Kerid is een vulkanisch kratermeer in de Grímsnes omgeving langs de golden circle route. Het meer heeft een neon blauwe, magische kleur en is omgeven met zeldzaam, rood vulkanisch gesteente. In deze blog lees je meer over deze unieke vulkaankrater en waarom hij niet op je planning mag ontbreken!

Waar ligt de Kerid krater in IJsland?

Kerid is een van de mooiste bezienswaardigheden langs de golden circle route. Als je overnacht in de omgeving van Selfoss, dan ben je er snel. Kerid ligt 15 kilometer van Selfoss af. Sla vanaf de ringweg af naar rechts en volg route 35 voor 12,6 kilometer. Je komt de parkeerplaats dan vanzelf tegen aan de rechterkant. Je kunt ook in Google Maps ‘Kerid car park’ ingeven. Op onderstaande kaart zie je de exacte locatie van de Kerid krater.

De Kerid krater ligt in het zuidwesten van IJsland, langs de golden circle

Hoe bereik je de Kerid krater?

Er zijn twee manieren om de Kerid krater in IJsland te bereiken, namelijk met een (huur)auto of met een dagtour naar de golden circle. Ik zal beide manieren hieronder toelichten.

Naar Kerid met een huurauto

Zelf zal ik altijd aanraden om een auto te huren, omdat je dan zoveel meer vrijheid en privacy hebt om IJsland op je gemak te ontdekken. Huur hier je auto bij sunnycars zodat je zorgeloos en verzekerd kunt rondreizen door IJsland. Let op: in de wintermaanden kan het rijden in IJsland erg lastig zijn door sneeuwval, regen en harde wind. Het is dan zeer verstandig om een 4×4 auto te huren.

Als je in Reykjavík overnacht dan zul je bijna 70 kilometer moeten rijden de krater te bereiken. Je doet hier zonder onderweg te stoppen ongeveer een uurtje over.

In de zomermaanden is het ook erg leuk om een camper te huren. Dit kan bij Worldwide campers, waar je veel aanbieders kunt vergelijken. Huur hier je camper bij Worldwide campers.

Naar Kerid met een dagtour vanuit Reykjavík

Beschik je niet over een huurauto maar wil je Kerid in IJsland bewonderen? Geen probleem, je boekt hier heel makkelijk een dagtour vanuit Reykjavík. Je bezoekt dan ook de Gullfoss waterval, de spuitende Geisers en het Thingvellir National Park. Er is ook een tour waarbij je ook de Blue Lagoon bezoekt.

Parkeren bij de Kerid krater

Het kost 400 ISK (€2,80) om te parkeren bij Kerid. Er zijn voldoende parkeerplaatsen en je parkeert direct naast de krater. Je hoeft alleen nog maar naar de top te lopen.

Overnachten in de buurt van de Kerid krater

Het is heel fijn om op de golden circle route te overnachten, omdat hier zo ontzettend veel te doen is. Daarnaast slaap je vaak ook middenin de natuur in plaats van in de drukke stad. Ik heb hieronder de leukste overnachtingen in de buurt van Kerid voor je op een rijtje gezet:

  • Valhalla Yurts Odin, gelegen nabij Selfoss op 4,1 kilometer van de Kerid krater.
  • Golden Circle Domes – Glamping Experience, gelegen op 5,6 kilometer van de Kerid krater. Dit is een van de meest luxe overnachtingen in IJsland en ik kan er alleen maar van dromen. Je hebt hier een glamping tent met doorzichtig dak, zodat je vanuit je bed het noorderlicht kunt zien. Ik raad je deze overnachting dan ook aan tussen september en eind maart.
  • Ljosafoss Guest House, gelegen nabij Selfoss op 8,6 kilometer van de Kerid krater.
  • Heima Holiday Homes, gelegen in Hraunvellir op 36,4 kilometer van de Kerid krater. Ik ben hier drie nachten geweest en het was een van de leukste huisjes waar ik ooit geweest ben in een prachtige omgeving.

Waarom de Kerid krater bezoeken?

Kerid geeft je de mogelijkheid om op een echte vulkaan te staan! Maak een gemakkelijke wandeling rondom Kerid en geniet van het spectaculaire uitzicht! Naast het helderblauwe water zijn de steile hellingen van de vulkaan bijna volledig bedekt met rood vulkanisch gesteente. Er is een minder steile kant van de helling die bedekt is met rijk groen mos. Alsof het meer nog niet kleurrijk genoeg was. Vanaf de parkeerplaats loop je in 1,4 kilometer om de kraterrand heen. Je doet hier met foto’s maken ongeveer een half uur over. Je kunt ook naar het kratermeer toe wandelen.

Kerid kratermeer

Wat meenemen naar de Kerid krater?

Aangezien je direct naast de Kerid krater kunt parkeren, is het niet nodig om veel mee te nemen. Je wandelt in een half uur om de krater heen, dus laat je backpack maar in de auto. Wat wel nodig is, zijn wandelschoenen, want je hebt weinig grip op die rode steentjes. Verder kan de wind heel fors zijn, omdat je op een open vlakte staat. Trek dus warme kleding aan, zoals een thermoshirt, een fleecetrui en een windjack. Aangezien het weer snel kan omslaan zou ik ook altijd de regenjas en regenbroek paraat houden. Wij liepen met zonnig weer naar Kerid toe en op de helft begon het keihard te regenen… Had ik toen maar mijn regenkleding bij haha. Je bent gewaarschuwd!

De Kerid krater in juli

Geologie Kerid

Kerid is ongeveer drieduizend jaar oud, waardoor het ongeveer half zo oud is als de meeste vulkanische caldera’s in IJsland. Dit is de belangrijkste reden waarom de hellingen van Kerid rood van kleur zijn in plaats van vulkanisch zwart. De ijzerafzettingen zijn geologisch gezien nog vers. Het meer zelf is niet super diep; tussen de 7 en 14 meter afhankelijk van regenval en andere factoren. Kerid is ongeveer 55 meter diep, 170 meter breed en 270 meter in omtrek. Hoe groot dit is merk je eigenlijk pas als je er echt staat.

Wetenschappers zeggen dat Kerid ooit een kegelvormige vulkaan was. Bij een vulkaanuitbarsting wordt alle magma uitgespuwd, waardoor de magmakamer is ingestort. Hierdoor krijg je de trechtervormige vorm van Kerid. Dit alles speelde zich zo’n tweeduizend jaar vóór de nederzetting van de Noormannen af, dus niemand weet helemaal zeker wat er is gebeurd. Er woonden toen nog geen mensen in IJsland die dingen konden opschrijven of tekenen.

Er zijn veel kratermeren in de buurt, want het is een regio die bekend staat als de westelijke vulkanische zone van IJsland. Het gebied eromheen bestaat uit kale, grimmige lavavelden. Dat zie je wel als je op de golden circle verder rijdt.

De kleurrijke hellingen van Kerid

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *