Gullfoss betekent ook wel gouden waterval, omdat hij bij veel zonlicht wel van goud lijkt. Het is een van de bekendste toeristische attracties van IJsland en door zijn ligging ook nog gemakkelijk te bereiken.

Waar ligt de Gullfoss?

De Gullfoss ligt dik 70 kilometer van Selfoss verwijderd. Het is de verste stop op de golden circle route en ligt slechts 10 minuten rijden van de geisers af. Vanuit Reykjavík is het bijna 2 uur rijden. Het is handig om te overnachten rondom Selfoss als je meerdere dagen in deze omgeving blijft.

Beschik je niet over een huurauto? Dan is het ook mogelijk om de Gullfoss met een golden circle tour te bezoeken.

Parkeren bij de Gullfoss

Er is een klein Visitors Centre aanwezig bij de Gullfoss waar je ook je (huur)auto kunt parkeren. Het parkeren is gratis. Je vindt hier ook toiletten, een souvenirwinkel en een cafetaria. Je krijgt hier heerlijke soep, broodjes en salades. Er is ook nog een parkeerplaats aan de onderkant van de waterval. Hierdoor moet je voor het Visitors Centre rechts afslaan.

Waarom de Gullfoss bezoeken?

De Gullfoss is een van de grootste en meest indrukwekkende watervallen van IJsland. Echt niet normaal hoeveel water hier in twee trappen naar beneden stort. Bij de eerste trap stort het 11 meter naar beneden en bij de tweede zelfs 21 meter. Het breedste punt van de kloof is 229 meter, wat de waterval echt gigantisch maakt.

Gullfoss in de zomer

Bij goed weer kun je ook tot op het observatieplatform lopen. Dit is ongeveer 5 minuutjes lopen vanaf de parkeerplaats. Ik ging er in oktober niet naartoe, omdat het toen hard sneeuwde en dit niet verantwoord was. Door de spray van de waterval is het namelijk erg glad. In juli was dit wel goed te doen. Hierdoor kun je het water geweld écht van dichtbij bekijken. Wauw! Je loopt eerst langs het onderste gedeelte van de Gullfoss, zoals je op onderstaande foto kunt zien.

Onderaan de Gullfoss

Als je nog iets verder doorloopt kom je op het observatie platform bij Gullfoss. Ben hier voorzichtig, want de stenen zijn door de spray van de waterval spekglad. Ga ook niet te dichtbij de rand staan, want er is geen afrastering. Kortom; gebruik je gezonde verstand 😉

Observatie platform bij Gullfoss

Wat meenemen naar de Gullfoss?

Aangezien je ook heel dichtbij de waterval zelf kunt komen, raad ik je aan om een goede regenjas, regenbroek en waterdichte wandelschoenen aan te trekken. En met een goede regenjas bedoel ik dus geen poncho 😉

Door de hoeveelheid water dat iedere seconde naar beneden stroomt, komt er heel veel spray de lucht in. En geloof me; hier wordt je zeiknat van. Let op: in de wintermaanden is het onderste platform dicht, omdat het te gevaarlijk en glad is om dichtbij de waterval te komen. Het heeft dan geen zin om beneden te parkeren.

Blijf je op een afstandje en is het mooi, droog weer? Dan kun je je spullen in de auto laten liggen. Neem je camera natuurlijk wel mee!

Gullfoss in de herfst

Geologie Gullfoss

De Gullfoss komt voort uit de Hvítá; een grote gletsjerrivier die zelf een onderdeel is van de grootste rivier van IJsland, de Ölfusá. De meest adembenemende natuurlijke wonderen van de aarde ontstaan ​​meestal gedurende duizenden jaren en Gullfoss is geen uitzondering. Geologen geloven dat de waterval werd gevormd door hevige gletsjer vloeden aan het einde van de laatste ijstijd.

In de zomer stroomt er elke seconde ongeveer 140 kubieke meter water naar beneden. In de winter is dat ‘maar’ 109 kubieke meter.

Geschiedenis Gullfoss

In het begin van de vorige eeuw wilden veel buitenlandse investeerders Gullfoss kopen. Zij wilden profiteren van de natuur die IJsland te bieden heeft. In het jaar 1907 probeerde een Engelse zakenman genaamd Howell, Gullfoss en het land eromheen te kopen om er een ​​waterkrachtcentrale van te maken. Dit gezien er zoveel water per seconde naar beneden stort. Destijds was Gullfoss eigendom van een boer genaamd Tómas Tómasson. Tómas sloeg het aanbod van Howell om het land te kopen af en zei: “Ik zal mijn vriend niet verkopen.” De dochter van Tómas; Sigríður Tómasdóttir nam de leiding over om Howells plannen te stoppen. Zij was opgegroeid op de schapenboerderij van haar vader, waar ze hielp de eerste weg naar Gullfoss te maken. Ze probeerde het contract van Howell nietig te laten verklaren en spaarde zelf geld om een ​​advocaat in te kunnen huren. De juridische strijd was een zware die jaren duurde. Sigríður moest zelfs een aantal keer te voet naar Reykjavík lopen voor de rechtszaak. Dit is meer dan 100 kilometer in vaak barre omstandigheden. Hierdoor dreigde Sigríður om in de waterval te springen als er iets gebouwd zou worden. Tegenwoordig wordt Sigríður erkend voor haar doorzettingsvermogen bij het beschermen van Gullfoss en wordt ze vaak gezien als de eerste milieuactivist van IJsland. Ze is een van de beroemdste figuren in de geschiedenis van IJsland. Bij de waterval vind je dan ook een monument van Sigríður.

Het monument van Sigríður

2 reacties op “Gullfoss waterval; bezoek de gouden waterval van IJsland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.