Jökulsárlón is een van de bekendste toeristische trekpleisters op IJsland en dat is natuurlijk niet voor niets; het is super gemakkelijk te bereiken en de schoonheid is ongekend. Kom in deze blog alles te weten over het grootste gletsjermeer van IJsland!

Wat is Jökulsárlón?

Jökulsárlón is een prachtig gletsjermeer met drijvende ijsblokken die van de gletsjer afbreken. De reden dat dit gletsjermeer is ontstaan is dus helaas minder leuk; namelijk klimaatverandering…

Een zonnige dag in oktober bij Jökulsárlón

Waar ligt Jökulsárlón in IJsland?

Jökulsárlón ligt in het zuidoosten van IJsland, ten zuiden van de Vatnajökull gletsjer; de grootste gletsjer van Europa. Het ligt ook dichtbij het stadje Höfn, waar je heerlijke kreeftensoep kunt eten. Je vindt het gletsjermeer direct langs de ringweg, waardoor je geen extra reistijd kwijt bent. Vanuit Reykjavík is het ongeveer 370 kilometer rijden. Tegenover Jökulsárlón ligt ook het beroemde diamond beach.

Jökulsárlón ligt in het zuidoosten van IJsland

Parkeren bij Jökulsárlón

Aangezien het gletsjermeer zo populair is, is er ook een grote parkeerplaats met toiletten te vinden. Er zijn ook bankjes buiten waar je met een mooi uitzicht je boterhammen kunt eten. Het parkeren is gratis.

Overnachten in de buurt van het Jökulsárlón gletsjermeer

Wil jij het Jökulsárlón gletsjermeer bezoeken en wil je in de buurt overnachten, zodat jij er misschien wel ‘s nachts het noorderlicht kunt spotten of kunt genieten van een urenlange zonsondergang? Boek dan een leuke overnachting bij een van onderstaande hotels/guesthouses.

Waarom Jökulsárlón bezoeken?

De meeste toeristen (en locals) zeggen dat dit dé mooiste plek op IJsland is. En ik moet toegeven; het lijkt wel een sprookje als je er bent. Het gletsjermeer komt ook in meerdere actiefilms voor zoals, Lara Croft; Tomb Raider, Batman Begins en James Bond; Die Another Day en A View To Kill. Toch vind ik het super lastig om te zeggen dat dit echt dé mooiste plek is, omdat ik heel veel plekken in IJsland geweldig vind haha, zoals Kvernufoss en Dimmuborgir. Beoordeel het zelf maar na je reis 😉

Maar wat is er dan zo mooi aan het gletsjermeer? De drijvende ijsbergen, het felblauwe water, de zon die (hopelijk) in de ijsbergen weerkaatst, de zeehondjes die je tussen de ijsbergen ziet zwemmen, het krakende geluid van het brekende ijs, de gigantische gletsjer op de achtergrond. Moet ik nog doorgaan? Bezoek het meer ook tijdens de middernachtzon in juni en juli. En natuurlijk ook als het noorderlicht aan de hemel aan het dansen is.

Dus stap in je auto of boek een tour en ga deze fantastische plek bezoeken 🙂

Tip: huur je auto bij sunnycars, zodat je verzekerd en zonder zorgen kunt reizen.

De afgebroken ijsblokken in het gletsjermeer

Wat te doen bij Jökulsárlón?

Je kunt er niet alleen kijken naar het gletsjermeer en de ijsbergen, wat natuurlijk ook al fantastisch is. Er zijn ook twee hele gave activiteiten te boeken. Maak een boottocht over het gletsjermeer of ga er kajakken!

Boek een boottocht of kajakken bij BBI travel

Wat meenemen naar Jökulsárlón?

Wat je moet meenemen is natuurlijk erg afhankelijk van het weer en welk seizoen je IJsland bezoekt. Het is altijd verstandig om een goede regenjas en regenbroek bij de hand te hebben. Tussen september en eind mei is het ook verstandig om warme kleding te dragen, zoals een thermoshirt en fleecetrui. Ook de wind kan heel heftig zijn zo dichtbij de zee, dus een windjack is zeker aan te raden. Het is heel leuk om een echte IJslandse trui, genaamd Lopapeysa te kopen. Deze zijn gemaakt van de wol van het IJslandse schaap en heerlijk warm. Het ziet er ook nog leuk uit op de foto’s. Vergeet ook je camera niet.

In mijn Lopapeysa trui bij Jökulsárlón

Geologie Jökulsárlón

Jökulsárlón is helaas het resultaat van een opwarmend klimaat. Doordat de temperatuur stijgt, smelten de gletsjers in IJsland. Dit smeltwater is het water dat je in het gletsjermeer ziet. Het oppervlak ligt op zeeniveau en bij vloed stroomt er zeewater het meer in. Er breken constant enorme ijsblokken van de Breiðamerkurjökull gletsjer af. Het meer is niet erg breed, maar is door zijn 250 meter diepte wel het diepste meer van IJsland. De Breiðamerkurjökull is een gletsjertong van de grote Vatnajökull gletsjer.

Diamond Beach

De ijsblokken stromen uiteindelijk vanuit het gletsjermeer via een smal riviertje richting de zee. Hier spoelen ze in kleine stukken aan op het zwarte strand; Diamond Beach. Het lijken prachtige diamanten die glinsteren. Echt een fantastische plek.

Diamond beach in IJsland

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

6 reacties op “Jökulsárlón gletsjermeer; volgens velen de mooiste plek op IJsland

  1. Marcella zegt:

    Jaaa, wat is het daar prachtig hé! Ik had er zo vele uren kunnen blijven. Die krakende ijsrotsen, de fascinerende kleuren: wauwww! Ik wist trouwens niet dat er zoveel films opgenomen zijn. Leuk weetje!

  2. Linda zegt:

    Dit is zo’n mooie plek! Wij vonden dit echt een hoogtepunt van onze reis, ook al is de reden dat het er is heel triest. Wij hoorden ook dat deze gletsjer de snelst smeltende gletsjer in IJsland is.Heel heftig. Wij hebben geen boottocht gedaan, maar ben daar wel benieuwd naar. Jouw IJslandse trui vind ik trouwens echt tof! Stiekem wel een beetje spijt dat ik er geen gekocht heb

  3. Mirre zegt:

    Wij zijn er jaren geleden geweest, het is inderdaad een magische plek. Mijn reisgenootje heeft er zelfs in gezwommen – KOUD! haha. Maar wel een hele ervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *