De Godafoss waterval is een van de echte parels van IJsland en ook een van de grootste watervallen van IJsland. Godafoss betekent letterlijk waterval van de Goden. Sommigen geloven dat de naam komt van het feit dat de waterval zo ontzettend mooi is, maar de geschiedenis vertelt een ander verhaal… Ik vond deze waterval in ieder geval fantastisch! Dus zet hem maar in je reisplanning! 

Waar ligt de Godafoss in IJsland?

De Godafoss is te vinden in het noorden van IJsland. Hij ligt heel dicht langs de ringweg, waardoor de waterval gemakkelijk te bereiken is. De Godafoss is een onderdeel van de diamond circle en ligt tussen Mývatn en Akureyri in. Veel mensen stoppen er dus als ze de route tussen deze twee plekken rijden. Vanuit Mývatn rijd je zo’n 45 kilometer richting Akureyri op de ringweg (route 1). Je kunt dan aan de linkerkant parkeren. 

De Godafoss ligt in het noorden van IJsland

Hoe bereik je de Godafoss waterval?

Je kunt de Godafoss waterval op twee manieren bereiken, namelijk met een eigen huurauto of via een dagtour vanuit Akureyri. Je kunt in Reykjavík namelijk het vliegtuig pakken naar Akureyri. Boek hier een dagtour naar het Myvatn gebied inclusief Dimmuborgir. Als je een auto wilt huren dan raad ik je dit aan bij sunny cars. Huur hier je auto bij sunnycars zodat je zorgeloos en verzekerd kunt rondreizen door IJsland. In de wintermaanden kan het noorden van IJsland soms minder goed te bereiken zijn. Het is dan zeer verstandig om een 4×4 auto te huren. In de zomermaanden is het ook erg leuk om een camper te huren. Dit kan bij Worldwide campers, waar je veel aanbieders kunt vergelijken. Huur hier je camper bij Worldwide campers.

Parkeren bij de Godafoss waterval

Je kunt de Godafoss het hele jaar door bezoeken. Let er dus wel op dat je in de wintermaanden tussen half oktober en eind april een auto met vierwielaandrijving huurt als je zelf gaat rijden. Tussen deze maanden kan er namelijk veel sneeuw vallen waardoor het glad kan zijn. Check in de winter altijd road.is om te kijken of alle wegen bereikbaar zijn en lees ook de verkeersregels goed door. Er zijn twee gratis parkeerplaatsen bij de Godafoss; een aan de oostzijde en een aan de westzijde. De meeste toeristen parkeren bij de westzijde omdat je dan dichterbij kunt komen. Mijn advies; parkeer bij de oostzijde, geniet hier van de waterval en loop via het pad naar de westzijde. Heen en terug kost je maximaal een half uurtje wandelen.

De Godafoss vanuit de oostzijde gefotografeerd

Overnachten in de buurt van de Godafoss waterval

Er is zo ontzettend veel te doen in het noorden van IJsland dat het eigenlijk zonde is om er maar één dagje naartoe te gaan. De Godafoss ligt precies tussen Akureyri en het Mývatn gebied in. Ik heb de leukste overnachtingen in de buurt van de Godafoss hieronder voor je op een rijtje gezet:

Waarom de Godafoss waterval bezoeken?

De waterval is een van de mooiste van IJsland en ook een stuk minder toeristisch dan de Skógafoss of Seljalandsfoss in het zuiden van IJsland. De waterval stroomt over een 30 meter brede hoefijzervormige rots die waterval in het midden in tweeën splitst. De waterval is ongeveer 12 meter hoog. Vooral bij zonsopkomst, zonsondergang of tijdens de middernachtzon is het een fantastisch uitzicht.

De Godafoss vanuit de westzijde gefotografeerd

Wat meenemen naar de Godafoss waterval?

Je hoeft niet heel dichtbij de Godafoss te komen, dus de spray van deze waterval valt wel mee. Neem toch altijd een goede regenjas en een regenbroek mee als je op pad gaat. Het weer kan heel snel omslaan, waardoor je zomaar in een regenbui terecht komt. Trek warme kleding aan; een thermoshirt en een fleecetrui. En schaf ook een windjack aan; het kan namelijk hard waaien bij de Godafoss. De wandeling is niet heel lang, dus verder zou ik niet te veel meenemen, behalve een goede camera. Experimenteer ook met sluitertijd, dat maakt de waterval nóg magischer 🙂

De Godafoss met een lange sluitertijd gefotografeerd

Geologie Godafoss waterval

De Godafoss wordt gevoed door de rivier Skjálfandafljót (probeer dat maar eens uit te spreken) die begint in de IJslandse hooglanden. Daarna stroomt hij door de Bárdardalur-vallei; een oud lavaveld. Dit vulkanische verleden is verder terug te zien in de unieke rotsformaties in en rondom de waterval, maar ook in het Mývatn gebied! Bijvoorbeeld bij Dimmuborgir met zijn unieke rotsformaties door een vulkaanuitbarsting van zo’n 3000 jaar geleden.

De Skjálfandafljót rivier

Geschiedenis Godafoss waterval

Het volksverhaal dateert van meer dan duizend jaar geleden. Tot de tijd dat het Christendom de officiële religie van IJsland werd. Thorgeir Thorkelsson, een heidense priester die ook wel Thorgeir de Wetgever werd genoemd, kreeg de taak om te beslissen of IJsland hun heidense Noorse goden zou blijven aanbidden of zou overstappen op het Christendom. Er werd uiteindelijk besloten dat IJsland Christelijk zou worden. Om zijn beslissing te symboliseren, wordt er gezegd dat hij de standbeelden van de Noorse goden nam en ze in de waterval gooide. Vandaar de naam: waterval van de Goden. Lees hier meer over de geschiedenis van IJslandHoewel er geen bewijs is dat standbeelden echt in het water zijn beland, is er zeker genoeg te zien!

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

10 reacties op “Godafoss waterval; bezoek de waterval van de Goden in IJsland

  1. Yvonne zegt:

    Wat een enorme waterval, dat zal een indrukwekkende ervaring zijn. Fijn dat je niet heel ver hoeft te lopen om deze mooie plek te bezoeken.

  2. Marcella zegt:

    De Godafoss was voor ons de zoveelste waterval in IJsland. Maar jee, wat is ie indrukwekkend! Wij zijn aan de ene kant begonnen en naar de andere gelopen omdat we daar nog dichterbij het watergeweld konden komen. Magisch!

  3. Linda zegt:

    Gave foto’s en handige tips! Wij gaan in de zomer 3 weken die kant op en deze waterval staat ook op het lijstje om te bezoeken. Leuk om er wat meer over te lezen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *