Ik ben altijd al gefascineerd geweest door vulkanen en lava. De Krafla was de eerste die ik in de sneeuw mocht bewonderen en ik denk nog vaak terug aan hoe geweldig dat was! Krafla is heel belangrijk voor het noorden van IJsland, omdat het zorgt voor geothermische energie in deze regio. In deze blog vertel ik je meer over Krafla, hoe je er komt en waarom je dit nu op je IJsland lijstje moet zetten.

Wat is Krafla?

Krafla is een vulkaan én een krater gelegen in het noorden van IJsland. De naam Krafla wordt gebruikt om de vulkaan aan te duiden, maar ook de gelijknamige krater die het resultaat is van de vele uitbarstingen die hier in het verleden hebben plaatsgevonden.

Deze vulkaan is onderdeel van een groter vulkanisch systeem, ook wel het Krafla-systeem genoemd. Dit systeem bestaat uit een reeks kraters en spleten die zich over een lengte van ongeveer 90 kilometer uitstrekken. De vulkaan zelf is ongeveer 818 meter hoog en de krater heeft een diameter van 300 meter. Er is altijd een prachtig, helderblauw water in de krater te vinden.

Wat Krafla zo bijzonder maakt, is dat het één van de meest actieve vulkanen van IJsland is. Het heeft in de afgelopen eeuwen meerdere keren uitbarstingen gehad. Maar geen zorgen, je kunt deze plek gewoon veilig bezoeken.

Wanneer barstte Krafla uit?

Krafla heeft een lange geschiedenis van vulkanische activiteit. De eerste uitbarstingen gebeurden duizenden jaren terug, maar de meest recente uitbarstingen zijn goed gedocumenteerd en nog vers in het geheugen van de IJslanders.

De bekendste uitbarsting van Krafla waren de zogenaamde “Mývatn-branden”. Dit was een serie van uitbarstingen die plaatsvonden tussen 1724 en 1729. Deze uitbarstingen waren zo hevig dat ze een groot deel van de omgeving, inclusief het Mývatn meer, verwoestten. Vandaar de naam “Mývatn-branden”.

Tussen 1975 en 1984 vond er een reeks uitbarstingen plaats die bekend staat als de “Krafla-vuren”. Deze uitbarstingen waren minder destructief dan de Mývatn-branden, maar ze hadden wel een grote impact op het landschap. Ze creëerden nieuwe kraters en spleten, en ze veroorzaakten grote scheuren in de aarde. In dit gebied vind je heel veel lavavelden en rotsformaties, bijvoorbeeld bij Dimmuborgir.

De laatste uitbarsting van Krafla vond plaats in 1984. Sindsdien is de vulkaan rustig gebleven. De actieve vulkanen in IJsland worden altijd goed gemonitord, waardoor nieuwe vulkaanuitbarstingen meestal goed voorspelt kunnen worden.

Waar ligt Krafla in IJsland?

Krafla ligt in het noorden van IJsland, in de buurt van het Mývatn meer. Het is gelegen in de regio Norðurland eystra, wat Noordoost-IJsland betekent. Deze regio is bekend om zijn adembenemende maanlandschappen. In de buurt vindt je ook de gigantische Dettifoss en Selfoss watervallen.

Krafla ligt slechts een paar kilometer verwijderd van de ringweg (route 1), die rond het hele eiland loopt. Krafla ligt ongeveer 6 kilometer ten noorden van het Mývatn meer en zo’n 90 kilometer ten oosten van Akureyri, de grootste stad in Noord-IJsland. Op onderstaande kaart kun je precies zien waar Krafla ligt. Onderweg kom je ook nog de ‘eindeloze douche’ tegen, waar je warm kunt douchen in deze vulkanische regio.

Krafla ligt in het noorden van IJsland, dichtbij het Mývatn meer

Hoe bereik je Krafla?

Je kunt Krafla alleen bereiken door een auto te huren. Er zijn geen tours vanuit Akureyri die een stop maken bij deze vulkaan. Ik raad je aan om een auto te huren bij Blue Car Rental. Tip: Als je via mijn linkje boekt bij Blue Car Rental, krijg je automatisch 5% korting!

Huur je auto met 5% korting bij Blue Car Rental

Krafla ligt dus in het noorden van IJsland en vanuit de hoofdstad Reykjavík is het 486 kilometer rijden. De meeste mensen bezoeken Krafla vanuit het Mývatn meer of vanuit Akureyri. Als het weer goed is, is Krafla erg gemakkelijk te bereiken. Je rijdt gewoon op route 1 en slaat op een gegeven moment af naar Þingeyjarsveit. Deze weg vervolg je nog 9 kilometer, totdat je bij de parkeerplaats aankomt.

Toen ik half oktober Krafla bezocht, was er veel sneeuw gevallen, waardoor de weg niet meer te zien was. Hierdoor besloten we de auto een stuk eerder parkeren en zijn we tot aan de krater gelopen. Houd er rekening mee dat de krater tussen oktober en april niet altijd goed te bereiken is.

Parkeren bij Krafla

Er is een ruime, gratis parkeerplaats bij de Krafla krater. Deze ligt direct aan de voet van de vulkaan, waardoor je niet ver hoeft te lopen naar de krater. De parkeerplaats is goed aangegeven en kan niet worden gemist als je de weg naar Krafla volgt. Houd wel in je achterhoofd dat de parkeerplaats, net als de toegangsweg naar Krafla, niet altijd begaanbaar is.

Overnachten in de buurt van Krafla

Ik raad je aan om minimaal twee nachten te verblijven rondom de Mývatn regio. Hier is zoveel te doen dat het zonde is als je er maar een dagje naartoe gaat. Het is niet mogelijk om bij de Krafla te overnachten, dus heb ik de leukste overnachtingen in de Mývatn regio hieronder voor je op een rijtje gezet.

Wanneer Krafla bezoeken?

Het beste moment om Krafla te bezoeken hangt af van wat je wilt zien tijdens je reis. Als je graag het groene landschap van IJsland wilt ervaren, dan kun je het beste in de zomer gaan. In deze periode is het weer vrij aangenaam en is er een prachtig contrast tussen de zwarte lava en het felgroene mos. Ook zijn de wegen dan beter begaanbaar en is de krater gemakkelijker te bereiken.

Daarnaast is het zomerseizoen ook de tijd van het jaar waarin je de middernachtzon kunt ervaren. Dit betekent dat het bijna 24 uur per dag licht is, waardoor je veel tijd hebt om de Mývatn omgeving te verkennen.

Als je de vulkaan in de sneeuw wilt zien, dan is kun je het beste tussen oktober en april gaan. Houd er wel rekening mee dat de wegen in de winter glad kunnen zijn en dat de krater mogelijk moeilijker te bereiken is. In deze tijd heb je ook kans om het noorderlicht te spotten in IJsland!

Maar ongeacht het seizoen: zorg er altijd voor dat je vedur.is en road.is controleert voordat je op pad gaat. Het weer in IJsland kan namelijk snel veranderen, en het is belangrijk om voorbereid te zijn.

Krafla vulkaankrater

Wat meenemen naar Krafla?

Als je rondom de Krafla krater gaat wandelen, dan moet je rekening houden met het constant veranderende weer. Toen ik er was sneeuwde en waaide het flink, waardoor een windjack handig was geweest, maar die had ik in de auto laten liggen. Ik had mijn lopapeysa aan en dat was echt wel fris. Neem ook altijd een regenjas en een regenbroek mee in je rugzak, ook als het zonnetje nog zo lekker schijnt.

Trek onder je windjack een thermoshirt aan met daarover een fleecetrui. Als het heel koud is trek ik zelfs 2 thermoshirts aan. Qua onderkleding heb je een thermo legging nodig en een wandelbroek, liefst van softshell.

Je hebt echt stevige wandelschoenen nodig die tot over je enkel gaan, want het omhoog en omlaag lopen is niet gemakkelijk door de zanderige en kiezelige ondergrond bij de krater. Zorg voor warme handschoenen en een fleece nekwarmer die je nek goed bedekt en die niet kan wegwaaien en zet uiteraard een muts op als het nodig is.  

Bij de Krafla krater in de sneeuw

Geothermische energie Krafla

IJsland is een land dat bekend staat om zijn gebruik van hernieuwbare energiebronnen en geothermische energie is daar een groot onderdeel van.

Geothermische energie is de energie die wordt opgewekt door de natuurlijke warmte van de aarde. En nergens is het warmer dan in een vulkaan. De warmte van Krafla wordt gebruikt om stoom te produceren, die vervolgens wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken in een geothermische energiecentrale.

Er is een grote geothermische energiecentrale, genaamd de Krafla Power Station, direct naast de Krafla vulkaan. Deze energiecentrale werd in 1977 gebouwd en is sindsdien een belangrijke bron van duurzame energie voor IJsland. Het leuke is dat je deze energiecentrale kunt bezoeken. Er is een bezoekerscentrum waar je meer te weten kunt komen over geothermische energie en hoe het wordt gebruikt in IJsland. Je ziet de gigantische leidingen al boven de grond lopen als je naar de parkeerplaats van de krater rijdt, super interessant allemaal!

Het gebruik van geothermische energie is niet alleen goed voor het milieu, maar het heeft ook veel economische voordelen voor IJsland. Het zorgt voor een stabiele en betaalbare energievoorziening en het is goed voor de werkgelegenheid.

Geologie Krafla

Krafla maakt deel uit van de Mid-Atlantische Rug, die loopt van het noorden van de Atlantische Oceaan naar het zuiden. Dit is de scheiding tussen de Noord-Amerikaanse en de Euraziatische tektonische plaat.

Wat dit betekent, is dat IJsland en dus ook Krafla, zich op twee tektonische platen bevindt die langzaam uit elkaar bewegen. Dit verklaart de hoge vulkanische activiteit in het gebied. De vulkaan en de bijbehorende krater zijn ontstaan door herhaalde uitbarstingen langs deze scheur in de aardkorst. In Thingvellir National Park in het zuidwesten van IJsland kun je zelfs snorkelen tussen deze tektonische platen in de Silfra Kloof.

De Mid-Atlantische rug scheidt twee tektonische platen in IJsland

Als je de Mývatn omgeving bezoekt, zul je het geothermische landschap meteen herkennen door de rokende fumarolen en borrelende modderpoelen. Dit komt door de intense hitte die diep onder de grond zit. Het gesteente in het gebied is voornamelijk basalt, een soort vulkanisch gesteente. Als je rondloopt bij de Krafla kun je zelfs obsidiaan vinden, een glasachtig vulkanisch gesteente dat ontstaat wanneer lava snel afkoelt.

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *