De ijsgrotten in IJsland worden ook wel kristalgrotten genoemd, omdat het licht dat door het blauwe ijs schijnt op kristallen lijkt. Wist je dat maar liefst 11% van IJsland bedekt is met ijs? 8% hiervan ligt in het Vatnajökull National Park in het zuiden van IJsland. Hier kun je dus de meeste ijsgrotten vinden. 

Wat is een ijsgrot?

Een ijsgrot is een natuurlijk fenomeen dat in de winter in gletsjers wordt gecreëerd. Doordat het in de zomer warmer is, gaat de gletsjer smelten. Hierdoor maakt het smeltwater kanalen in het gletsjerijs en stroomt ijskoud water naar de gletsjer kern. Deze ijskoude rivieren vormen tunnels in de gletsjer. 

Er zijn verschillende ijsgrotten in IJsland waarvan de vorm en locatie elk jaar veranderen naarmate de gletsjer in de winter groeit en smelt in de zomer. Hierdoor is het niet verstandig om zonder begeleiding een ijsgrot te bezoeken.

Door de kou in de winter stopt de gletsjer met smelten, waardoor de rivieren met smeltwater stoppen met stromen. Hierdoor kun je in de holle tunnels lopen onder een dikke laag ijs. De gevormde tunnels zijn dan te zien in prachtige blauwe ijsgrotten. Er zijn ook gletsjergrotten die bedekt zijn met sneeuw of constant in de schaduw zijn. Hierdoor komt er geen zonlicht door het ijs heen en zal het ijs donkerder of zelfs zwart lijken. 

Wanneer een ijsgrot bezoeken?

Je kunt een ijsgrot alleen in de winter bezoeken, tussen oktober en eind maart. De rest van het jaar gaan de gletsjers smelten door de stijgende temperatuur. Hierdoor ontstaat er weer een stromende rivier met smeltwater, waardoor het niet veilig en heel glad is in de ijsgrot. Daarbij kunnen er ook gedeeltes van de ijsgrot instorten. 

Er zijn twee ijsgrotten in IJsland die je het hele jaar door kunt bezoeken. Dit zijn echter geen natuurlijke gletsjergrotten. 

Hoe bereik je de ijsgrotten?

Om een ijsgrot te kunnen bezoeken, dien je meestal zelfstandig naar het verzamelpunt te kunnen komen. Het is ook mogelijk om een ijsgrot met een dagexcursie vanuit Reykjavík te bezoeken. Ik leg beide opties hieronder uit.

Met de auto

Om de verzamelpunten te bereiken is een auto met vierwielaandrijving is niet noodzakelijk, tenzij je in de winterperiode een ijsgrot bezoekt (tussen november en maart). Denk bijvoorbeeld aan het Skaftafell Visitoris Centre, waar de meeste tours vertrekken. Om dit te bereiken rijd je volledig op de ringweg (route 1).

Het voordeel van zelf de route rijden is dat je zelf kunt kiezen welke bezienswaardigheden je gaat bezoeken. Er is namelijk nog veel meer te zien in dit gebied en dat mis je als je een dagtour maakt.

Tip: als je via mijn linkje een auto huurt bij Blue Car Rental krijg je automatisch 5% korting!

Huur je auto met 5% korting bij Blue Car Rental

Met een dagexcursie vanuit Reykjavík

Beschik jij niet over een huurauto, omdat je bijvoorbeeld maar een paar dagen in IJsland bent of omdat je liever niet zelf rijdt? Dan kun je ook een excursie naar de beruchte Katla ijsgrot of de Langjökull ijsgrot boeken.

Powered by GetYourGuide

Welke ijsgrotten kun je bezoeken?

Laat ik even voorop stellen dat echt alle ijsgrotten fantastisch zijn. Ze hebben allemaal hun eigen unieke vormen en kleuren. Als je een ijsgrot wil bezoeken, kun je het beste kijken naar de locatie van de gletsjer en de soort grot die je graag wil zien. 

1. Crystal ice cave Vatnajökull

Dit is de populairste ijsgrot van IJsland. Hij ligt in het Vatnajökull National Park in het zuidoosten van IJsland. Deze ijsgrot wordt bedekt door de enorme Breidamerkurjökull gletsjer. De naam kristallen ijsgrot komt voort door de transparante blauwe en witte kleur van de grot. Je loopt wel 600 meter de gletsjer in. Door het doorzichtige ijs komt er zelfs zo diep nog voldoende licht de ijsgrot in. Je kunt deze ijsgrot bezoeken vanaf het Jökulsárlón gletsjermeer.

Powered by GetYourGuide

2. Skaftafell ijsgrotten

De mystieke Skaftafell ijsgrotten zijn te vinden onder de gletsjers van het Skaftafell National Park. Daar liggen de gletsjertongen van de Vatnajökull gletsjer dichtbij de ringweg. Je kunt deze ijsgrot alleen in de winter bezoeken tussen oktober en maart. De filmachtige landschappen van Skaftafell zijn gedurende duizenden jaren gevormd door krachtige vulkaanuitbarstingen en aardbevingen. Het park heeft een divers terrein met gletsjers, ijsgrotten, meren en valleien.

Wij maakten een gletsjerwandeling vanuit Skaftafell in het oosten van IJsland. Tijdens de gletsjerwandeling bezochten we ook een super mooie ijsgrot. Boek hier je excursie naar een van de ijsgrotten van het Vatnajökull national park!

Powered by GetYourGuide

3. Katla ijsgrot 

De Katla ijsgrot is te vinden in de Kötlujökull gletsjer. Je kunt deze ijsgrot het hele jaar door bezoeken. De Katla ijsgrot is een geologisch wonder gemaakt van vuur én ijs. Deze lavagrot sluimert onder de Kötlujokull gletsjer en werd gevormd door de beruchte Katla-vulkaan. Boek hier je tickets voor een onvergetelijke ervaring in de Katla ijsgrot!

Powered by GetYourGuide

4. Langjökull ijsgrot

De Langjökull gletsjer is de op een na grootste van IJsland. Je kunt hier een natuurlijke gletsjergrot bezoeken, maar ook een kunstmatige ijstunnel. De natuurlijke ijsgrot is alleen toegankelijk in de winter en werd pas in 2018 ontdekt. Deze ijsgrot is een zwarte grot en is ook niet heel groot. Het grootste voordeel is dat deze ijsgrot dichtbij Reykjavík ligt en je deze activiteit kan toevoegen aan de golden circle route

De kunstmatige ijstunnel is door mensen uitgehouwen. Je kunt deze het hele jaar door bezoeken. Er is zelfs een kapel gecreëerd. Weetje: De kunstmatige tunnel is maar liefst 550 meter diep en het is de langste ijstunnel die door de mens gemaakt is. Boek hier je excursie voor het bezoeken van de Langjökull ijsgrot!

Powered by GetYourGuide

Welke kleding draag je naar de ijsgrot?

Je raadt het waarschijnlijk al; in de ijsgrot kan het erg koud zijn. Kleed je dus warm en draag meerdere lagen kleding over elkaar heen. Bijvoorbeeld eerst een thermoshirt, daarna een fleecetrui en dan een windjack. Het is ook verstandig om een thermo legging aan te trekken met daarover een fleece wandelbroek. Vergeet ook je handschoenen, muts (zonder pompom) en sjaal niet.  Aangezien het kan druppen in de ijsgrot en het weer in IJsland erg onvoorspelbaar is, moet je altijd een waterdichte regenjas en regenbroek aantrekken. Draag geen jeans; nat is nat, en je broek wordt ook nog eens ijskoud. Trek ook goede, waterdichte wandelschoenen aan met een verhoging om de enkel en warme wandelsokken. Als je wandelschoenen zonder enkelsteun hebt, moet je een paar huren bij de touroperator. 

Bij aanvang van de tour krijg je een veiligheidshelm en stijgijzers, zodat je niet uitglijdt. 

Perlan museum in Reykjavík

Geen tijd om een echte ijsgrot te bezoeken? Ga dan naar het Perlan museum in Reykjavík en loop door de eerste ijsgrot die door de mensen gemaakt is. Hier leer je ook meer over de gletsjers van IJsland en de relatie met het broeikaseffect. Er zijn nog veel meer leuke dingen in Reykjavík te doen en je kunt er ook gaan uiteten in de beste restaurants!

Powered by GetYourGuide

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *