Dettifoss is een van de gaafste watervallen van IJsland. Het betekent ook wel ‘instortende waterval’,  maar wees gerust; hij zal niet instorten. In deze blog vertel ik je meer over Dettifoss, van hoe je er komt, tot waar te overnachten in de buurt.

Wat is Dettifoss?

Dettifoss is een prachtige waterval in IJsland en is 44 meter hoog en zeker 100 meter breed. Het is onderdeel van de rivier de Jökulsá á Fjöllum, die zijn oorsprong vindt in de Vatnajökull-gletsjer; de grootste gletsjer van IJsland.

Wat deze waterval echt opvallend maakt, is zijn indrukwekkende waterafvoer. Met een gemiddelde waterstroom van ongeveer 193 kubieke meter per seconde is het de krachtigste waterval van Europa. Het water valt ongeveer 44 meter naar beneden in een diepe kloof, waardoor een bulderend geluid en een mistige nevel ontstaat.

Naast het bewonderen van de waterval vanaf de oever, kun je ook wandelen naar verschillende uitkijkpunten langs de kloof voor verschillende perspectieven op de waterval. Dettifoss is ook beroemd geworden door zijn verschijning in verschillende films, waaronder de bekende sciencefictionfilm “Prometheus”.

Toen ik half oktober bij Dettifoss was, konden we niet naar het uitkijkpunt, omdat er te veel ijs lag. Het was ook erg mistig, waardoor we de waterval niet heel duidelijk zagen. Ondanks dat is het een geweldige ervaring. Je hoort Dettifoss al op meters afstand.

Waar ligt Dettifoss in IJsland?

Je vindt Dettifoss in het noorden van IJsland, op de Diamond circle. Je rijdt vanuit Egilsstaðir zo’n 2,5 uur op route 1 richting de Mývatn omgeving. Hier kun je rechts afslaan naar route 862. Let op: een paar kilometer voor deze afslag kun je ook route 864 nemen naar de westzijde van Dettifoss. Deze weg is echter niet verhard en erg slecht met veel diepe gaten. Ik zou het alleen met een auto met 4WD aanraden, mits het weer goed is.

De meeste mensen vinden het uitzicht vanaf de oostzijde wel mooier, dus het is het overwegen waard. Wil je de oost- én westzijde van Dettifoss zien? Dan ben je ongeveer 5 uur onderweg, omdat je volledig terug naar de ringweg moet rijden en je de rivier niet tussendoor kan oversteken.

Dettifoss ligt in het noordoosten van IJsland 

Hoe bereik je Dettifoss?

Je kunt de waterval op twee manieren bereiken, namelijk door een auto te huren of door een dagtocht vanaf Akureyri te boeken.

Met de auto

In de wintermaanden kan het noorden van IJsland soms minder goed te bereiken zijn. Het is dan zeer verstandig om een 4×4 auto te huren. Het komt heel vaak voor dat de weg naar de Dettifoss in de winter gesloten is. Ook als je Dettifoss via de oostzijde wilt bereiken, is een auto met vierwielaandrijving noodzakelijk.

Ik raad je aan om een auto te huren bij Blue Car Rental. Tip: Als je via mijn linkje boekt bij Blue Car Rental, krijg je automatisch 5% korting!

Huur je auto met 5% korting bij Blue Car Rental

Met een dagexcursie vanuit Akureyri

Als je niet beschikt over een (4×4) huurauto, of als je de weg naar Dettifoss te gevaarlijk vindt, dan is een dagexcursie vanuit Akureyri een aanrader.

Powered by GetYourGuide

Wanneer Dettifoss bezoeken?

In de winter is het vaak niet mogelijk om bij Dettifoss te komen, omdat beide wegen dan door de weersomstandigheden zijn afgesloten. Dit geldt meestal van november t/m april, maar ook in oktober kan de weg al (tijdelijk) afgesloten worden. Check voordat je gaat rijden altijd road.is

Parkeren bij Dettifoss

Je kunt gratis parkeren op de grote parkeerplaats bij Dettifoss. Hier is een visitors centre (oostzijde) aanwezig met toiletten. Vanuit hier is het nog een klein kwartiertje lopen naar de waterval zelf. Let wel op want de stenen kunnen erg glad zijn. Wij waren half oktober bij Dettifoss en toen sneeuwde het. Je kunt via een stenen trapje naar een observatieplatform toe lopen. Gezien de hoeveelheid sneeuw vonden wij dit echt onverantwoord. Gebruik je gezond verstand.

Overnachten in de buurt van Dettifoss

Dettifoss is een van de populairste watervallen van IJsland, maar gelukkig niet de meest bezochte. Hij ligt voor veel toeristen wat uit de slag, omdat zij meestal alleen het zuiden van IJsland bezoeken en hij ook niet makkelijk te bereiken is. Wil jij Dettifoss bezoeken en in dit prachtige maanlandschap overnachten? Ik heb hieronder de leukste overnachting ‘in de buurt van’ Dettifoss voor je geselecteerd, want meer leuke overnachtingen zijn er niet in de buurt helaas haha.

Waarom Dettifoss bezoeken?

Zoals ik al zei is Dettifoss een van de gaafste watervallen van IJsland. Alleen de weg erheen is al alsof je je op een andere planeet bevindt. Het lijkt wel een maanlandschap! Dettifoss is ook de krachtigste waterval van Europa! Alleen in de zomer is zijn de Rhine Falls in Zwitserland krachtiger… Vanuit Dettifoss kun je een prachtige wandeling van 34 kilometer naar de Ásbyrgi canyon maken. Naast Dettifoss ligt ook nog de mooie Selfoss waterval. 

D weg naar Dettifoss is alsof je op de maan bent

Wat meenemen naar Dettifoss?

Er komt veel spray van Dettifoss af en hierdoor zijn de stenen nat. Dit kan bij koude temperaturen ervoor zorgen dat er ijs ontstaat op het wandelpad. Het is dus van belang dat je goede, waterdichte wandelschoenen aantrekt en een regenjas en regenbroek. Afhankelijk van de maand waarin je Dettifoss bezoekt is het ook nodig om een thermoshirt en fleecetrui aan te trekken. Of koop een mooie Lopapeysa (IJslandse trui van schapenwol) die heel leuk staat op de foto’s en ook heerlijk warm is. Qua onderkleding heb je een thermo legging nodig en een wandelbroek. Vergeet ook je camera niet!

Geologie Dettifoss

Dettifoss (en Selfoss) wordt gevoed vanuit de machtige gletsjerrivier Jökulsá á Fjöllum, die afkomstig is van de grootste ijskap van Europa; de Vatnajökull gletsjer. Het smeltwater stroomt van de gletsjer door de Jökulsá rivier totdat het Dettifoss bereikt. Jökulsá á fjöllum is de op een na grootste rivier van IJsland en mondt uiteindelijk uit in de Groenlandse Zee.

Jökulsá rivier

Selfoss waterval

Zoals ik eerder al benoemde ligt de Selfoss waterval naast de Dettifoss. Verwar hem niet met het gelijknamige stadje Selfoss nabij de golden circle in het zuiden van IJsland. De waterval is 11 meter hoog en wel 100 meter breed! Je kunt de waterval het best zien vanaf de oostzijde. 

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *