IJsland staat vooral bekend om zijn prachtige landschap, vulkanen en gletsjers. Wat veel mensen niet weten is dat IJsland ook een hele indrukwekkende geschiedenis en cultuur heeft. Bezoek daarom een of meerdere museums in Reykjavík om dit allemaal te ontdekken. 

Tip: Koop hier een Reykjavík city card. Hiermee krijg je bij veel museums korting of zelfs gratis toegang! Je krijgt ook korting bij vele restaurants en kunt zelfs gratis naar de zwembaden en gebruik maken van het busvervoer.

De leukste museums van Reykjavík

1. Perlan museum

Als je in Reykjavík bent, heb je het Perlan museum vast al gespot. Het gebouw torent namelijk boven de stad uit vanaf de top van een heuvel in het öskjuhlid gebied. Vanaf de top van het museum kun je genieten van een adembenemend panoramisch uitzicht over Reykjavík.

Het museum richt zich vooral op de prachtige IJslandse natuur. Er is zelfs een ijsgrot in het museum gemaakt in de tentoonstelling ‘gletsjers en ijsgrotten’. Maak kennis met de krachten van gletsjers en vulkanische activiteit door een interactieve muur en kijk naar een simulatie van het Noorderlicht. Boek hier je tickets voor het Perlan Museum.

2. Arbaer open air museum

Dit museum ligt net buiten het centrum van Reykjavík. Hier vind je de typische traditionele IJslandse huizen. Er is een dorpje, een plein en een boerderij gevormd. Zo krijg jij als bezoeker een goed beeld van hoe de IJslanders vroeger leefden. Ieder huis is anders en heeft zijn eigen verhaal. Van de woning van een arbeider tot die van een professor. De medewerkers van het museum zijn traditioneel gekleed en hoeden er kippen, koeien en schapen. 

Prijs: 10 euro per persoon. Gratis met een city card. 

3. Saga museum

In dit relatief kleine museum komt de geschiedenis van IJsland tot leven. Je kunt er veel informatie krijgen over de Viking kolonisten en er zijn levensechte replica’s van IJslandse historische figuren. Zo bootsen ze de geschiedenis na, waaronder de oprichting van Althingi in 930 in Thingvellir nationaal park op de golden circle route.

De replica’s zijn gemaakt op basis van de beschrijvingen uit de Viking kronieken. De kleding, wapens en voorwerpen zijn met de hand gemaakt volgens traditionele methoden. Na de tour door het museum kun je afsluiten met een foto in traditionele viking kleding, met helm, zwaard en maliënkolder!

Prijs: 15 euro per persoon. Met de city card krijg je 10% korting. 

4. Whales of Iceland

In dit museum kom je natuurlijk álles te weten over de walvissen die in de wateren van IJsland zwemmen., zoals de bultrug, de orka en de dwergvinvis. Het museum bevindt zich op loopafstand van de oude haven van Reykjavík. Hier kun je ook een walvistocht maken.

Het museum telt 23 levensgrote modellen van de walvissen soorten rondom IJsland, variërend van de kleine bruinvis tot de enorme blauwe vinvis. Alle walvis replica’s zijn met de hand beschilderd en hebben kenmerken van eerder gevonden walvissen. De modellen zijn zacht en je mag ze aanraken. Vind de ultieme rust in dit museum; er is blauwe verlichting en je hoort rustgevende walvisgeluiden. Het lijkt wel alsof je onderwater bent. Met de virtual reality bril kun je ervaren hoe het is om naast orka’s en dolfijnen te zwemmen. 

Prijs: 24 euro per persoon. 30% korting met de city card. Boek hier je tickets voor Whales of Iceland.

5. Het Nationale museum in IJsland

Het nationale museum heeft vele schatten uit de geschiedenis van IJsland, zoals het schip waarin de Viking kolonisten de oceaan overstaken van Noorwegen naar IJsland. Maak een reis door de tijd en loop chronologisch langs de geschiedenis van IJsland. Er is een uitgebreide collectie van archeologische voorwerpen, kunst, relikwieën en gereedschappen. Er is zelfs een bronzen beeld van de dondergod Thor! 

Prijs: 12 euro per persoon. Met de city card kun je er gratis heen.

6. Het Reykjavík maritieme museum

Niets was belangrijker voor het voortbestaan van de IJslandse bevolking dan vissen. Het is dus geen verrassing dat er een heel museum is gewijd aan de geschiedenis van de IJslandse scheepvaart. Het museum geeft je een goed beeld van het leven als visser vroeger en nu. Er is ook een deel over de Kabeljauwoorlogen tussen IJsland en het Verenigd Koninkrijk over de visrechten. 

Prijs: 11 euro per persoon. Met de city card kun je er gratis heen. 

7. Het fallologisch museum

De lijst is niet compleet zonder het over dit museum te hebben; het penis museum. Dit is misschien een vreemd onderwerp voor een museum, maar zeker een bezoekje waard. Al is het maar voor de ‘lullige’ grapjes. Het museum werd opgericht in 1997 en ligt in de Laugavegurstraat; de bekendste winkelstraat van Reykjavík. Hier liggen ook vele lekkere restaurants.

Er zijn meer dan tweehonderd penissen aanwezig van bijna alle land- en zeezoogdieren in IJsland, variërend van die van een hamster tot het 180 cm lange exemplaar van de potvis! Uiteraard is er ook een leuke winkel waar je toepasselijke dingen kunt kopen, zoals een flesopener in de vorm van een penis of een magneet. Leuk souvenir toch 😉

Prijs: 13,50 euro per persoon. Met de city card ontvang je 30% korting. 

Het penismuseum in IJsland

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

2 reacties op “De 7 leukste museums van Reykjavík; leer meer over de IJslandse geschiedenis en cultuur

 1. Kelly zegt:

  Er zijn nog best veel musea in Reykjavik voor zo’n relatief kleine stad. Alles was zo fijn op loopafstand. Zelf heb ik alleen het National Museum bezocht en dat vond ik echt een aanrader.

  • Chayenne zegt:

   Hee Kelly,
   Er zijn inderdaad veel musea te vinden, en ook nog allemaal zó uniek. Wat leuk dat je in het National Museum bent geweest en dit je zo goed is bevallen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *