Je hebt hem vast wel gezien als je door Reykjavík loopt of als je informatie over IJsland opzoekt. De Hallgrimskirkja is hét symbool van de stad. Ondertussen ben ik er al twee keer binnen geweest en heb ik hem meermaals van alle hoeken kunnen bewonderen. Wil je meer weten over dit gave gebouw? Lees dan verder.

Wat is Hallgrimskirkja?

De Hallgrimskirkja kerk houdt de wacht over de hoofdstad Reykjavík. Hij is niet alleen een kerk maar ook Nationaal Heiligdom van IJsland. Het is een evangelisch-Lutherse kerk. Hallgrímskirkja is een van de meest bezochte plaatsen door toeristen in IJsland. Elke dag bezoeken duizenden mensen de kerk. Dat zie ik bij de kerk in mijn dorp zeker niet gebeuren 😉

Waar ligt Hallgrimskirkja in IJsland?

De Hallgrimskirkja is te vinden in het centrum van Reykjavík. Je ziet hem al van verre liggen, want de kerk is bijna 75 meter hoog en herkenbaar aan zijn spitse vorm. Het adres is Hallgrímstorg 1, 101 Reykjavík. 

De Hallgrimskirkja ligt in het centrum van Reykjavík

Parkeren bij Hallgrimskirkja

Je kunt in Reykjavík op veel plekken langs de weg parkeren. De stad is opgedeeld in verschillende parkeerzones en elke zone heeft een ander bedrag per uur. Ik parkeer zelf wel eens gratis bij de haven, maar dan moet je een flink stuk lopen naar Hallgrimskirkja. Als het regent zet ik de auto liever in een parkeergarage in het centrum, anders ben je al zeiknat voordat je aankomt. Ik moet ook zeggen dat ik de parkeerkosten in de hoofdstad echt vindt meevallen tegenover de prijzen in Nederland.

Parkeerkosten Reykjavík

Er zijn drie verschillende parkeerzones in Reykjavík:

  • De rode zone: parkeren kost hier 371 ISK per uur. Dat is €2,40 per uur.
  • De blauwe zone: parkeren kost hier 190 ISK per uur. Dat is €1,24 per uur.
  • De groene zone: parkeren kost de eerste twee uurtjes 190 ISK per uur. Daarna betaal je slechts 55 ISK per uur. Dat is €0,36 euro per uur.

Je dient te betalen op maandag tot vrijdag van 09:00 uur tot 18:00 uur en op zaterdag van 10:00 uur tot 16:00 uur. Op zondagen is het parkeren in Reykjavík zelfs gratis!

De verschillende parkeerzones in Reykjavík (bron: citywalk.is)

Overnachten in de buurt van Hallgrimskirkja

Het is heel leuk om één of meerdere nachten in Reykjavík te overnachten. Ik doe zelf altijd de laatste twee nachten in Reykjavík boeken, omdat je vanuit hier gemakkelijk naar het vliegveld kan rijden. Ik heb de leukste overnachtingen in Reykjavík hier voor je op een rijtje gezet:

Benieuwd naar meer info over deze hotels of wil je kijken naar andere overnachtingen in Reykjavík? Lees dan de blog over de 5 beste hotels in Reykjavík.

Wanneer is Hallgrimskirkja gebouwd?

Hallgrimskirkja is de hoogste kerk van IJsland en werd gebouwd van 1945 tot 1986. Het ontwerp werd in 1937 gemaakt door de architect Gudjón Samúelsson.

Gudjón Samúelsson heeft zijn inspiratie gehaald uit de rauwe natuur die IJsland kent. De buitenkant lijkt op de stenen basaltzuilen die je onder andere vindt op het Reynisfjara strand in het zuiden van IJsland en bij de Svartifoss waterval. De kerk was het belangrijkste project van Gudjón. Helaas heeft hij de voltooiing van de bouw niet mogen meemaken. Er zijn 1200 zitplaatsen in de kerk.

De kerk werd vernoemd naar de dichter; Hallgrímur Pétursson. Hij was een van de bekendste dichters en invloedrijkste Lutheraanse dominees van IJsland. Hallgrímur leefde in de 17e eeuw. 

Hallgrimskirkja van de binnenkant

Verwacht niet te veel van de binnenkant van deze kerk. Ik was de kerken van Rome een beetje gewend en dan valt dit best wel tegen. Er was zelfs een stuk glas in lood wat als je goed keek gewoon in het stopcontact was ingestoken. Nep glas in lood dus, misschien omdat de zon niet zo vaak schijnt. Er is wel een gigantisch orgel te bewonderen dat bijna 15 meter hoog is.

Standbeeld Leif Eiriksson

Voor de kerk staat een standbeeld van Leif Eiriksson die je wellicht kent van de serie Vikings Valhalla. Leif werd geboren in IJsland, is de zoon van de gevreesde Viking Eric de Rode en de vermoedelijke eerste Europese ontdekker van Noord-Amerika. Hij deed dit nog 500 jaar voordat Christoffel Columbus Amerika ontdekte! Het standbeeld werd in het jaar 1930 door de Verenigde Staten geschonken om het 1000-jarig bestaan van het Althingi (het parlement van IJsland) te herdenken. Je vindt nog veel terug van dit parlement als je naar Thingvellir National Park gaat; een van de belangrijkste historische plekken van IJsland.

Openingstijden Hallgrimskirkja

De openingstijden van Hallgrimskirkja kunnen erg variëren, omdat het een actieve kerk is waar regelmatig een heilige mis plaatsvindt. Over het algemeen is de kerk geopend op:

  • Maandag tot zaterdag van 12.00 uur tot 3.00 uur
  • Zondag van 10.00 uur tot 3.00 uur. 

Is het bezoeken van de Hallgrimskirkja gratis?

Het bezoeken van de kerk zelf is gratis. Je kunt binnen rondlopen en als je geluk hebt speelt er iemand op het gigantische orgel. Het is ook mogelijk om de naar de top van de kerk te lopen en zo een prachtig uitzicht te hebben over het centrum van Reykjavík. Dit is echter niet gratis en kost 1000 ISK per persoon (€6,50) en 100 ISK voor een kind tussen de 7 en 16 jaar. Als je kinderen jonger zijn dan is het gratis. Je kunt deze tickets kopen in het souvenirwinkeltje in de kerk die bij de ingang direct links ligt. 

Uitzicht vanaf de top van de Hallgrimskirkja

Hop-on-hop-off bus door Reykjavík

Lijkt het je leuk om de stad wat sneller te verkennen? Dan kun je ook een ticket kopen voor de hop-on-hop-off bus. Hierbij bezoek je natuurlijk ook Hallgrimskirkja en nog veel meer andere mooie plekken in Reykjavík, zoals Harpa, het walvismuseum en Kringlan winkelcentrum.

Powered by GetYourGuide

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *