Gullfoss is een van de bekendste toeristische attracties van IJsland en door zijn ligging ook nog gemakkelijk te bereiken. In deze blog vertel ik je meer over Gullfoss, hoe je er komt en waar je kunt overnachten in de buurt.

Wat is Gullfoss?

Gullfoss is een van de meest indrukwekkende watervallen van IJsland en de populairste waterval van het land. De naam “Gullfoss” betekent “Gouden Waterval” in het IJslands. Gullfoss bestaat eigenlijk uit twee watervallen die in een trapsgewijze formatie naar beneden storten. Het water van de Hvítá-rivier valt eerst 11 meter naar beneden in een diepe kloof, gevolgd door een tweede drop van 21 meter.

Het gave aan deze waterval is dat je heel dichtbij het geweld van het water kunt komen. Er is een stenen plateau bij de waterval waar je op kunt staan. Let op: bij slecht weer raad ik af om op dit plateau te gaan staan. Het kan erg gevaarlijk zijn, omdat er geen touwen of omheining is.

Waar ligt Gullfoss in IJsland?

De Gullfoss ligt dik 70 kilometer van het stadje Selfoss verwijderd. Het is de verste stop op de golden circle route en ligt slechts 10 minuten rijden van de geisers af. Vanuit Reykjavík is het dik 1,5 uur rijden. Op onderstaande kaart kun je de precieze locatie van Gullfoss zien. 

Gullfoss ligt in het zuidwesten van IJsland

Hoe bereik je Gullfoss?

Er zijn twee manieren om Gullfoss in IJsland te bereiken, namelijk met een (huur)auto of door een dagexcursie naar de golden circle te boeken. Ik zal beide manieren hieronder toelichten.

Met de auto

Ik raad aan om een auto te huren, omdat je dan alle vrijheid en privacy hebt om IJsland op je gemak te ontdekken. Let op: in de wintermaanden kan het rijden in IJsland erg lastig zijn door sneeuwval, regen en harde wind. Het is dan verstandig om een 4×4 auto te huren.

Tip: als je via mijn linkje boekt bij Blue Car Rental, krijg je automatisch 5% korting!

Huur je auto met 5% korting bij Blue Car Rental

Als je in Reykjavík overnacht dan zul je dik 100 kilometer moeten rijden om de Gullfoss te bereiken. Je doet hier zonder onderweg te stoppen 1,5 uur over. In de zomermaanden is het ook erg leuk om een camper te huren. Dit kan bij Worldwide campers, waar je veel aanbieders kunt vergelijken. 

Met een dagexcursie vanuit Reykjavík

Beschik je niet over een huurauto maar wil je toch graag Gullfoss in IJsland bewonderen? Dan is het ook mogelijk om een vanuit Reykjavík een excursie te boeken.

Je bezoekt dan ook Thingvellir National Park, de spuitende Geisers en de Kerid krater. Er is ook een tour waarbij je ook de Secret Lagoon of de Blue Lagoon bezoekt.

Powered by GetYourGuide

Parkeren bij Gullfoss

Er is een klein Visitors Centre aanwezig bij Gullfoss, waar je ook je auto kunt parkeren. Het parkeren is gratis. Je vindt hier ook toiletten, een souvenirwinkel en een cafetaria. Je krijgt hier heerlijke soep, broodjes en salades. Er is ook nog een parkeerplaats aan de onderkant van de waterval. Hiervoor moet je voor het Visitors Centre rechts afslaan. 

Overnachten in de buurt van Gullfoss

De golden circle is een van de meest toeristische gebieden van IJsland. Hier hoort Gullfoss ook bij. Wil jij niet omringd zijn met hordes toeristen? Dan is het handig om in de buurt te overnachten, zodat je vroeg in de ochtend of in de zomermaanden in de avond nog kunt gaan. En misschien heb je Gullfoss dan wel (bijna) voor jezelf. Ik heb de leukste overnachtingen in de buurt van Gullfoss voor je op een rijtje gezet:

  • Geysir Cottage 3, gelegen naast de Haukadalur vallei waar je de geisers kunt zien spuiten. De cottage ligt op 9,6 kilometer van Gullfoss.
  • Náttúra Yurtel, gelegen op 6,3 kilometer. De Yurt ligt precies tussen de geisers en Gullfoss in.
  • Úthlíd Cottages, gelegen op 20 kilometer van Gullfoss.
  • Litli Geysir Hotel, gelegen op 9,5 kilometer, direct naast de geisers. Als je liever in een hotel slaapt dan in een cottage of Yurt dan is dit de perfecte accommodatie voor jou.

Waarom Gullfoss bezoeken?

Gullfoss is een van de grootste en meest indrukwekkende watervallen van IJsland. Echt niet normaal hoeveel water hier in twee trappen naar beneden stort. Bij de eerste trap stort het 11 meter naar beneden en bij de tweede zelfs 21 meter. Het breedste punt van de kloof is 229 meter, wat de waterval echt gigantisch maakt. 

Bij goed weer kun je ook tot op het observatieplatform lopen. Dit is ongeveer 5 minuutjes lopen vanaf de parkeerplaats. Ik ging er in oktober niet naartoe, omdat het toen hard sneeuwde en dit niet verantwoord was. Door de spray van de waterval is het namelijk erg glad. In juli was dit wel goed te doen. Hierdoor kun je het water geweld écht van dichtbij bekijken. Wauw! Je loopt eerst langs het onderste gedeelte van de Gullfoss, zoals je op onderstaande foto kunt zien.

Als je nog iets verder doorloopt kom je op het observatie platform. Ben hier voorzichtig, want de stenen zijn door de spray van de waterval spekglad. Ga ook niet te dichtbij de rand staan, want er is geen afrastering. Kortom; gebruik je gezonde verstand 😉

Wat meenemen naar Gullfoss?

Aangezien je ook heel dichtbij de waterval zelf kunt komen, raad ik je aan om een goede regenjas, regenbroek en waterdichte wandelschoenen aan te trekken. En met een goede regenjas bedoel ik dus geen poncho haha. In de koudere maanden is het ook handig om een thermoshirt en thermolegging aan te trekken.

Door de hoeveelheid water dat iedere seconde naar beneden stroomt, komt er heel veel spray de lucht in. En geloof me; hier wordt je zeiknat van.

Let op: in de wintermaanden is het onderste platform dicht, omdat het te gevaarlijk en glad is om dichtbij de waterval te komen. Het heeft dan geen zin om beneden te parkeren. Blijf je op een afstandje en is het mooi, droog weer? Dan kun je je spullen in de auto laten liggen. Neem je camera en statief wel mee!

Geologie Gullfoss

Gullfoss komt voort uit de Hvítá; een grote gletsjerrivier die zelf een onderdeel is van de grootste rivier van IJsland, de Ölfusá. De meest adembenemende natuurlijke wonderen van de aarde ontstaan ​​meestal gedurende duizenden jaren en Gullfoss is geen uitzondering. Geologen geloven dat de waterval werd gevormd door hevige gletsjer vloeden aan het einde van de laatste ijstijd. In de zomer stroomt er elke seconde ongeveer 140 kubieke meter water naar beneden. In de winter is dat ‘maar’ 109 kubieke meter. Check hieronder mijn Youtube video van Gullfoss!

Geschiedenis Gullfoss

In het begin van de vorige eeuw wilden veel buitenlandse investeerders Gullfoss kopen. Zij wilden profiteren van de natuur die IJsland te bieden heeft. In het jaar 1907 probeerde een Engelse zakenman genaamd Howell, Gullfoss en het land eromheen te kopen om er een ​​waterkrachtcentrale van te maken. Dit gezien er zoveel water per seconde naar beneden stort.

Destijds was Gullfoss eigendom van een boer genaamd Tómas Tómasson. Tómas sloeg het aanbod van Howell om het land te kopen af en zei: “Ik zal mijn vriend niet verkopen.” De dochter van Tómas; Sigríður Tómasdóttir nam de leiding over om Howells plannen te stoppen. Zij was opgegroeid op de schapenboerderij van haar vader, waar ze hielp de eerste weg naar Gullfoss te maken. Ze probeerde het contract van Howell nietig te laten verklaren en spaarde zelf geld om een ​​advocaat in te kunnen huren.

De juridische strijd was een zware die jaren duurde. Sigríður moest zelfs een aantal keer te voet naar Reykjavík lopen voor de rechtszaak. Dit is meer dan 100 kilometer in vaak barre omstandigheden. Hierdoor dreigde Sigríður om in de waterval te springen als er iets gebouwd zou worden. Tegenwoordig wordt Sigríður erkend voor haar doorzettingsvermogen bij het beschermen van Gullfoss en wordt ze vaak gezien als de eerste milieuactivist van IJsland. Ze is een van de beroemdste figuren in de geschiedenis van IJsland. Bij de waterval vind je dan ook een monument van Sigríður. 

Het monument van Sigríður

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

2 reacties op “Gullfoss; bezoek de gouden waterval van IJsland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *