Het zuiden van IJsland is de meest toeristische omgeving van IJsland, omdat het vanuit de hoofdstad Reykjavík erg gemakkelijk te bereiken is. Het prachtige oosten ligt net wat meer afgelegen, maar mensen die de hele ringweg willen rijden moeten deze regio echt niet overslaan! De afgelegen schoonheid met zijn adembenemende fjorden en schattige vissersdorpjes laten je verliefd worden op deze regio. In deze blog lees je waarom het oosten zo magisch is en wat je er allemaal kunt doen.

Autorijden in het oosten van IJsland

Je bereikt het oosten van IJsland via route 1; de ringweg. Het strekt zich uit van Bakkafjördur in het noorden tot Altafjördur in het zuiden. Hoe makkelijk het oosten te bereiken is hangt af van de maand dat je gaat, de weersomstandigheden, het type voertuig dat je huurt en welk gebied in het oosten je gaat bezoeken.

Als je het oosten graag in de winter wilt bezoeken dan moet je goed voorbereid zijn. Tussen oktober en april kun je het beste in een auto met vierwielaandrijving rijden. Een standaard auto huren is in deze maanden echt niet verantwoord, omdat je zomaar vast kunt komen te zitten in de sneeuw of de auto glijdt over het ijs. Het kan in de wintermaanden ook voorkomen dat wegen richting de fjorden niet (goed) bereikbaar zijn. Veiligheid voorop; dus controleer dagelijks de wegomstandigheden op road.is en vergeet de verkeersregels niet door te nemen.

Als je het oosten in de zomermaanden wilt bezoeken kan dit gewoon met een standaard auto, tenzij je ook de Hooglanden wil bezoeken of de hobbelige F-wegen wilt rijden. Hier ben je namelijk verplicht om met een 4×4 auto te rijden.

Tip: Als je via mijn linkje boekt bij Blue Car Rental, krijg je automatisch 5% korting! In de zomermaanden is het ook erg leuk om een camper te huren. Dit kan bij Worldwide campers, waar je veel aanbieders kunt vergelijken.

Huur je auto met 5% korting bij Blue Car Rental

Bezienswaardigheden in het oosten van IJsland

1. De Vestrahorn berg

Net achter het stadje Höfn vindt je Vestrahorn; een van de meest gefotografeerde bergen van IJsland. Je kunt er ook een nagemaakt Viking dorp bezoeken. Dit werd gebouwd voor een serie die uiteindelijk nooit gemaakt is. Je betaalt zo’n 800 ISK entree per persoon, omdat het land eigendom is van een lokale bewoner.

2. Ga op zoek naar rendieren

Het oosten van IJsland is de enige regio in het land waar je kuddes rendieren kunt spotten. Rendieren werden in de 18e eeuw geïmporteerd vanuit Noorwegen om de lokale bevolking te voorzien van kleding en vlees. De IJslanders hadden echter geen ambities voor veeteelt, waardoor de rendieren ongetemd bleven leven en vrij door het hele land konden rondtrekken.

Tegenwoordig zijn er zo’n 3.000 rendieren die alleen in het oosten van IJsland leven. Ze worden gecontroleerd door de seizoensgebonden jacht, zodat hun populatie niet te snel stijgt. In het oosten kun je ook papegaaiduikers, IJslandse paarden en als je geluk hebt de poolvos spotten!

Een rendier in IJsland

3. Hike naar de Hengifoss waterval

De Hengifoss waterval is maar liefst 128 meter hoog, waardoor het de op twee na hoogste waterval van IJsland is! Achter het vallende water zie je een zwart- rode basaltrots wand. De kenmerkende rode kleur op de rotswand komt van klei dat zich tussen de basaltlagen heeft gevormd. Deze lagen noemen ze ook wel; Paleosolen. Je moet zo’n 2,5 kilometer (enkel) wandelen om de waterval te bereiken, dus zorg voor stevige, waterdichte wandelschoenen. Het is ook aan te raden om een goede regenjas en regenbroek aan te trekken, gezien het weer in IJsland erg onvoorspelbaar kan zijn.

De Hengifoss waterval met rode basaltlagen

4. Bezoek het stadje Seyðisfjörður

Seyðisfjörður is niet langer een verborgen juweeltje. Het is een van de meest pittoreske stadjes van IJsland en een half uurtje rijden vanaf de ringweg. De bergpas tussen Egilsstaðir en Seyðisfjörður is echt ongelooflijk mooi. Alleen de weg erheen al is de moeite waard. Er wonen iets minder dan 700 mensen en er bezoeken steeds meer toeristen dit leuke stadje. Het staat vooral bekend om zijn blauwe kerk met regenboogzebrapad. Als je met de boot vanuit Denemarken naar IJsland reist, meer je aan in Seyðisfjörður.

5. Bezoek het Hallormsstadaskogur nationale bos

IJsland werd door de Vikingen erg snel ontbost, omdat hout voor veel dingen werd gebruikt. De bevolking maakte er huizen en boten van en gebruikte het ook voor verwarming. Ze schatten in dat IJsland binnen een eeuw na de komst van de eerste kolonisten geen bossen meer over had.

Het Hallormsstadaskogur bos is het grootste bos van IJsland en ligt dichtbij de stad Egilsstaðir en het Lagarfljót meer. Je vindt er meer dan 85 verschillende boomsoorten op een oppervlakte van zo’n 550 hectare. Er zijn ook veel verschillende vogelsoorten te vinden.

Het Hallormsstadaskogur nationale bos

6. Bezoek het Lagarfljót meer

Het Lagarfljot meer is 53 vierkante kilometer groot en het diepste punt ligt op 112 meter. In de saga’s wordt er verteld dat er een slangachtig wezen in het meer woont. Het staat bekend als de Lagarfljót Wyrm en is vergelijkbaar met het Loch Ness monster in Schotland, Selma in Noorwegen en Champ in New York. In verhalen over dit monster vertellen ze dat het deed jagen op de dorpelingen, de boerderijen verwoeste en zelfs met gif kon schieten. Het werd voor het eerst ‘gezien’ in de 14e eeuw. 

Het Lagarfljót meer

6. Wandel in het Vatnajökull National Park

Maar liefst 14 procent van heel IJsland bestaat uit het Vatnajökull National Park (bijna 14.000 vierkante kilometer). Het is de grootste ijskap ter wereld als je de noord- en zuidpool niet meerekent. Het is dus eigenlijk onmogelijk om het nationale park voorbij te rijden zonder ergens even te stoppen 😉

Het park werd in 2008 samengevoegd met twee kleinere nationale parken; Skaftafell en Jökulsárgljufur. Hierdoor werd er één groot gebied van beschermde wildernis gecreëerd. Er zijn meer dan 30 gletsjertongen te zien.

Tip: wandel naar Svartifoss en geniet van een prachtig uitzicht op de gletsjers.

Powered by GetYourGuide

7. Bezoek een IJsgrot

Ben je op zoek naar avontuur en ijs? Dan zit je helemaal goed met een wandeling over de gletsjer naar de ijsgrotten! Dit is een van de populairste excursies van IJsland.

8. Bezoek het Víti kratermeer

Het Víti kratermeer is te vinden in de Askja caldera vulkaan die ontstond aan het einde van de laatste IJstijd toen een magmakamer onder het Dyngjufjöll-gebergte instortte. Hierdoor ontstond er een grote, ronde opening in het landschap. Sindsdien is de Askja Caldera zich blijven vullen met water en vormt een 220 meter diep meer genaamd Öskjuvatn. Zelfs in de zomer is dit meer normaal gesproken bedekt met een dikke laag ijs.

In 2012 kwamen wetenschappers erachter dat het meer grotendeels ijsvrij was, wat wijst op toenemende geothermische activiteit in het gebied. Víti is een veel kleiner en heerlijk warm kratermeer. Om Víti te bezoeken moet je een uurtje wandelen over het zwarte zand van Askja. Het meer heeft een prachtige blauw-witte kleur door de aanwezige mineralen. Je kunt hier in de zomermaanden heerlijk zwemmen en relaxen. Als je Víti wilt bezoeken is dit helaas alleen mogelijk in de zomermaanden met een 4×4 auto. Het is namelijk alleen vanuit de Hooglanden te bereiken.

Het warme Víti kratermeer

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

7 reacties op “Het oosten van IJsland; ontdek de mooiste fjorden

  1. Aniek zegt:

    Rendieren, wat zou ik die graag weer zien. Ik zag er een hoop in Noord-Zweden, wat een leuke dieren. Maar terug naar IJsland; Vatnajökull nationaal park en het kratermeer lijken me geweldig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *