In IJsland bevindt zich een van ‘s werelds meest actieve en onvoorspelbare vulkanen, de legendarische Hekla vulkaan. Deze gigantische berg heeft een rijke geschiedenis van erupties sinds de Vikingtijd en blijft wetenschappers en avonturiers fascineren. In deze blog vertel ik je alles over Hekla.

Wat is Hekla?

Hekla is een van de bekendste en meest actieve vulkanen in IJsland. Gelegen in het zuidelijke deel van het land, rijst deze imposante vulkaan ongeveer 1.491 meter boven zeeniveau uit. Hekla staat ook wel bekend als de “Poort naar de Hel” vanwege zijn historische reputatie en de vele uitbarstingen.

Hekla heeft een lange geschiedenis van vulkanische activiteit, met uitbarstingen die teruggaan tot de tijd van de eerste IJslandse kolonisten in de 9e eeuw. De vulkaan is sinds die tijd meer dan 20 keer uitgebarsten, waarbij de uitbarstingen vaak onvoorspelbaar en krachtig zijn. De meest recente uitbarsting vond plaats in februari 2000.

Hekla heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de IJslandse folklore en literatuur, en wordt vaak genoemd in verhalen en gedichten. De vulkaan blijft een symbool van de krachtige en onvoorspelbare natuurkrachten van IJsland.

Wat voor soort vulkaan is Hekla?

Hekla is een stratovulkaan, een type vulkaan dat gekenmerkt wordt door een steile, kegelvormige structuur opgebouwd uit vele lagen van gestolde lava, vulkanische as en andere tefra. Stratovulkanen staan bekend om hun explosieve uitbarstingen, en Hekla is daarop geen uitzondering.

Hekla’s uitbarstingen zijn vaak krachtig en onvoorspelbaar, met een grote variatie in de hoeveelheid en het soort materiaal dat wordt uitgestoten. Deze uitbarstingen kunnen aanzienlijke hoeveelheden vulkanische as en puin in de atmosfeer brengen, wat grote gevolgen kan hebben voor de omgeving en soms zelfs een impact heeft op het wereldwijde klimaat.

De vulkaan heeft een langgerekte kraterlijn van zo’n 5,5 kilometer lang, die door de toppen van de vulkaan loopt. Deze structuur maakt het mogelijk dat uitbarstingen langs verschillende punten van de kraterlijn kunnen plaatsvinden, wat bijdraagt aan de complexiteit en de intensiteit van Hekla’s vulkanische activiteit.

Wil je meer weten over vulkanen en lava? Dan is het leuk en interessant om de lava show in Reykjavík of in Vík bij te wonen. Hier krijg je uitleg en een demonstratie van hoe een vulkaanuitbarsting in zijn werk gaat.

Powered by GetYourGuide

Samenstelling lava van Hekla

De samenstelling van de lava die uit de Hekla vulkaan stroomt, is een belangrijk kenmerk van deze krachtige vulkaan. De lava van de Hekla vulkaan is van het basaltische type, wat betekent dat het een lage viscositeit heeft en gemakkelijk kan stromen. Dit type lava is rijk aan ijzer en magnesium en heeft een donkere kleur. De uitbarstingen van de Hekla vulkaan gaan vaak gepaard met lavafonteinen en lavastromen die zich een weg banen door het landschap.

Hekla mythen en legendes

De mythen en legendes rondom de Hekla vulkaan zijn net zo fascinerend als de vulkaan zelf. Volgens oude IJslandse legendes was Hekla de poort naar de hel, waar heksen en boze geesten zich zouden verzamelen. De vulkaan werd gevreesd en vereerd door de Vikingen, die geloofden dat de uitbarstingen het werk waren van de godin Hekla. Er zijn ook verhalen dat Hekla een schat zou bevatten die bewaakt wordt door een draak. Deze mythen en legendes dragen bij aan de mysterieuze vibe rondom de Hekla vulkaan en maakt het een nog interessantere bestemming om te bezoeken. Dus als je geïnteresseerd bent in geschiedenis, folklore en avontuur, dan is een bezoek aan de Hekla vulkaan zeker de moeite waard.

Waar ligt Hekla in IJsland?

De Hekla vulkaan is gelegen in het zuiden van IJsland, 155 kilometer ten oosten van de hoofdstad Reykjavik. Het bevindt zich in de hooglanden van IJsland en is te bereiken vanuit verschillende delen van het land. Vanwege de afgelegen ligging en de ruige terreinen in de hooglanden, is het echter belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen en ervoor te zorgen dat je goed voorbereid bent voordat je de Hekla vulkaan bezoekt.

Hoe bereik je Hekla?

De Hekla vulkaan is goed bereikbaar vanuit verschillende delen van IJsland. Een van de meest populaire manieren om er te komen is door een auto met vierwielaandrijving te huren. Als je liever niet zelf wilt rijden, kun je ook deelnemen aan een dagexcursie naar de Hekla vulkaan. Beide opties heb ik hieronder uitgewerkt.

Met de auto

Om bij de Hekla vulkaan te komen vanuit Reykjavik, volg je de ringweg (route 1) richting het oosten. Na zo’n 90 kilometer kun je op de rotonde de derde afslag nemen naar Landvegur (route 26). Je volgt Landvegur voor 45 kilometer, waarna je rechtsaf kunt slaan naar Landmannaleid (F225). Let op: op een F-weg mag je alleen met een auto met vierwielaandrijving rijden. Na 7 kilometer sla je rechtsaf naar F- weg Hekla. Deze weg volg je nog 13 kilometer, waarna je aankomt bij een parking.

Als je zelf naar Hekla wilt rijden dan doe je hier enkele reis dik 2,5 uur over vanuit Reykjavík. Ik kan je aanraden om rondom de golden circle te overnachten, zodat je minder lang onderweg bent.

Ik raad je aan om een auto te huren bij Blue Car Rental. Tip: Als je via mijn linkje boekt bij Blue Car Rental, krijg je automatisch 5% korting!

Huur je auto met 5% korting bij Blue Car Rental

Met een excursie vanuit Reykjavík

Een andere manier om de Hekla vulkaan te bezoeken is door deel te nemen aan een excursie vanuit Reykjavík. Dit is een handige optie als je liever niet zelf wilt rijden of als je meer wilt leren over de geschiedenis en geologie van de vulkaan en de hooglanden. Deze excursie draait vooral om wandelen in geothermisch gebied Landmannalaugar, maar je komt onderweg ook langs de Hekla vulkaan. Als je geen huurauto hebt is dit de beste manier om toch dichtbij Hekla te komen. Boek deze excursie hier.

Parkeren bij Hekla

Parkeren bij Hekla kan soms een uitdaging zijn, vooral tijdens het hoogseizoen wanneer er veel bezoekers zijn. De parkeerplaats is niet groot en kan snel vol raken, dus het is aan te raden om vroeg te komen om een plekje te bemachtigen. Houd er rekening mee dat er geen toiletten of restaurants zijn bij de parkeerplaats, dus het is verstandig om zelf eten, drinken en andere benodigdheden mee te nemen.

Op route 26 vind je wel het Hekla center, waar je ook informatie krijgt over de veiligheid om het gebied te betreden en waar je wandelroutes kunt bekijken.

Overnachten in de buurt van de Hekla vulkaan

Het is gaaf om in de buurt van de Hekla vulkaan te overnachten. Houd er rekening mee dat je niet heel dichtbij Hekla kunt overnachten en je altijd een stuk moet rijden om nog bij de vulkaan te komen. Ik heb de leukste overnachtingen in de buurt van Hekla hieronder voor je op een rijtje gezet.

  • Rjúpnavellir, gelegen op 28 kilometer van de Hekla vulkaan. Deze super leuke cottages zijn de dichtstbijzijnde accommodatie.
  • Afternoon cottages, gelegen op 42 kilometer van Hekla. Deze cottages zijn erg luxe en hebben een geweldig uitzicht.

Wanneer Hekla bezoeken?

De beste tijd om Hekla te bezoeken is tijdens de zomermaanden, van half juni tot eind augustus. In deze periode zijn de weersomstandigheden over het algemeen gunstiger en is de kans op sneeuw en ijs op de bergtoppen minder groot. Van half/eind september tot juni zijn de hooglandwegen gesloten en kun je ook de Hekla vulkaan niet bezoeken. Het is altijd ook altijd verstandig om Vedur.is en Road.is te checken voordat je vertrekt.

Wandelen naar de top van de Hekla vulkaan

Het is mogelijk om naar de top van de Hekla vulkaan te wandelen, echter wordt dit alleen aangeraden als je een ervaren wandelaar bent én als je de juiste spullen hebt. Je hebt stevige wandelschoenen nodig en ook stijgijzers voor het wandelen op ijzige ondergrond. De wandeling is enkel 6,6 kilometer wandelen naar de top, dus houd er rekening mee dat het erg inspannend is en je ook weer terug moet. De meeste toeristen wandelen slechts een gedeelte van deze hike, zodat ze toch bij Hekla in de buurt zijn geweest 🙂

Wat meenemen naar Hekla?

Als je Hekla bezoekt dan is het belangrijk dat je je comfortabel kleedt. Dit houdt in dat het warm moet zijn, maar je moet er ook goed in kunnen bewegen. Het kan erg koud zijn in de hooglanden en je moet altijd rekening houden met het veranderende weer. Neem daarom altijd een regenjas en een regenbroek mee in je rugzak, ook als het zonnetje nog zo lekker schijnt. Trek je thermoshirt aan met daarover een fleecetrui en een windjack. Als het heel koud is trek ik zelfs 2 thermoshirts aan.

Qua onderkleding heb je een thermolegging nodig en een wandelbroek, liefst van softshell. Je hebt wandelschoenen nodig die tot over je enkel gaan, want de ondergrond is erg ruig tijdens de wandeling. Zorg voor een fleece nekwarmer die je nek goed bedekt en die niet kan wegwaaien. Zorg voor een warme, wollen muts en vergeet je camera natuurlijk niet!

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

2 reacties op “Hekla; bezoek een van de actiefste vulkanen van IJsland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *