Kerid is een vulkanisch kratermeer in de Grímsnes omgeving in het zuiden van IJsland. Het meer heeft een neon blauwe, magische kleur en is omgeven met zeldzaam, rood vulkanisch gesteente. In deze blog lees je meer over deze unieke vulkaankrater en waarom hij niet op je planning mag ontbreken!

Waar ligt Kerid?

Kerid is een van de mooiste bezienswaardigheden langs de golden circle route. Als je overnacht in de omgeving van Selfoss, dan ben je er snel. Kerid ligt 15 kilometer van Selfoss af. Sla vanaf de ringweg af naar rechts en volg route 35 voor 12,6 kilometer. Je komt de parkeerplaats dan vanzelf tegen aan de rechterkant. Je kunt ook in Google Maps ‘Kerid car park’ ingeven. Meer weten over de bezienswaardigheden langs de ringweg? Bekijk dan mijn ultieme reisgids voor de ringweg.

Beschik je niet over een huurauto? Dan is het ook mogelijk om de geisers met een golden circle tour te bezoeken.

Parkeren bij Kerid

Het kost 400 ISK (€2,80) om te parkeren bij Kerid. Er zijn voldoende parkeerplaatsen en je parkeert direct naast de krater. Je hoeft alleen nog maar naar de top te lopen.

Waarom Kerid bezoeken?

Kerid geeft je de mogelijkheid om op een echte vulkaan te staan! Maak een gemakkelijke wandeling rondom Kerid en geniet van het spectaculaire uitzicht! Naast het helderblauwe water zijn de steile hellingen van de vulkaan bijna volledig bedekt met rood vulkanisch gesteente. Er is een minder steile kant van de helling die bedekt is met rijk groen mos. Alsof het meer nog niet kleurrijk genoeg was. Vanaf de parkeerplaats loop je in 1,4 kilometer om de kraterrand heen. Je doet hier met foto’s maken ongeveer een half uur over. Je kunt ook naar het kratermeer toe wandelen.

Kerid kratermeer

Geologie Kerid

Kerid is ongeveer drieduizend jaar oud, waardoor het ongeveer half zo oud is als de meeste vulkanische caldera’s in IJsland. Dit is de belangrijkste reden waarom de hellingen van Kerid rood van kleur zijn in plaats van vulkanisch zwart. De ijzerafzettingen zijn geologisch gezien nog vers. Het meer zelf is niet super diep; tussen de 7 en 14 meter afhankelijk van regenval en andere factoren. Kerid is ongeveer 55 meter diep, 170 meter breed en 270 meter in omtrek. Hoe groot dit is merk je eigenlijk pas als je er echt staat.

Wetenschappers zeggen dat Kerid ooit een kegelvormige vulkaan was. Bij een vulkaanuitbarsting wordt alle magma uitgespuwd, waardoor de magmakamer is ingestort. Hierdoor krijg je de trechtervormige vorm van Kerid. Dit alles speelde zich zo’n tweeduizend jaar vóór de nederzetting van de Noormannen af, dus niemand weet helemaal zeker wat er is gebeurd. Er woonden toen nog geen mensen in IJsland die dingen konden opschrijven of tekenen.

Er zijn veel kratermeren in de buurt, want het is een regio die bekend staat als de westelijke vulkanische zone van IJsland. Het gebied eromheen bestaat uit kale, grimmige lavavelden. Dat zie je wel als je op de golden circle verder rijdt.

De kleurrijke hellingen van Kerid

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.