Dettifoss is een van de mooiste watervallen van IJsland. Het betekent ook wel ‘instortende waterval’, maar wees gerust; hij zal niet instorten. Dettifoss is 44 meter hoog en zeker 100 meter breed. Deze krachtbron moet je dus gezien hebben!

Waar ligt Dettifoss?

Je vindt Dettifoss in het noorden van IJsland, op de Diamond circle. Je rijdt vanuit Egilsstadir zo’n 2,5 uur op route 1 richting de Mývatn omgeving. Hier kun je rechts afslaan naar route 862. Let op: een paar kilometer voor deze afslag kun je ook route 864 nemen naar de oostzijde van Dettifoss. Deze weg is echter niet verhard en erg slecht met veel diepe gaten. Ik zou het alleen met een auto met 4WD aanraden, mits het weer goed is. De meeste mensen vinden het uitzicht vanaf de oostzijde wel mooier, dus het is het overwegen waard. Wil je de oost- én westzijde van Dettifoss zien? Dan ben je ongeveer 5 uur onderweg, omdat je volledig terug naar de ringweg moet rijden en je de rivier niet tussendoor kan oversteken.

Wil je weten wat er nog meer te zien is langs de ringweg? Bestel dan hier mijn e-book ‘IJsland; de ultieme reisgids voor de ringweg.

Wanneer Dettifoss bezoeken?

In de winter is het niet mogelijk om bij Dettifoss te komen, omdat beide wegen dan door de weersomstandigheden zijn afgesloten. Dit geldt meestal van november t/m april, maar ook in oktober kan de weg al (tijdelijk) afgesloten worden. Check voordat je gaat rijden altijd road.is.

Road 862 naar de westzijde van Dettifoss

 

Parkeren bij Dettifoss

Je kunt gratis parkeren op de grote parkeerplaats bij Dettifoss. Hier is een visitors centre (westzijde) aanwezig met toiletten. Vanuit hier is het nog een klein kwartiertje lopen naar de waterval zelf. Let wel op want de stenen kunnen erg glad zijn. Wij waren begin oktober bij Dettifoss en toen sneeuwde het. Je kunt via een stenen trapje naar een observatieplatform toe lopen. Gezien de hoeveelheid sneeuw vonden wij dit echt onverantwoord. Gebruik je gezond verstand.

Wandel door een prachtig maanlandschap naar Dettifoss

Waarom Dettifoss bezoeken?

Zoals ik al zei is Dettifoss een van de gaafste watervallen van IJsland. Alleen de weg erheen is al alsof je je op een andere planeet bevindt. Het lijkt wel een maanlandschap! Dettifoss is ook de krachtigste waterval van Europa! Alleen in de zomer is zijn de Rhine Falls in Zwitserland krachtiger… Vanuit Dettifoss kun je een prachtige wandeling van 34 kilometer naar de Ásbyrgi canyon maken. Naast Dettifoss ligt ook nog de mooie Selfoss waterval.

Waarschuwingsbord bij Dettifoss

Wat meenemen naar Dettifoss?

Er komt veel spray van Dettifoss af en hierdoor zijn de stenen nat. Dit kan bij koude temperaturen ervoor zorgen dat er ijs ontstaat op het wandelpad. Het is dus van belang dat je goede, waterdichte wandelschoenen aantrekt en een regenjas en regenbroek. Afhankelijk van de maand waarin je Dettifoss bezoekt is het ook nodig om een thermoshirt en fleecetrui aan te trekken. Of koop een mooie Lopapeysa (IJslandse trui van schapenwol) die heel leuk staat op de foto’s en ook heerlijk warm is. Vergeet ook je camera niet!

Wandel naar Dettifoss met goede wandelschoenen en warme kleding

Geologie Dettifoss

Dettifoss (en Selfoss) wordt gevoed vanuit de machtige gletsjerrivier Jökulsá á Fjöllum, die afkomstig is van de grootste ijskap van Europa; de Vatnajökull gletsjer. Het smeltwater stroomt van de gletsjer door de Jökulsá rivier totdat het Dettifoss bereikt. Jökulsá á fjöllum is de op een na grootste rivier van IJsland en mondt uiteindelijk uit in de Groenlandse Zee.

Jökulsá rivier

Selfoss waterval

Zoals ik eerder al benoemde ligt de Selfoss waterval naast de Dettifoss. Verwar hem niet met het gelijknamige stadje Selfoss nabij de golden circle in het zuiden van IJsland. De waterval is 11 meter hoog en wel 100 meter breed! Je kunt de waterval het best zien vanaf de oostzijde.

De prachtige Selfoss waterval

Ben jij enthousiast over het noorden van IJsland en wil je hier ook graag naartoe? Check dan hier mijn 15-daagse reisplanning waarbij je ook het noorden verkent.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.