De golden circle is de populairste route in IJsland. Ga je voor het eerst naar IJsland? Dan kun je deze route echt niet missen. 

Wat is de golden circle?

De golden circle is een route tussen drie prachtige natuurlijke attracties, namelijk National Park Thingvellir, geothermisch gebied Geysir en waterval Gullfoss. In plaats van op en neer te rijden naar deze attracties, is er een ronde route aangelegd, die ongeveer 230 km lang is; de golden circle. 

Je kunt de golden circle rijden met een guided tour of je huurt zelf een auto. Een 4WD is niet nodig, tenzij je in de winterperiode gaat reizen (tussen november en maart). Het voordeel van zelf de route rijden is dat je zelf kunt kiezen hoelang je erover doet en welke bezienswaardigheden je gaat bezoeken. Het is ook mogelijk om de route met een kampeerbusje te rijden. Wil je drukte vermijden dan kun je het beste zo vroeg als mogelijk de route verkennen. De drukste tijden zijn tussen 09:00 en 19:00 uur. Met uitzondering van de maanden oktober tot februari, want dan worden de dagen steeds korter. Vergeet ook niet de verkeersregels goed door te nemen. Houd altijd rekening met de onvoorspelbare weersomstandigheden. Zorg voor goede wandelschoenen, liefst waterdicht. En vergeet je regenjas niet, zodat je droog blijft. 

Tip: huur je auto bij sunnycars, zodat je gemakkelijk, verzekerd en veilig kunt reizen.

Huur je auto bij sunnycars

Tip: Bij Transavia kun je gemakkelijk je vliegreis boeken. Deze vliegmaatschappij is vaak een stuk goedkoper dan Icelandair en ook helemaal top! 

Boek je vliegreis bij Transavia

Excursies naar de golden circle

Golden circle classic; de populairste dagexcursie

Deze excursie van BBI-travel is dè excursie van IJsland, met de meest bekende bezienswaardigheden van het land! De excursie duurt ongeveer 7 uur en is inclusief een Engelstalige gids. Vertrek dagelijks om 08.00, 09.00, 10.00 of 12.30 uur vanaf je hotel in Reykjavík. 

De Faxifoss op de golden circle route

Golden circle & secret lagoon

Deze excursie van BBI-travel omvat een combinatie van de Golden Circle met de Secret Lagoon. Je bezoekt het nationale park Thingvellir waarna je naar de spectaculaire Gullfoss waterval en de Geysir gaat. Je eindigt de tour met een geothermisch verwarmd bad in de Secret Lagoon. De tour duurt ongeveer 8,5 uur en is inclusief een Engelstalige gids.

Thingvallakirkja in het Thingvellir Nationale Park

Bezienswaardigheden golden circle

Thingvellir National Park

Thingvellir is één van de drie nationale parken in IJsland. Bezoek de gedroogde magma velden bedekt met IJslands mos. Loop over de Noord- Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen of neem een duik in de Silfra kloof. Bezoek ook Tingvalla Kirkja, een mooi kerkje en Thingvallavatn; het grootste natuurlijke meer van IJsland.

Thingvellir is historisch gezien een hele belangrijke plaats voor de IJslandse bevolking. Het Alting, het parlement, kwam in het jaar 930 hier voor het eerst bij elkaar. Ieder jaar kwamen hier alle soorten mensen en beroepen naartoe, waaronder boeren, grondeigenaars en krijgslieden. Zij deden hier zaken, maakten nieuwe wetten en deden rechterlijke uitspraken. In 1800 werd het parlement overgebracht naar de hoofdstad Reykjavík. Er worden wel nog speciale gebeurtenissen gevierd in Thingvellir. Het is ook echt een aanrader om vanuit het nationale park het noorderlicht te gaan spotten

Silfra kloof

Een populaire activiteit op de route is snorkelen/duiken in de Silfra kloof. Deze kloof scheidt de Noord-Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen. De Silfra kloof vult zich met gletsjerwater dat tientallen jaren ondergronds gefilterd wordt door lavarotsen, waardoor dit het puurste en helderste water ter wereld is. Je kunt wel 120 meter ver kijken tijdens het snorkelen! Het water is maar 2 gradne, maar gelukkig krijg je een dry suit. 

Snorkelen in de Silfra kloof

Krýsuvík Seltun

Je hoeft niet ver van Reykjavík te rijden om dit kleurrijke geothermisch gebied te ontdekken. Het is heel makkelijk bereikbaar met de auto, omdat de stomende warmwaterbronnen en modderpoelen direct aan de weg liggen. Je kunt de auto hier parkeren en bij Seltún naar de bergen wandelen. Het gebied is erg groot en er zijn overal houten paden. Blijf ook goed op deze paden lopen, anders stap je misschien per ongeluk in een hete modderpoel van minimaal 80 graden.

De kleuren in dit gebied variëren van rood, bruin, grijs, geel, blauw en wit. Daarbij komt er ook nog hete stoom uit de grond. Je kunt je voorstellen dat dit indrukwekkende beelden oplevert. Voor je neus is het trouwens wat minder prettig wandelen hier; door de zwavel ruikt dit hele gebied naar rotte eieren…

Krýsuvík geothermisch gebied

Geisers Geysir en Strokkúr

In het zuidwesten van IJsland bevindt zich het geothermische gebied; Haukadalur Valley. Het staat vooral bekend om de geisers Geysir en Strokkur. Een geiser is een warmwaterbron die zich kenmerkt door heet water en stoom de lucht in te spuiten. Het lijkt een beetje op een spuitende fontein.

Hoewel de Geysir zelf tegenwoordig vrijwel niet meer actief is, is Strokkur nog volop aanwezig in Haukadalur Valley. Hij schiet iedere 5 tot 10 minuten enorme stralen kokend water af. Deze kunnen wel 40 meter hoog komen, dus zorg dat je niet te dichtbij staat. En zorg natuurlijk dat je je camera bij de hand hebt, zodat je dit zeldzame natuurfenomeen kunt vastleggen.

De actieve geiser Strokkur

Gullfoss waterval

Gullfoss betekent letterlijk gouden waterval. De waterval ontstaat vanaf de Langjökull gletsjer en stroomt in de Hvítá rivier. Vanuit de rivier daalt het water 32 meter naar beneden in twee fases van de waterval. In de zomer stroomt er elke seconde zo’n 140 m3 water door de waterval, in de winter is dat ‘maar’ 110 m3. Hierdoor verbaast het je vast niet dat je echt doorweekt wordt als je dichter bij de waterval in de buurt komt.

De waterval was vroeger eigendom van een boer, Tómas Tómasson. Buitenlandse investeerders wilden de waterval van hem kopen, maar hij weigerde dit. Achter zijn rug om gingen de investeerders naar de overheid om de plannen door te zetten. Zij wilden hier een waterkrachtcentrale van maken. De dochter van Tómas; Sigridur, zou toen helemaal naar Reykjavík zijn gelopen om tegen de zaak in te gaan. Zij zou van de waterval springen als de bouw van de krachtcentrale doorging.

Weetje: bovenaan de Gullfoss staat een gedenksteen van Sigridur, hoewel ze zich nooit in de waterval heeft hoeven storten.

Gullfoss waterval

Hotspots 

  • De secret lagoon, ook wel Gamla Laugin genoemd is een hotspring midden in de natuur. Het is omringd met geothermische activiteit. Dit zorgt voor een unieke ervaring midden in de natuur. 
  • Maak een wandeling naar de hete-rivier in Reykjadalur. Hier kun je heerlijk badderen.
  • De Kerid krater is een vulkaan, waarvan de magmakamer na een uitbarsting zo’n 3000 jaar geleden is ingestort. De 55 meter diepe krater is met helderblauw water gevuld.
Kerid krater

Watervallen in de Golden Circle 

  • Thorufoss 
  • Öxarárfoss
  • Bruarfoss
  • Gullfoss
  • Faxifoss 
Bruarfoss waterval

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *