Landmannalaugar is een van de mooiste wandelgebieden in IJsland. Het is in de zomer heel erg populair onder de toeristen en ook de lokale bevolking is er weg van. Wil je meer weten over dit prachtige wandelgebied? Lees dan snel verder. 

Wat is Landmannalaugar?

Landmannalaugar is een gebied in IJsland dat beroemd is om zijn kleurrijke rhyoliet bergen en fantastische wandeltochten. De geothermische warmwaterbronnen, lavavelden en unieke wandelpaden trekken de hele zomer avontuurlijke reizigers aan. Het lijkt wel alsof je naar een schilderij kijkt, zo mooi is het.

Waar in IJsland ligt Landmannalaugar?

Landmannalaugar ligt in het natuurreservaat Fjallabak in de Hooglanden van IJsland. De Hooglanden zijn de vinden in het zuiden van IJsland, zoals je op onderstaande kaart kunt zien. 

Landmannalaugar ligt in het zuiden van IJsland

Hoe bereik je Landmannalaugar?

Er zijn verschillende mogelijkheden om Landmannalaugar te bereiken. Ik zet ze hieronder voor je op een rijtje:

The Iceland Trail

Landmannalaugar is het startpunt van de gaafste wandeltocht van IJsland; de Laugavegur trail. Tijdens deze wandeltocht kom je langs stomende valleien, moet je rivieren doorkruisen en heb je het gevoel op een andere planeet te staan. Het is mogelijk om deze wandeltocht zelf te lopen, maar als je weinig ervaring hebt met wandeltochten en IJsland, zou ik aanraden om dit onder begeleiding te doen van The Iceland Trail.

Je wandelt in 4 dagen zo’n 55 kilometer door dit prachtige gebied. Je overnacht middenin de natuur door te kamperen in tenten of in hutten. Dit is de populairste wandelroute van IJsland in de zomermaanden. 

Met een 4×4 auto

Je mag Landmannalaugar alleen betreden met een auto met vierwielaandrijving (4×4). Het lijkt dan verleidelijk om de goedkoopste 4×4 auto te huren, maar kijk toch kritisch naar een auto die deze weg aankan. De kans is namelijk groot dat je rivieren gaat oversteken met je auto en daar wil je niet in vast komen te staan.

Je kunt het gebied vanuit drie verschillende wegen bereiken. De wegen die alleen toegankelijk zijn met een 4×4 auto worden aangeduid als F-wegen. Ga nooit met een standaard auto op deze wegen, want je bent dan ook niet verzekerd. Ik raad je aan om een auto (met vierwielaandrijving) bij Blue Car Rental te huren. Tip: als je via mijn linkje een auto huurt bij Blue Car Rental krijg je automatisch 5% korting!

Huur je auto met 5% korting bij Blue Car Rental

Er zijn drie routes die je kunt nemen om naar Landmannalaugar te rijden met je huurauto. Deze routes vindt je verder in deze blog.

Met een excursie

Ben jij niet van plan om een 4×4 auto te huren in de zomermaanden? Of voel je je niet fijn bij het rijden van onverharde wegen vol rivieren? Dan is het ook mogelijk om een met een 4×4 bus te rijden, zodat je dit geweldige gebied in de Hooglanden toch kunt bezoeken. Je kunt vaak opstappen in Reykjavík, Selfoss en Hella, afhankelijk van waar je op dat moment overnacht.

De kosten van een busrit met gids zijn ongeveer €150 per persoon. Je bent dan 14 uur onderweg en kunt ook relaxen in een van de warmwaterbronnen. Boek hier je busrit/excursie naar Landmannalaugar.  

Hoe bereik je Landmannalaugar met de auto?

Route F208 vanaf het noorden

Dit is de makkelijkste en populairste route naar Landmannalaugar. Vanuit Selfoss of Reykholt, plekken die op de golden circle route liggen, bereik je Landmannalaugar via F208 in zo’n 2,5 uur rijden. Als je geen ervaring hebt met het rijden door rivieren of als je dit gewoonweg niet wilt, is deze route aan te raden. Je kruist namelijk geen rivieren als je tot aan Landmannalaugar rijdt.

Onderweg kom je ook het Sigalda power station tegen, waar elektriciteit wordt opgewekt door een waterkrachtcentrale. Vanaf Sigalda wordt de weg ruiger en onverhard. Je volgt de weg van 26 kilometer tot je via F224 in Landmannalaugar uitkomt. Je rijdt dan tot aan de rivier, niet erdoorheen. Je kunt bij de rivier parkeren.

Als je nadat je in Landmannalaugar bent geweest terug op F208 bent, kun je de weg vervolgen richting het oosten. Je komt dan onderweg de prachtige Ófaerufoss waterval tegen en een van de grootste lavavelden ter wereld. Let op: deze weg is minder gemakkelijk en de kans is groot dat je door een rivier moet rijden. Dit is afhankelijk van de weersomstandigheden. 

Route F208 vanaf het noorden naar Landmannalaugar

Route F225 vanaf het westen

Dit is een van de beruchte hooglandwegen van IJsland, maar met de juiste auto is het een geweldig avontuur! Het lijkt wel alsof je op een andere planeet aan het rijden bent, zo mooi en uniek is dit landschap. Je rijdt zelfs langs de beroemde Hekla vulkaan (je kunt er naartoe rijden via F-weg Hekla).

Weg F225 is vrij ruig waardoor het handig is als je een 4×4 auto met hoge bodemvrijheid hebt, want je kunt diepe kuilen en een rotsige omgeving verwachten. Het is geen drukke weg, dus je bent waarschijnlijk een van de enige die hier rijdt. Je zal 2-3 (lage) rivieren moeten oversteken voordat je Landmannalaugar bereikt.

Route F225 naar Landmannalaugar

Route F208 vanaf het zuiden

Dit is de moeilijkste weg naar Landmannalaugar, maar volgens velen ook de mooiste. Je rijdt vanuit het zuiden van IJsland, waar het handig is om te overnachten rondom Vík of het dorpje Kirkjubaejarklaustur. Google Maps geeft zo’n 3 uur rijden aan, echter is 4 uur realistischer. De snelheid die je rijdt is vaak lager dan toegestaan door alle gaten in de weg. De weg is erg ruig en je komt meerdere rivieren tegen. Je hebt daardoor een 4×4 auto nodig met hoge bodemvrijheid. Waterschade aan de auto is namelijk vaak niet verzekerd.

F208 vanaf het zuiden naar Landmannalaugar

Parkeren in Landmannalaugar

Er zijn twee parkeerplaatsen als je Landmannalaugar zelf bezoekt. Je kunt deze parkeerplaatsen via alle drie de wegen bereiken. Als je F208 vanuit het noorden rijdt, kun je je auto parkeren voordat je een rivier oversteekt. Je kunt dan over een klein bruggetje wandelen en komt na 1 kilometer bij het Visitors Centre uit, waar je je wandeling kunt starten. Je kunt ook naast de camping parkeren, maar dan moet je wel een flinke rivier doorkruisen en waterschade is meestal niet verzekerd.

Kamperen in Landmannalaugar

De Iceland Touring Association biedt toeristen een hut of campingplaats als je van plan bent in Landmannalaugar te kamperen. In de hut kunnen maximaal 78 personen overnachten. Het is niet nodig om kookspullen mee te nemen, want de keuken bevat alles wat je nodig hebt. Er is ook koud en warm water in de hutten, wat je veilig kunt drinken.

Vergeet je slaapzak niet mee te nemen, want in de hut wordt alleen een standaardmatras verstrekt. Er zijn verschillende kamers met stapelbedden, enkele en dubbele bedden beschikbaar. Er is geen ontbijt of maaltijdservice bij de prijs inbegrepen, dus je moet eten en drinken meenemen voordat je naar Landmannalaugar gaat. Je kunt boodschappen doen bij de Bónus of Krónan.

Als je van plan bent om in een tent te kamperen, moet je bij de servicebalie betalen, zodat je toegang krijgt tot de douches en toiletten. De service balie vind je naast de hut. Het is niet echt comfortabel kamperen hier, omdat de grond hobbelig kan zijn met stenen, dus probeer een plek te vinden die eerder door iemand anders werd ingenomen. Het opzetten van de tent kan ook nog een hele klus zijn door de harde wind. Let op: je kunt geen gebruik maken van de keuken in de hutten en moet dus zelf kookspullen meenemen.

Het kan ‘s nachts erg koud zijn dus zorg dat je een hele goede, warme slaapzak meeneemt en een isolerende slaapmat. Je mag alleen kamperen op de daarvoor aangewezen plekken. Het is verboden om wild te kamperen en dat kan je een aardige boete opleveren. Daarnaast is het ook veel fijner om wc’s en douches in de buurt te hebben.

Kamperen bij Landmannalaugar

Kosten kamperen in Landmannalaugar

Het is goed om te weten wat het kost om te kamperen in Landmannalaugar. Het is natuurlijk een verschil of je in een hut of in je eigen tent slaapt. Ik heb hieronder de kosten op een rijtje gezet:

 • Overnachten in een hut: 9.000 ISK per nacht per persoon. Dit komt neer op zo’n €60,00.
 • Overnachten in je eigen tentje: 2.000 ISK per nacht per persoon. Dit komt neer op zo’n €13,00
 • Gebruik van de douchen: 500 ISK per 5 minuten douchen. Dat is €3,30 per 5 minuten douchen.
 • Gebruik van faciliteiten (zoals toiletten): 500 ISK per persoon per dag. Iedere bezoeker die het Visitors Centre bezoekt dient dit te betalen. Je kunt zeep en wc papier in de hutten krijgen.
 • Hiking map: 300 ISK, dus €2,00.

Overnachten rondom Landmannalaugar

Ben je niet zo van het kamperen in een hut of tent en wil je ‘s avonds weer lekker warm in een cottage of hotel zijn? Het is niet mogelijk om comfortabel in Landmannalaugar te overnachten. Je zult voor comfort altijd een stuk moeten rijden, wat ik persoonlijk niet erg vind want de routes zijn geweldig. Hieronder heb ik de leukste overnachtingen voor je op een rijtje gezet in de buurt van Landmannalaugar.

 • The Old House, gelegen op 96 kilometer van Landmannalaugar. De accommodatie ligt slechts 43 kilometer van weg F208 (noord) af.
 • Hagi 2 Holiday Home, gelegen op 98 kilometer van Landmannalaugar. De accommodatie ligt 52 kilometer van weg F225 af. Je kunt vanuit hier ook naar F208 (noord) rijden. Je rijdt dan eerst 64 kilometer tot aan F26. Daarna is het nog 20 kilometer tot aan F208.
 • Blue Hotel Fagrilundur – On The Golden Circle, gelegen op 127 kilometer van Landmannalaugar. Het hotel ligt ook heel gunstig als je de golden circle wilt rijden. Je rijdt bijna 80 kilometer voordat je F26 bereikt.  Daarna is het nog 20 kilometer tot aan F208.
 • Dalshöfdi Guesthouse, gelegen op 124 kilometer van Landmannalaugar. Je bereikt na 68 kilometer weg F208 vanaf het zuiden. 
 • Eldhraun Holiday Home, gelegen op 109 kilometer van Landmannalaugar. Je bereikt na 53 kilometer weg F208 vanaf het zuiden. 

Wanneer Landmannalaugar bezoeken?

Landmannalaugar is alleen toegankelijk tussen eind juni en begin september. De precieze datums zijn echter afhankelijk van de weersomstandigheden in IJsland. Soms kunnen de wegen eerder open en soms kun je zelfs half september nog Landmannalaugar bezoeken. Houd hierdoor altijd road.is in de gaten, zodat je kunt zien of de wegen geopend zijn.

Waarom Landmannalaugar bezoeken?

Landmannalaugar betekent letterlijk ‘hete bronnen’ en dat is niet voor niets. Overal vind je warmwaterbronnen waar je urenlang kunt genieten van de intens mooie omgeving. Je bezoekt een van de uniekste gebieden ter wereld, met kleurrijke rhyoliet bergen, vulkanen en de mooiste wandelpaden. Het is een paradijs voor hikers en natuurliefhebbers. En zeg nou zelf; het ziet er toch adembenemend uit?

Wat meenemen naar Landmannalaugar? 

Heel belangrijk om te weten is dat er geen restaurants in Landmannalaugar zijn, maar er is wel een winkeltje in een oude schoolbus. In deze groene bussen, genaamd de Mountain Mall, kun je snacks en kampeerbenodigdheden kopen. Ik raad je aan om gewoon zelf eten mee te nemen, maar het is fijn om te weten dat je hier eventueel iets kunt kopen. Het is fijn om in ieder geval het volgende mee te nemen als je Landmannalaugar bezoekt:

Tip: neem ook een bikini/zwembroek mee met een handdoek, want de kans is groot dat je even wilt relaxen in een van de warmwaterbronnen. 

Landmannalaugar wandelroutes

Landmannalaugar is een van de beste gebieden van IJsland voor wandeltochten. Je kunt kiezen uit korte, gemakkelijke paden of moeilijke beklimmingen van oude vulkanen voor een panoramisch uitzicht over de regio. In Landmannalaugar kun je meerdere grote hikes maken. Benieuwd naar de 5 mooiste hikes in IJsland? Hier staan er ook van Landmannalaugar in!

1. Laugahraun lavaveld

De eerste is een tocht van 2 uur die je meeneemt naar het zwarte Laugahraun-lavaveld en de berg Brennisteinsalda. Dit is een 855 meter hoge vulkaan. Vanwege het rood van het ijzer, het donkerblauw van het vulkanische as en het groen van het mos, wordt deze berg beschouwd als de meest kleurrijke berg van IJsland. Dit is de populairste dagtocht in het gebied en de wandeling is 4,6 kilometer lang. Je doet er 1,5 tot 2 uur over, afhankelijk van hoeveel je foto’s je onderweg maakt haha.

Het Laugahraun lavaveld met de Brennisteinsalda berg op de achtergrond

2. Bláhnúkur berg

De tweede hike neemt je mee naar de 940 m hoge top van de berg Bláhnúkur, ook wel ‘blue peak’ genoemd. Tijdens de wandeling van 6 kilometer kom je veel lavastromen en gestold magma tegen. De berg ligt naast Brennisteinsalda en op een heldere dag kan je vanaf de top uitkijken op vijf verschillende gletsjers; een must voor iedereen die van landschapsfotografie houdt. Je doet er 2,5 tot 3 uur over om de wandeling te voltooien. 

3. Brennisteinsalda berg

Deze berg wordt ook wel de ‘sulphur wave’ genoemd en is iets makkelijker dan de tweede wandeling. Je kunt helemaal naar de top van de Brennisteinsalda wandelen. Dit is 6,5 kilometer hiken en je doet er 2 tot 3 uurtjes over.

4. Sudurnamur berg

Dit is weer een zware wandeling met een klim naar een bergtop. Vanaf de top heb je een geweldig uitzicht over Landmannalaugar, Brennisteinsalda, het lavaveld en Bláhnúkur. De wandeling is 8,5 kilometer lang en je doet er 3 tot 4 uur over.

5. Strútur vulkaan

Dit is een hele korte wandeling van 500 meter op een vulkanische krater. Het kost ongeveer 30 minuten van je tijd en bevindt zich direct aan F208 voordat je aankomt op de Landmannalaugar-camping. Met de roodbruine aarde en met groen mos bedekte heuvels, ziet het er hier heel anders uit dan de rest van Landmannalaugar. Je kunt hem vergelijken met de Kerid krater die je langs de golden circle route vindt. 

6. Skalli

Dit is de langste wandeling op deze lijst. Je laat de drukte achter je terwijl je rond Bláhnúkur de roestkleurige bergen in wandelt. Op de terugweg naar Landmannalaugar wandel je een deel van de Laugavegur Trail en wandel je door de Graenagil-kloof. De totale wandeling is 15 kilometer lang en je doet er 6 tot 8 uur over. Ben dus goed voorbereid voordat je deze hike gaat starten en neem genoeg eten en drinken mee.

Tijdens de Skalli hike kom je de mooiste uitzichten tegen

7. Ljótipollur kratermeer

Ten slotte kun je een 4 uur durende trektocht te maken naar het Ljótipollur-kratermeer, in het Engels bekend als “Ugly Puddle”. Maar laat je niet afschrikken door de naam, want deze wandeling laat je uitgebreid de duizelingwekkende diversiteit van het landschap van Landmannalaugar zien. Uiteindelijk kom je uit bij een met forel gevuld meer dat omgeven is door rode oevers. Om hier te komen moet je 9 kilometer naar het noorden rijden vanaf de Landmannalaugar camping. Je kunt helemaal om het kratermeer heen lopen, wat zo’n 13 kilometer is. 

Hoe is Landmannalaugar ontstaan?

Landmannalaugar is echt een zeldzaam gebied, zowel geologisch als hoe prachtig het eruitziet. Deze unieke plek is gevormd door eeuwenlange vulkanische activiteit. De rhyolietbergen hebben hun karakteristieke kleuren gekregen door de verschillende mineralen die aanwezig zijn in de vulkanische gesteenten. Het gebied is ook rijk aan geothermische activiteit, wat resulteert in de warmwaterbronnen die bezoekers kunnen gebruiken om in te baden.

De vorming van Landmannalaugar begon in de ijstijd, maar de meest recente uitbarstingen vonden plaats rond de 15e eeuw. Het landschap blijft veranderen door de voortdurende geologische processen.

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

4 reacties op “Landmannalaugar; ontdek het mooiste wandelgebied van IJsland

 1. Judith zegt:

  Wat gaaf! Die trail lijkt me echt te gek om te doen. Weer wat voor op mijn lijstje! En snap wel dat dit een populaire wandelroute is, aan de foto’s te zien. Wow!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *