Wist jij dat ik van 28 juni t/m 6 juli en 3 oktober t/m 10 oktober 2025 groepsreizen begeleid naar IJsland? Ik zou het super leuk vinden als we samen IJsland kunnen verkennen! Klik hier voor meer informatie of stuur mij een berichtje via het contactformulier.

De vlag van IJsland is een belangrijk nationaal symbool van het land en kent een rijke geschiedenis. De vlag is een blauw veld met daarop een groot, wit kruis dat doorloopt tot aan de randen van de vlag. In het midden van het witte kruis staat een rood kruis. De vlag van IJsland is uniek en heeft een aantal interessante betekenissen. In deze blog vertel ik je daar graag meer over.

Geschiedenis van de IJslandse vlag

De vlag van IJsland werd voor het eerst ontworpen in 1915 door de IJslandse student Matthias Thordarson. Hij was geïnspireerd door de vlag van Denemarken, waar IJsland toen nog onderdeel van uitmaakte. Thordarson wilde een vlag ontwerpen die IJsland onderscheidde van Denemarken en die de IJslandse onafhankelijkheid en identiteit benadrukte. In 1918 kreeg IJsland meer regie binnen het Deense Koninkrijk en werd de vlag officieel aangenomen als nationaal symbool. Pas op 17 juni 1944 werd IJsland écht onafhankelijk van Denemarken. Deze onafhankelijkheid wordt ieder jaar groots gevierd in IJsland.

De vlag van IJsland

Betekenis van de vlag van IJsland

De blauwe kleur van de vlag staat voor de oceaan die IJsland omringt en de lucht boven het land. IJsland wordt vaak “het land van vuur en ijs” genoemd vanwege de vele gletsjers en vulkanen op het eiland. De blauwe kleur van de vlag symboliseert deze ijskoude omgeving. Het witte kruis op de vlag geeft betekenis aan het Christendom en de witte kleur staat symbool voor het ijs en de sneeuw die het land bedekt. Het rode kruis in het midden staat voor het vuur van de vulkanen.

De vlag van IJsland is niet alleen een symbool van de IJslandse identiteit, maar heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van het land. Toen IJsland in 1944 onafhankelijk werd van Denemarken, werd de vlag het symbool van deze onafhankelijkheid. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de vlag vaak gebruikt door IJslandse patriotten die de onafhankelijkheid van het land wilden verdedigen tegen buitenlandse invloeden.

Vandaag de dag is de vlag van IJsland nog steeds een belangrijk nationaal symbool. Het wordt gebruikt op officiële gelegenheden, zoals bij de opening van het parlementaire jaar en bij staatsbezoeken. De vlag wordt ook gehesen op belangrijke IJslandse feestdagen, zoals 17 juni (de nationale feestdag) en 1 december (de Onafhankelijkheidsdag). De IJslandse bevolking is erg trots op hun geschiedenis en op de vlag. Als je door IJsland reist kom je de vlag regelmatig tegen, bijvoorbeeld bij Thingvellir National Park, waar de Vikingen rond het jaar 900 hun eerste Parlement oprichtten!

De IJslandse vlag in Thingvellir National Park

Daarnaast is de vlag een belangrijk onderdeel van de IJslandse sportcultuur. IJslandse sportteams dragen tenues met de nationale kleuren en de vlag wordt regelmatig getoond tijdens internationale sportevenementen. De laatste jaren is het IJslandse voetbalteam populair geworden doordat ze op Europees niveau goed mee kunnen. De IJslandse fans werden wereldberoemd door hun geklap en ‘OEH’ schreeuw tijdens de wedstrijden op het EK voetbal in 2016. Het wordt ook wel de Viking Thunder Clap genoemd.

De Viking Thunder Clap tijdens het EK voetbal

Dagen waarop de IJslandse vlag wordt gehesen

In wet nr. 5 die op 23 januari 1991 werd opgesteld, zijn er officiële vlaggendagen afgesproken. Op deze dagen moet de vlag worden gehesen bij officiële gebouwen en gebouwen die onder toezicht staan van ambtenaren en speciale vertegenwoordigers van de staat. Eventuele toevoegingen aan de onderstaande lijst kunnen elk jaar worden besloten door het kabinet van de premier. Op onderstaande dagen moet de vlag volledig worden getrokken, behalve op Goede Vrijdag, waar hij halfstok moet worden gehangen.

  • De geboortedag van de president van IJsland (momenteel 26 juni)
  • Nieuwjaarsdag
  • Goede Vrijdag
  • Pasen
  • Eerste dag van de zomer (de eerste dinsdag na 18 april)
  • Dag van de arbeid (1 mei)
  • Pinksteren
  • Dag van de zeeman (eerste zondag in juni)
  • IJslandse nationale feestdag (17 juni)
  • IJslandse taaldag (16 november)
  • Dag van de Soevereiniteit (1 december)
  • 1e Kerstdag

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *