Het vliegtuigwrak DC-3 in IJsland wil je bezoeken! Het is zo’n plek waardoor je je even op een andere planeet waant. Het zwarte strand met aan de ene kant de woeste zee en aan de andere kant de met sneeuw bedekte bergtoppen. In deze blog ontdek je alles over het bekende vliegtuigwrak, van hoe je er komt tot waar je kunt overnachten in de buurt.

Deze blog is geschreven door Charlotte die dit een van de gaafste plekjes van IJsland vond. Je kunt haar reisavonturen volgen op @charlieopreisnl

Wat is het DC-3 vliegtuigwrak?

Het DC-3 vliegtuigwrak, ook bekend als het Sólheimasandur vliegtuigwrak, is een populaire toeristische attractie in IJsland. In 1973 stortte het DC-3 vliegtuig neer op een zwart strand in het zuiden van IJsland. Gelukkig overleefden alle inzittende de crash maar wat er precies gebeurd is? Dat is tot op de dag van vandaag nog steeds niet bekend. Doordat het moeilijk was om het wrak weg te halen heeft de US Navy besloten het te laten liggen. Nu is het een populaire bezienswaardigheid die jaarlijks veel toeristen trekt.

Waar ligt het vliegtuigwrak in IJsland?

Het vliegtuigwrak is te vinden langs de zuidkust van IJsland. Wanneer je vanaf de richting van Skógafoss komt bevindt de parkeerplaats zich na 10 kilometer aan de rechterkant van de weg. Op onderstaande kaart kun je precies zien waar het vliegtuigwrak ligt in IJsland.

Het DC-3 vliegtuigwrak ligt in het zuiden van IJsland

Hoe bereik je het vliegtuigwrak?

Als je naar het vliegtuigwrak wilt gaan, zul je wat tijd moeten inplannen. Je kunt zelf naar de parkeerplaats toe rijden, maar het is ook mogelijk om een dagexcursie vanuit Reykjavík te boeken.

Met de auto

Vanuit Reykjavík is het 163 kilometer rijden naar de parkeerplaats. Je doet hier een dikke 2 uur over, mits het weer goed is. Je rijdt vrijwel alleen maar op de ringweg, ook wel route 1 genoemd.

Ik raad je aan om een auto te huren bij Blue Car Rental. Tip: Als je via mijn linkje boekt bij Blue Car Rental, krijg je automatisch 5% korting!

Huur je auto met 5% korting bij Blue Car Rental

Met een excursie vanuit Reykjavík

Als je niet over een huurauto beschikt, dan is het gelukkig ook mogelijk om het vliegtuigwrak te bereiken met een excursie vanuit Reykjavík. Je bezoekt dan ook de prachtige Skógafoss, Seljalandsfoss en het zwarte Reynisfjara strand.

Powered by GetYourGuide

Overnachten in de buurt van het vliegtuigwrak in IJsland

Als je in de ochtend of avond naar het vliegtuigwrak gaat, heb je een grote kans dat je er helemaal alleen bent. Het is dan handig om in de buurt te overnachten. Ik heb de leukste overnachtingen hieronder voor je op een rijtje gezet:

  • Sólheimahjáleiga Guesthouse, wat dichtbij het Sólheimasandur strand ligt. Op dit strand ligt ook het vliegtuigwrak. Chayenne heeft hier twee nachten geslapen tijdens het begeleiden van een groepsreis.
  • Grand Guesthouse Gardakot, gelegen op 13,6 kilometer van de parkeerplaats. 

Parkeren bij het vliegtuigwrak in IJsland

Via Google Maps kun je de parkeerplaats vinden onder: Parking dc3 Douglas. Het parkeren is geheel gratis. De parkeerplaats is niet groot en dus kan het in de zomermaanden aardig druk zijn. Kies ervoor om vroeg in de ochtend of laat op de dag te gaan om de meeste drukte te vermijden. Vanuit hier kan je richting het vliegtuigwrak wandelen of kiezen voor de shuttlebus. Let op: er zijn geen toiletten aanwezig bij de parkeerplaats en ook niet bij het vliegtuigwrak zelf.

De wandeling naar het vliegtuigwrak in IJsland

Wanneer je voor de wandeling kiest is het ongeveer 4 kilometer enkel tot aan het vliegtuigwrak. Je moet dan rekening houden met zo’n drie kwartier wandelen. Vanaf de parkeerplaats van het vliegtuigwrak volg je de weg waar de shuttle bus overheen rijdt. De weg staat ook gemarkeerd met gele paaltjes. Zo weet je zeker dat je de goede kant op loopt en loop je niet de kans te verdwalen. Het landschap om je heen is uitgestrekt en kaal. Je loopt als het ware over een groot zwart strand waar soms geen einde aan lijkt te komen. Maar wanneer er in de verte een groot wit vliegtuigwrak opduikt lijkt de wandeling ineens stukken sneller te gaan. Houd er rekening mee dat het vliegtuigwrak zich bevindt op privégrond. Heb respect voor de natuur en blijf op het wandelpad.

Met de shuttlebus richting het vliegtuigwrak in IJsland

De shuttlebus is de ideale oplossing voor degenen die slecht ter been zijn, weinig tijd hebben of wanneer het weer tegen zit. De shuttlebus brengt je dan in ongeveer 10 minuten bij het vliegtuigwrak en wanneer je klaar bent brengt hij je weer terug richting de parkeerplaats. De bus vertrekt om de 30 minuten tussen 10.00 uur en 16.30 uur vanaf de parkeerplaats. Het nemen van de shuttlebus kost je wel ongeveer 18 euro per persoon. Tickets zijn online te bestellen of kun je ter plaatse kopen.

Met een quad naar het vliegtuigwrak

Heb jij altijd eens quad willen rijden in een gave omgeving? Vergeet quad rijden in de woestijn; op een zwart strand langs de ruige oceaan is misschien nog wel mooier! En zo bespaar je ook die lange wandeling van en naar het vliegtuigwrak toe haha.

Powered by GetYourGuide

Waarom het Vliegtuigwrak bezoeken?

Het bezoeken van het vliegtuigwrak en de wandeling er naar toe zijn een echte aanrader. Het vliegtuigwrak is als het ware een kunstwerk in de natuur. Het zwarte strand met daarin het geraamte van het vliegtuig maken het een kunstzinnig beeld. Het vliegtuig alleen maakt het niet bijzonder, maar het landschap waar het zich in bevindt maakt het helemaal af. Dit in combinatie met de wandeling maakt het een bijzonder plaatje. Loop om het wrak heen of klim naar binnen richting de cockpit en bekijk wat er nog van over is.  

Wat meenemen naar het vliegtuigwrak in IJsland?

Houd er rekening mee dat je al snel 2-3 uur onderweg bent wanneer je kiest voor de wandeling. Neem hierdoor altijd voldoende eten en drinken mee in je backpack. Aangezien het heel hard kan waaien, regenen en misschien wel sneeuwen is het verstandig om je warm aan te kleden. Dit doe je door meerdere laagjes aan te trekken. Begin met een thermoshirt, een fleecetrui en dan een windjack. Neem je regenjas en regenbroek mee in je backpack. Voor de onderkleding zou ik een thermo legging aantrekken met daaroverheen een wandelbroek (september-eind mei). Neem ook zeker je fototoestel mee want deze locatie is super fotogeniek!

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

4 reacties op “Vliegtuigwrak IJsland; bezoek het Amerikaanse DC-3 vliegtuig

    • Chayenne zegt:

      Hee Marcella,
      Ik kan me voorstellen dat de wandeling wat saai is tegenover alle andere wandelingen in IJsland. De shuttle bus is snel, maar duur. Het lijkt me wel heel gaaf om er met een quad naartoe te rijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *