Ben jij een Game of Thrones fan? Dan is het adembenemende landschap van de filmlocaties je vast en zeker opgevallen. Wil je weten waar deze filmlocaties liggen en welke dit zijn? Dan ben je hier op het juiste adres. Pas op: dit artikel bevat spoilers als je de 8 seizoenen nog niet gezien hebt!

Waarom werd Game of Thrones in IJsland gefilmd?

In de boeken werd het noorden van de Muur omschreven als een wreed, onvruchtbaar en bevroren gebied. De filmmakers vonden deze omschrijving goed passen bij het landschap van IJsland. In de zomer werd er ook regelmatig gefilmd om de Essos regio te vertegenwoordigen. De toegankelijkheid van IJsland speelde ook heel erg mee, want vrijwel alle filmlocaties zijn vlakbij de ringweg die het land omcirkeld te vinden.  

Naast de opnamelocaties bood IJsland ook acteurs, figuranten en de IJslandse paarden ter beschikking, waarbij veel overeenkwam met de IJslandse folklore. Zo werd IJsland, naast Kroatië, Spanje, Marokko en Ierland een onderdeel van de landschappen in Game of Thrones. 

Hoe was het filmen in IJsland voor de cast en crew?

De meeste opnames werden in de winter gemaakt; het meest ruige seizoen in IJsland. De weersomstandigheden in de winter zijn ongelooflijk onvoorspelbaar en extreem. Met sneeuw, hagel, regen, harde wind en weinig daglicht was het flinke uitdaging voor de cast en crew om de perfecte scènes te creëren. In december en januari is het zelfs maar 4 uur licht per dag. Hierdoor werd apparatuur vaak in de volledige duisternis opgezet en afgebroken, zodat de 4 uur daglicht ook écht voor filmen gebruikt kon worden. Soms waren er (sneeuw)stormen die wel weken konden duren, waardoor het filmen tijdelijk stil werd gelegd. 

Naast de problemen met het weer en daglicht werd er ook op veel kwetsbare plekken gefilmd, zoals bovenop de gletsjers. IJslanders zijn heel zuinig op hun natuur, waardoor er voor het filmen op kwetsbare plekken toestemming gevraagd moest worden aan de milieubescherming van het land. Ook werd er op veel plekken gefilmd die erg populair zijn bij de toeristen. De aanwezigheid van deze populaire acteurs trok dan ook veel toeristen en locals aan. Daarnaast kon het niet zo zijn dat de toeristen deze populaire bestemmingen dagenlang niet konden bezoeken omdat het was afgezet. 

Kortom; het filmen in IJsland bracht genoeg uitdagingen met zich mee, maar wow wat zijn deze afleveringen mooi geworden… 🙂 

Winterse weer in IJsland

De Game of Thrones filmlocaties in IJsland

Thingvellir National Park

Thingvellir is een van de populairste toeristische attracties van IJsland. Het is niet alleen één van de drie nationale parken in het land, maar staat ook nog op de UNESCO werelderfgoed lijst. Hier werd in het jaar 930 na Christus voor het eerst een volksvergadering gehouden. Ze kwamen hier jaarlijks met meer dan 800 mensen bij elkaar, waardoor dit het oudste Parlement ter wereld is. Je bereikt Thingvellir makkelijk via de golden circle route

De bloederige poort

Naast de Öxarárfoss waterval ligt de Almannagjá kloof. In de zomer werd hier voor het vierde seizoen gefilmd. Dit is de doorgang die naar de bloody gate leidde; een oud fort dat de ingang van de Eyrie bewaakt. Sansa en Arya Stark begeven zich beide onder verschillende omstandigheden naar het fort om hun tante Lysa te bezoeken. Sansa wordt vergezeld door lord Peter Baelish en Arya door de Hound. 

Dit gebied werd ook gebruikt voor een scène uit hetzelfde seizoen met de wildlingen. De pas verraden Ygritte en Tormund Giantsbane maken hier kennis met de kanibaal Thenn als ze op weg zijn naar Castle Black. 

Almannagjá kloof in Thingvellir nationaal park

Brienne en the Hound

In de laatste aflevering van het vierde seizoen komen Brienne van Tarth en Podrick, Arya en the Hound tegen terwijl ze naar de bloederige poort gaan. Brienne smeekt Arya om zich bij haar aan te sluiten, zodat ze haar eed aan Catelyn Stark kan vervullen. Hierna vechten Brienne en the Hound het uit in Nesjavellir en trapt ze hem van een cliff. Tijdens dit bloedstollende gevecht werd er op zeven afzonderlijke locaties in het Nesjavellir gebied gefilmd om de beste shots te verkrijgen. 

Het Meereen platteland

In de zesde aflevering van het vierde seizoen gooit een jongen stenen in een waterval tot plots Drogon (Daenerys draak) overvliegt en zijn kudde verbrandt. Hiervoor is de Thórufoss waterval gebruikt die net ten oosten van Thingvallavatn ligt. Het grappige is dat deze scène in Essos wordt weergegeven; een warm continent met een heel ander klimaat en bevolking dan in IJsland. 

Thorufoss waterval

Game of Thrones scènes op de gletsjers van IJsland.

De grootste gletsjer van Europa bevindt zich in IJsland; namelijk de Vatnajökull. Maarliefst 11% van het land is bedekt met gletsjers. De gletsjers kunnen hard en meedogenloos zijn. Er zijn diepe spleten, richels en gladde ijskoude oppervlakken. Hierdoor zijn het zeer gevaarlijke plekken voor mensen zonder training, een gids en benodigde apparatuur. Dit komt dus perfect overeen met de beschrijving van de wrede, ijzige landen ten noorden van de Muur, zoals beschreven in het boek. 

Het eerste seizoen van Game of Thrones speelt zich bijna allemaal ten zuiden van de Muur af. De scènes die het noorden moeten vertegenwoordigen zijn opgenomen in Ierland of in een grote studio met veel nepsneeuw. Voor het tweede seizoen hadden ze een hoger budget en drong de Night’s Watch het Wildlingen land binnen. Hierdoor was IJsland dé perfecte locatie voor seizoen twee. IJslandse experts vergezelde de cast en crew bij het filmen op de gletsjers, aangezien dit zonder ervaring erg gevaarlijk kan zijn. 

The Fist of the first men. 

De mannen van de nachtwacht trekken naar Fist of the First men om een uitkijkpunt te krijgen op de wildling vijanden. Terwijl ze zich klaar maken op een aanval van het leger van Mance Rayder, worden ze overrompeld door een hele onverwachte vijand; de White Walkers. Deze scènes werden opgenomen op de Mýrdalsjökull gletsjer. Dit is de derde grootste gletsjer van IJsland. Je hoeft hier niet bang te zijn om wildlingen tegen te komen. De enige bedreiging is de Katla vulkaan die onder de gletsjer ligt… 

Mýrdalsjökull gletsjer

De zoektocht naar een Wight

Een wight is het ‘product’ van een White Walker, dus eigenlijk een zombie die ze zelf maken. In seizoen zeven vertrok Jon Snow met een groep mannen naar het noorden om een Wight te gaan vangen, omdat koningin Cersei niet geloofde dat er zombies bestonden. Zij liepen hierbij over de Gígjökull; een gletsjertong van de beroemde Eyjafjallajökull. Deze gletsjer is zo bekend omdat de vulkaan eronder in 2010 uitbarstte en voor veel problemen zorgde voor het luchtverkeer in Europa. 

Verschillende scènes achter de Muur werden bij de Svínafellsjökull opgenomen. Deze gletsjertong wordt ook wel de ‘Hollywood gletsjer’ genoemd, omdat deze locatie al regelmatig als filmlocatie werd gebruikt (Batman Begins, Interstellar). Veel verschillende scènes ten noorden van de Muur werden hier opgenomen, zoals de zombielegers, wildlingen en Night’s Watch. Ook werden er veel luchtopnames gemaakt.

Game of Thrones scènes aan de zuidkust van IJsland.  

Naast de vele gletsjers heeft de zuidkust van IJsland nog veel meer te bieden. Vrijwel alle fantastische attracties in het zuiden zijn makkelijk vanaf de ringweg te bereiken. 

Jon Snow rijdt op een draak 

In de eerste aflevering van seizoen acht rijdt Jon Snow met een van Daenerys draken over de besneeuwde landschappen van het zuiden van IJsland. Wanneer hij samen met Daenerys landt op een prachtige afgelegen locatie, zie je achter hen de Skógafoss waterval liggen. Zoals bij vele scènes in de serie, werd de waterval veranderd om de scène nog mooier en romantischer te laten lijken. 

Skógafoss waterval

Olly’s dorpje

Dichtbij de ringweg vind je Thjódveldisbaerinn Stöng; een gereconstrueerde boerderij uit het tijdperk van de Vikingen. Je kunt hier zien hoe het leven was voor de eerste IJslanders. Hoewel deze boerderij gereconstrueerd werd om 1100 jaar nederzetting te vieren, werd hij in Game of Thrones gebruikt om de afslachting van de ouders van Olly te filmen. Zijn ouders werden vermoord door het wildling leger waar Ygritte ook bij zat. Later in de serie voegt Olly zich bij de Night’s Watch. Thjórsárdalur is zeker een bezoekje waard, zelfs voor degenen die niet alle schietlocaties van Game of Thrones opsporen. Het is een prachtige vallei aan de zuidkust en biedt vele attracties, waaronder warmwaterbronnen, bossen en een van de hoogste watervallen van IJsland, Háifoss. Er is hier ook een camping, dus als je de omgeving als een wildling wilt ervaren, neem dan een tent mee.

Thjódveldisbaerinn Stöng; de gereconstrueerde boerderij uit het tijdperk van de Vikingen

Het vangen van een Wight

De Stakkholtsgja geul is een met mos bedekte kloof nabij Thórsmörk. Deze plek staat vooral bekend als het start of eindpunt van de Laugavegur Highland Trail in de Hooglanden van IJsland. Net als de Gígjökull gletsjer werd ook deze kloof gefilmd toen Jon Snow met zijn metgezellen achter de Muur ging om een Wight te vangen. Deze regio is grotendeels alleen toegankelijk in de zomer, omdat de hoogland wegen in de winter gesloten zijn door de barre weersomstandigheden. Het was hier tijdens het filmen dus extreem koud, er viel veel sneeuw en de wind was heftig. Het resultaat van de scènes geven deze omstandigheden perfect weer, waardoor je je als kijker kon voorstellen hoe zwaar de tocht was voor deze moedige mannen. Het gevecht op het meer werd niet in IJsland opgenomen, maar in Belfast. 

De East watch bij de zee

De zuidkust van IJsland kenmerkt zich door de zwarte stranden van vulkanisch zand. Het beroemdste deel van deze kustlijn; Reynisfjara, staat bekend om de ongelooflijk krachtige golven en de dramatische rotsen; Reynisdrangar. Hoewel ze maar kort verschijnen, maken ze deel uit van het Night’s Watch-kasteel, waar de White Walkers naartoe marcheren.

Zwarte zandstrand van Vík met de Reynisfjara kliffen in de achtergrond.

Game of Thrones scènes in Myvatn, noord- IJsland.

Mývatn is de naam van de natuurbaden, een meer en het omliggende gebied in het noorden van IJsland. Je vindt Myvatn op slechts een uur rijden van de hoofdstad in het noorden, Akureyri. In seizoen drie werden hier veel scènes opgenomen, gezien de spectaculaire geothermische locaties, kraters en lavavelden. 

Ygritte en Jon’s liefdesgrot

De Grjótagjá-grot is een echt verborgen juweeltje in de regio Lake Myvatn. Het is niet alleen een lavagrot, gevormd door een dramatische uitbarsting in het gebied eeuwen geleden, maar ook een hete bron. Door het heldere, stomende blauwe water lijkt het alsof het uit fantasie is gehaald en dat maakt het dus perfect voor deze fantasy serie. In seizoen drie werd Jon Snow (eindelijk) intiem met Ygritte in deze mooie, romantische grot. De waterval is toegevoegd en dus niet aanwezig in de grot zelf. 

Grjótagjá grot

Mance Rayder’s wildling kamp

Dimmuborgir is en ruig lavaveld vlakbij het Myvatn meer. De plek is bekend om zijn enorme, donkere rotsformaties die worden vergeleken met een Middeleeuws fort. Dimmuborgir betekent letterlijk; Zwart fort. In de IJslandse folklore wordt gezegd dat de meest gevreesde trol Grýla hier woont. Het wildlingkamp van Mance Rayder wordt omgeven door de rotsformaties en de stomende vulkanische grond. 

Dimmuborgir lavaveld

The Haunted forest

Aan het begin van seizoen drie zien we dat Samwell Tarly zich een weg baant door een storm nadat hij ontsnapt is aan de White Walkers bij de Fist of the First Men. Hoewel dit gebied een winterse woestenij lijkt, is dit niet het geval. Het effect van de sneeuwstorm werd gecreëerd door gebruik te maken van de dikke stoom die uit de grond komt van het geothermische gebied Námafjall.

Námafjall geothermisch gebied

Game of Thrones scènes op het schiereiland Snaefellsnes

Het schiereiland Snaefellsnes wordt ook wel klein IJsland genoemd, omdat het heel diverse landschappen bevat. Je vindt hier een gletsjer, vulkaan, watervallen, zwarte stranden etc. Als je in IJsland bent is het zeker de moeite waard om hier een paar dagen door te brengen. 

De berg in de vorm van een speerpunt

De Kirkjufell berg is een van de meest gefotografeerde bergen van IJsland. Voor de berg ligt ook een waterval, wat het uitzicht nóg spectaculairder maakt. De berg wordt gezien in de visioenen van twee personages; Bran Stark en de Hound. Bran is er getuige van als hij leert over de oprichting van de White Walkers en de Hound ziet de berg in de vlammen gestuurd door de heer van het Licht. In aflevering zeven van seizoen zeven is het de bestemming van Jon Snow en zijn metgezellen die een Wight proberen te vangen om naar koningin Cersei te brengen.

Kirkjufell berg bedekt met sneeuw

IJslandse acteur in Game of Thrones

Hafthor Júliús Björnsson speelde ser Gregor Clegane vanaf seizoen 4. Hij stond ook wel bekend als ‘the mountain’. Hij valt op door zijn enorme omvang en kracht en zijn loyaliteit aan de Lannisters. Cersei schakelde hem namelijk in om voor haar te vechten toen ze wraak wilde nemen op Tyrion. 

Het IJslandse paard in Game of Thrones

Met hun dikke wintervacht zijn de IJslandse paarden direct herkenbaar in de serie. Vooral in afleveringen ten noorden van de Muur werden ze veel gebruikt. Arya en de Hound rijden op de IJslanders als ze naar de Eyrie reizen. Arya past redelijk comfortabel op het paard, terwijl het kleine gestalte van het IJslandse paard de Hound nog gigantischer doet lijken.

Het IJslandse paard

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *