Kamperen is een fantastische manier om van de ruige natuur van IJsland te genieten. Droom je ervan wakker te worden tussen de mooiste fjorden of in slaap te vallen met het noorderlicht boven je? Dan is kamperen een goede keuze!
Waarom kamperen in IJsland?
Kamperen in IJsland combineert de ruige natuur met de vrijheid om je eigen plekje te kiezen en je reistempo te bepalen. Je staat dichter bij de natuur dan ooit en de landschappen zijn zo divers dat je elke dag iets nieuws ontdekt.
De ongerepte natuur van IJsland maakt het land tot een waar paradijs voor kampeerders. Je vindt er rust en ruimte in overvloed, iets wat in veel andere landen steeds zeldzamer wordt. Bovendien heeft IJsland een uitgebreid netwerk van campings, verspreid over het hele land, waardoor je altijd wel een plek vindt die aan je wensen voldoet. Uiteraard zijn er niet alleen maar voordelen aan kamperen in IJsland. Vandaar dat ik hieronder de voor- en nadelen voor je op een rijtje heb gezet.
Voordelen kamperen in IJsland
Veel inwoners van IJsland houden van kamperen. In de zomermaanden pakken zij hun koffers en tenten om de bergen en fjorden in te trekken. Deze kampeergekte is de afgelopen jaren ook gestegen bij toeristen. Hieronder vind je de voordelen van kamperen in IJsland:
- De campings liggen vaak dicht in de buurt van de mooiste natuurlijke attracties, zoals watervallen en fjorden. Zo ligt er bijvoorbeeld een prachtige camping recht voor de Skógafoss waterval.
- Sommige campings liggen zo afgelegen dat je ze niet kunt bereiken met een auto of camper. Je kunt dan echt in het midden van de natuur overnachten, bijvoorbeeld als je de beroemde Laugavegur trail loopt.
- Je hebt de ultieme vrijheid om in je eigen tempo IJsland te verkennen.
- Het is veel goedkoper dan hotels, pensions en cottages.
Nadelen kamperen in IJsland
Dit is net zo belangrijk als waarom je juist wel moet kamperen in IJsland. Ik zal je de nadelen maar direct benoemen, want die zijn er (helaas) ook…
- Het weer in IJsland kan zeer onvoorspelbaar zijn en kamperen is nou niet echt geweldig leuk in stromende regen, sneeuw of met harde windstoten. Het weer is voor mij het grootste nadeel bij kamperen in IJsland.
- De voorzieningen zijn bij campings niet zo luxe als bij hotels.
- Het kost tijd om iedere keer weer de tent op te zetten en af te breken.
- Je moet van alles meenemen, zoals een tent, slaapmatje, campingkookset etc.
Wanneer kamperen in IJsland?
Theoretisch gezien kun je er het hele jaar door kamperen. Er zijn meer dan 170 campings verspreid over het eiland, dus keuze zat. Er zijn echter veel campings die alleen in de zomermaanden geopend zijn, van juni t/m september. Dit houdt in dat de facilitaire en sanitaire voorzieningen dan open zijn. Van oktober t/m mei zijn deze voorzieningen helaas niet beschikbaar. Het is dus verstandig om goed uit te zoeken welke campings dan wel volledig open zijn, want douchen na een lange, misschien wel natte wandeling, is geen overbodige luxe.
Je kunt best in het laagseizoen kamperen, maar ben dan goed voorbereid op ijskoude nachten en harde wind. Het vriest vaak en je hebt dan echt goede, warme kleding en uitrusting nodig.
Als je toch in de winter wilt kamperen, dan adviseer ik je om voor een camper busje te kiezen. In IJsland kun je gemakkelijk een fijne camper huren. Dit is trouwens ook erg leuk voor in de zomermaanden als je wat meer comfort wil. Huur hier je camperbusje bij Worldwide Campers.
Wil je een auto huren in combinatie met kamperen? Huur hier je auto bij sunnycars zodat je zorgeloos en verzekerd kunt rondreizen.
Voorbereiden op kamperen in IJsland
Een goede voorbereiding is het halve werk, zeker als het gaat om kamperen in IJsland. Dit land vraagt om een specifieke aanpak vanwege de unieke en soms ruige omstandigheden. Ik ga je helpen met een checklist van essentiële zaken die je zeker niet moet vergeten. Zo kun je met een gerust hart genieten van de adembenemende natuur. Denk hierbij aan de juiste uitrusting, kennis van de lokale regels en een goed begrip van wat je kunt verwachten van het IJslandse weer en terrein.
Wat moet je meenemen?
Als je gaat kamperen in IJsland, is een goede uitrusting essentieel. Zorg dat je een stevige tent bij je hebt die bestand is tegen harde wind en regen. Een slaapzak die je warm houdt bij lage temperaturen is ook een must, net als een isolerende slaapmat. Als je zelf wilt koken is een fijne kookset ook heel handig.
Kleding is ook een heel belangrijk punt op je paklijst, waarbij het kleden in laagjes the key is. Als je in de zomermaanden gaat kamperen in IJsland, heb je voor overdag misschien wat minder laagjes nodig, maar geloof me; ’s nachts ben je blij als je ze bij hebt. Daarom raad ik je aan om het volgende mee te nemen:
- Thermoleggings en thermoshirts, liefst van merinowol
- Een of meerdere fleecetruien
- Een winddichte jas
- Een winddichte wandelbroek
- Een waterdichte regenjas en regenbroek
- Stevige en waterdichte wandelschoenen met fijne wandelsokken
- Een wollen muts
- Warme en winddichte handschoenen
- Warme, wollen sokken, voor ’s nachts in de tent.
Kampeerregels
In IJsland zijn er duidelijke regels voor kamperen die je moet volgen om de natuur te beschermen en om ervoor te zorgen dat iedereen kan genieten van de prachtige omgeving. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om wild te kamperen; je moet gebruikmaken van de aangewezen campings. Deze regel helpt overbevolking en schade aan kwetsbare natuurgebieden te voorkomen.
Zorg ook dat je geen rommel achterlaat. In IJsland nemen ze het behoud van de natuur serieus, en dat betekent dat je alles wat je meebrengt ook weer mee terug moet nemen. Laat geen afval achter en respecteer de ‘leave no trace’-principes. Dit houdt in dat je de plek waar je hebt gekampeerd in dezelfde staat achterlaat als hoe je hem aantrof, of nog beter, schoner.
Geluidsoverlast is een ander punt van aandacht. IJslanders en medekampeerders waarderen de rust en stilte van de natuur. Wees dus attent en houd het volume van muziek en gesprekken laag, vooral ’s avonds en ’s nachts. Dit respect voor de stilte zorgt ervoor dat iedereen kan genieten van de rustgevende geluiden van de natuur.
Tot slot, het is belangrijk om je aan de lokale regelgeving te houden. Dit kan variëren van het niet storen van wilde dieren tot het volgen van specifieke routes om erosie te voorkomen. Door je aan deze regels te houden, draag je bij aan het behoud van IJsland’s natuurlijke schoonheid voor toekomstige generaties kampeerders.
Waar kun je kamperen in IJsland?
Zoals eerder benoemd zijn er veel kampeerplekken te vinden in IJsland. Deze staan ook meestal duidelijk aangegeven met borden langs de weg. Toch is het handig om tijdens het plannen van de reis al leuke campings uit te zoeken.
Sinds 2015 is het illegaal om buiten een kampeergebied te kamperen in een tent, camper of auto. Je mag dus niet zomaar langs de weg stoppen om te overnachten. Het is ook niet toegestaan om op de parkeerplaats van bijvoorbeeld watervallen te overnachten in je auto of camper.
Je mag niet buiten de aangewezen gebieden kamperen in een van de drie nationale parken van IJsland: Nationaal park Thingvellir dat op de golden circle route ligt, Nationaal park Vatnajökull in het zuiden van IJsland en Nationaal park Snæfellsjökull dat op het schiereiland Snaefellsnes ligt.
De IJslanders zijn zeer gesteld op hun natuur en het milieu. Ze vinden het echt respectloos als mensen zich niet aan deze regel houden. Er staat trouwens ook een flinke boete voor. Tip: is er geen douchegelegenheid op de camping? Ga dan naar een geothermisch verwarmd zwembad. Deze vind je in vrijwel ieder dorpje of stad. Je kunt er heerlijk ontspannen na een lange dag en natuurlijk; douchen!
Wat kost kamperen in IJsland?
Kamperen in IJsland hoeft niet duur te zijn, maar een beetje inzicht in de kosten kan geen kwaad. Voor een plekje op een officiële camping betaal je gemiddeld tussen de 10 en 30 euro per nacht voor een tent of camper. Dit is inclusief toegang tot de basisvoorzieningen zoals douches en toiletten.
Vergeet ook niet de kosten voor je kampeeruitrusting. Wellicht heb je nog geen thermokleding of een warme slaapzak. Reken voor het huren van uitrusting ter plekke op ongeveer 20 tot 50 euro per dag, afhankelijk van wat je nodig hebt.
Boodschappen doen in IJsland is vrij prijzig, dus houd rekening met een hoger budget voor je dagelijkse maaltijden. Een slimme tip is om zoveel mogelijk zelf te koken op de camping. Zo bespaar je een hoop op restaurantkosten. Al is het af en toe natuurlijk super leuk om te gaan uiteten en de lokale IJslandse keuken te ontdekken.
Tot slot, transport. Het huren van een auto of camper geeft je de vrijheid om het eiland te verkennen, maar kost je wel wat. Prijzen variëren sterk, dus vergelijk vooraf de opties. De benzine kost ongeveer net zoveel als hier in Nederland. Let op: als je contant betaald dient dit wel in de lokale valuta te zijn; de IJslandse kroon.
Camping Card IJsland
Je kunt bij BBI travel een Camping Card kopen. Dit is een prepaid kaart waarmee je toegang krijgt tot maar liefst 38 campings. Je kunt er met 2 volwassenen en twee kinderen maximaal 28 nachten mee kamperen. De kaart is alleen geldig in de zomermaanden. De kaart kost bijna 20.000 ISK, omgerekend zo’n 140 euro. Dat is dus heel goedkoop, maar je zit wel vast aan de bijbehorende campings. Overweeg dus goed waar je voor kiest; budget kamperen met minder vrijheid of duurder kamperen met alle vrijheid.
Weetjes en tips over kamperen in IJsland
- Er zijn weinig bomen in IJsland, waardoor de meeste campings een open veld zijn waar iedereen zijn tentje of camper plaatst. Je kunt er dus minder privacy ervaren in het hoogseizoen.
- Doordat er weinig bomen zijn, is er ook een gebrek aan brandhout. Daarnaast is het illegaal om zelf een kampvuur te maken, gezien je hiermee de IJslandse natuur beschadigd.
- Als je geen kampeerspullen hebt kun je deze huren.
- Vergeet je slaapmasker niet als je in de zomer gaat kamperen in IJsland. Door de middernachtzon is het heel lang licht, dus ook ‘s nachts.
- Huur een camper busje. Dit is je mobiliteit, accommodatie en restaurant in 1. Vooral buiten de zomermaanden is dit super handig, omdat je dan minder afhankelijk bent van de weersomstandigheden.
Kampeerreizen IJsland
Ga je liever helemaal zonder zorgen kamperen in IJsland en wil je dat alles voor je geregeld is? Dan is een van onderstaande kampeer reizen perfect voor jou!
Hooglanden avontuur met Voigt Travel
Tijdens deze geweldige kampeerreis van Voigt travel ga je dwars door de onbewoonde Hooglanden in een Landrover Defender 110. Je reist van plek naar plek in de Landrover, slaapt in een tent bovenop de auto en je kookt je maaltijden naast de Landrover. Het binnenland van IJsland is rijk aan heel veel natuurschatten, waaronder vulkaankraters, watervallen en de mooiste landschappen. Ga in de maanden juli en augustus wandelen en kamperen in het Landmannalaugar wandelgebied in de Hooglanden of loop de Laugavegur trail.
Kamperen in IJsland met BBI travel
Deze fly- drive kampeer reis van BBI- travel start in Reykjavik met een complete kampeeruitrusting: tent, slaapzak, slaapmat, kookuitrusting, borden/bestek etc. Je kunt volledig zelf je route bepalen en in je eigen tempo rond te reizen door IJsland. Je mag zelf de campings uitzoeken, er zijn drie overnachtingen voor je geregeld voor het gemak (de eerste 2 en laatste). De Camping Card is ook inbegrepen, waarmee je onbeperkt gebruik kunt maken van 38 campings, verspreid over IJsland.
Vertrek op iedere maandag en vrijdag van 1 juni t/m 31 augustus. Je kunt onderweg ook de wandeling maken naar de Reykjadalur hete rivier; mijn favoriete activiteit in IJsland! Vergeet je bikini/zwembroek en handdoek niet.
Kampeer avontuur IJsland Voigt Travel
Bij Voigt travel kun je een 15- daagse kampeerreis boeken. Je verblijft 14 nachten in een 3-persoons oppomptent, waarbij de eerste en laatste nacht een campingplaats gereserveerd is op camping Systragil in het noorden van IJsland. Je kunt ook verschillende excursies erbij boeken.
Kampeer express IJsland Voigt Travel
Bij Voigt travel kun je een 8-daagse kampeer reis boeken in het noorden van IJsland. Je bezoekt dan het Myvatn gebied, waar je vele leuke activiteiten kunt uitvoeren. Bezoek bijvoorbeeld de lavavelden van Dimmuborgir, de Myvatn natuurbaden en de Dettifoss waterval!
Benieuwd naar leuke kampeerplekken die geschikt zijn voor het reizen met kinderen? Lees dan deze blog van alleskidsopreis.nl.
Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland
Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.
- De ultieme reisgids voor de ringweg
- Reisplanning 15 dagen
- Reisplanning 7 dagen
- Voorbereiding & checklist
Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief
Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.
Hoi ,
Misschien kunnen jullie helpen .
We gaan in juli naar IJsland 🥳
We moeten een nieuwe tent komen dit jaar en die ook meenemen naar IJsland.
Kunnen jullie een tent aanbevelen ?🫣
We wouden eerst de Kampeertent voor 3 personen MH100 Fresh & Black van decathlon halen .
Groetjes Els
Hoi Els,
Ik heb even gekeken naar de tent van Decathlon. Als het weer redelijk is, dan is deze tent hartstikke prima. Echter weet je natuurlijk nooit hoe veel het gaat regenen en hoe hard de wind is. Onderstaande tent heeft een hogere waterdichtheid en kan tegen windstoten van 50 km/uur. Ik zou deze dan ook eerder aanraden: Pop up tent XL
Als je in juli gaat is het in ieder geval fijn als de tent zwart is door de middernachtzon.
Hopelijk heb je er wat aan.
Dank u wel .
We hebben in de solden nog een tent gevonden met wat hogere waterdichtheid
5000 boven en 6000 onderkant (vango halo pro 300 3-persoonstent)
Hopenlijk doe die het goed daar .
Nog 1 vraagje wat voor broek moeten we in de zomer voorzien ( een winter wandel broek?)
Hallo Els,
Dat is heel fijn om te horen. Klinkt zeker als een fijne tent die goed waterdicht is.
Ik heb toevallig een nieuwe blog gemaakt over wandelbroeken, die kun je hier lezen: de 10 beste wandelbroeken voor je reis naar IJsland.
Succes 🙂
Merci voor de tips
Waar kun je het beste een camperbusje huren?
Hee Niels,
Je kunt bij een aantal auto verhuur bedrijven een camperbusje regelen.
Van happy campers, cozycampers of go campers heb ik tot nu toe veel positieve verhalen gehoord.
Dankjewel! ga ik daar eens kijken.
Heb je nog meer suggestie? 🙂 deze drie zitten helaas helemaal vol! Als ik ga zoeken kom ik ook bij deze drie uit, en de ‘normale’ verhuur bedrijven verhuren alleen auto’s.
Wellicht bij auto europe nl?
Ik kan verder ook niets bedenken helaas. Jammer dat ze bij de andere bedrijven niet meer beschikbaar zijn. Succes!
Ik ben twee keer in IJsland geweest, maar heb er nog nooit gekampeerd 😉 vooral ook omdat ik er in de winter was.
Echt kamperen met een tent vind ik sowieso niet je-van-het. Leuk in mijn eentje, maar zodra ik de ruimte met anderen moet delen ga ik dingen kwijtraken (en daar geef ik de ander de schuld van).
hee Jenny,
Kamperen moet je inderdaad een beetje voor geboren zijn haha. Wie weet is een campervan wel iets voor je.
Ik ben zelf ook niet zo’n fan van een tent met slecht weer 🙂
Zou je IJsland nog vaker willen bezoeken?
Mij lijkt kamperen in IJsland onwijs gaaf! Maar dan wel in een camper of kampeerbusje. 🙂
Hee Kirsten,
Wat leuk om te horen. Een kampeerbusje kan ik je zeker aanraden. Dan heb je toch alle vrijheid, maar slaap je wel wat comfortabeler en droger haha 😉
Een roadtrip IJsland staat heel hoog op m’n wensenlijstje. Maar dan wel overnachten in een appartement of B&B. Ik heb namelijk he-le-maal niks met kamperen (sorry!), en al helemaal niet als het risico op koud en nat weer groot is. Daarentegen ben je in een tent wel een met de natuur. Misschien een mix van kamperen en accommodaties overwegen?
Hee Marcel,
Dat begrijp ik heel goed hoor haha. Kamperen wil je toch het liefste in de zon doen.
Een mix zou natuurlijk het beste zijn, maar wel wat ingewikkelder qua boeken. Je zou ook nog altijd voor een campervan kunnen gaan.
Dan heb je toch alle vrijheid maar wel wat comfortabeler 🙂
Wow, ik heb je post gezien op Instagram en kamperen in IJsland lijkt me heel bijzonder. Wel jammer dat het weer zo onvoorspelbaar is. Weet jij of er net als in Nederland campings zijn die voor opgezette tenten verhuren? Dat je het ook één of twee nachtjes kunt doen in plaats van je hele vakantie?
Hee Maaike,
Je kunt inderdaad ook een tent huren voor een paar nachtjes. Voor een tweepersoons tent betaal je ongeveer 25 euro per nacht. Daarnaast dien je wel nog je plekje op de camping te betalen (tussen 7 en 15 euro per persoon per nacht). En je moet ‘m ook nog zelf opzetten…
Nog meer dan in Nederland moet je dus in IJsland geluk hebben met het weer als je gaat kamperen. Lijkt me wel een mooie ervaring, lekker 24/7 in de natuur, die je nog intenser kunt ervaren zo. Maar het risico op koud en nat weer houdt mij persoonlijk wel tegen..
Hee Yvonne,
Dat klopt! Het weer is heel onvoorspelbaar. Het zijn geen warme droge zomers zoals wij die nu in Nederland kennen.
Al is het in de échte zomermaanden goed te doen in IJsland. Het is in ieder geval niet intens koud en de hoeveelheid regen valt ook wel mee.
Maar IJsland blijft IJsland. Je moet overal op voorbereid zijn. Toch denk ik dat je het fantastisch zou vinden 🙂