Wist jij dat ik van 28 juni t/m 6 juli en 3 oktober t/m 10 oktober 2025 groepsreizen begeleid naar IJsland? Ik zou het super leuk vinden als we samen IJsland kunnen verkennen! Klik hier voor meer informatie of stuur mij een berichtje via het contactformulier.

Ontdek Hornstrandir, het meest ongerepte natuurreservaat van IJsland, waar je kunt ontsnappen aan de drukte en genieten van adembenemende landschappen. Dit afgelegen paradijs biedt een unieke ervaring, maar onderschat het niet! In deze blog vertel ik je alles wat je moet weten over het (veilig) bezoeken van Hornstrandir en raad ik je leuke wandeltochten aan.

Wat is Hornstrandir?

Hornstrandir is een afgelegen natuurreservaat in het noordwesten van IJsland. Dit ongerepte gebied is alleen bereikbaar per boot en staat bekend om zijn spectaculaire kliffen, diepe fjorden en rijke dierenleven. Je vindt hier onder andere papegaaiduikers en poolvossen.

Zonder wegen of permanente bewoners is Hornstrandir een paradijs voor natuurliefhebbers die willen genieten van wandelen, kamperen en het bewonderen van de ongerepte natuur. Het biedt een unieke kans om de stilte en schoonheid van IJsland te ervaren.

Waar in IJsland ligt Hornstrandir?

Hornstrandir ligt in het uiterste noordwesten van IJsland, in de regio van de Westfjorden. Dit gebied is het meest afgelegen deel van IJsland, een echte wildernis. Geografisch gezien vormt Hornstrandir het noordelijke uiteinde van de fjordenkust van IJsland, en het ligt ten zuiden van de Straat van Denemarken, de zeestraat die IJsland van Groenland scheidt. Op onderstaande kaart kun je precies zien waar Hornstrandir ligt.

Hornstrandir ligt in het noordelijkste stukje van de Westfjorden

Hoe bereik je Hornstrandir?

De enige manier om Hornstrandir te bereiken is met de veerboot vanuit Ísafjörður of Bolungarvik. De overtocht duurt ongeveer 2 tot 3 uur, afhankelijk van het weer. Boten varen alleen tijdens het toeristenseizoen, van juni tot augustus. Het is belangrijk om je reis van tevoren te boeken, aangezien de beschikbare plaatsen beperkt zijn en het gebied populair is onder wandelaars en natuurliefhebbers.

Je kunt met Borea Adventures op verschillende plekken afgezet en opgehaald worden in Hornstrandir. Dit is heel fijn, want je kunt zo zelf bepalen hoelang je er wilt verblijven en hoeveel je wandelt.

Auto huren in IJsland

Om Ísafjörður of Bolungarvik te bereiken, kun je een auto huren vanaf Keflavík, waar je landt in IJsland. Vanaf het vliegveld is het zo’n 450 kilometer rijden naar Ísafjörður, je doet hier zonder te stoppen zeker 6 uur over. Het is aan te raden om onderweg op meerder plekken te overnachten, bijvoorbeeld op het schiereiland Snæfellsnes en bij Patreksfjörður.

Ik raad je aan om een auto te huren bij Blue Car Rental. Tip: Als je via mijn linkje boekt bij Blue Car Rental, krijg je automatisch 5% korting!

Huur je auto met 5% korting bij Blue Car Rental

Vliegtuig naar Ísafjörður

Het is ook mogelijk om vanaf het vliegveld Keflavík de bus/taxi naar Reykjavík airport te nemen. Vanaf dit vliegveld vertrekken ook directe vluchten naar Ísafjörður. Als het bezoeken van Hornstrandir het hoofddoel is tijdens je reis naar IJsland, is dit wellicht een snellere en goedkopere optie. Wil je ook nog andere delen van IJsland zien? Dan zou eerder ik het huren van een auto overwegen.

Wanneer Hornstrandir bezoeken?

De beste tijd om Hornstrandir te bezoeken is tussen juni en augustus. In deze periode zijn de dagen het langst en heb je de grootste kans op aangenaam weer. Bovendien zijn de paden dan het meest toegankelijk. Let wel, het weer in IJsland kan onvoorspelbaar zijn, dus houd altijd de lokale weersvoorspellingen in de gaten. Tussen september en eind mei is het gebied lastiger/niet te bereiken door sneeuw en ijs, wat de paden onbegaanbaar maakt. Daarnaast varen er ook geen boten in deze maanden.

Hoelang Hornstrandir bezoeken?

Hoeveel dagen je nodig hebt in Hornstrandir hangt af van wat je wilt doen. Voor een kort bezoek waarbij je de belangrijkste hoogtepunten wilt zien, zijn 2 tot 3 dagen meestal genoeg. Als je meer wilt verkennen en verschillende wandelroutes wilt proberen, zijn 4 tot 5 dagen ideaal.

Als je alle hoeken van het gebied wilt zien of als je het gebied op een rustige manier wilt verkennen, zou je 7 tot 10 dagen moeten overwegen. Het weer kan onvoorspelbaar zijn en de routes kunnen uitdagend zijn, dus plan wat extra tijd in voor onverwachte omstandigheden en zorg voor een goede voorbereiding.

Waar kun je poolvossen spotten?

Een van de hoogtepunten in Hornstrandir is het spotten van de poolvos. Deze vossen zijn uniek omdat ze het hele jaar door in dit gebied leven. Ze zijn in het hele gebied te zien in de vroege ochtend of tegen schemering, wanneer ze op zoek zijn naar voedsel.

Door hun natuurlijke camouflage en het ruige landschap kunnen ze lastig te spotten zijn, maar geduld wordt vaak beloond met een glimp van dit schuwe dier. Neem een verrekijker mee om je kansen te vergroten en probeer zo stil mogelijk te zijn om de vossen niet af te schrikken.

Overnachten in Hornstrandir

De enige beschikbare accommodaties in Hornstrandir zijn 14 campings en drie eenvoudige pensions waar je in een slaapzak kunt overnachten. Reken erop dat alle drie de pensions voor het grootste deel van de zomer vooraf volgeboekt zijn. De meeste campings in Hornstrandir hebben stromend water en toiletten. Reizigers moeten hun tent opzetten bij een camping, want het is niet toegestaan om wild te kamperen in IJsland.

De grootste camping bevindt zich in Hornvík, bij Höfn. Deze camping is ruim en goed ingericht, met een rangerhuisje, toiletten die doorspoelen, stromend water en wastafels.

Restaurants in Hornstrandir

In Hornstrandir zijn er geen supermarkten of restaurants te vinden. Je moet al je eten en drinken zelf meenemen. In de zomer bieden de drie guesthouses meestal snacks, warme dranken, blikjes en soms soepen of warme maaltijden aan. Dit hangt echter sterk af van hun voorraad en beschikbaarheid, dus reken er niet op.

Het is het beste om calorie-rijk en lichtgewicht voedsel mee te nemen naar Hornstrandir. Hoe langer je blijft, hoe meer je voedsel moet voldoen aan deze eisen. Voorbeelden van geschikte voedingsmiddelen zijn noten, koekjes, chocolade en gedroogd vlees. Het fijnste is om gedroogde maaltijden mee te nemen, die je met kokend water kunt maken.

Wat meenemen naar Hornstrandir?

Als je gaat wandelen in Hornstrandir, is het belangrijk om goed voorbereid te zijn, aangezien het gebied afgelegen en ongerept is. Hier is een lijst van essentiële items die je mee moet nemen:

1. Kleding en Schoeisel

2. Kampeerspullen:

3. Overige Essentials:

  • Zonnebrandcrème en zonnebril.
  • Insectenwerend middel: tegen de midges in de zomer.
  • Afvalzakken: om je afval mee terug te nemen.
  • Geld en ID: Voor onverwachte kosten of noodsituaties.

Zorg ervoor dat je de weersvoorspelling controleert en op de hoogte bent van de lokale omstandigheden voordat je vertrekt. Hornstrandir is prachtig, maar het weer kan snel omslaan, dus een goede voorbereiding is cruciaal voor een veilige en fijne ervaring.

Hiking trails in Hornstrandir

Er zijn in totaal 26 officiële hiking trails in het gebied te vinden. Ik heb hieronder de mooiste voor je geselecteerd. Als je deze wandeltochten achter elkaar volgt, maak je een grote ronde in het natuur reservaat.

1. Veiðileysufjörður naar Hornvík

Het wandelpad van Veiðileysufjörður naar Hornvík via de Hafnarskarð-pas is een populaire keuze voor als je meerdere dagen wilt wandelen in het gebied. Veel mensen kiezen deze wandeling als hun startpunt. Het is een goede opwarmtocht, niet te lang en niet te kort, en biedt een voorproefje van wat je in Hornstrandir kunt verwachten.

Het hoogtepunt van de route is zonder twijfel het spectaculaire uitzicht vanaf de top van de Hafnarskarð-pas, waar je zowel naar Veiðileysufjörður in de verte als naar Hornvík voor je kijkt.

In de buurt van Veiðileysufjörður is het pad vaak zeer moerassig en nat, maar naarmate je hoger komt, wordt het droger. De route is goed zichtbaar en makkelijk te volgen dankzij de grote stapels stenen die de weg markeren.

Het moeilijkste gedeelte van het pad is de Hafnarskarð-pas. Het is steil en kan het hele jaar door bedekt zijn met sneeuw. Wees voorbereid op steile sneeuwhellingen in dit gebied, vooral als je vroeg in het seizoen komt.

Er zijn meestal geen grote rivieren om over te steken, alleen kleine beekjes, en je hoeft je schoenen niet uit te trekken onder normale, niet te natte omstandigheden.

2. Rondje op de Hornbjarg kliffen

Een wandeling naar de Hornbjarg kliffen is een must als je in Hornstrandir bent. Deze kliffen zijn enkele van de hoogste en meest indrukwekkende zeekliffen van IJsland, met hoogtes die oplopen tot 534 meter boven zeeniveau. Het uitzicht vanaf de top biedt een panoramisch zicht over de Noord-Atlantische Oceaan en is een perfecte plek voor het spotten van zeevogels zoals de Jan-van-gent.

Het wandelpad van Hornvík in Höfn, dat leidt naar de beroemde Hornbjarg kliffen, is verreweg het populairste pad in Hornstrandir. Dit komt doordat de kliffen indrukwekkend mooi zijn en het pad relatief veilig is om te bezoeken. Bovendien ligt de grootste camping van Hornstrandir, Hornvík in Höfn, dichtbij.

Ongeveer 1.5 kilometer ten oosten van Hornvík moet je de Hafnarós-rivier oversteken. De rivier is gemiddeld knie diep, en de officiële plek om over te steken ligt hoger op de rivier en kun je herkennen aan de twee gele markeringen. Soms kan het echter handig zijn om naar nog ondiepere plekken te zoeken.

3. Van Hornvík naar Hlöðuvík

Dit pad verbindt de fjorden Hornvík en Hlöðuvík. Het begint bij Hornvík, waar je in het eerste deel voorzichtig moet zijn langs de rand van de Tröllakambur-kliffen. Let goed op de gladde stenen en gebruik de touwladder voor extra houvast.

Na dit stuk kom je bij de baai van Rekavík Bak Höfn. Hier kun je via de Atlaskarð-pas verder richting Hlöðuvík. Het mooiste uitzicht deze route is vanaf de Skálarkambur-pas, met een panoramisch zicht op Hlöðuvík. Het pad naar de Atlaskarð-pas is goed gemarkeerd met stapels stenen. Vanaf Skálarkambur daal je steil af naar Hlöðuvík. Deze afdaling kan gevaarlijk zijn in het vroege seizoen als er nog veel sneeuw ligt. Ben dus voorzichtig!

Een ander belangrijk punt op deze route is de Atlantarklif, een populaire plek voor vogelliefhebbers. Hier kun je diverse zeevogels observeren, waaronder de zeldzame Jan-van-gent. Ik spotte deze prachtige vogels tijdens een walvissen-boottocht in Reykjavík.

Jan-van-gent vogel

4. Van Hlöðuvík naar Fljótsvatn

Het pad van Hlöðuvík naar Fljótsvatn is een uitdagende maar lonende route voor ervaren wandelaars. Deze tocht neemt je mee door diverse landschappen, van ruige kustlijnen tot serene bergpassen. Hoewel dit pad minder bekend is, biedt het een unieke kans om de afgelegen schoonheid van Hornstrandir te ervaren zonder de drukte van de populaire routes. Bereid je voor op een avontuur waarbij je mogelijk geen andere wandelaars tegenkomt, wat zorgt voor een gevoel van exclusiviteit en avontuur.

5. Van Fljótsvatn naar Látrar

Een groot deel van het wandelpad van de Fljótsvatn-camping naar Látrar in Aðalvík voert je door de moerassige landschappen van het Fljótsvatn-meer. Hoe nat je wordt, hangt sterk af van de omstandigheden rond het meer. Behalve de moerassen en vervelende midges is dit deel van de route relatief gemakkelijk begaanbaar. Later in het seizoen vind je veel bosbessen in dit gebied.

Het mooiste deel van de wandeling van Fljótsvatn naar Látrar is waarschijnlijk het indrukwekkende uitzicht op Látravík na het overwinnen van de Tunguheiði-pas, ten zuidwesten van Fljótsvatn. Dit stuk is gemarkeerd met stapels stenen, en het begin van de klim vanaf Tungudalur is behoorlijk steil.

6. Van Latrár naar Hesteyri

De tocht van Látrar naar Hesteyri is een van de gemakkelijkste wandelroutes in Hornstrandir. Aangezien Hesteyri een van de belangrijkste nederzettingen in Hornstrandir is, wordt dit pad veel gebruikt. Hoewel deze route waarschijnlijk niet zo spectaculair is als de andere, is het mooiste stuk het uitzicht op Látravík zodra je de Stakkadalur hebt beklommen. Onderweg kom je ook een mooie waterval tegen.

Tijdens de klim vanuit Stakkadalur moet je de rivier Stakkadalsós oversteken, die een zandige bodem heeft. Dit kan het moeilijkste deel van de wandeling zijn. Het stuk tussen Stakkadalur en de Hesteyrarskarð-pas is gemarkeerd stapels stenen. Het laatste deel van het pad tussen Hesteyrarskarð en Hesteyri is een oude maar goed zichtbare weg.

Je kunt in Hesteyri weer de boot terug naar de bewoonde wereld nemen.

Hesteyri (Denis Despari, CC BY 3.0)

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *