IJsland staat bekend als het land van vuur en ijs. Tijdens je reis zul je kennismaken met vulkanen, gletsjers en misschien ook wel met deze indrukwekkende, kleurrijke lavatunnel. Wil je meer weten over Raufarhólshellir? Lees dan snel verder.

Wat is Raufarhólshellir?

Raufarhólshellir is een van de grootste en meest indrukwekkende lavatunnels in IJsland. Deze bijzondere formatie is het resultaat van vulkanische activiteit, duizenden jaren geleden. De tunnel strekt zich uit over een lengte van bijna 1,5 kilometer en heeft een plafondhoogte tussen de 10 en 30 meter. Als je niet zo van de kleine ruimtes bent dan is deze lava tunnel heel fijn.

De binnenkant van Raufarhólshellir is een wonderland van bizarre rotsformaties, stalactieten, stalagmieten en kleurrijke mineralen. In de winter vormen overal ijspegels, wat zorgt voor een magische belevenis.

Ontdek de Raufarhólshellir lavatunnel met al zijn prachtige kleuren (GetYourGuide)

Waar ligt Raufarhólshellir?

Raufarhólshellir ligt in het zuidwesten van IJsland, ongeveer 30 kilometer ten oosten van de hoofdstad Reykjavík. Het is dus lekker dichtbij als je in de hoofdstad verblijft. Deze lavatunnel bevindt zich langs route 39, ook wel bekend als de Þrengslavegur. Het ligt dichtbij het dorpje Hveragerdi. Op onderstaande kaart zie je precies waar Raufarhólshellir ligt.

Raufarhólshellir ligt in het zuidwesten van IJsland

Hoe bereik je Raufarhólshellir?

Je kunt Raufarhólshellir op twee manieren bereiken, namelijk met een huurauto en met een excursie vanuit Reyjkavík. Ik leg beide opties hieronder voor je uit.

Naar Raufarhólshellir met de auto

Het is heel gemakkelijk om met de auto naar Raufarhólshellir te gaan. Vanuit Reykjavík rijd je naar het oosten op de ringweg (route 1). Deze weg volg je ongeveer 18 kilometer. Dan neem je de afslag naar de Route 39, de Þrengslavegur. Deze weg volg je zo’n 12 kilometer. Daarna zie je vanzelf de borden die naar Raufarhólshellir wijzen.

Het laatste stuk van de weg kan een beetje hobbelig zijn, dus wees voorbereid. Maar maak je geen zorgen, je hebt geen 4×4 nodig om er te komen. Een gewone auto volstaat. De rit van Reykjavík naar Raufarhólshellir duurt ongeveer 30 minuten, afhankelijk van het verkeer en de weersomstandigheden.

Huur hier je auto bij sunnycars zodat je zorgeloos en verzekerd op pad gaat in IJsland.

Naar Raufarhólshellir met een excursie vanuit Reykjavík

Als je niet kunt of wilt rijden, dan is het ook mogelijk om deze gave lavatunnel met een excursie vanuit Reykjavík te bezoeken. Je wordt opgehaald met een bus en wordt naar Raufarhólshellir gebracht. Hier ga je de prachtige kleuren van de lavatunnel verkennen en loop je letterlijk aan de binnenkant van de aarde.

Boek hier je dagexcursie naar de Raufarhólshellir lavatunnel.

Parkeren bij Raufarhólshellir

Als je met de auto komt, is er een ruime parkeerplaats bij Raufarhólshellir waar je je auto kunt parkeren. Het is een onverharde parkeerplaats, maar meestal goed te bereiken. Het parkeren is gratis. Vanaf de parkeerplaats is het slechts een korte wandeling naar de ingang van de lavatunnel. Er zijn geen faciliteiten, zoals een toilet of restaurant aanwezig bij de parkeerplaats.

Ook in de winter is de parkeerplaats meestal goed bereikbaar. Maar zoals altijd in IJsland, moet je rekening houden met het weer. Bij extreme weersomstandigheden kan de parkeerplaats moeilijker te bereiken zijn of kan de excursie zelfs geannuleerd worden. Veiligheid voorop!

Overnachten in de buurt van Raufarhólshellir

Het is heel leuk om in de buurt van Raufarhólshellir te overnachten, aangezien er hier in de buurt super veel te doen is. Het ligt dichtbij de Reykjadalur hotspring en ook bij de golden circle route. Ik heb de leukste overnachtingen in de buurt van Raufarhólshellir hieronder voor je op een rijtje gezet.

  • Hótel Kvika, gelegen op 7.6 kilometer van Raufarhólshellir. Dit leuke hotel heeft een prachtig uitzicht op de bergen.
  • Black Beach Cottage Small, gelegen op 9.7 kilometer van Raufarhólshellir. Deze cottages hebben een prachtig uitzicht op de zee. Ideaal voor 4 personen.
  • Hótel Eldhestar, gelegen op 16.4 kilometer van Raufarhólshellir. Dit hotel heeft vele IJslandse paarden, waar je ook tegen betaling op mag paardrijden.

Tickets voor Raufarhólshellir

Er zijn verschillende tickets te kopen voor deze gave lava tunnel.

Lavatunnel tocht van 1 uur

Voor een bezoek aan Raufarhólshellir moet je van tevoren tickets kopen, want het is een vrij populaire activiteit in IJsland. Een standaard ticket kost ongeveer €55. De prijs voor een kind tussen 12 en 15 betaalt €27 en een kind jonger dan 12 is gratis. De tour duurt één uur.

Je ticket geeft je toegang tot een begeleide tour door de lavatunnel. De tour duurt ongeveer een uur en wordt geleid door een ervaren gids die je alles kan vertellen over de geschiedenis en geologie van Raufarhólshellir. De tours zijn beschikbaar in het Engels en IJslands.

Boek hier je tickets voor de Raufarhólshellir lavatunnel!

Lavatunnel tocht van 3-4 uur

Het is ook mogelijk om nóg dieper de lavatunnel in te lopen. De gangen worden dan steeds spectaculairder en smaller. Dit is niet geschikt voor mensen die claustrofobisch zijn, zwanger zijn of slecht ter been zijn. Je loopt hierbij letterlijk tot het einde van de tunnel, waarna je wordt beloond met uitzicht op de verbazingwekkende lavawatervallen. Dit is een zeldzame lavaformatie die op slechts een paar plaatsen in de wereld te zien is.

Je boekt deze tour van 3-4 uur in de lavatunnel hier.

Hoe is Raufarhólshellir ontstaan?

Raufarhólshellir is ontstaan door een vulkaanuitbarsting ongeveer 5200 jaar geleden. De lavatunnel is een overblijfsel van de lavastromen die tijdens deze uitbarsting plaatsvonden. Toen de lava onder de grond stroomde en daarna stolde, ontstond er een holle buis, die we nu kennen als Raufarhólshellir.

De lava stroomde vanuit de Leitahraun-vulkaan, die ten oosten van de Bláfjöll-bergketen ligt. De lava stroomde naar het westen, waar het een breed en lang lavaveld creëerde. In dit proces vormden zich meerdere lavatunnels, waarvan Raufarhólshellir de grootste en meest indrukwekkende is. Het is verbazingwekkend om te bedenken dat deze enorme tunnel is gevormd door gesmolten lava die onder de aardkorst stroomde. En het is bizar om in de voetsporen van deze lava te lopen, die duizenden jaren geleden de aarde heeft gevormd.

Wandel door de magische Raufarhólshellir lava tunnel (GetYourGuide)

Wat maakt Raufarhólshellir uniek?

Wat Raufarhólshellir echt uniek maakt, is de combinatie van zijn grootte en schoonheid. Het is een van de langste lavatunnels in IJsland, maar ook een van de meest kleurrijke. De wanden van de tunnel zijn bedekt met mineralen die in allerlei kleuren glinsteren, van fel oranje tot diep paars. Vooral als de zon door de openingen in het plafond schijnt, is dit een adembenemend gezicht.

Daarnaast heeft Raufarhólshellir een paar bijzondere kenmerken. Zo heeft de tunnel drie natuurlijke ‘skylights’ of dakopeningen, waar het licht door naar binnen valt. Dit zorgt niet alleen voor mooie lichteffecten, maar geeft ook een kijkje in de diepten van de tunnel. Ook vind je in Raufarhólshellir een van de grootste lavakolommen in IJsland. Deze kolom is ontstaan doordat druppels lava van het plafond naar beneden vielen en stolden.

Wat ook bijzonder is, is dat je in Raufarhólshellir duidelijk de verschillende lagen van de lavastroom kunt zien. Deze lagen geven een uniek inzicht in de manier waarop de tunnel is gevormd. Het is alsof je een reis door de tijd maakt, terug naar de vulkaanuitbarsting die de tunnel heeft gecreëerd.

Ten slotte is Raufarhólshellir het hele jaar door toegankelijk, wat niet van alle lavatunnels in IJsland kan worden gezegd. In de winter is de tunnel zelfs nog spectaculairder, met ijspegels die van het plafond naar beneden hangen. Dit maakt een bezoek aan Raufarhólshellir in elk seizoen de moeite waard.

Loop langs de gestolde lava door de lava tunnel (GetYourGuide)

Wat meenemen naar Raufarhólshellir?

Er zijn een aantal dingen inbegrepen tijdens je excursie naar Raufarhólshellir, namelijk een helm, koplamp en stijgijzers (winter). Aangezien het erg koud kan zijn in de lavatunnel, is het van belang dat je warme kleding aantrekt, ongeacht in welke maand je IJsland bezoekt. Verder heb je nog nodig:

Zou jij deze lavatunnel willen bezoeken tijdens je reis naar IJsland?

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *