IJsland is één van de vijf landen ter wereld waar je actieve geisers kunt bezoeken. Het woord geiser is afgeleid van ‘geysir’, de naam van de eerst ontdekte geiser ter wereld. Hoe gaaf is het dat deze ‘oudste’ geiser in IJsland te vinden is! Geysir komt van het IJslandse werkwoord gjósa, wat ‘spuiten’ betekent. Wat een geiser precies is en waar je ze kunt bewonderen in IJsland lees je allemaal in deze blog. 

Wat is een geiser?

Een geiser is een opening in het aardoppervlak die periodiek een lading heet water en stoom uitstoot. Sommige geisers hebben uitbarstingen die duizenden liters kokend heet water tot wel honderd meter de lucht in spuiten.

Geisers zijn heel zeldzaam op onze aardbol. Ze komen alleen voor in unieke omstandigheden. Wereldwijd zijn er ongeveer 1000 geisers, waarvan de meeste te vinden zijn in Yellowstone National Park in de Verenigde Staten. De bekendste geiser is; Old Faithful. Hij ligt in het Yellowstone National Park. Old Faithful barst elke 60 tot 90 minuten uit. In IJsland hoef je gelukkig niet zo lang te wachten 😉

Waar komen Geisers voor? 

Er zijn slechts 5 landen ter wereld waar je geisers kunt zien, namelijk; de Verenigde Staten, Rusland, Chili, Nieuw- Zeeland en natuurlijk IJsland. In deze landen is er vulkanische activiteit en een bron van heet gesteente eronder. 

Waar liggen de geisers in IJsland?

Je vindt de geisers in de Haukadalur vallei in het zuidwesten van IJsland. Je rijdt er praktisch langs als je de golden circle route rijdt. Vanuit de stad Selfoss is het 62 kilometer rijden. Je neemt dan eerst route 35, waar je zeker 55 kilometer op blijft rijden. Onderweg kom je ook nog de Kerið krater tegen. Daarna sla je rechtsaf naar route 333. Na dik 5 kilometer zie je het Visitors Centre al langs de weg liggen. De Gullfoss waterval ligt op slechts 10 minuten rijden.

De geisers liggen in het zuidwesten van IJsland, op de golden circle.

Hoe bereik je de geisers?

Er zijn twee manieren om de geisers in IJsland te bereiken, namelijk met een (huur)auto of met een dagtour naar de golden circle. Ik zal beide manieren hieronder toelichten.

Met de auto

Zelf zal ik altijd aanraden om een auto te huren, omdat je dan zoveel meer vrijheid en privacy hebt om IJsland op je gemak te ontdekken. In de wintermaanden kan het rijden in IJsland erg lastig zijn door sneeuwval, regen en harde wind. Het is dan zeer verstandig om een 4×4 auto te huren.

Tip: als je via mijn linkje een auto huurt bij Blue Car Rental krijg je automatisch 5% korting!

Huur je auto met 5% korting bij Blue Car Rental

Als je in Reykjavík overnacht dan zul je dik 100 kilometer moeten rijden om de geisers te bereiken. Je doet hier zonder onderweg te stoppen ongeveer 1,5 uur over. In de zomermaanden is het ook erg leuk om een camper te huren. Dit kan bij Worldwide campers, waar je veel aanbieders kunt vergelijken. 

Met een dagtour vanuit Reykjavík

Beschik je niet over een huurauto maar wil je toch de geisers in IJsland bewonderen? Geen probleem: er zijn verschillende dagtours vanuit Reykjavík beschikbaar. Je bezoekt dan ook Thingvellir National Park, de Gullfoss waterval en de Kerid krater. Er is ook een tour waarbij je ook de Blue Lagoon bezoekt.

Parkeren bij de geisers in IJsland

Je kunt gemakkelijk en gratis parkeren bij het Geysir-Center, dat direct tegenover het geothermische gebied van Geysir en Strokkur ligt. Het is een groot complex met restaurants, een hotel, een souvenirwinkel en kledingwinkels. Je kunt er ook naar het toilet. 

Overnachten in de buurt van de geisers in IJsland

De golden circle is een van de meest toeristische gebieden van IJsland. Hier hoort dus ook de Haukadalur vallei met zijn geisers bij. Wil jij niet omringd zijn met hordes toeristen? Dan is het handig om in de buurt te overnachten, zodat je vroeg in de ochtend of in de zomermaanden in de avond nog kunt gaan. En misschien heb je de spuitende geisers dan wel (bijna) voor jezelf. Ik heb de leukste overnachtingen in de buurt van de geisers voor je op een rijtje gezet:

  • Geysir Cottage 3, gelegen naast de Haukadalur vallei waar je de geisers kunt zien spuiten.
  • Náttúra Yurtel, gelegen op 3,9 kilometer van de geisers. De Yurt ligt precies tussen de geisers en Gullfoss in.
  • Úthlíd Cottages, gelegen op 10 kilometer van de geisers.
  • Litli Geysir Hotel, gelegen direct naast de geisers en op 9,5 kilometer van Gullfoss waterval. Als je liever in een hotel slaapt dan in een cottage of Yurt dan is dit de perfecte accommodatie voor jou.

Waarom de geisers in IJsland bezoeken?

Sowieso al omdat dit een uniek natuurfenomeen is dat je toch echt niet kunt overslaan. Hoe bijzonder is het dat er kokend heet water uit de grond komt gespoten. Het hele gebied eromheen is ook echt indrukwekkend. Overal zie je borrelende modderpoelen en fumarolen. Fumarolen zijn stijgende kolommen van stoom en gassen die uit de aarde komen. Ze zijn vernoemd naar het Latijnse woord ‘fumus’, wat rook betekent. Vooral in de wintermaanden is de Haukadalur vallei een magische plek. IJsland wordt niet voor niets het land van vuur en ijs genoemd. 

Welke geisers zijn er in de Haukadalur vallei?

De geisers in Haukadalur werden voor het eerst genoemd in de literatuur in het jaar 1294 na Christus. Dat jaar waren er veel grote aardbevingen die nieuwe geisers creëerde, maar ook geisers die al in het gebied waren verwoeste.

1. Litli Geysir

Deze kleine geiser spoot vroeger tussen de 6 en 9 meter hoog. Na een aardbeving is het slechts nog een borrelende modderpoel.

2. Strokkur

De geiser Strokkur is de meest actieve geiser in IJsland en barst elke 4-10 minuten op natuurlijke wijze uit. Hij spuit wel 15 of 20 meter hoog. Hij schijnt vroeger zelfs 40 meter hoog te zijn gekomen. Men denkt dat Strokkur en Geysir rond dezelfde tijd ontstaan zijn. Geysir werd altijd als spectaculairder dan Strokkur gezien, waardoor Strokkur pas in 1789 in geschreven boeken werd genoemd.

3. De grote Geysir

Geysir is de grootste geiser van IJsland. Het is niet precies bekend wanneer Geysir is ontstaan. Ze denken dat hij ontstond rond het einde van de 13e eeuw toen een reeks sterke aardbevingen tijdens een uitbarsting van de Hekla vulkaan de Haukadalur vallei trof. Wat wel bekend is, is dat Geysir tot het begin van de 19e eeuw om de drie uur uitbarstte en daarna langzaam in slaap viel, totdat hij volledig stopte in 1916. Of zijn stilte eeuwig of tijdelijk is, weet niemand… 

Door aardbevingen hervatten namelijk veel ‘slapende’ geisers het spuiten weer. In het jaar 1630 zorgde een stevige aardbeving ervoor dat Geysir na 40 jaar weer uit zijn ‘winterslaap’ kwam. De naam Geysir zelf komt voor het eerst voor in literatuur uit de 18e eeuw. Het wordt beschreven als een ongewoon natuurverschijnsel dat in die tijd al erg in de belangstelling stond.

Geysir kon wel 60 tot 80 meter hoog spuiten en soms wel een uur lang achter elkaar! De opening is 18 meter breed en de kamer 20 meter diep. Men denkt dat stenen en vreemde voorwerpen in de kamer een van de redenen is dat Geysir niet meer actief is. Er werd door de jaren heen namelijk door duizenden toeristen stenen en afval ingegooid. Dit is natuurlijk niet bevorderend, maar lijkt niet de enige reden te zijn voor zijn rustperiode.

De grote Geysir is dus inactief sinds 1916. Hij spoot nog één keer in 1935 en viel daarna direct weer in slaap. Je kunt er wel nog een mooi helder blauw meertje vinden. 

Is een geiser gevaarlijk? 

In principe is het niet gevaarlijk om in de Haukadalur vallei rond te lopen, zolang je je gezonde verstand gebruikt. Houd afstand van geiser Strokkur en ga niet in de windrichting staan. Blijf op de aangelegde paden en stap niet over touwen en afrasteringen heen. De borrelende modderpoelen zijn echt aan het koken, dus neem dit serieus. Ga hier niet aan voelen en loop er niet in. Neem geen voorbeeld aan Ed Sheeran, die van het pad afweek en met zijn voet in een kokende modderpoel stapte. Hij werd met een traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht, maar de huid op zijn voet was ernstig verbrand. Gelukkig is hij nu hersteld met niets anders dan littekens. Don’t be like Ed 😉 Houd je kinderen dus goed in de gaten houden en ervoor zorgen dat ze op de paden blijven. Gooi niets in de geisers of kokende modderpoelen.

Waarom stinkt het bij de geisers?

Als je in de Haukadalur vallei rondloopt, kun je niet ontkomen aan de geur. Het stinkt er naar rotte eieren en je ziet overal gele vlekken op de grond bij fumarolen en andere warmwaterbronnen rond IJsland. Dit komt doordat zwavelgas op de grond kristalliseert.Hoewel de geur niet heel prettig is, hoef je je er vanuit veiligheidsoogpunt geen zorgen over te maken. In grote hoeveelheden zijn de gassen van fumarolen giftig, maar dit is niet als je er alleen maar in de buurt rondloopt. 

Kokende modderpoelen in de Haukadalur vallei

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

7 reacties op “Geisers in IJsland; dit moet je zien!

  1. Mirre zegt:

    Ik ben daar ook een keer geweest en vond het werkelijk magisch! Dat zijn van die dingen die er op een foto al heel mooi uitzien, maar in het echt helemaal spectaculair zijn. Echt iets dat je gezien moet hebben ❤️

  2. Yvonne zegt:

    Het lijkt me heel gaaf om eens een echte geiser te zien. Op Sicilië zou er ook een “geiser” zijn: een plek waar zeewater door een nauwe spleet omhoog spuit en zo op een geiser lijkt. Helaas was het laag water en heel kalm toen wij er waren.. niks te zien dus. Misschien toch maar naar IJsland voor het echte werk! 🙂

    • Chayenne zegt:

      Wat balen dat er in Sicilië niets te zien was. In IJsland is de kans 100% dat je Strokkur ziet spuiten.
      Als het op je bucketlist staat zou ik zeker naar IJsland gaan. De geiser is gemakkelijk vanuit Reykjavík te bereiken. En vergeet dan ook Gullfoss waterval en de Kerid crater niet 🙂

  3. Linda zegt:

    Wij hebben geisers gezien in Nieuw-Zeeland en in Amerika. Heel indrukwekkend! Wij gaan deze zomer naar IJsland en dan hoop ik ze ook weer te zien. Stokkur staat in ieder geval op het lijstje 🙂

  4. Janet zegt:

    Ik heb nog nooit een geiser gezien, maar lijkt me heel gaaf om eens te ontdekken. Ik heb nooit geweten dat er maar in vijf landen geisers te vinden zijn… dat limiteert de keuze wel haha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *