Als je op zoek bent naar een unieke en gave ervaring, dan is een bezoek aan Harpa absoluut een must-do. Het is een van de opvallendste gebouwen van Reykjavik, dat schittert als een juweel aan de kust van de stad. Maar het is niet alleen de buitenkant die indruk maakt; er is ook zoveel te doen in Harpa! In deze blog vertel ik je daar graag meer over.

Wat is Harpa?

Harpa is een concert- en congrescentrum gelegen aan de kust van de stad Reykjavik, de hoofdstad van IJsland. Het gebouw heeft een kenmerkende gevel met een patroon van glazen panelen in verschillende kleuren, waardoor het lijkt alsof het gebouw zelf verandert met de lichtinval en de weersomstandigheden. Naast de indrukwekkende buitenkant, biedt Harpa ook een scala aan culturele activiteiten, waaronder concerten, tentoonstellingen en conferenties én het is de thuisbasis van het Iceland Symphony Orchestra en het Icelandic Opera.

Waar ligt Harpa in IJsland?

Zoals ik al zei ligt Harpa in Reykjavík. Je vindt het gebouw aan de kust in het noorden van Reykjavík en is gemakkelijk te voet bereikbaar vanuit het centrum. Afhankelijk van waar je je precies bevindt in Reykjavik, zul je ongeveer 15-20 minuten moeten wandelen om Harpa te bereiken. Op onderstaande kaart zie je waar Harpa precies ligt in Reykjavík.

Harpa ligt in het noorden van Reykjavík

Hoe bereik je Harpa in Reykjavík?

Je kunt Harpa op drie manieren bereiken, namelijk te voet, met de huurauto of met de bus.

Te voet

De makkelijkste manier om naar Harpa te gaan is vanuit het oude stadscentrum, de oude haven of het stadhuis en vervolgens langs de kustlijn te wandelen. Een mooie wandelroute is langs de promenade ‘Sæbraut’ die langs de kustlijn loopt en een prachtig uitzicht biedt op de baai en de bergen rond Reykjavik. Onderweg kom je ook de Sun Voyager tegen.

Met de auto

Als je met de auto naar Harpa wilt gaan, zijn er verschillende parkeerplaatsen beschikbaar in de buurt van het gebouw. Harpa ligt in het centrum van Reykjavik en is gemakkelijk te bereiken via verschillende wegen.

  • Als je vanuit het westen komt, volg je weg 41 naar het centrum van Reykjavik en sla je af bij het bord voor de haven (Höfnin). Rijd langs de kust en sla rechtsaf naar Austurbakki, waar je de parkeerplaats van Harpa kunt vinden.
  • Als je vanuit het oosten komt, neem je weg 1 naar Reykjavik en sla je af bij de afrit van de stad. Rijd rechtdoor op de grote weg (Sæbraut) en sla linksaf naar Suðurlandsbraut. Rijd vervolgens rechtdoor tot je bij Austurbakki komt, waar je de parkeerplaats van Harpa kunt vinden.

Ik raad je aan om een auto te huren bij Blue Car Rental. Tip: Als je via mijn linkje boekt bij Blue Car Rental, krijg je automatisch 5% korting!

Huur je auto met 5% korting bij Blue Car Rental

Met de bus

Er zijn verschillende buslijnen die stoppen bij Harpa, waaronder de lokale busdienst Strætó. Om naar Harpa te reizen met de bus, kun je het beste op de site van Strætó kijken om te bepalen welke bus je moet pakken en waar je kunt opstappen. Het is ook super leuk om Harpa en de stad Reykjavík te verkennen met een hop on, hop off bus. Je bezoekt dan ook leuke museums, de Laugavegur winkelstraat en nog veel meer.

Parkeren bij Harpa

Er zijn verschillende parkeermogelijkheden in de buurt van Harpa, waaronder parkeerplaatsen langs de straten en betaalde parkeerplaatsen in parkeergarages. Het is belangrijk om op de borden te letten om te zien of je in een bepaalde zone mag parkeren en of er kosten aan verbonden zijn. Er zijn tegenover Harpa al meerdere parkeerplaatsen te vinden, dus dat komt helemaal goed. 

Overnachten bij Harpa

Als je Reykjavík een of meerdere dagen bezoekt dan is het leuk om in de stad te overnachten. Ik zeg je alvast; overnachten in dit gebied is erg duur, dus niet schrikken. Ik heb hieronder de leukste overnachtingen in de buurt van Harpa voor je op een rijtje gezet.

Vind je overnachten hier te duur? Of ben je op zoek naar een ander leuk hotel? Lees dan mijn blog over de 5 beste hotels in Reykjavík.

Algemene informatie over Harpa

Hieronder lees je nog wat algemene informatie over Harpa, zoals de entreeprijs, hoe het werd gebouwd etc.

Waarom heet het Harpa?

De naam “Harpa” is gekozen omdat het woord in het IJslands zowel “harp” (een muziekinstrument) als “harp” (het werkwoord dat betekent ‘zoeken, verkennen’) kan betekenen. Dit past goed bij de missie van het concert- en congrescentrum om een plek te zijn voor het ontdekken van kunst en cultuur, en het verbinden van mensen door middel van muziek en creativiteit.

De bouw

De bouw van Harpa begon in 2007 en werd voltooid in 2011. Het gebouw werd ontworpen door de Deense architecten Henning Larsen en de IJslandse kunstenaar Olafur Eliasson in samenwerking met de IJslandse bouw- en vastgoedontwikkelaar Promote Iceland.

Het gebouw is geïnspireerd op de IJslandse natuur en het landschap en heeft een opvallende, hoekige gevel van glazen panelen die doet denken aan de basaltzuilen die je ziet bij onder andere het Reynisfjara strand. De panelen zijn van verschillende kleuren en maten, waardoor er een kristalachtig effect ontstaat en het gebouw lijkt te veranderen met het veranderende licht, net zoals bij Diamond Beach in het oosten.

Het interieur van Harpa is net zo indrukwekkend als de buitenkant, met grote open ruimtes en moderne architectuur die perfect zijn ontworpen voor akoestiek. Harpa beschikt over vier zalen. De grootste zaal, de Eldborg Hall, heeft een capaciteit van 1.800 zitplaatsen en is ontworpen als een amfitheater, zodat alle zitplaatsen een perfect zicht hebben op het podium.

Kun je het gratis bezoeken?

De toegang tot Harpa is meestal gratis en open voor het publiek. Er zijn echter wel kosten voor specifieke evenementen die in het gebouw worden gehouden, zoals concerten, theatervoorstellingen of tentoonstellingen. De prijs van deze evenementen varieert afhankelijk van de aard van het evenement en de locatie in het gebouw. Je kunt de evenementenkalender op de officiële website van Harpa bekijken om meer te weten te komen over specifieke evenementen en ticketprijzen.

Hoe houden het schoon?

Het is een groot gebouw met heel veel glas, dus het schoonmaken ervan is een hele klus. Het schoonmaakteam van Harpa gebruikt een combinatie van handmatige reiniging en geautomatiseerde technologieën om het gebouw schoon te houden. Een van de belangrijkste hulpmiddelen bij het schoonmaken van het gebouw is een glazenwasinstallatie die op afstand kan worden bediend. Deze installatie wordt gebruikt om de buitenkant van het gebouw te reinigen en bestaat uit een systeem van bewegende kabels en platformen die zich langs de gevel van het gebouw bewegen. Het team kan het platform op afstand bedienen, zodat ze veilig en efficiënt kunnen werken.

Het onderhoud van Harpa is een belangrijke taak en wordt serieus genomen om ervoor te zorgen dat het gebouw er altijd op zijn best uitziet voor bezoekers en evenementen. Toen ik de tweede keer bij Harpa was, zag ik de schoonmaakploeg aan de buitenzijde de glazen wassen. Wat een werk is dat zeg.

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *