Voor veel IJslanders is dit de favoriete tijd van het jaar. In mei komen ze ‘uit hun winterslaap’, want de dagen worden steeds langer en de temperaturen beter. Het is volop lente en dat is te merken. De natuur komt echt tot leven; de bomen en het gras wordt met de dag groener en de bloemen beginnen te bloeien.  

Het weer in IJsland in mei

De gemiddelde temperatuur in IJsland is zo’n 7 graden. Het schommelt overdag tussen de 4 en 10 graden. Het regent gemiddeld 11 dagen in mei. 

Bij aanvang van de maand mei kan er nog wat sneeuw vallen. Ook de toppen van de bergen rondom Reykjavík kunnen nog bedekt zijn met sneeuw. Het weer blijft nog wat wisselvallig. 

Uren daglicht in mei in IJsland

Op 1 mei komt de zon om 05:00 uur op en gaat hij rond 21:50 uur weer onder. Je geniet dan al van bijna 17 uur daglicht! 

Op 31 mei komt de zon al om 03:30 uur op en gaat hij rond 23:30 uur weer onder. Je hebt dan zeker 20 uur daglicht. 

Tip: neem een oogmasker mee voor ‘s nachts, zodat de zon je niet wakker houdt. 

Auto huren in mei in IJsland

Het huren van een auto in mei geeft je veel vrijheid. De wegen zijn toegankelijk en je kunt er makkelijk rijden, omdat de meeste sneeuw gesmolten is. Gezien de F- wegen naar bijvoorbeeld de Hooglanden nog gesloten zijn in mei, kan ik je adviseren om voor een gewone auto met voorwielaandrijving (FWD) te kiezen. Een auto met vierwielaandrijving (4WD) heb je in mei niet meer nodig, waardoor je hierop zeker geld kunt besparen. Lees je altijd goed in op de verkeersregels in IJsland

Auto huren met voorwielaandrijving 

Het voordeel van het huren van een auto met FWD is de prijs. De prijs ligt een stuk lager dan een auto met 4WD. Voor een Toyota Yaris betaal je voor 14 dagen zo’n 450 euro exclusief benzine en verzekering. Terwijl je voor een Suzuki Jimny (4WD) voor 14 dagen ongeveer 730 euro betaald exclusief benzine en verzekering.

Wat te doen in IJsland in mei 

Mei is een heerlijke tussen maand waarin veel te beleven is zonder dat het overspoeld is met toeristen. 

Bezoek natuurlijke warmwaterbronnen 

Met het milde weer en rustige wind is mei de perfecte maand om warmwaterbronnen te bezoeken. Een warmwaterbron wordt ook wel een hotspring genoemd. Dit is geothermisch verwarmd grondwater dat uit de aardkorst komt. Geothermische verwarmd betekent dat het water door de aarde zelf verwarmd wordt, dus zonder hulp van mens of machines. In IJsland vind je warme bronnen in alle soorten en maten, volledig natuurlijke of bronnen waarbij een handje is geholpen. Mijn favoriet is toch wel de natuurlijke heet water rivier Reykjadalur, waar je lekker in kunt dobberen tijdens de wandeling. Ga je hiken in IJsland? Vergeet dan zeker je zwembroek/bikini niet!  Lees hier meer over warmwaterbronnen in IJsland.

Let op: sommige warmwaterbronnen kunnen zelfs het kookpunt bereiken. Je wilt dus niet zomaar in iedere bron springen die je tegenkomt in IJsland. 

Reykjadalur heet water rivier

Ga vissen in IJsland

Als het je leuk lijkt om te vissen in IJsland, dan is mei hiervoor een van de betere maanden. In mei begint het visseizoen namelijk pas écht. Je kunt vissen in de oceaan, maar ook in de rivieren. Dit gaat echter niet zomaar, want het vissen in IJsland is privé en je hebt er een vergunning voor nodig. Je kunt wel een begeleidde vistocht boeken met gidsen die de beste visplekken en technieken weten. 

Maak een wandeling op de Esja berg

Ontdek IJsland op een hele andere manier door te gaan hiken. Er zijn door het hele land prachtige wandelroutes te vinden die je langs watervallen en valleien leiden. 

Maak een hike bij de berg Esja. Op een hoogte van 914 meter heb je een fantastisch uitzicht over Reykjavík. De wandeling bestaat uit vier onderdelen die steeds oplopen in moeilijkheidsgraad. Als je wilt wandelen in de Hooglanden en Landmannalaugar kun je beter in juli of augustus naar IJsland gaan. Dit is namelijk niet mogelijk in mei. 

De berg Esja

Bezoek geothermische verwarmde zwembaden in Reykjavík

Een van de populairste zwembaden in Reykjavík is; Laugardalslaug. Naast geothermisch verwarmde zwembaden zijn er ook bubbelbaden, glijbanen, een sauna en een stoombad. Daarna kun je een bezoekje brengen aan de botanische tuinen van Reykjavík.

Laugardalslaug zwembad in Reyakjavík

Spot de papegaaiduiker in IJsland 

De super schattige papegaaiduiker nestelt zich in april in IJsland. Deze prachtige kleine vogels, met hun felgekleurde snavels en tranerige ogen zijn onwijs populair. Ze worden ook wel de clowns van de zeevogels genoemd. In IJsland wonen meer dan 6 miljoen papegaaiduikers. Dit is zo’n 60 procent van alle papegaaiduikers ter wereld. Wil je weten waar je ze kunt spotten? Lees dan hier verder.

Een papegaaiduiker met vangst

Feestdagen in IJsland in mei 

May day; 1 mei

Dit is de dag van de arbeid in IJsland. De rechten van de arbeiders worden op deze dag gevierd. Een soort optocht van protestmarsen, begeleid door de fanfare, trekken door de winkelstraat van Reykjavík.

Hemelvaartsdag

Hemelvaartsdag is een officiële feestdag in IJsland. Net zoals in Nederland hebben de schoolkinderen een dag vrij en zijn ook veel winkels en bedrijven gesloten. Als je geïnteresseerd bent in religie en architectuur, dan is het leuk om de IJslandse kerken te bezoeken. 

Pentecost Monday

Pentecost staat bij ons bekend als; Pinksteren. De meeste IJslanders genieten van een lang weekend met hun familie en vrienden. Vaak reizen ze door het land om van de natuur te genieten. 

Moederdag

Moederdag is altijd op dezelfde zondag als bij ons in Nederland, maar het wordt niet echt gevierd in IJsland. Er zijn geen speciale moederdag acties of gerechten in restaurants.

Saga Fest

Dit is een cultureel feest waarbij de IJslandse cultuur en mythologie gevierd wordt. Het vindt plaats op een boerderij in Stokkseyri; een vissersdorpje in de buurt van Reykjavík. Er komen zo’n 750 mensen op het tweedaagse Saga Fest af. Het draait vooral om het versterken van de gemeenschap, gelijkheid, duurzaamheid en het koesteren van de aarde. 

Vaka Folk Festival

Dit festival vindt altijd eind mei plaats in Akureyri; de hoofdstad van het noorden. Het festival duurt drie dagen en het is een heel levendig evenement. De IJslanders bespelen oude traditionele instrumenten en zingen IJslandse liedjes.  

6 reacties op “IJsland in mei; dit is wat je moet weten

 1. Kelly zegt:

  Ik was een aantal jaar geleden op IJsland in mei en het was kouder dan verwacht. Gelukkig hebben we geen regen gehad, maar wel een vulkaanuitbarsting en dat maakte het er niet leuker op. Goede reden om een keer terug te gaan. Ik ben denk ik toch meer een type voor de zomer, haha.

  • Chayenne zegt:

   Hee Kelly,
   Wat een geluk dat er geen regen was. Die vulkaanuitbarsting is dan wel weer minder. Lijkt me ook erg spannend allemaal.
   Hopelijk ga je in de toekomst nog eens terug 🙂

 2. Lizette zegt:

  Ze komen dan pas uit hun winterslaap? Ik hoop dat wij al in maart de eerste lente zonnestralen kunnen vangen. 17 uur lang licht, dat lijkt me heerlijk! Ik hoi niet zo van donkere dagen. Mijn man wil er graag heen, om te gaan vissen. Hij ook dat mei daar een hele goede periode voor is.

  • Chayenne zegt:

   Hee Lizette,

   In de maanden voor mei is het echt heeel lang donker overdag.
   Hierdoor heb je natuurlijk wel veel kans op het noorderlicht. Dat kun je vanaf midden april niet meer zien.
   Je kunt vanaf mei goed vissen, maar dit is ook in de andere zomermaanden goed mogelijk 🙂

   Groetjes Chayenne

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *