De golden circle is de populairste route in IJsland. Ga je voor het eerst naar IJsland? Dan kun je deze route echt niet missen.

Wat is de golden circle?

De golden circle is een route tussen drie prachtige natuurlijke attracties, namelijk National Park Thingvellir, geothermisch gebied Geysir en waterval Gullfoss. In plaats van op en neer te rijden naar deze attracties, is er een ronde route aangelegd, die ongeveer 230 km lang is; de golden circle.

Je kunt de golden circle rijden met een guided tour of je huurt zelf een auto. Een 4WD is niet nodig, tenzij je in de winterperiode gaat reizen (tussen november en maart). Het voordeel van zelf de route rijden is dat je zelf kunt kiezen hoelang je erover doet en welke bezienswaardigheden je gaat bezoeken. Het is ook mogelijk om de route met een kampeerbusje te rijden. Wil je drukte vermijden dan kun je het beste zo vroeg als mogelijk de route verkennen. De drukste tijden zijn tussen 09:00 en 19:00 uur. Met uitzondering van de maanden oktober tot februari, want dan worden de dagen steeds korter. Vergeet ook niet de verkeersregels goed door te nemen.

Houd altijd rekening met de onvoorspelbare weersomstandigheden in IJsland. Zorg voor goede, waterdichte wandelschoenen. En vergeet je regenbroek en regenjas niet. Het is verstandig om veel laagjes aan te trekken, zodat je het niet koud krijgt (septembermei). Begin met een thermoshirt, trek er een fleecetrui overheen en dan een water/winddichte jas. Als je veel gaat wandelen is een goede backpack ook handig.

Tip: huur je auto bij sunnycars, zodat je gemakkelijk, verzekerd en veilig kunt reizen.

Huur je auto bij sunnycars

Tip: Bij Transavia kun je gemakkelijk je vliegreis boeken. Deze vliegmaatschappij is vaak een stuk goedkoper dan Icelandair en ook helemaal top! Boek ook op tijd je parkeerplaats bij het vliegveld van Schiphol.

Excursie naar de golden circle

Beschik jij niet over een huurauto, omdat je bijvoorbeeld maar een paar dagen in IJsland bent of omdat je liever niet zelf rijdt? Dan kun je ook een excursie naar de golden circle boeken. Zo kun je toch al deze natuurwonderen bezoeken.

Bezienswaardigheden golden circle

Thingvellir National Park

Thingvellir is één van de drie nationale parken in IJsland. Bezoek de gedroogde magma velden bedekt met IJslands mos. Loop over de Noord- Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen of neem een duik in de Silfra kloof. Bezoek ook Tingvalla Kirkja, een mooi kerkje en Thingvallavatn; het grootste natuurlijke meer van IJsland. Sla ook zeker de mooie Öxarárfoss waterval niet over.

Thingvellir is historisch gezien een hele belangrijke plaats voor de IJslandse bevolking. Het Alting, het parlement, kwam in het jaar 930 hier voor het eerst bij elkaar. Ieder jaar kwamen hier alle soorten mensen en beroepen naartoe, waaronder boeren, grondeigenaars en krijgslieden. Zij deden hier zaken, maakten nieuwe wetten en deden rechterlijke uitspraken. In 1800 werd het parlement overgebracht naar de hoofdstad Reykjavík. Er worden wel nog speciale gebeurtenissen gevierd in Thingvellir. Het is ook echt een aanrader om vanuit het nationale park het noorderlicht te gaan spotten.

De Öxarárfoss waterval in Thingvellir Nationaal park

Silfra kloof

Een populaire activiteit op de route is snorkelen/duiken in de Silfra kloof. Deze kloof scheidt de Noord-Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen. De Silfra kloof vult zich met gletsjerwater dat tientallen jaren ondergronds gefilterd wordt door lavarotsen, waardoor dit het puurste en helderste water ter wereld is. Je kunt wel 120 meter ver kijken tijdens het snorkelen! Het water is maar 2 graden, maar gelukkig krijg je een dry suit.

Snorkelen in de Silfra Kloof

Geisers Geysir en Strokkúr

In het zuidwesten van IJsland bevindt zich het geothermische gebied; Haukadalur Valley. Het staat vooral bekend om de geisers Geysir en Strokkur. Een geiser is een warmwaterbron die zich kenmerkt door heet water en stoom de lucht in te spuiten. Het lijkt een beetje op een spuitende fontein.

Hoewel de Geysir zelf tegenwoordig vrijwel niet meer actief is, is Strokkur nog volop aanwezig in Haukadalur Valley. Hij schiet iedere 5 tot 10 minuten enorme stralen kokend water af. Deze kunnen wel 40 meter hoog komen, dus zorg dat je niet te dichtbij staat. En zorg natuurlijk dat je je camera bij de hand hebt, zodat je dit zeldzame natuurfenomeen kunt vastleggen.

Geiser Strokkur spuit iedere 5-10 minuten

Gullfoss waterval

Gullfoss betekent letterlijk gouden waterval. De waterval ontstaat vanaf de Langjökull gletsjer en stroomt in de Hvítá rivier. Vanuit de rivier daalt het water 32 meter naar beneden in twee fases van de waterval. In de zomer stroomt er elke seconde zo’n 140 m3 water door de waterval, in de winter is dat ‘maar’ 110 m3. Hierdoor verbaast het je vast niet dat je echt doorweekt wordt als je dichter bij de waterval in de buurt komt.

Gullfoss waterval

De waterval was vroeger eigendom van een boer, Tómas Tómasson. Buitenlandse investeerders wilden de waterval van hem kopen, maar hij weigerde dit. Achter zijn rug om gingen de investeerders naar de overheid om de plannen door te zetten. Zij wilden hier een waterkrachtcentrale van maken. De dochter van Tómas; Sigridur, zou toen helemaal naar Reykjavík zijn gelopen om tegen de zaak in te gaan. Zij zou van de waterval springen als de bouw van de krachtcentrale doorging.

Weetje: bovenaan de Gullfoss staat een gedenksteen van Sigridur, hoewel ze zich nooit in de waterval heeft hoeven storten.

De gedenksteen van Sigridur

Kerid krater

De Kerid krater is een vulkaan, waarvan de magmakamer na een uitbarsting zo’n 3000 jaar geleden is ingestort. De 55 meter diepe krater is met helderblauw water gevuld.

Kerid Krater langs de golden circle route

Secret Lagoon

De secret lagoon, ook wel Gamla Laugin genoemd is een hotspring midden in de natuur. Het is omringd met geothermische activiteit. Dit zorgt voor een unieke ervaring midden in de natuur. Het is een stuk goedkoper dan de Blue Lagoon. De Secret Lagoon werd gemaakt in het jaar 1891 in Hveraholmi. Dit is een geothermisch gebied dichtbij Fludir. De temperatuur van het water ligt tussen de 38 en 40 graden celsius.

Reykjadalur

Maak een wandeling naar de hete-rivier in Reykjadalur. Het is vanaf de parkeerplaats ongeveer 1,5 uur (bergop) wandelen tot aan de hete rivier. Des te verder je loopt, des te warmer wordt het water. Neem je zwemkleding en handdoeken maar mee, want hier wil je in relaxen. De terugweg is wat sneller.

Relaxen in de Reykjadalur rivier

Bruárfoss waterval

De Bruárfoss was de eerste waterval die ik bezocht toen ik in IJsland was. Wat een plaatje is het toch! Je wandelt vanaf de parkeerplaats in 1,5 uur naar deze waterval toe. Onderweg kom je nog twee mooie watervallen tegen! Dit is waarschijnlijk het helderste en blauwste water dat je ooit hebt gezien.

Bruarfoss waterval

Ebooks

Ben jij op zoek naar goede e-books over IJsland? Dan ben je bij Vleugje IJsland op het juiste adres. Bekijk hier alle e-books.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.