Sta je open voor een uniek stukje IJslandse cultuur en natuur? Helgafell biedt een bijzondere combinatie van geschiedenis en schoonheid. Ontdek in deze blog waarom deze plek al eeuwenlang bijzonder is voor IJslanders, hoe je er komt en waarom het zeker de moeite waard is om de berg te bezoeken.

Wat is Helgafell?

Helgafell is een kleine, maar belangrijke berg in IJsland die bekend staat om zijn culturele en historische waarde. Met een hoogte van slechts 73 meter is het misschien meer een heuvel, maar het is een populaire bestemming voor zowel locals als toeristen.

De naam ‘Helgafell’, wat ‘heilige berg’ betekent, komt voort uit de Vikingtijd. De berg werd beschouwd als een heilige plek waar men geloofde dat je na je dood heen zou gaan als je een goed leven had geleid. Dit geloof maakt Helgafell tot op de dag van vandaag een bijzondere plek voor veel IJslanders.

In de IJslandse folklore is er een legende waarbij je drie wensen mag doen als je voor de eerste keer de top van Helgafell beklimt. Er zijn wel een paar regels: je moet in stilte omhoog lopen, je mag niet achterom kijken en je wensen moeten positief en persoonlijk zijn. Veel bezoekers vinden dit een unieke ervaring en het draagt bij aan de speciale sfeer die rond de berg hangt.

Dus als je op zoek bent naar een plek in IJsland die niet alleen mooi is, maar ook een diepe culturele betekenis heeft, dan is Helgafell zeker een bezoek waard. En wie weet, misschien komen je wensen wel uit als je de top bereikt ūüôā

Waar in IJsland ligt Helgafell?

Helgafell ligt in het westen van IJsland, op het schiereiland Snæfellsnes. Dit gebied staat bekend om zijn prachtige landschappen en natuurlijke schoonheid. De berg zelf is eenvoudig te vinden en ligt vlak bij het stadje Stykkishólmur. Het is een ideale stop als je het schiereiland verkent en op zoek bent naar een plek met een rijke geschiedenis. Plus, het is een korte klim naar de top, dus perfect voor als je even de benen wilt strekken zonder een hele dag kwijt te zijn.

Op onderstaande kaart kun je precies zien waar Helgafell ligt.

Helgafell ligt in het westen van IJsland, op het schiereiland Snæfellsnes

Hoe bereik je Helgafell?

Om Helgafell te bereiken, kun je het beste met de auto gaan. Het ligt ongeveer 170 kilometer ten noorden van Reykjavik, wat ongeveer 2 uur en 15 minuten rijden is. Je rijdt via de Ringweg (Route 1) richting het noorden en neemt vervolgens in Borgarnes de afslag naar Route 54 (Sn√¶fellsnesvegur). Na zo’n 65 kilometer sla je rechtsaf naar Route 56 en op het einde van deze weg sla je rechtsaf naar Route 54. Als je deze weg blijft volgen kom je vanzelf bij Helgafell. Het is ook mogelijk om via Route 55 te rijden, maar houd er rekening mee dat deze weg niet geasfalteerd is.

Ik raad je aan om een auto te huren bij Blue Car Rental. Tip: Als je via mijn linkje boekt bij Blue Car Rental, krijg je automatisch 5% korting!

Huur je auto met 5% korting bij Blue Car Rental

Parkeren bij Helgafell

Als je aankomt bij Helgafell, vind je een parkeerplaats vlakbij de voet van de berg. Het aantal parkeerplekken is beperkt, dus het is slim om vroeg in de ochtend of in de avond te komen, vooral tijdens het hoogseizoen.

Houd er rekening mee dat Helgafell en de weg richting de kerk privé terrein is. Hierdoor vragen zij zich 400 ISK per persoon om de berg te bewandelen. Tip: neem hiervoor ISK in cash mee. De twee honden van de eigenaren lopen ook vaak op de berg, zij zijn super lief. Ik bezocht Helgafell in april, toen was het zo ijzig dat je de berg niet tot boven kon bewandelen. Hierdoor was de entree gratis (het bezoekershuisje was dicht).

Overnachten in de buurt van Helgafell

Er is heel veel te doen op het schiereiland Snæfellsnes, dus het is handig om in de buurt van Helgafell te overnachten. Het ligt namelijk ook heel centraal om een rondje te maken én dichtbij het stadje Stykkishólmur, waar je boodschappen kunt doen en kunt tanken. Ik heb hieronder de leukste overnachtingen in de buurt van Helgafell voor je op een rijtje gezet:

  • Helgafell cottage, een leuke cottage direct naast de berg en met een betoverend uitzicht.
  • Helgafell Guesthouse, gelegen direct naast de berg met uitzicht op het meer.
  • Vatns√°s 10, een leuk huisje net buiten het centrum van Stykkish√≥lmur en gelegen op 6 kilometer van de berg.

Geschiedenis en legendes

Helgafell heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de tijd van de Vikingen. De berg werd voor het eerst genoemd in ‘The Book Of Settlements’. Een tempel ter ere van √ě√≥r werd daar gebouwd door de eerste kolonist van het gebied; √ě√≥r√≥lfr Mostrarskegg. Zijn zoon was de eerste die hier woonde en een boerderij had.

Helgafell wordt beschouwd als een spirituele en heilige plek in de IJslandse mythologie en cultuur. Het wordt geassocieerd met verschillende legendes en religieuze overtuigingen uit de Vikingtijd en is vaak een belangrijk onderdeel van IJslandse saga’s en folklore.

Zo komt de berg voor in de Laxd√¶la Saga als de locatie waar de heldin Gu√įr√ļn √ďsv√≠frsd√≥ttir voor het laatst woonde en waar ze vermoedelijk begraven ligt. Ze stond bekend om haar complexe relaties en tragische huwelijken, vooral met Bolli √ěorleiksson. Haar verhaal is een mix van liefde, strijd en tragedie, waarbij ze wordt gezien als zowel slachtoffer als manipulator.

Het werd ook geacht een heilige plaats te zijn waar mensen naartoe gingen voor spirituele begeleiding, genezing of om gunsten te vragen van de goden. Na de komst van het christendom bleef Helgafell een plaats van betekenis. Het geloof dat de berg een doorgang naar het hiernamaals biedt, hield stand en werd zelfs ge√Įntegreerd in de christelijke tradities. Dit maakt Helgafell een uniek voorbeeld van hoe oude overtuigingen en nieuwe religies elkaar kunnen be√Įnvloeden en samensmelten.

Vandaag de dag wordt deze berg nog steeds bezocht door mensen die op zoek zijn naar spirituele ervaringen of om respect te betuigen aan de oude IJslandse tradities. Ik ben benieuwd; zou jij Helgafell bezoeken?

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *