In juli bezocht ik Fjallsárlón voor het eerst, het onbekende broertje van Jökulsárlón. Mijn moeder vond dit misschien wel de allermooiste plek tijdens onze roadtrip. In deze blog vertel ik je alles wat je moet weten over Fjallsárlón, hoe je er kunt komen en waar je in de buurt kunt overnachten. Zet dit pareltje maar vast op je IJsland bucketlist 😉

Wat is Fjallsárlón?

Fjallsárlón is een gletsjermeer in het zuiden van IJsland, en het is echt een wonder der natuur. Het meer ligt aan de voet van de Fjallsjökull gletsjer, een uitloper van de enorme Vatnajökull, de grootste gletsjer van IJsland. Het water in Fjallsárlón is ijskoud, helderblauw en het oppervlak van het meer ligt vol met ijsschotsen die afbreken van de gletsjer.

Het bijzondere aan Fjallsárlón is dat je heel dicht bij de gletsjer kunt komen. Dit biedt een uniek zicht op de prachtige blauwe ijsbergen die langzaam in het meer drijven. Het is een fascinerend en continu veranderend landschap, dat een adembenemend schouwspel oplevert.

Fjallsárlón is ook een geweldige plek voor natuurliefhebbers. In de zomer is het een broedplaats voor verschillende soorten vogels en met een beetje geluk kun je zelfs zeehonden spotten. Wij zagen helaas alleen een zeehond van ijs haha 😉

Waar ligt Fjallsárlón in IJsland?

Fjallsárlón ligt in het zuiden van IJsland, ongeveer 10 kilometer ten westen van het bekendere Jökulsárlón. Het is een beetje verstopt en daardoor een stuk rustiger dan zijn beroemde buurman, maar het is net zo mooi. Het meer ligt aan de rand van het Vatnajökull National Park, een van de grootste nationale parken van Europa.

Als je de ringweg (route 1) volgt, dan vind je Fjallsárlón tussen de stad Höfn en het dorp Kirkjubæjarklaustur. Het gletsjermeer ligt vrijwel direct aan de ringweg, dus het is super makkelijk te bereiken, als de weersomstandigheden goed zijn. Op onderstaande kaart kun je precies zien waar Fjallsárlón ligt.

Fjallsárlón ligt in het zuiden van IJsland

Hoe bereik je Fjallsárlón?

Reizen naar Fjallsárlón is relatief eenvoudig als je al in IJsland bent. De meeste mensen die het gletsjermeer bezoeken, doen dit met een huurauto. Je kunt de ringweg volgen vanuit Reykjavik, maar dan ben je zeker 5 uur onderweg, zonder te stoppen. Dat zou echt zonde zijn, want er is zo ontzettend veel te zien onderweg. Denk aan de beroemde Seljalandsfoss en Skógafoss watervallen, het zwarte Reynisfjara strand en nog veel meer! Ik raad je aan om onderweg nog 1-2 nachten te overnachten in Vík. Zelf huur ik mijn auto altijd bij sunnycars, omdat je dan volledig verzekerd bent en niet voor onverwachte kosten komt te staan. Huur hier je auto bij sunny cars.

Er zijn geen georganiseerde tours die naar Fjallsárlón gaan, wat het in mijn ogen een nóg specialere plek maakt. Als je niet over een huurauto beschikt en toch een gletsjermeer wil bezoeken, dan kun je met een tour wel het Jökulsárlón gletsjermeer en het Vatnajökull National Park bezoeken. Boek hier een tour naar het Jökulsárlón gletsjermeer.

Onderweg naar Fjallsárlón kom je de mooiste uitzichten tegen

Parkeren bij Fjallsárlón

Parkeren bij Fjallsárlón is een makkie! Er is een grote parkeerplaats vlakbij het gletsjermeer, die je gratis kunt gebruiken. Ik bezocht Fjallsárlón in juli en de grote parkeerplaats was echt he-le-maal vol. Gelukkig kun je ook nog langs de weg parkeren, zonder dat anderen hier last van hebben.

Vanaf de parkeerplaats is het een korte wandeling naar het gletsjermeer zelf. De weg naar de parkeerplaats kan in de winter soms een beetje glad zijn, dus wees voorzichtig als je in die periode IJsland bezoekt.

Er zijn geen faciliteiten zijn bij de parkeerplaats. Dus als je moet tanken of naar het toilet moet, zorg er dan voor dat je dit doet voordat je aankomt. Het dichtstbijzijnde tankstation en toilet zijn te vinden in het dorp Kirkjubæjarklaustur.

Overnachten in de buurt van Fjallsárlón

Het is niet mogelijk om bij Fjallsárlón om de hoek te overnachten, maar ik heb hieronder de leukste overnachtingen in de buurt van Fjallsárlón voor je uitgezocht.

 • Fosshotel Glacier Lagoon, gelegen op 20,8 kilometer van Fjallsárlón. Dit super mooie hotel heeft een prachtig uitzicht op de Vatnajökull gletsjer.
 • Skyrhusid HI Hostel, gelegen op 24,3 kilometer van Fjallsárlón. Dit hostel ligt wel heel dichtbij het Jökulsárlón gletsjermeer.
 • Adventure Hotel Hof, gelegen op 29 kilometer van Fjallsárlón. Dit hotel is ideaal gelegen als je de ringweg met de klok mee rijdt. Je zit dan midden tussen de gletsjermeren en Skaftafell in, waar je een gletsjerwandeling of ijsgrot tour kunt maken.

Waarom Fjallsárlón bezoeken?

Waarom zou je Fjallsárlón bezoeken? Ten eerste, als je van rust en ruimte houdt, is Fjallsárlón de plek voor jou. In tegenstelling tot het bekendere Jökulsárlón, is het bij Fjallsárlón vaak een stuk rustiger. Hierdoor heb je alle tijd en ruimte om te genieten van de prachtige natuur en de indrukwekkende ijsbergen. Daarnaast vind ik het super gaaf dat de gletsjer veel dichterbij ligt dan bij Jökulsárlón.

Fjallsárlón is een geweldige plek om te fotograferen. De combinatie van het helderblauwe water, de drijvende ijsbergen en de imposante gletsjer op de achtergrond zorgt voor spectaculaire foto’s. Ook als het weer wat minder is, levert de mistige sfeer rondom de gletsjer prachtige plaatjes op.

Hoewel Fjallsárlón gemakkelijk te bereiken is vanaf de ringweg, voelt het toch een beetje als een verborgen pareltje. De relatieve onbekendheid van het meer maakt dat je een unieke IJslandse ervaring krijgt, ver weg van de toeristische drukte. Het is echt een plek die je gezien moet hebben als je IJsland bezoekt!

Het prachtige Fjallsárlón gletsjermeer

Wanneer Fjallsárlón bezoeken?

In principe is de zomer de beste tijd om Fjallsárlón te bezoeken vanwege het weer. Het is dan over het algemeen warmer, er valt minder neerslag en er is meer daglicht, waardoor je meer tijd hebt om te genieten van het prachtige landschap. Houd er wel rekening mee dat het in de zomer veel drukker is.

Als je op zoek bent naar een rustigere en misschien wel magischere ervaring, dan kun je Fjallsárlón het beste tussen september en eind mei bezoeken. In de wintermaanden is het landschap vaak bedekt met sneeuw en ijs, wat een prachtig contrast biedt met de blauwe ijsbergen in het meer. Het is dan wel belangrijk om je goed voor te bereiden op de kou en mogelijk gladde wegen.

Wat betreft het tijdstip van de dag, raad ik aan om Fjallsárlón vroeg in de ochtend of laat in de middag te bezoeken. De zon staat dan laag aan de hemel, wat zorgt voor een prachtig licht op de ijsbergen en de gletsjer. Bovendien zijn er op deze momenten vaak minder andere bezoekers, waardoor je in alle rust kunt genieten van de schoonheid van Fjallsárlón.

Geologie Fjallsárlón

Fjallsárlón is meer dan alleen een prachtig landschap. Het is ook een plek waar je de kracht van de natuur en de geologie van IJsland kunt ervaren. Fjallsárlón ligt aan de voet van de Fjallsjökull gletsjer, een van de vele uitlopers van de Vatnajökull, de grootste gletsjer van Europa.

Deze gletsjer is een overblijfsel uit de laatste ijstijd, zo’n 2.6 miljoen tot 11.700 jaar geleden. De ijsbergen die je in het meer ziet drijven, breken af van de gletsjer en zijn dus eigenlijk stukjes millennia-oud ijs. Deze ijsbergen kunnen soms wel honderden jaren oud zijn voordat ze uiteindelijk smelten in het meer.

Wat ook interessant is, is dat de gletsjer voortdurend in beweging is. Door de druk van het ijs erboven, wordt de gletsjer naar beneden geduwd en beweegt hij langzaam richting het meer. Dit proces wordt gletsjervoortstuwing genoemd. De snelheid waarmee de gletsjer beweegt, hangt af van verschillende factoren, zoals de temperatuur, de hoeveelheid neerslag en de steilheid van het terrein.

Een ander bijzonder aspect van Fjallsárlón is dat het meer zelf is ontstaan door de erosie veroorzaakt door de gletsjer. Terwijl de gletsjer zich voortbeweegt, schraapt hij over de ondergrond en neemt hij stukken rots en grond mee. Deze worden vervolgens als sediment in het meer afgezet. Zo heeft de gletsjer in de loop der tijd een diepe kom in het landschap uitgesleten, waar nu het meer ligt. Super interessant!

Genieten van het uitzicht bij Fjallsárlón

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

2 reacties op “Fjallsárlón; bezoek het onbekende gletsjermeer in IJsland

 1. Linda zegt:

  Dit was voor ons het eerste gletsjermeer in IJsland dat wij bezochten en ik was echt diep onder de indruk. Deze plek was zo adembenemend mooi, zo indrukwekkend en zo stil. Wij zijn hier echt enorm lang geweest. En hoewel de grote broer van dit meer ook tof is, was dit onze favoriet.

  • Chayenne zegt:

   Hee Linda,
   Mijn moeder was ook helemaal weg van Fjallsárlón. Het was voor haar ook het eerste gletsjermeer dat ze bezocht.
   Ik vind het vooral gaaf dat je de gletsjer van veel dichterbij ziet dan Jökulsárlón.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *