Bij Dimmuborgir stap je in een wereld vol fantasie. Kijk niet gek op als je hier trollen en elfjes tegenkomt. Het is een hele mysterieuze plek die bij schemer of slecht weer heel spannend kan zijn…
Wat is Dimmuborgir?
Dimmuborgir is een grillig lavaveld vol met torenhoge rotsformaties en grotten. De rotsformaties werden gevormd door een vulkaanuitbarsting 2300 jaar geleden. Sindsdien is het vruchtbare grond en een kans voor mos en andere vegetatie om te bloeien. Sommige grotten in het gebied zijn zo groot dat er zelfs meerdere mensen konden slapen.

Waar ligt Dimmuborgir?
Dimmuborgir ligt in het noorden van IJsland, aan de oostkant van het Mývatn meer. Het ligt ongeveer 5 kilometer van de ringweg verwijderd. Als je vanuit het oosten komt kun je bij een t-splitsing linksaf naar route 838. Aan de rechterzijde zie je dan het Mývatn meer liggen. Het is een gemakkelijke stop om toe te voegen aan je avontuur in IJsland. Op onderstaande kaart zie je de precieze locatie van Dimmuborgir.

Bezoek ook de Hverfjall krater en Grjótagjá grot in de buurt. Wil je echt tot rust komen? Ga dan naar de Mývatn natuurbaden. Deze zwembaden worden verwarmd door geothermische energie.

Als je voldoende tijd hebt kun je ook de hele diamond circle rijden. Deze is misschien nog wel mooier dan de golden circle route in het zuidwesten van IJsland! Het is dan gemakkelijk om zelf rond te rijden.
Hoe bereik je Dimmuborgir?
Je kunt Dimmuborgir op twee manieren bereiken, namelijk met een eigen huurauto of via een dagtour vanuit Akureyri. Je kunt in Reykjavík namelijk het vliegtuig pakken naar Akureyri. Boek hier een dagtour naar het Myvatn gebied inclusief Dimmuborgir.
Als je een auto wilt huren dan raad ik je dit aan bij sunny cars. Huur hier je auto bij sunnycars zodat je zorgeloos en verzekerd kunt rondreizen door IJsland. In de wintermaanden kan het noorden van IJsland soms minder goed te bereiken zijn. Het is dan zeer verstandig om een 4×4 auto te huren. In de zomermaanden is het ook erg leuk om een camper te huren. Dit kan bij Worldwide campers, waar je veel aanbieders kunt vergelijken. Huur hier je camper bij Worldwide campers.
Parkeren bij Dimmuborgir
Je kunt gratis parkeren op de grote parkeerplaats naast Dimmuborgir. Vanuit hier kun je ook de wandeling naar de Hverfjall krater starten. Als je onder de vulkanische boog doorloopt kun je richting deze gigantische krater lopen. Het uitzicht is prachtig en je kunt er ook mooie foto’s maken, zoals je hieronder ziet 🙂

Overnachten in de buurt van Dimmuborgir
Er is zo ontzettend veel te doen in het noorden van IJsland dat het zonde is om er maar één dagje naartoe te gaan. Ik raad je aan om twee nachten rondom het Mývatn meer te verblijven, zodat je al het moois hier kunt ontdekken. Ik heb de leukste overnachtingen hieronder voor je op een rijtje gezet:
- Dimmuborgir Guesthouse, je raadt het al; het ligt direct naast dit gebied.
- Vogafjós Farm Resort, gelegen op 4,4 kilometer van Dimmuborgir.
- Aska Modern Cabin, gelegen op 7,3 kilometer van Dimmuborgir.
Wat meenemen naar Dimmuborgir?
Aangezien je direct bij Dimmuborgir kan parkeren, zou ik niet te veel meenemen in je rugzak, tenzij je de wandeling naar de Hverfjall krater maakt. Er zijn veel wandelpaden aanwezig, dus wandelschoenen zijn niet per se nodig. Het kan erg koud zijn bij Dimmuborgir, dus houd altijd rekening met het veranderende weer. Neem daarom een regenjas en een regenbroek mee in je rugzak, ook als het zonnetje nog zo lekker schijnt. Trek je thermoshirt aan met daarover een fleecetrui en een windjack. Als het heel koud is trek ik zelfs 2 thermoshirts aan. Qua onderkleding heb je een thermo legging nodig en een wandelbroek, liefst van softshell. Zorg voor een fleece nekwarmer die je nek goed bedekt en die niet kan wegwaaien en zet je muts op. In de zomermaanden zou het weer wel eens 15-18 graden kunnen worden. Dan kun je wat laagjes in de auto laten natuurlijk 😉
Geologie Dimmuborgir
Ongeveer 2300 jaar geleden begon een uitbarsting van de Threnglsaborgir en Lúdentsborgir vulkaan. Het is de grootste uitbarsting die heeft plaatsgevonden in het Mývatn-gebied sinds de laatste ijstijd. De vulkanische scheur in de grond waar de magma uit stroomde was 16,5 kilometer lang. Toen de lava uit dit ravijn stroomde liep het over het Mývatn meer heen, waardoor het water en het natte terrein eromheen begon te koken. Deze botsing van kou en hitte zorgde ervoor dat de damp die door de lava opsteeg lava formaties vormde. Terwijl de lava bleef stromen stortte een deel van de bovenste korst in, maar het gebied van Dimmuborgir bleef gedeeltelijk intact. Dit is de reden waarom het gebied dat je tegenwoordig kunt bezoeken zoveel verschillende niveaus heeft.
Dimmuborgir onderscheidt zich door grote maar holle lavagrotten die gevormd zijn rond de torenhoge rotsformaties. Lavaformaties zoals deze worden nergens anders ter wereld gevonden, behalve op de bodem van de oceaan voor de kust van Mexico. Het is zo indrukwekkend om hier rond te lopen.

Volksverhalen Dimmuborgir
Volgens de IJslandse folklore wonen de 13 yule lads in Dimmuborgir. Dit zijn 13 kleine kerstman-trollen. Ze zijn niet zo slecht als hun ouders, maar ze zijn nogal ongemanierd. Maar wie zou dat niet zijn als je wordt opgevoed door de twee verschrikkelijke trollen Grýla en Leppalúði.
De yule lads slapen in de zomer in hun grot en worden dan zelden gezien. In november en december heb je een grote kans dat je een of meerdere ondeugende yule lads tegenkomt! Helaas waren ze er in oktober nog niet 😉

Als je door Dimmuborgir loopt kom je wel veel spullen van de yule lads tegen, zoals hun kleding, bedden en meubels. Het is heel leuk om hier rond te lopen. Veel kinderen komen hier graag, omdat ze in een grote fantasiewereld stappen.

Game of Thrones in Dimmuborgir
Dimmuborgir is een buitengewone plaats om in de winter te bezoeken, en voor alle Game of Thrones fans is dit het perfecte moment om het gebied op dezelfde manier te ervaren als Jon Snow. Hij kwam hier met het wildling kamp van Mance Rayder. Houd er rekening mee dat het een behoorlijke uitdaging kan zijn om hier in de winter te komen. De wegen kunnen glad zijn, net als de paden en rotsen, dus wees extra voorzichtig en let op de weersomstandigheden.
Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland
Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.
- De ultieme reisgids voor de ringweg
- Reisplanning 15 dagen
- Reisplanning 7 dagen
- Voorbereiding & checklist
Wat een stoere plek! De wandeling naar de Hverfell krater lijkt me ook wel wat.
Dat is een hele mooie, leuke maar ook pittige wandeling. Het uitzicht vanaf de top is wel echt fantastisch.
Het was de grootste krater die ik in IJsland heb gezien.