Ben jij een Game of Thrones fan? Dan is het adembenemende landschap van de filmlocaties je vast en zeker opgevallen. In IJsland zijn veel scenes van Game of Thrones opgenomen en daar vertel ik je in deze blog graag meer over! Pas op: dit artikel bevat spoilers als je de 8 seizoenen nog niet gezien hebt!

Waarom werd Game of Thrones in IJsland gefilmd?

In de boeken werd het noorden van de Muur omschreven als een wreed, onvruchtbaar en bevroren gebied. De filmmakers vonden deze omschrijving goed passen bij het landschap van IJsland. In de zomer werd er ook regelmatig gefilmd om de Essos regio te vertegenwoordigen. De toegankelijkheid van IJsland speelde ook heel erg mee, want vrijwel alle filmlocaties zijn vlakbij de ringweg die het land omcirkeld te vinden.

Naast de opnamelocaties bood IJsland ook acteurs, figuranten en de IJslandse paarden ter beschikking, waarbij veel overeenkwam met de IJslandse folklore. Zo werd IJsland, naast Kroatië, Spanje, Marokko en Ierland een onderdeel van de landschappen in Game of Thrones.

Hoe was het filmen van Game of Thrones in IJsland voor de cast en crew?

De meeste opnames werden in de winter gemaakt; het meest ruige seizoen in IJsland. De weersomstandigheden in de winter zijn ongelooflijk onvoorspelbaar en soms extreem. Met sneeuw, hagel, regen, harde wind en weinig daglicht was het flinke uitdaging voor de cast en crew om de perfecte scènes te creëren.

In december en januari is het zelfs maar 4 uur licht per dag. Hierdoor werd apparatuur vaak in de volledige duisternis opgezet en afgebroken, zodat de 4 uur daglicht ook écht voor filmen gebruikt kon worden. Soms waren er (sneeuw)stormen die wel weken konden duren, waardoor het filmen tijdelijk stil werd gelegd.

Naast de problemen met het weer en daglicht werd er ook op veel kwetsbare plekken gefilmd, zoals bovenop de gletsjers. IJslanders zijn heel zuinig op hun natuur, waardoor er voor het filmen op kwetsbare plekken toestemming gevraagd moest worden aan de milieubescherming van het land. Ook werd er op veel plekken gefilmd die erg populair zijn bij de toeristen. De aanwezigheid van deze populaire acteurs trok dan ook veel toeristen en locals aan.

Daarnaast kon het niet zo zijn dat de toeristen deze populaire bestemmingen dagenlang niet konden bezoeken omdat het was afgezet. Kortom; het filmen in IJsland bracht genoeg uitdagingen met zich mee, maar wow wat zijn deze afleveringen mooi geworden… 🙂

Game of Thrones filmlocaties in IJsland

Wil jij een of meerdere filmlocaties bezoeken, dan heb je een huurauto nodig. In de zomermaanden is het mogelijk om een camper te huren in IJsland, zodat je vervoer en overnachting in één hebt. Mijn voorkeur gaat echter uit naar het huren van een auto en te verblijven op de leukste overnachtingen in IJsland.

Ik raad je aan om een auto te huren bij Blue Car Rental. Tip: Als je via mijn linkje boekt bij Blue Car Rental, krijg je automatisch 5% korting!

Huur je auto met 5% korting bij Blue Car Rental

Thingvellir National Park

Thingvellir is een van de populairste toeristische attracties van IJsland. Het is niet alleen één van de drie nationale parken in het land, maar staat ook nog op de UNESCO werelderfgoed lijst. Hier werd in het jaar 930 na Christus voor het eerst een volksvergadering gehouden. Ze kwamen hier jaarlijks met meer dan 800 mensen bij elkaar, waardoor dit het oudste Parlement ter wereld is. Je bereikt Thingvellir makkelijk via de golden circle route.

1. The Bloody Gate

Naast de Öxarárfoss waterval ligt de Almannagjá kloof. In de zomer werd hier voor het vierde seizoen gefilmd. Dit is de doorgang die naar de bloody gate leidde; een oud fort dat de ingang van de Eyrie bewaakt.

Sansa en Arya Stark begeven zich beide onder verschillende omstandigheden naar het fort om hun tante Lysa te bezoeken. Sansa wordt vergezeld door lord Peter Baelish en Arya door de Hound. Dit gebied werd ook gebruikt voor een scène uit hetzelfde seizoen met de wildlingen. De pas verraden Ygritte en Tormund Giantsbane maken hier kennis met de kanibaal Thenn als ze op weg zijn naar Castle Black.

2. Brienne and the Hound

In de laatste aflevering van het vierde seizoen komen Brienne van Tarth en Podrick, Arya en the Hound tegen terwijl ze naar de bloederige poort gaan. Brienne smeekt Arya om zich bij haar aan te sluiten, zodat ze haar eed aan Catelyn Stark kan vervullen. Hierna vechten Brienne en the Hound het uit in Nesjavellir en trapt ze hem van een cliff. Tijdens dit bloedstollende gevecht werd er op zeven afzonderlijke locaties in het Nesjavellir gebied gefilmd om de beste shots te verkrijgen, onder andere bij de Hengill berg richting de Reykjadalur rivier. Je vindt Nesjavellir bij het Thingvallavatn meer. 

Wandelen op de Hengill berg richting de Reykjadalur rivier

3. The Meereen Countryside

In de zesde aflevering van het vierde seizoen gooit een jongen stenen in een waterval tot plots Drogon (Daenerys draak) overvliegt en zijn kudde verbrandt. Hiervoor is de Thórufoss waterval gebruikt die net ten oosten van Thingvallavatn ligt. Het grappige is dat deze scène in Essos wordt weergegeven; een warm continent met een heel ander klimaat en bevolking dan in IJsland.

Gletsjers

De grootste gletsjer van Europa bevindt zich in het oosten van IJsland; namelijk de Vatnajökull. Maar liefst 11% van het land is bedekt met gletsjers. De gletsjers kunnen hard en meedogenloos zijn. Er zijn diepe spleten, richels en gladde ijskoude oppervlakken. Hierdoor zijn het zeer gevaarlijke plekken voor mensen zonder training, een gids en benodigde apparatuur. Dit komt dus perfect overeen met de beschrijving van de wrede, ijzige landen ten noorden van de Muur, zoals beschreven in het boek.

Het eerste seizoen van Game of Thrones speelt zich bijna allemaal ten zuiden van de Muur af. De scènes die het noorden moeten vertegenwoordigen zijn opgenomen in Ierland of in een grote studio met veel nepsneeuw. Voor het tweede seizoen hadden ze een hoger budget en drong de Night Watch het Wildling-land binnen. Hierdoor was IJsland dé perfecte locatie voor seizoen twee. IJslandse experts vergezelde de cast en crew bij het filmen op de gletsjers, aangezien dit zonder ervaring erg gevaarlijk kan zijn.

1. The Fist of the first Men

De mannen van de nachtwacht trekken naar Fist of the First men om een uitkijkpunt te krijgen op de Wildling vijanden. Terwijl ze zich klaar maken op een aanval van het leger van Mance Rayder, worden ze overrompeld door een hele onverwachte vijand; de White Walkers. Deze scènes werden opgenomen op de Mýrdalsjökull gletsjer. Dit is de derde grootste gletsjer van IJsland. Je hoeft hier niet bang te zijn om wildlingen tegen te komen. De enige bedreiging is de Katla vulkaan die onder de gletsjer ligt…

2. The Search for a Wight

Een Wight is het ‘product’ van een White Walker, dus eigenlijk een zombie die ze zelf maken. In seizoen zeven vertrok Jon Snow met een groep mannen naar het noorden om een Wight te gaan vangen, omdat koningin Cersei niet geloofde dat er zombies bestonden. Zij liepen hierbij over de Gígjökull; een gletsjertong van de beroemde Eyjafjallajökull.

Deze gletsjer is zo bekend omdat de vulkaan eronder in 2010 uitbarstte en voor veel problemen zorgde voor het luchtverkeer in Europa. Verschillende scènes achter de Muur werden bij de Svínafellsjökull opgenomen. Deze gletsjertong wordt ook wel de ‘Hollywood gletsjer’ genoemd, omdat deze locatie al regelmatig als filmlocatie werd gebruikt (Batman Begins, Interstellar). Veel verschillende scènes ten noorden van de Muur werden hier opgenomen, zoals de zombielegers, wildlingen en Nights Watch. Ook werden er veel luchtopnames gemaakt.

Game of Thrones scènes aan de zuidkust van IJsland.  

Naast de vele gletsjers heeft de zuidkust van IJsland nog veel meer te bieden. Vrijwel alle fantastische attracties in het zuiden zijn gemakkelijk vanaf de ringweg te bereiken.

1. Jon Snow rides a Dragon

In de eerste aflevering van seizoen acht rijdt Jon Snow met een van Daenerys draken over de besneeuwde landschappen van het zuiden van IJsland. Wanneer hij samen met Daenerys landt op een prachtige afgelegen locatie, zie je achter hen de Skógafoss waterval liggen. Zoals bij vele scènes in de serie, werd de waterval veranderd om de scène nog mooier en romantischer te laten lijken.

2. Olly’s Village

Dichtbij de ringweg vind je Thjódveldisbaerinn Stöng; een gereconstrueerde boerderij uit het tijdperk van de Vikingen. Je kunt hier zien hoe het leven was voor de eerste IJslanders. Hoewel deze boerderij gereconstrueerd werd om 1100 jaar nederzetting te vieren, werd hij in Game of Thrones gebruikt om de afslachting van de ouders van Olly te filmen. Zijn ouders werden vermoord door het wildling leger waar Ygritte ook bij zat.

Later in de serie voegt Olly zich bij de Nights Watch. Thjórsárdalur is zeker een bezoekje waard, zelfs voor degenen die niet alle filmlocaties van Game of Thrones opsporen. Het is een prachtige vallei aan de zuidkust en biedt vele attracties, waaronder warmwaterbronnen, bossen en een van de hoogste watervallen van IJsland; de Háifoss. Er is hier ook een camping, dus als je de omgeving als een wildling wilt ervaren, neem dan een tent mee.

3. Catching a Wight

De Stakkholtsgja geul is een met mos bedekte kloof nabij Þórsmörk. Deze plek staat vooral bekend als het start of eindpunt van de Laugavegur Trail die je dwars door de Hooglanden van IJsland leidt. Net als de Gígjökull gletsjer werd ook deze kloof gefilmd toen Jon Snow met zijn metgezellen achter de Muur ging om een Wight te vangen.

Deze regio is grotendeels alleen toegankelijk in de zomer, omdat de hoogland wegen in de winter gesloten zijn door de barre weersomstandigheden. Het was hier tijdens het filmen dus extreem koud, er viel veel sneeuw en de wind was heftig. Het resultaat van de scènes geven deze omstandigheden perfect weer, waardoor je je als kijker kon voorstellen hoe zwaar de tocht was voor deze moedige mannen. Het gevecht op het meer werd niet in IJsland opgenomen, maar in Belfast.

2. De East Watch at the Sea

De zuidkust van IJsland kenmerkt zich door de zwarte stranden van vulkanisch zand. Het beroemdste deel van deze kustlijn; het Reynisfjara strand, staat bekend om de ongelooflijk krachtige golven en de dramatische rotsen; Reynisdrangar. Hoewel ze maar kort verschijnen, maken ze deel uit van het Night Watch-kasteel, waar de White Walkers naartoe marcheren.

Je vindt de stranden bij Vík; het meest zuidelijke stadje van IJsland. De zee is zeer onrustig en ontzettend gevaarlijk. Er zijn hier al meerdere mensen omgekomen, omdat ze té dichtbij de zee komen. Ben dus voorzichtig en ga nooit met je rug naar de zee staan.

Het strand wordt ook gebruikt in seizoen 7 als Jon Snow met Daenerys Targaryan over het zwarte strand loopt. Daar ‘wonen’ haar draken Drogon en Viserion in een grot. Let op: de grotten zijn alleen te betreden tijdens eb.

Game of Thrones scènes in Myvatn, noord- IJsland.

Mývatn is de naam van het muggenmeer, de Myvatn Nature Baths en het omliggende gebied in het noorden van IJsland. Je vindt Myvatn op slechts een uur rijden van de stad Akureyri. In seizoen drie werden hier veel scènes opgenomen, gezien de spectaculaire geothermische locaties, kraters en lavavelden.

1. Ygritte en Jon’s love cave

De Grjótagjá-grot is een echt verborgen juweeltje in de Myvatn regio. Het is niet alleen een lavagrot, gevormd door een dramatische uitbarsting in het gebied eeuwen geleden, maar ook een hete bron. Door het heldere, stomende blauwe water lijkt het alsof het uit fantasie is gehaald en dat maakt het dus perfect voor deze fantasy serie.

In seizoen drie werd Jon Snow (eindelijk) intiem met Ygritte in deze mooie, romantische grot. De waterval is toegevoegd en dus niet aanwezig in de grot zelf. Leuk weetje: het water is rond de 50 graden, waardoor het verboden is er te baden. Voor de scene moest er dus koud water worden toegevoegd.

Grjótagjá grot bij het Mývatn meer

2. Mance Rayder’s wildling camp

Dimmuborgir is en ruig lavaveld vlakbij het Myvatn meer. De plek is bekend om zijn enorme, donkere rotsformaties die worden vergeleken met een Middeleeuws fort. Dimmuborgir betekent letterlijk; Zwart fort. In de IJslandse folklore wordt gezegd dat de meest gevreesde trol Grýla hier woont. Het wildlingkamp van Mance Rayder wordt omgeven door de rotsformaties en de stomende vulkanische grond.

3. The Haunted forest

Aan het begin van seizoen drie zien we dat Samwell Tarly zich een weg baant door een storm nadat hij ontsnapt is aan de White Walkers bij de Fist of the First Men. Hoewel dit gebied een winterse woestenij lijkt, is dit niet het geval. Het effect van de sneeuwstorm werd gecreëerd door gebruik te maken van de dikke stoom die uit de grond komt van het geothermische gebied Hverir.

Wil jij deze plekken rondom het Mývatn meer bezoeken? Dan raad ik je minimaal twee overnachtingen aan, want er is hier ontzettend veel te doen. Bekijk hier de leukste overnachtingen rondom het Mývatn meer.

Game of Thrones scènes op het schiereiland Snæfellsnes

Het schiereiland Snæfellsnes wordt ook wel klein IJsland genoemd, omdat het heel diverse landschappen bevat. Je vindt hier een gletsjer, vulkaan, watervallen, zwarte stranden etc. Als je in IJsland bent is het zeker de moeite waard om hier een paar dagen door te brengen.

1. Arrowhead Mountain

De Kirkjufell berg is een van de meest gefotografeerde bergen van IJsland. Voor de berg ligt ook een waterval, wat het uitzicht nóg spectaculairder maakt. De berg wordt gezien in de visioenen van twee personages; Bran Stark en de Hound. Bran is er getuige van als hij leert over de oprichting van de White Walkers en de Hound ziet de berg in de vlammen gestuurd door de heer van het Licht.

In aflevering zeven van seizoen zeven is het de bestemming van Jon Snow en zijn metgezellen die een Wight proberen te vangen om naar koningin Cersei te brengen. Wil jij deze prachtige berg bezoeken? Bekijk dan hier de leukste overnachtingen op Snaefellsnes.

The Mountain acteur

Hafthor Júliús Björnsson speelde ser Gregor Clegane vanaf seizoen 4. Hij stond ook wel bekend als ‘the Mountain’. Hij valt op door zijn enorme omvang en kracht en zijn loyaliteit aan de Lannisters. Cersei schakelde hem namelijk in om voor haar te vechten toen ze wraak wilde nemen op Tyrion. Hafthor Björnsson is 2.07 meter groot en weegt 152 kilogram. Hij deed ook mee aan de sterkste man en won dit in 2018. Daarnaast heeft hij ook een basketbalcarrière. 

Het IJslandse paard

Met hun dikke wintervacht zijn de IJslandse paarden direct herkenbaar in de serie. Vooral in afleveringen ten noorden van de Muur werden ze veel gebruikt. Arya en de Hound rijden op de IJslanders als ze naar de Eyrie reizen. Arya past redelijk comfortabel op het paard, terwijl het kleine gestalte van het IJslandse paard de Hound nog gigantischer doet lijken.

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *