Als je wel eens plaatjes van IJsland hebt gezocht, dan heb je deze berg vast en zeker voorbij zien komen, bijvoorbeeld met het noorderlicht of een mooie zonsondergang. Ik heb de Kirkjufell ondertussen al eens in de herfst en in de zomer bezocht en het is werkelijk een plaatje! Als Harry Potter fan vind ik hem ook heel erg op de sorteerhoed lijken haha. Wil jij meer weten over deze schitterende berg en waar je hem kunt vinden? Lees dan snel verder. 

Waar ligt de Kirkjufell in IJsland?

De Kirkjufell berg is te vinden in het noorden van het schiereiland Snaefellsnes. Vanuit de hoofdstad Reykjavík is het 180 kilometer rijden. De Kirkjufell ligt naast het stadje Grundarfjördur, waar ik de lekkerste hotdog van IJsland at! Hij ligt ten oosten van de Snaefellsjökull; de enige gletsjer op Snaefellsnes. Op onderstaande kaart kun je de precieze locatie zien. 

De Kirkjufell ligt op het schiereiland Snaefellsnes

Hoe bereik je de Kirkjufell?

De Kirkjufell is te bereiken met je eigen huurauto of via een georganiseerde dagtour naar Snaefellsnes. Ik zal beide opties hieronder toelichten.

Naar Kirkjufell met de auto

Het makkelijkste is om een auto te huren en zelf naar het schiereiland Snaefellsnes te rijden. Tussen mei en september gaat dit prima met een normale auto. Ga je tussen oktober en eind april? Dan raad ik je een auto met vierwielaandrijving aan, omdat er wat grindwegen zijn op Snaefellsnes en het weer dan erg onvoorspelbaar kan zijn. Tip: huur hier je auto bij Sunny Cars, zodat je zorgeloos en verzekerd op pad gaat. 

Naar Kirkjufell met een dagtour vanuit Reykjavík

Je kunt vanuit Reykjavík een dagtocht maken naar Snaefellsnes om de highlights te bezoeken, waarbij je natuurlijk ook deze Kirkjufell berg bezoekt. Verder bezoek je onder andere de Saxhóll krater, Arnarstapi, de zwarte Budakirkja kerk en het Ytri Tunga zeehondenstrand. Je kunt hieronder een dagtocht naar Snaefellsnes boeken.

Wanneer de Kirkjufell bezoeken?

In juli ben ik vanuit Reykjavík één dag naar Snaefellsnes geweest en het weer was toen erg mooi (15 graden met zon). Dan is een dagtocht goed te doen, maar houd er rekening mee dat je vrij laat terug in je hotel in Reykjavík gaat zijn. Ga je tussen eind september en begin mei? Dan raad ik je aan om een of meerdere overnachtingen op Snaefellsnes te boeken. Zo heb je meer tijd om al het moois van dit schiereiland te bezoeken, want er is zoveel te zien en te doen!

De Kirkjufell in oktober

Parkeren bij de Kirkjufell

In oktober 2021 hebben we hier nog gratis kunnen parkeren, maar in juli 2022 was dit niet meer het geval. Er is een ruime parkeerplaats tussen de berg en de waterval in. De parkeerkosten bedragen 700 ISK en dit kun je online betalen. Er zijn camera’s die checken of je echt betaald hebt, dus vergeet dit niet.

Overnachtingen nabij de Kirkjufell

Ben jij helemaal enthousiast over deze Kirkjufell berg en over het schiereiland Snaefellsnes? Dan raad ik je aan om hier twee nachten te verblijven. Zo kun je heel vroeg de zonsopkomst bekijken of ‘s nachts het noorderlicht (september-maart). Ik heb hieronder de leukste overnachtingen geselecteerd:

Mocht je meer informatie willen over hotels/guesthouses op Snaefellsnes dan kun je ook mijn blog lezen over de 5 leukste overnachtingen op het schiereiland Snaefellsnes.

Waarom de Kirkjufell bezoeken

Dit is de meest gefotografeerde berg van IJsland en dat is natuurlijk niet voor niets. Hij overtreft zelfs de Vestrahorn in het oosten! De berg met zijn watervallen zijn het icoon van dit schiereiland. De Kirkjufell is een 463 meter hoge berg met een speciale vorm. Het betekent letterlijk kerkberg al vind ik hem dus meer op een tovenaarshoed lijken. Er zijn veel mensen die denken dat Kirkjufell een vulkaan is, maar dat is het niet. De omgeving rondom de berg is geweldig (zie foto) en aan de voorkant vind je een mooie waterval die je foto’s helemaal compleet maakt. Daarnaast is de berg ook beroemd geworden na zijn verschijning in de serie Game of Thrones. Moet ik nog meer zeggen?

De omgeving gezien vanaf de Kirkjufellsfoss

De Kirkjufellsfoss

De watervallen die achter de parkeerplaats liggen heten Kirkjufellsfoss. Ze zijn misschien niet zo spectaculair als de Skógafoss of Bruarfoss, maar met het uitzicht op de berg zijn ze net zo magisch. Onderstaande foto werd gemaakt met een sluitertijd van 0.5 seconden, ISO100 en F25.

De Kirkjufellsfoss waterval met lange sluitertijd

Wat meenemen naar de Kirkjufell?

Aangezien je de foto’s met de waterval en de berg al na 2 minuutjes wandelen kunt maken, hoef je niet veel mee te nemen. Het kan wel erg modderig zijn, waardoor ik je aanraad om je wandelschoenen aan te trekken. Om van die prachtige foto’s te maken met een ‘silky smooth waterval’ zoals je hierboven ziet, heb je een camera nodig waarbij je de sluitertijd kunt aanpassen. Om te voorkomen dat je foto’s wazig worden is een statief noodzakelijk. Ik heb zelf  dit statief van Coolblue. 

Hoe is de Kirkjufell ontstaan?

De Kirkjufell is een stapeling van meerdere lagen sedimentair gesteente. Aan de basis van de berg vind je Tertiaire Lava. Daar bovenop wisselt het af tussen zandsteen en kwartaire lava. De top van de Kirkjufell is gemaakt van tufsteen. Tijdens de laatste ijstijd heeft erosie de top zo gevormd. De zijkanten van de berg zijn zo steil, omdat het een hoge rots was die tussen twee gletsjertongen werd gedrukt. Deze gletsjers zijn na de ijstijd gesmolten en de berg is in deze vorm overgebleven. 

De Kirkjufell met waterval in de zomer

Wandelen op de Kirkjufell

Je zou het misschien niet verwachten, maar het is mogelijk om de Kirkjufell op te wandelen. Dit is een zware wandeling en er zijn helaas al meerdere fatale ongelukken geweest…De wandeling is niet voor bangerikken en mensen met hoogtevrees. De wandeling wordt afgeraden bij regen of sterke wind. Het duurt ongeveer 90 minuten om de berg omhoog te wandelen bij goed weer. Dit geldt ook voor de weg naar beneden. Ben dan extra voorzichtig en zorg voor stevige wandelschoenen met een goed profiel. Trek ook een thermoshirt aan met een fleecetrui erover. Op deze hoogte is een windjack ook echt een aanrader en sluit indien nodig af met een regenjas voor als er tussendoor wat druppels vallen. Trek een thermolegging aan onder je wandelbroek en neem een regenbroek mee in je backpack.

Nog een laatste foto, omdat de Kirkjufell zo mooi is

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *