Wist jij dat ik van 28 juni t/m 6 juli en 3 oktober t/m 10 oktober 2025 groepsreizen begeleid naar IJsland? Ik zou het super leuk vinden als we samen IJsland kunnen verkennen! Klik hier voor meer informatie of stuur mij een berichtje via het contactformulier.

Grindavík; omringd door lavavelden, getrotseerd door duizenden aardbevingen en een van ‘s werelds beroemdste spa’s in de buurt. Zelf ben ik één keer in dit leuke stadje geweest, maar er is ook zoveel te doen en te zien in de buurt. In deze blog vertel ik je meer over dit stadje, waar je kunt overnachten, uiteten en wat er allemaal te doen is.

Let op: het is op dit moment niet mogelijk om Grindavík te bezoeken in verband met een vulkaanuitbarsting.

Wat is Grindavík?

Grindavík is een sfeervol vissersstadje aan de zuidwestkust van IJsland en staat bekend om zijn ruige kustlijn en geothermische activiteiten. Ook ligt het dicht bij de beroemde Blue Lagoon. Het stadje heeft meer dan 3000 inwoners en er heerst een hechte gemeenschapszin. De visserij is nog steeds een belangrijke pijler voor de lokale economie. Maar Grindavík is meer dan alleen vissen; het is een hotspot voor toeristen die op zoek zijn naar een authentieke IJslandse ervaring.

Van het ontspannen in de mineraalrijke wateren van de Blue Lagoon tot het verkennen van het ruige maanlandschap dat het omringt; in Grindavík ervaar je moeder natuur écht van dichtbij.

Het dorp ligt bovendien op een steenworp afstand van het Reykjanes UNESCO Global Geopark, waardoor het een ideale uitvalsbasis is voor avonturiers. En als je van verse vis houdt, dan ben je hier zeker aan het juiste adres. Restaurants in Grindavík serveren vaak vangsten van de dag, rechtstreeks uit de Atlantische Oceaan.

Waar ligt Grindavík in IJsland?

Grindavík ligt op het schiereiland Reykjanes, ongeveer 50 minuten rijden van de hoofdstad Reykjavík. Grindavík is niet alleen een makkelijk bereikbare bestemming voor mensen die IJsland bezoeken, maar ook een prima plek om even te ontsnappen aan de drukte van de stad. Met de Atlantische Oceaan aan de ene kant en het ruige IJslandse (vulkaan)landschap aan de andere kant, zul je je hier zeker niet vervelen!

Op onderstaande kaart zie je precies waar Grindavík ligt in IJsland.

Grindavík ligt in het zuidwesten op het schiereiland Reykjanes

Hoe bereik je Grindavík?

Grindavík is heel makkelijk te bereiken vanaf het vliegveld en vanuit Reykjavík. Tenminste, als je over een huurauto beschikt.

  • Vanuit Keflavik volg je eerst voor zo’n 12 kilometer route 41, waarna je rechtsaf slaat richting route 43. Deze blijf je nog 14 kilometer volgen totdat je vanzelf Grindavík binnenrijdt.
  • Vanuit Reykjavík is het 53 kilometer rijden, waarbij je start op route 40. Achter Gardabaer neem je afslag 41 richting Reykjanes, die je volgt totdat je linksaf naar route 43 kunt slaan.

Tip: Als je via mijn linkje boekt bij Blue Car Rental, krijg je automatisch 5% korting!

Huur je auto met 5% korting bij Blue Car Rental

Overnachten in Grindavík

Het schiereiland Reykjanes wordt door vele mensen overgeslagen. Ze rijden vanaf het vliegveld Keflavík direct door richting Reykjavík of het stadje Selfoss, nabij de golden circle route. Zonde als je het mij vraagt! Ik raad je aan om 1-2 nachten in de omgeving van Grindavík te overnachten. Hieronder heb ik de leukste accommodaties voor je op een rijtje gezet.

  • Harbour View Cottages, gelegen aan de haven van Grindavík. Deze prachtige cottages hebben een geweldig uitzicht.
  • Guesthouse Grund, gelegen net buiten het ‘centrum’ van Grindavík. Dit leuke, knusse guesthouse is een van de goedkoopste overnachtingen in dit gebied.
  • Grindavik Guesthouse self check in & out, gelegen in het ‘centrum’ van Grindavík. Inclusief heerlijk ontbijt.

Restaurants in Grindavík

Na een dag vol avontuur kun je in Grindavík plaatsnemen in een van de gezellige restaurants:

  • Bryggjan, waar de lokale bevolking ook graag gaat eten, is gelegen aan de haven van Grindavík. Je krijgt hier heerlijke visgerechten, zoals kabeljauw, forel en een visstoofpotje.
  • Salthúsið, waar je heerlijke grill- en vleesgerechten krijgt, zoals de lavaburger en lamskoteletten. Ook staat er fish & chips en andere visgerechten op het menu.
  • Papa’s Restaurant, waar je onder andere lekkere pizza’s krijgt.

Wat te doen in Grindavík?

Grindavík is misschien een klein stadje in IJsland, maar er is zoveel in de buurt te doen en te zien. Ontdek het vulkanische landschap vol lavavelden en borrelende modderpoelen. Hieronder zal ik je meer vertellen over alles wat er rondom Grindavík te doen is.

1. Bezoek de Blue Lagoon

Een bezoek aan de Blue Lagoon mag je echt niet overslaan als je in Grindavík bent. Deze geothermische spa staat wereldwijd bekend om zijn helende, mineraalrijke wateren en is een van de meest gefotografeerde plekken in IJsland. Het warme, melkachtige blauwe water tegen de achtergrond van zwart lavaveld is een onvergetelijk gezicht. En het is niet alleen mooi om te zien, het water zit vol met mineralen zoals silica en zwavel die goed zijn voor je huid.

De Blue Lagoon biedt verschillende pakketten, van een eenvoudige entree tot luxe ervaringen met massages en huidbehandelingen. En als je je afvraagt of het de moeite waard is, meer dan een miljoen bezoekers per jaar kunnen je vertellen dat het dat zeker is 😉

Boek hier je tickets voor de Blue Lagoon.

2. Wandel naar de vulkanen in de buurt

Voor de avonturiers onder ons is een wandeling naar de vulkanen in de buurt van Grindavík een absolute must-do. Het landschap rondom het stadje is bezaaid met vulkanische wonderen, waarvan sommige nog steeds actief zijn. Een van de meest toegankelijke is de Fagradalsfjall vulkaan, die in 2021 nog uitbarstte. In 2022 barstte in dit gebied ook de Meradalir vulkaan uit en in 2023 de Litli Hrútur. Op dit moment zijn er weer vele aardbevingen gemeten en verwachten ze een nieuwe uitbarsting die misschien wel Grindavík, de Blue Lagoon of de Svartsengi Power Plant zal raken.

Maar nu weer terug naar de Fagradalsfjall. Tijdens deze wandeling kun je heel dichtbij het nog verse lavaveld komen. Belangrijk is om niet op de lave te lopen, dit kan erg gevaarlijk zijn!

Het pad kan uitdagend zijn, dus goede wandelschoenen en wat voorbereiding zijn geen overbodige luxe. Trek een thermolegging, thermoshirt aan met daarover een fleecetrui en een softshell wandelbroek. Een windjack is zeker nodig, omdat hier dichtbij de kust vaak een harde, koude wind staat. Neem altijd een regenjas en regenbroek mee in je rugzak en denk aan voldoende water en snacks, want je bent al gauw een paar uur onderweg.

3. Bezoek Brimketill

Brimketill is een natuurlijk gevormd ‘zwembad’ aan de rotsachtige kustlijn van Grindavík. De naam betekent ‘heksenketel’ en als je er eenmaal bent, snap je meteen waarom. De golven van de Atlantische Oceaan slaan met brute kracht tegen de rotsen, waardoor het water in het zwembad wild op en neer klotst. Het is een indrukwekkend schouwspel van de natuur en een perfecte plek om spectaculaire foto’s te maken van de hoge golven.

Het is overigens niet de bedoeling om in Brimketill te zwemmen. De golven zijn sterk en het water is ijskoud.

Het uitzicht bij Brimketill

4. Wandel door Gunnuhver geothermisch gebied

Gunnuhver is een plek waar je de rauwe kracht van IJsland echt voelt. Dit geothermische gebied staat bol van borrelende modderpoelen en stomende fumarolen. De naam Gunnuhver komt van de legende van een geest die hier ronddwaalde. Misschien zijn het zijn scheten die de lucht hier zo laten stinken 😉

Wat het bezoek aan Gunnuhver bijzonder maakt, is dat je de geothermische activiteit van IJsland kunt zien, voelen en ruiken, zonder dat je een lange of zware tocht hoeft te maken. Het is toegankelijk en de houten loopbruggen zorgen ervoor dat je veilig boven het borrelende landschap kunt lopen. De temperatuur van de stoom kan oplopen tot 300 graden Celsius, dus het is wel belangrijk dat je op de paden blijft.

Geothermisch gebied Gunnuhver

In de buurt van Grindavík ligt ook het geothermisch gebied Krýsuvík Seltún, wat ook zeker de moeite waard is om even te bezoeken.

5. Wandel over de ‘bridge between continents’

Heb je er weleens bij stilgestaan dat je met één simpele wandeling op twee continenten kunt staan? In Grindavík is dit mogelijk bij de ‘bridge between continents’, ook wel bekend als de Miðlína brug. Deze bijzondere plek markeert de scheidslijn tussen de Noord-Amerikaanse en de Euraziatische tektonische platen. Deze platen schuiven ieder jaar zo’n 2 centimeter uit elkaar. Het is een fysieke brug die je letterlijk van het ene continent naar het andere laat stappen.

De bridge between continents op het schiereiland Reykjanes

6. Geniet van het uitzicht bij de Hópsnes vuurtoren

Als je in Grindavík bent, mag een tripje naar de Hópsnes vuurtoren niet ontbreken. Deze vuurtoren is niet alleen een iconisch baken voor schepen, maar ook een fantastisch uitkijkpunt voor bezoekers. De vuurtoren heeft een felle oranje kleur en werd gebouwd in 1928. Rondom de vuurtoren vind je overblijfselen van scheepswrakken die door de jaren heen op de rotsen zijn gelopen.

Voor de vogelliefhebbers is dit ook een geliefde plek om te kijken naar de vele zeevogels die langs de kust vliegen. Houd je verrekijker dus bij de hand, want je kunt hier zomaar papegaaiduikers, meeuwen en andere zeevogels spotten. En wie weet, als je geluk hebt, zie je in de verte zelfs walvissen voorbij zwemmen.

Geologie Grindavík

Grindavík ligt in een gebied dat geologisch gezien super interessant is. Het is namelijk onderdeel van de Mid-Atlantische Rug, een onderzeese bergketen die zich uitstrekt van de Noordelijke IJszee tot aan de zuidelijke Atlantische Oceaan. Hierdoor is het gebied rijk aan vulkanische activiteit, wat je duidelijk terugziet in het omringende landschap.

De bodem rondom Grindavík is constant in beweging. Dit komt door de tektonische platen die uit elkaar drijven, waardoor er regelmatig aardbevingen plaatsvinden. Het is fascinerend dat je hier op de grens staat van twee continenten, iets wat je niet op veel plekken in de wereld kunt ervaren. Echter is dat voor de inwoners van Grindavík op dit moment een nachtmerrie. Door de hevige aardbevingen werd Grindavík op 14 november’23 geëvacueerd. Sindsdien zijn er al 4 vulkaanuitbarstingen rondom het stadje geweest.

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

8 reacties op “Grindavík; het IJslandse stadje tussen vulkanen

    • Chayenne zegt:

      Hee Janet,
      Het is even afwachten met de dreigende vulkaan uitbarsting of Grindavík wel blijft bestaan…
      Hopelijk blijft het stadje gespaard en kunnen we vanuit daar de vulkanen en lavavelden blijven bezoeken.

  1. Yvonne zegt:

    Haha, ja, met zoveel bezoekers per jaar móet de Blue Lagoon wel de moeite zijn.. dan is het vooral zaak om een rustig(er) moment uit te kiezen om de Lagoon te bezoeken denk ik. Vraag me af of die brug elk jaar hersteld moet worden, vanwege het verschuiven van de platen! Dit jaar vast.. met de huidige activiteit in IJsland. 🙁

    • Chayenne zegt:

      Hee Yvonne,
      Haha ja dat zou je zeggen he. Ik vond de Blue Lagoon echt wel de moeite waard, wij waren er om 9 uur ‘s ochtends.
      Dat met die brug vroeg ik me ook af haha. 1cm per jaar is toch niet niks.

    • Chayenne zegt:

      Hee Anne,
      Ik denk dat de Blue Lagoon niet zal tegenvallen als je op een rustig tijdstip gaat.
      Wij waren er bijvoorbeeld op zaterdag ochtend om 9 uur. Toen was het echt rustig en fijn.

      • Marian zegt:

        Ik heb een reis naar IJsland geboekt. Vertrek 2 februari a.s. Het lijkt me fantastisch, ik hoop dat de vulkanen in februari wat rustiger zijn.
        Wel spannend allemaal.

        • Chayenne zegt:

          Hee Marian,
          Wat leuk dat je in februari naar IJsland gaat! Ik hoop ook dat het dan weer wat minder spannend is.
          Hopelijk barst de vulkaan niet uit in Grindavik, maar in de zee of op een rustig gebied.
          Zo zie je maar wat moeder natuur allemaal te weeg kan brengen… Succes met voorbereiden en als je vragen hebt dan hoor ik het wel 🙂

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *