De Folaldafoss is een prachtige waterval die ik per ongeluk tegenkwam tijdens mijn rondreis door IJsland. We reden langs de oostfjorden en volgden zonder het door te hebben de kortste route van Google Maps. Dit betekende dat we van de ringweg afgingen en een onverharde bergpas namen (Öxi pass). Na een tijdje kwamen we de prachtige Folaldafoss tegen. In deze blog vertel ik je meer over deze waterval, hoe en wanneer je er komt en waar je in de buurt kunt overnachten.

Wat is Folaldafoss?

Folaldafoss is een verborgen parel in het oosten van IJsland, ver weg van de drukke toeristische routes. Het is een prachtige waterval die je absoluut niet wilt missen als je een natuurliefhebber bent. De waterval is niet zo bekend als sommige van de andere IJslandse watervallen, maar dat maakt hem juist zo speciaal.

De naam ‘Folaldafoss’ betekent ‘Veulenwaterval’ in het IJslands. Deze naam is te danken aan een legende waarin een veulen in de waterval zou zijn gevallen. Het veulen zou volgens de legende getransformeerd zijn in de prachtige waterval die we vandaag de dag kunnen bewonderen.

Folaldafoss is ongeveer 15 meter hoog en ligt in de Berufjörður fjord. Het water van de waterval stroomt over een lavaveld, wat een indrukwekkend gezicht is. Het water is kristalhelder en de omgeving is ongerept, wat bijdraagt aan de schoonheid van deze locatie.

Waar ligt Folaldafoss in IJsland?

Folaldafoss ligt in het oosten van IJsland, in een regio die bekend staat als de Oostfjorden. Dit deel van IJsland is iets minder bezocht dan sommige van de andere delen, wat betekent dat je vaak het gevoel kunt hebben dat je deze prachtige plek helemaal voor jezelf hebt.

Het specifieke gebied waar Folaldafoss zich bevindt, is de Berufjörður fjord. Dit is een prachtige fjord met een aantal andere indrukwekkende natuurlijke kenmerken, zoals hoge bergen en diepblauw water.

Om precies te zijn, Folaldafoss ligt aan de weg 939, ook wel bekend als de Öxi pas. Dit is een onverharde weg die dwars door de bergen loopt en een aantal prachtige uitzichten biedt. Op onderstaande kaart kun je precies zien waar de Folaldafoss ligt in IJsland.

De Folaldafoss ligt in het oosten van IJsland

Hoe bereik je Folaldafoss?

Oxi pas

Om bij Folaldafoss te komen, moet je de weg 939, ook wel bekend als de Öxi pas, volgen voor 7 kilometer. Het eerste gedeelte tot aan de waterval is prima te doen, maar als je de hele Öxi pas wilt rijden is dat een uitdaging.

Het is een onverharde weg met veel gaten die dwars door de bergen loopt. Het is erg steil, met een maximale helling van 20% op sommige stukken. De weg heeft veel blinde bochten – je weet nooit of er een auto van voren aankomt – en de weg is erg smal en glad. Wij waren heel blij dat we geen en tegenligger tegen kwamen… Vanwege de staat van de weg, krappe bochten en de smalheid, samen met de mist en beperkte zichtbaarheid, is de weg niet gemakkelijk. Zie onderstaande video van toen ik de Öxi pas reed.

Let op: de Öxi pass is niet het hele jaar door geopend. In de wintermaanden kan de pas door sneeuw en ijs onbegaanbaar zijn. Het is daarom belangrijk om altijd de huidige weersomstandigheden en wegcondities te checken voordat je op pad gaat.

Ik raad je aan om een auto te huren bij Blue Car Rental. Tip: Als je via mijn linkje boekt bij Blue Car Rental, krijg je automatisch 5% korting!

Naar de Folaldafoss vanuit Reykjavík

Als je vanuit Reykjavik komt, is het zo’n 6 tot 7 uur rijden, zonder onderweg te stoppen en afhankelijk van de weersomstandigheden. Je volgt eigenlijk constant de ringweg (route 1) naar het oosten en neem vervolgens de Öxi pas (weg 939) naar de waterval. Ik raad het je niet aan om direct vanuit Reykjavík de Folaldafoss te bezoeken, want dan mis je zo ontzettend veel mooie plekken onderweg. Je kunt tussendoor bijvoorbeeld overnachten in Selfoss, Vík en in Höfn.

Naar de Folaldafoss vanuit Egilsstaðir

Vanuit Egilsstaðir, de grootste stad in het oosten van IJsland, is het ongeveer een uur rijden naar de waterval. Volg de ringweg (route 1) naar het zuiden en sla vervolgens af naar de Öxi pas (weg 939). Deze bergpas is 19 kilometer lang. Redelijk aan het einde van deze weg zie je de Folaldsfoss aan de rechterkant liggen. Er zijn geen duidelijke borden die naar de waterval wijzen, dus houd je ogen open!

Rijden over route 939

Wanneer Folaldafoss bezoeken?

IJsland is een land van extremen, met lange, donkere winters en korte, lichte zomers. Dit heeft ook invloed op het beste moment om Folaldafoss te bezoeken.

 • In de zomermaanden, van juni tot augustus, zijn de dagen het langst en is het weer het beste. De zomermaanden zijn een geweldige tijd om het oosten en de Folaldafoss te bezoeken en de weg ernaartoe is dan ook het makkelijkst te berijden.
 • In de wintermaanden, van november tot maart, kan de weg naar Folaldafoss moeilijk begaanbaar of zelfs dicht zijn door sneeuw en ijs. Het kan ook zijn dat de waterval gedeeltelijk of volledig bevroren is, wat op zichzelf een prachtig gezicht kan zijn, maar het kan ook de toegang tot de waterval bemoeilijken. Check altijd road.is voordat je op pad gaat, zeker als je de Öxi pas wilt rijden.
 • Het voor- en najaar (april, mei, september en oktober) kunnen ook goede tijden zijn om Folaldafoss te bezoeken. Het weer kan dan nog steeds onvoorspelbaar zijn en je zult goed moeten kijken of de weg geopend is. Ik vond het herfstlandschap prachtig in oktober, maar door het slechte weer was het wel een spannende rit.

Parkeren bij Folaldafoss

Bij de Folaldafoss is er een kleine parkeerplaats waar je je auto kunt neerzetten. Het is een eenvoudige, onverharde parkeerplaats, maar er is genoeg ruimte voor een aantal auto’s. De parkeerplaats is gratis en ligt direct naast de weg, dus je hoeft niet ver te lopen om bij de waterval te komen.

Het is wel belangrijk om te weten dat er bij de parkeerplaats geen toiletten of andere faciliteiten zijn. Houd er ook rekening mee dat het een afgelegen gebied is, dus zorg ervoor dat je auto in goede staat is en dat je getankt hebt voor je reis naar de Folaldafoss.

Uitzicht vanaf parkeerplaats Folaldafoss

Overnachten in de buurt van Folaldafoss

De oostfjorden zijn een vrij afgelegen stukje IJsland, waardoor er ook wat minder accommodaties beschikbaar zijn. Ik heb hieronder de leukste overnachtingen in de buurt van de Folaldafoss voor je op een rijtje gezet 🙂

 • Lindarbrekka, gelegen op 5,7 kilometer van de Folaldafoss. Deze leuke, houten studio heeft een prachtig uitzicht op het Berufjördur fjord.
 • Krákhamar Apartments, gelegen op 23,5 kilometer van de Folaldafoss. Deze appartementen zijn het best beoordeeld in de regio.
 • Fossardalur Guesthouse, gelegen op 6 kilometer van de Folaldafoss. Dit guesthouse is een van de goedkoopste accommodaties in de regio en heeft nog meer prachtige watervallen in de buurt.

Wat meenemen naar Folaldafoss?

Als je de Folaldafoss wil bezoeken, hoef je niet super veel mee te nemen in je rugzak. De waterval ligt namelijk op loopafstand van de parkeerplaats. Bij ons was het weer erg slecht, waardoor we niet helemaal tot aan de voet van de waterval zijn gelopen. Houd dus altijd je regenjas en regenbroek bij de hand en zorg dat je je tussen september en juni warm genoeg aankleed. Zelf had ik in oktober een thermoshirt en thermolegging aan als onderkleding en daaroverheen een dikke fleecetrui met wandelbroek. Daaroverheen nog een windjack en dan de regenkleding. Oh, en vergeet je wandelschoenen niet als je naar de voet van de waterval wil lopen.

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

2 reacties op “Folaldafoss: een prachtige, afgelegen waterval in IJsland

 1. Linda zegt:

  Wij hebben niet de Oxi Pass gereden, maar wel deze waterval bezocht. Hiervoor hoef je maar een mini stukje te rijden en dat was enorm de moeite waard vond ik. Alleen het uitzicht al vanaf de parkeerplaats was echt top! Leuk om te zien dat het er in andere seizoenen weer compleet anders uitziet, dan toen wij er in de zomer waren.

  • Chayenne zegt:

   Hee Linda,
   Het is inderdaad maar een klein stukje rijden vanaf de ringweg naar de Folaldafoss.
   Het uitzicht vanaf de parkeerplaats vond ik ook geweldig 🙂
   De volgende keer wil ik helemaal langs de buitenkant van de fjorden rijden ipv de Oxi pass.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *