Wat maakt het IJslandse paard zo geliefd? Waar kun je paardrijden in IJsland? Kom in dit artikel alles te weten over het IJslandse paard, ook wel de IJslander genoemd.

Het IJslandse paard is net zo lokaal in dit vulkanische land als de IJslandse bevolking en stamt af van het Europese oerpaard. Het paard kwam aan in IJsland met de allereerste schepen van kolonisten en is sindsdien een trouwe vriend en vitale dienaar gebleven. Het paard heeft daarom een speciale plaats in de harten van de mensen. Het IJslandse paard is opvallend nieuwsgieriger, intelligenter en onafhankelijker dan andere paardenrassen en is bij iedereen geliefd.

Uiterlijk IJslander

Je vindt het IJslandse paard in meer dan veertig officiële basiskleuren. Daarvan zijn zelfs meer dan honderd variaties bekend. De IJslandse bevolking gelooft dat de kleur van het paard zijn persoonlijkheid weerspiegelt. De schofthoogte is tussen de 130 en 150 centimeter. Hierdoor zou de IJslander officieel tot de pony’s behoren (zeg dat maar niet tegen de bevolking). Ze hebben een lange en warme vacht om zich warm te houden bij de extreme weersomstandigheden in IJsland.

IJslander met wintervacht

Geschiedenis IJslander

De allereerste paarden van dit ras kwamen tussen 860 en 935 na Christus aan boord van de Vikingschepen. Sindsdien heeft selectief fokken de IJslander gemaakt tot wat het nu is. In de loop van de jaren heeft het paard zich aangepast aan de omgeving, in de winter een dikke wintervacht die ze in de lente afwerpen. De IJslander kan tegen heftige weersomstandigheden, zoals regen en wind. Ze zijn zelfs in staat om gletsjerrivieren over te steken en kunnen ruige terreinen belopen.

Vroeger was de IJslander noodzakelijk in het voortbestaan van de bevolking. Het was namelijk hun enige manier van vervoer, naast de benenwagen 😉 Daarnaast werd door de IJslander van alles vervoerd, waaronder de post, de oogst en zelfs zieke mensen.

Ze zijn een van de puurste paardenrassen ter wereld, omdat ze nooit gekruist zijn met andere paardenrassen. Ze worden gemiddeld 40 jaar oud.

Waar vind je IJslandse paarden?

Je kunt de IJslanders langs de ringweg 1 in het hele land vinden. Ze zijn goed gewend aan het winterse weer. De meeste IJslanders worden op privé terrein gehouden, zoals boerderijen. Omdat deze paarden nog nooit roofdieren in hun natuurlijke omgeving hebben gehad zijn ze niet snel bang, waardoor ze goed benaderbaar en vriendelijk zijn.

Wat maakt de IJslander zo speciaal?

Een van de meest opvallende eigenschappen van het IJslandse paard zijn de vijf gangen. Andere paardachtigen bezitten doorgaans de drie algemene gangen, namelijk stap, draf en galop. Het IJslandse paard heeft twee ‘extra’ gangen, namelijk tölt en telgang. De tölt is eigenlijk hetzelfde als stap, alleen veel sneller. In deze ‘versnelling’ heeft het paard geen zweefmoment. Er is dus altijd een voet aan de grond, wat het voor de ruiter een comfortabele gang maakt. In de telgang beweegt de IJslander twee benen aan één zijde tegelijk en wordt ook wel het vlieg ritme genoemd. Eerst gaan dus het rechter voor- en achterbeen tegelijk naar voren, dan het linker voor- en achterbeen. Hiertussen is een zweefmoment, waarbij alle benen even los komen van de grond. Ze kunnen zo een snelheid van 45 km per uur bereiken.

IJslander met zomervacht

Toerisme en de IJslander

Het IJslandse paard wordt in de huidige tijd beschouwd als een kameraad. Veel kinderen volgen paardrijlessen en er worden ook wedstrijden gehouden over het uiterlijk en de vaardigheden. Door de toename van het toerisme in IJsland worden er ook steeds meer excursies aangeboden, waarbij je op het IJslandse paard door de natuur kunt rijden.
Er wordt zelfs gezegd dat je als toerist de IJslandse natuur niet volledig ervaren hebt zonder op de rug van het paard gezeten te hebben.

Paardrijden geeft je de unieke kans om van de weg af te komen, terwijl je nog steeds de bergen trotseert en over gletsjerrivieren waant. Je verkent het land dus eigenlijk op dezelfde manier als de kolonisten dat honderden jaren geleden deden.

Je kunt op veel plaatsen in IJsland een ritje boeken op deze prachtige paarden. Als er een boerderij in de buurt is met IJslanders dan is de kans groot dat je hier ook op kunt rijden. Vaak zie je de paarden in de weiden langs de ringweg staan. Heb je een overnachting bij cottages of een guesthouse? Bekijk dan ook daar de mogelijkheden om een rit te maken. Bij grote touroperators kun je zelfs hele uitgebreide tours boeken, zoals een lange rit op zoek naar het Noorderlicht. Het is ook fantastisch om een ritje te maken tijdens de middernachtzon

Toeristen die rijden op de IJslanders

2 reacties op “IJslandse paarden; maak een ritje om nooit meer te vergeten

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *