Ooit was het een bruisend vissersdorp, nu is het een idyllische toeristische bestemming. Ik heb het over het piepkleine dorpje Hellnar. In deze blog ontdek je wat Hellnar zo bijzonder maakt, hoe je er kunt komen en waar te overnachten.

Wat is Hellnar?

Hellnar is een klein, schilderachtig dorpje in het westen van IJsland. Het dorpje staat bekend om zijn ruige kustlijn en nabijheid van de Snæfellsjökull-gletsjer. Het heeft een rijke geschiedenis en de uitzichten zijn geweldig. Het dorpje telt slechts 10 inwoners. Kun je het dan wel een dorp noemen? 😉

Ooit was Hellnar het grootste vissersstation op het schiereiland. In 1703 had Hellnar ongeveer 38 huizen en was het een actief centrum voor zowel visserij als landbouw. Met de industrialisatie van IJsland verloor Hellnar zijn status als grootste visserij- en handelscentrum, wat leidde tot een daling van de bevolking en een economische terugval.

Tegenwoordig is Hellnar een populaire toeristische bestemming in IJsland. Hoewel de meeste bewoners naar Reykjavík zijn verhuisd, zijn er nog 10 hardnekkige locals gebleven.

Waar ligt Hellnar in IJsland?

Het dorpje bevindt zich aan de kust in het zuidwesten van het schiereiland Snæfellsnes. Dit schiereiland ligt in het westen van IJsland en staat bekend om zijn indrukwekkende natuur. Vanuit Reykjavík is het ongeveer twee uur rijden. Op onderstaande kaart kun je precies zien waar Hellnar ligt.

Hellnar ligt op het schiereiland Snæfellsnes

Hoe bereik je Hellnar?

Je kunt Hellnar het makkelijkste bereiken door een auto te huren. Je hebt dan zelf de vrijheid om het schiereiland Snæfellsnes te verkennen. Het is ook mogelijk om een excursie vanuit Reykjavík te boeken, al rijd je dan slechts langs Hellnar.

Met de auto

Als je zelf naar Hellnar rijdt, dan heb je de vrijheid om te stoppen waar je wilt en het landschap op je eigen tempo te verkennen. Vanuit Reykjavík is het ongeveer twee uur rijden naar Hellnar. Neem de ringweg naar het westen en neem achter Borgarnes de afslag naar route 54 (Snæfellsnesvegur). Als je deze weg voor 120 kilometer blijft volgen, kom je vanzelf uit bij Hellnar.

Ik raad je aan om een auto te huren bij Blue Car Rental. Tip: Als je via mijn linkje boekt bij Blue Car Rental, krijg je automatisch 5% korting!

Huur je auto met 5% korting bij Blue Car Rental

Met een excursie vanuit Reykjavík

Als je zelf niet wilt of kunt rijden, dan kun je ervoor kiezen om een excursie vanuit Reykjavík te boeken. Deze tours zijn handig omdat je je geen zorgen hoeft te maken over de route of het weer. Bovendien vertelt de gids je interessante feiten over de omgeving en de geschiedenis van IJsland.

Als je een tour boekt naar het schiereiland Snæfellsnes, stop je niet in Hellnar zelf, maar wel in het nabijgelegen dorp Arnarstapi. Verder staat de prachtige Kirkjufell berg, het Ytri Tunga strand, Djúpalónssandur strand en Budakirkja op de planning.

Powered by GetYourGuide

Overnachten in Hellnar

Je zou niet verwachten dat het mogelijk is om te overnachten in Hellnar, maar er ligt één hotel in het dorpje. Verder zijn er nog een paar leuke accommodaties in de buurt. Ik heb ze hieronder voor je op een rijtje gezet:

Restaurants in Hellnar

Er zijn een aantal leuke eetgelegenheden in en rondom Hellnar:

  • Fjöruhúsið café, gelegen in Hellnar. Hier krijg je lekkere lunchgerechten, zoals Skyr cake, quiche en vissoep.
  • Fosshotel Hellnar. Je kunt hier onder andere lam, bief en kabeljauw eten.
  • FRISTA food truck Arnarstapi, waar je heerlijke fish & chips, wraps en quesadilla’s krijgt.

Wat te doen in Hellnar?

Hellnar staat vooral bekend om de prachtige wandelroutes en uitzichten. Verder is er niet heel veel te doen. Hieronder vertel ik je meer over de bezienswaardigheden.

1. Bezoek de Lóndrangar kliffen

De Lóndrangar basaltkliffen bestaan uit twee grote rotsformaties die boven de oceaan uitsteken en zijn restanten van een oude vulkanische krater. De grotere van de twee pieken is ongeveer 75 meter hoog, terwijl de kleinere piek een hoogte van ongeveer 61 meter bereikt.

Volgens de IJslandse folklore worden de Lóndrangar kliffen ook beschouwd als het huis van elven en andere verborgen wezens. Dit maakt het een mysterieuze plek.

2. Wandel langs de kust naar Arnarstapi

Een wandeling van Hellnar naar Arnarstapi is een must als je in de buurt bent. Deze wandelroute van ongeveer 2,5 kilometer langs de kust biedt je de kans om de prachtige natuur van IJsland te ervaren. De wandeling duurt ongeveer 45 minuten en is goed te doen voor iedereen met een gemiddelde conditie.

Langs de route zie je verschillende interessante natuurverschijnselen zoals de bizarre rotsformaties en kliffen die typerend zijn voor de IJslandse kust.

2. Geniet van het uitzicht op de kliffen

Als je in Hellnar bent, mag je het uitzicht vanaf de kliffen zeker niet missen. Deze kliffen bieden een panoramisch zicht op de Atlantische Oceaan en de ruige kustlijn van IJsland. Het is de perfecte plek voor een adembenemende foto of gewoon om even stil te staan en de natuurlijke schoonheid in je op te nemen. Dit is ook een uitstekende locatie voor vogelspotters, aangezien de kliffen een thuis bieden aan diverse zeevogelsoorten.

Prachtige uitzichten vanaf Hellnar

3. Bezoek Djúpalónssandur strand

Djúpalónssandur is een indrukwekkend zwart zandstrand dat bekend staat om zijn ruige schoonheid en historische betekenis. Het ligt zo’n 15 kilometer van Hellnar verwijderd en is toegankelijk via een korte wandeling vanaf de parkeerplaats, waarbij je langs verschillende interessante rotsformaties komt.

Djúpalónssandur is ook bekend om de ‘lifting stones’, grote stenen die vissers gebruikten om hun kracht te testen. Het bezoeken van dit strand geeft je een uniek inzicht in zowel de natuurkrachten van IJsland als de culturele geschiedenis van het land.

Djúpalónssandur strand

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

2 reacties op “Hellnar; IJslands dorp met slechts 10 inwoners

  1. Linda zegt:

    Wij hebben de wandeling naar Anarstapi gedaan, die vond ik erg mooi. Het was ook nog eens prachtig weer die dag (wat tijdens onze reis uniek was haha), dus was echt top!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *