De Godafoss waterval is een van de echte parels van IJsland en ook een van de grootste watervallen van IJsland. Godafoss betekent letterlijk waterval van de Goden. Sommigen geloven dat de naam komt van het feit dat de waterval zo ontzettend mooi is, maar de geschiedenis vertelt een ander verhaal… Ik vond deze waterval in ieder geval fantastisch! Dus zet hem maar in je reisplanning!

Waar ligt de Godafoss waterval?

De Godafoss is te vinden in het noorden van IJsland. Hij ligt heel dicht langs de ringweg, waardoor de waterval gemakkelijk te bereiken is. De Godafoss is een onderdeel van de diamond circle en ligt tussen Mývatn en Akureyri in. Veel mensen stoppen er dus als ze de route tussen deze twee plekken rijden. Vanuit Mývatn rijd je zo’n 45 kilometer richting Akureyri op de ringweg (route 1). Je kunt dan aan de linkerkant parkeren.

Wil je meer weten over de bezienswaardigheden langs de ringweg? En welke hotels en restaurants aan te raden zijn? Bekijk dan mijn ultieme reisgids voor de ringweg 🙂

Parkeren bij de Godafoss waterval

Je kunt de Godafoss het hele jaar door bezoeken. Let erop dat je in de wintermaanden tussen half oktober en eind april een auto met vierwielaandrijving huurt als je zelf gaat rijden. Tussen deze maanden kan er namelijk veel sneeuw vallen waardoor het glad kan zijn. Check in de winter altijd road.is om te kijken of alle wegen bereikbaar zijn en lees ook de verkeersregels goed door. Tip: huur je auto bij sunnycars, zodat je verzekerd en zonder zorgen op pad gaat.

Huur je auto bij sunnycars

Er zijn twee gratis parkeerplaatsen bij de Godafoss; een aan de oostzijde en een aan de westzijde. De meeste toeristen parkeren bij de westzijde omdat je dan dichterbij kunt komen. Mijn advies; parkeer bij de oostzijde, geniet hier van de waterval en loop via het pad naar de westzijde. Heen en terug kost je maximaal een half uurtje wandelen.

De Godafoss vanuit de oostzijde gefotografeerd

Waarom de Godafoss waterval bezoeken?

De waterval is een van de mooiste van IJsland en ook een stuk minder toeristisch dan de Skógafoss of Seljalandsfoss in het zuiden van IJsland. De waterval stroomt over een 30 meter brede hoefijzervormige rots die waterval in het midden in tweeën splitst. De waterval is ongeveer 12 meter hoog. Vooral bij zonsopkomst, zonsondergang of tijdens de middernachtzon is het een fantastisch uitzicht.

De Godafoss vanuit de westzijde gefotografeerd

Wat meenemen naar de Godafoss waterval?

Je hoeft niet heel dichtbij de Godafoss te komen, dus de spray van deze waterval valt wel mee. Neem toch altijd een goede regenjas mee als je op pad gaat. Het weer kan heel snel omslaan, waardoor je zomaar in een regenbui terecht komt. Trek warme kleding aan; een thermoshirt en een fleecetrui. Het kan namelijk hard waaien bij de Godafoss. De wandeling is niet heel lang, dus verder zou ik niet te veel meenemen, behalve een goede camera. Experimenteer ook met sluitertijd, dat maakt de waterval nóg magischer 🙂

De Godafoss met een lange sluitertijd gefotografeerd

Geologie Godafoss waterval

De Godafoss wordt gevoed door de rivier Skjálfandafljót (probeer dat maar eens uit te spreken) die begint in de IJslandse hooglanden. Daarna stroomt hij door de Bárdardalur-vallei; een oud lavaveld. Dit vulkanische verleden is verder terug te zien in de unieke rotsformaties in en rondom de waterval, maar ook in het Mývatn gebied! Bijvoorbeeld bij Dimmuborgir met zijn unieke rotsformaties door een vulkaanuitbarsting van zo’n 3000 jaar geleden.

De Skjálfandafljót rivier

Geschiedenis Godafoss waterval

Het volksverhaal dateert van meer dan duizend jaar geleden. Tot de tijd dat het Christendom de officiële religie van IJsland werd. Thorgeir Thorkelsson, een heidense priester die ook wel Thorgeir de Wetgever werd genoemd, kreeg de taak om te beslissen of IJsland hun heidense Noorse goden zou blijven aanbidden of zou overstappen op het Christendom. Er werd uiteindelijk besloten dat IJsland Christelijk zou worden. Om zijn beslissing te symboliseren, wordt er gezegd dat hij de standbeelden van de Noorse goden nam en ze in de waterval gooide. Vandaar de naam: waterval van de Goden. Lees hier meer over de geschiedenis van IJsland.

Hoewel er geen bewijs is dat standbeelden echt in het water zijn beland, is er zeker genoeg te zien!

10 reacties op “Godafoss waterval; bezoek de waterval van de Goden in IJsland

  1. Yvonne zegt:

    Wat een enorme waterval, dat zal een indrukwekkende ervaring zijn. Fijn dat je niet heel ver hoeft te lopen om deze mooie plek te bezoeken.

  2. Marcella zegt:

    De Godafoss was voor ons de zoveelste waterval in IJsland. Maar jee, wat is ie indrukwekkend! Wij zijn aan de ene kant begonnen en naar de andere gelopen omdat we daar nog dichterbij het watergeweld konden komen. Magisch!

  3. Linda zegt:

    Gave foto’s en handige tips! Wij gaan in de zomer 3 weken die kant op en deze waterval staat ook op het lijstje om te bezoeken. Leuk om er wat meer over te lezen 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.