Als je aan IJsland denkt, dan denk je vast niet aan snorkelen of duiken. Toch is de Silfra kloof een van de meest geboekte excursies in IJsland en voor veel mensen staat het nog op de bucketlist. Ben jij benieuwd naar wat er zo leuk en speciaal is aan deze kloof? Lees dan snel verder.

Wat is de Silfra kloof?

Silfra is een kloof tussen de Noord-Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen. De kloof werd in 1789 gevormd door de aardbevingen die gepaard gingen met het uit elkaar bewegen van de twee tektonische platen. De duik- en snorkelplek bij Silfra is precies waar de twee continenten elkaar ontmoeten en ongeveer 2 cm per jaar uit elkaar drijven. Silfra is de enige plek ter wereld waar je direct in een spleet tussen twee tektonische platen kunt duiken of snorkelen. Een unieke ervaring!

Snorkel tussen twee tektonische platen in de Silfra kloof

Waar ligt de Silfra kloof?

Je vindt de Silfra kloof in het Thingvellir Nationaal Park in het zuidwesten van IJsland. De kloof ligt aan de rand van het Thingvallavatn meer. Vanuit de hoofdstad Reykjavík is het 54 kilometer rijden naar de parkeerplaats. Op onderstaande kaart zie je de precieze locatie van Silfra.

Het adres is: Silfra Fissure Arctic Adventures, National park, Thingvellir national park, 801 Thingvellir, IJsland.

De Silfra Kloof ligt in het zuidwesten van IJsland

Hoe bereik je de Silfra kloof?

Je kunt de Silfra kloof op twee manieren bereiken, namelijk met een eigen huurauto of via een dagtour vanuit Reykjavík.

Naar Silfra met de auto

Als je met de auto naar Silfra wilt, dan ben je vanuit Reykjavík ongeveer 50 minuten aan het rijden. Vanuit het stadje Selfoss (waar ik graag overnacht op de golden circle) is dit ook 50 minuten. Met een huurauto heb je heel veel vrijheid om en daarom raad ik je aan een auto te huren bij sunny cars. Huur hier je auto bij sunnycars zodat je zorgeloos en verzekerd kunt rondreizen door IJsland.

In de zomermaanden is het ook erg leuk om een camper te huren. Dit kan bij Worldwide campers, waar je veel aanbieders kunt vergelijken. Huur hier je camper bij Worldwide campers.

Naar Silfra met een dagtour vanuit Reykjavík

Het is ook mogelijk om te snorkelen in de Silfra kloof als je geen huurauto hebt. Je kunt dan een dagtour naar de golden circle boeken, waarbij je ook de Gullfoss waterval en spuitende geisers bezoekt.

Boek hier een dagtour naar de golden circle inclusief snorkelen in de Silfra kloof.

Parkeren bij de Silfra kloof

Je kunt op verschillende plekken parkeren in het Thingvellir Nationaal Park. Als je er ook nog wil wandelen om de Öxarárfoss en het Thingvallakirkja kerkje te bezoeken dan kun je bij het visitors centre parkeren. Kom je alleen voor de Silfra kloof dan is Thingvellir Parking P5 het beste. De kosten voor parkeren zijn 750 ISK per dag.

Bezoek ook de Öxarárfoss waterval in Thingvellir Nationaal Park

Overnachten in de buurt van de Silfra Kloof

Het is niet toegestaan om in het nationale park te overnachten, waardoor hier ook geen accommodaties gevestigd zijn. Er zijn wel een aantal super leuke accommodaties in de buurt van de Silfra Kloof. Ik heb ze hieronder voor je op een rijtje gezet:

Wanneer de Silfra kloof bezoeken?

Doordat het water constant tussen de 2 en 4 graden celsius is kan het Thingvallavatn meer niet bevriezen. Hierdoor kun je het hele jaar door de Silfra kloof bezoeken en hier ook in snorkelen of duiken. Je zou het misschien niet denken, maar dit is een hele populaire winter activiteit, ondanks de kou.

Waarom de Silfra kloof bezoeken?

De Silfra kloof staat in de top 5 van de mooiste duikplekken ter wereld! Je snorkelt in het helderste water ter wereld, omdat het gletsjerwater jarenlang gefilterd wordt. Je kunt wel 100 meter ver kijken onderwater. Daarnaast bevind je je tussen twee tektonische platen.

Het water van het Thingvallavatn meer is het helderste ter wereld!

Tickets Silfra kloof

Ben jij al net zo enthousiast als ik over deze fantastische kloof? Kun je niet wachten om hier zelf in het helderste water ter wereld te duiken of snorkelen? Boek dan hier je tickets voor het snorkelen in de Silfra kloof.

Eisen snorkelen in Silfra kloof

Snorkelen in de Silfra kloof is een van de gaafste activiteiten op IJsland, maar je moet aan een aantal voorwaarden voldoen om mee te kunnen doen, namelijk:

  • Je moet kunnen zwemmen
  • Je moet minimaal 16 jaar oud zijn
  • Je moet in goede lichamelijke gezondheid verkeren
  • Je moet minimaal 145 centimeter en 45 kilogram zijn
  • Als je ouder bent dan zestig jaar, moet je een medische verklaring hebben
  • Als je wil duiken dan moet je een duikcertificaat hebben voor duiken op open water.

Wat meenemen naar de Silfra kloof?

Er zijn geen kleedcabines, dus het is makkelijk als je je kleding vast aantrekt in je hotel. Aangezien het water heel koud is kan ik je aanraden om een thermoshirt en thermolegging onder het drysuit aan te trekken. Dit drysuit krijg je vanuit de touroperator. Neem een handdoek mee om je (lange) haren na afloop te kunnen drogen. Als je een bril hebt dan raad ik je aan om contactlenzen in te doen, want je bril past niet onder de duikbril. Heb je een GoPro? Neem deze dan zeker mee.

Trek thermokleding aan onder je wetsuit

Geologie Silfra kloof

IJsland ligt op de Mid-Atlantische Rug waar twee uiteenlopende tektonische platen langzaam uit elkaar scheuren. Zo’n 150 miljoen jaar geleden begonnen Eurazië en Noord-Amerika uiteen te groeien terwijl lava van onder de aardkorst naar de Atlantische Oceaan werd geduwd. Toen deze lava het koude oceaanwater ontmoette, verhardde het en werd het hoger geduwd door de continue stroom van magma van onderaf. Dit proces vormde de Mid-Atlantische Rug en later het eiland IJsland.

Door aardbevingen in 1789 openden verschillende kloven rondom Thingvellir, en de Silfra kloof vulde zich met gletsjer smeltwater van de nabijgelegen Langjökull gletsjer. Het water wordt gedurende 30-100 jaar door poreuze ondergrondse lava gefilterd voordat het de bron bereikt die Silfra voedt. Het water is daarom extreem zuiver tegen de tijd dat het de noordkant van het Thingvallavatn meer bereikt en zorgt voor een onderwaterzicht van meer dan 100 meter. Het smeltwater van de gletsjer blijft erg koud in Silfra, maar omdat zoet water de spleet constant vult, bevriest het water nooit en blijft het het hele jaar door tussen de 2 en 4 graden celsius. Silfra heeft het helderste water ter wereld, dus neem gerust een slokje tijdens het snorkelen 😉

Kloven en spleten in Thingvellir Nationaal Park die zijn ontstaan door aardbevingen

Leven in de Silfra kloof

Hoewel het Thingvallavatn meer een overvloed aan vissoorten heeft zie je deze vrijwel niet in de Silfra kloof. Het zeeleven in Silfra bestaat voornamelijk uit felgroen “trollenhaar” en verschillende soorten algen die zorgen voor prachtige kleuren onderwater.

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *