Bij Dimmuborgir stap je in een wereld vol fantasie. Kijk niet gek op als je hier trollen en elfjes tegenkomt. Het is een hele mysterieuze plek die bij schemer of slecht weer heel spannend kan zijn…

Wat is Dimmuborgir?

Dimmuborgir is een grillig lavaveld vol met torenhoge rotsformaties en grotten. De rotsformaties werden gevormd door een vulkaanuitbarsting 2300 jaar geleden. Sindsdien is het vruchtbare grond en een kans voor mos en andere vegetatie om te bloeien. Sommige grotten in het gebied zijn zo groot dat er zelfs meerdere mensen konden slapen.

De vegetatie in Dimmuborgir

Waar ligt Dimmuborgir?

Dimmuborgir ligt in het noorden van IJsland, aan de oostkant van het Mývatn meer. Het ligt ongeveer 5 kilometer van de ringweg verwijderd. Als je vanuit het oosten komt kun je bij een t-splitsing linksaf naar route 838. Aan de rechterzijde zie je dan het Mývatn meer liggen. Het is een gemakkelijke stop om toe te voegen aan je avontuur in IJsland.

Bezoek ook de Hverfell krater en Grjótagjá grot in de buurt. Wil je echt tot rust komen? Ga dan naar de Mývatn natuurbaden. Deze zwembaden worden verwarmd door geothermische energie.

De Hverfell krater is te zien vanuit Dimmuborgir

Als je voldoende tijd hebt kun je ook de hele diamond circle rijden. Deze is misschien nog wel mooier dan de golden circle route in het zuidwesten van IJsland! Het is dan gemakkelijk om zelf rond te rijden. Tip: huur je auto bij sunnycars, zodat je verzekerd en zorgeloos op pad gaat.

Parkeren bij Dimmuborgir

Je kunt gratis parkeren op de grote parkeerplaats naast Dimmuborgir. Vanuit hier kun je ook de wandeling naar de Hverfell krater starten. Als je onder de vulkanische boog doorloopt kun je richting deze gigantische krater lopen. Het uitzicht is prachtig en je kunt er ook mooie foto’s maken, zoals je hieronder ziet 🙂

Wandel vanuit hier naar de Hverfell krater.

Geologie Dimmuborgir

Ongeveer 2300 jaar geleden begon een uitbarsting van de Threnglsaborgir en Lúdentsborgir vulkaan. Het is de grootste uitbarsting die heeft plaatsgevonden in het Mývatn-gebied sinds de laatste ijstijd. De vulkanische scheur in de grond waar de magma uit stroomde was 16,5 kilometer lang. Toen de lava uit dit ravijn stroomde liep het over het Mývatn meer heen, waardoor het water en het natte terrein eromheen begon te koken. Deze botsing van kou en hitte zorgde ervoor dat de damp die door de lava opsteeg lava formaties vormde. Terwijl de lava bleef stromen stortte een deel van de bovenste korst in, maar het gebied van Dimmuborgir bleef gedeeltelijk intact. Dit is de reden waarom het gebied dat je tegenwoordig kunt bezoeken zoveel verschillende niveaus heeft.

Dimmuborgir onderscheidt zich door grote maar holle lavagrotten die gevormd zijn rond de torenhoge rotsformaties. Lavaformaties zoals deze worden nergens anders ter wereld gevonden, behalve op de bodem van de oceaan voor de kust van Mexico. Het is zo indrukwekkend om hier rond te lopen.

De indrukwekkende rotsformaties in Dimmuborgir

Volksverhalen Dimmuborgir

Volgens de IJslandse folklore wonen de 13 yule lads in Dimmuborgir. Dit zijn 13 kleine kerstman-trollen. Ze zijn niet zo slecht als hun ouders, maar ze zijn nogal ongemanierd. Maar wie zou dat niet zijn als je wordt opgevoed door de twee verschrikkelijke trollen Grýla en Leppalúði.

De yule lads slapen in de zomer in hun grot en worden dan zelden gezien. In november en december heb je een grote kans dat je een of meerdere ondeugende yule lads tegenkomt! Helaas waren ze er in oktober nog niet 😉

De Yule lads in Dimmuborgir

Als je door Dimmuborgir loopt kom je wel veel spullen van de yule lads tegen, zoals hun kleding, bedden en meubels. Het is heel leuk om hier rond te lopen. Veel kinderen komen hier graag, omdat ze in een grote fantasiewereld stappen.

Ontdek waar de yule lads wonen in Dimmuborgir

Game of Thrones in Dimmuborgir

Dimmuborgir is een buitengewone plaats om in de winter te bezoeken, en voor alle Game of Thrones fans is dit het perfecte moment om het gebied op dezelfde manier te ervaren als Jon Snow. Hij kwam hier met het wildling kamp van Mance Rayder. Houd er rekening mee dat het een behoorlijke uitdaging kan zijn om hier in de winter te komen. De wegen kunnen glad zijn, net als de paden en rotsen, dus wees extra voorzichtig en let op de weersomstandigheden.

2 reacties op “Dimmuborgir in IJsland; ontdek het duistere kasteel

    • Chayenne zegt:

      Dat is een hele mooie, leuke maar ook pittige wandeling. Het uitzicht vanaf de top is wel echt fantastisch.
      Het was de grootste krater die ik in IJsland heb gezien.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.