnen onderweg,
 • Een goede powerbank, want er zijn weinig plekken onderweg waar je je telefoon of camera kunt opladen.
 • EHBO tasje met (blaren)pleisters, blarentape, pijnstillers, schaartje etc.
 • Eventueel: camera met extra batterij en regenhoes, drone of GoPro

Eten

Het is belangrijk dat je tijdens de trail voldoende water drinkt en calorieën binnenkrijgt. Je verbruikt immers ook flink wat van al dat gewandel. Zoals ik al eerder zei ligt er bij de meeste campings een klein winkeltje waar je gevriesdroogde maaltijden en voedselrepen krijgt (tegen IJslandse prijzen). Hier een aantal tips/voorbeelden:

 • Voedselrepen als tussendoortje, zoals snickers of proteïne bars. Een zakje nootjes kan ook goed vullen. 
 • Koop wat Skyr bij een van de supermarkten in IJsland,
 • Neem gevriesdroogde maaltijden mee. Deze krijg je vaak bij de supermarkt, maar die bevatten niet zoveel calorieën en proteïne. Je kunt ook veel van dit soort maaltijden online bestellen bij Decathlon. Zij hebben bijvoorbeeld pasta bolognese, aardappelpuree met gehakt, maar ook muesli met chocolade en rijstpudding. Het voordeel van deze zakjes is dat het heel weinig weegt, een kleine verpakking heeft en snel te bereiden is (meestal alleen kokend water toevoegen). 
 • Je kunt ook zelf koken door bijvoorbeeld een pak rijst of pasta mee te nemen met zakjes saus. Let op: ongekookt vlees, melk, boter en eieren mogen niet meegenomen worden naar IJsland. 

Kosten Laugavegur Trail

Als je de Laugavegur Trail zelf gaat boeken dan heb ik de kosten hieronder voor je uitgerekend.

 • Vliegtickets: +/- €450,
 • Shuttlebus ReykjavÍk: 2 x €27 per persoon,
 • Drie overnachtingen in Reykjavík (één voor en twee na het wandelen van de trail): +/- €150-200 per nacht in een tweepersoonskamer. Het is ook mogelijk om in een slaapzaal te overnachten voor €60 per persoon per nacht.
 • De bus vanuit Reykjavík naar Landmannalaugar: €70 per persoon.
 • Overnachten in je eigen tent: €17 per persoon per nacht, zeg €20 als je ook iedere dag even doet douchen. Indien je nog geen kampeerspullen hebt, kost het je natuurlijk ook wat om dit te kopen/huren.
 • Overnachten in een berghut: gemiddeld €70 per persoon per nacht, inclusief faciliteiten.
 • Eten voor onderweg: ongeveer €15 per persoon per dag als je gevriesdroogde maaltijden eet met wat voedselrepen en bijvoorbeeld nootjes. In Reykjavík wil je wellicht wat anders eten of uiteten. Dit kost je meestal €20-€30 voor een hoofdmaaltijd.

Op basis van een 8 daagse reis naar IJsland, waaronder drie overnachtingen in Reykjavík en 4 overnachtingen op de Laugavegur Trail, zal het overnachten in IJsland ongeveer €775 kosten, exclusief eten op de dagen in Reykjavík. Hierbij is de prijs voor overnachtingen in Reykjavík berekend op het slapen in een slaapzaal. Als je tijdens de Trail wil overnachten in een hut, kost het je ongeveer €1000, exclusief eten op de dagen in Reykjavík.

Hiken in Landmannalaugar of Thórsmörk

Heb je na het lezen van deze blog twijfels of je wel de hele wandeltocht met kamperen etc. wilt maken? Dan is het ook heel mooi om een dagtocht te maken naar Landmannalaugar of Thórsmörk. Zo ontdek je toch het binnenland van IJsland maar ervaar je niet alle (on)gemakken van het kamperen of de lengte van de tocht. Check hieronder de dagtochten naar de IJslandse Hooglanden.

Hopelijk heb je nu alle informatie die je zocht om de Laugavegur Trail in IJsland te gaan lopen. Mocht je nog vragen hebben, stel ze dan hieronder in de comments! 

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

4 reacties op “De Laugavegur trail; de populairste wandelroute van IJsland

 1. Linda zegt:

  Deze hike zou ik echt wel eens willen doen! wij zijn wel in Landmannalaugar geweest, maar slechts voor een dagtrip en dat is veel tekort. Ook al was het echt geweldig. Het is zo mooi daar! Ik zou zeker kiezen voor de hutten, ik ben geen kampeerder en al helemaal niet als ik die tent en alles ook nog mee moet sjouwen :p

  • Chayenne zegt:

   Hee Linda,
   Ik wil deze hike volgend jaar gaan maken, met tent voor de full-experience haha 😛
   Overnachten in hutten is ook een stuk comfortabeler. Gaaf dat je al in Landmannalaugar bent geweest, één dag is inderdaad veel te kort.

 2. Denise zegt:

  Wauw, dat landschap bij Landmannalaugar ziet er wel heel gaaf uit. Prachtig! Ook fijn te weten dat zoiets als dit juist zonder huurauto goed te doen is. Ik rijd geen auto en doe bijna al mijn reizen (ver weg en dichtbij) altijd met het OV (of tourtjes), maar bij IJsland dacht ik altijd dat een auto onmisbaar was. Niet dus.

  • Chayenne zegt:

   Hee Denise,
   Je kunt echt veel plekken in IJsland bereiken zonder auto. Er zijn talloze excursies en je kunt inderdaad ook gewoon een bus pakken naar Landmannalaugar. Ik zou zeggen; volgend jaar een tripje naar IJsland 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *