Met al die vulkaanuitbarstingen die het afgelopen jaar in IJsland plaatsvonden, krijg ik regelmatig de vraag of je IJsland wel veilig kunt bezoeken. In deze blog vertel ik je graag meer over de algehele veiligheid in het land en het reisadvies.

Reisadvies IJsland

Het ministerie van buitenlandse zaken geeft reisadviezen uit per land. IJsland was de afgelopen jaren altijd volledig groen, maar sinds de vulkaanuitbarstingen op het Reykjanes schiereiland is dit gebied omgezet in ‘geel’. Dit betekent dat je erheen kunt reizen, maar let op: er zijn bijzondere veiligheidsrisico’s. Op onderstaande kaart kun je het reisadvies zien.

Reisadvies IJsland (bron: Rijksoverheid)

De gele kleurcode is van kracht vanwege aanhoudende vulkaanuitbarstingen bij de stad Grindavík, wat wijst op een grote kans op nieuwe uitbarstingen. Toegangswegen naar Grindavík en het gebied ten noorden daarvan zijn gesloten doordat de lava over deze wegen is gestroomd.

De internationale luchthaven Keflavik blijft wel open, en het wegverkeer tussen Keflavík en Reykjavík heeft geen hinder van deze situatie.

Ik reed ‘s nachts terug naar het vliegveld toen de Sundhnúkagígar vulkaan nog aan het uitbarsten was. Je kon dit zien vanaf de snelweg; heel indrukwekkend.

Criminaliteit in IJsland

IJsland staat bekend als een van de veiligste landen ter wereld wat betreft criminaliteit. De criminaliteitscijfers zijn opvallend laag in vergelijking met andere Europese landen. Geweldsmisdrijven zijn zeldzaam en kleinere vergrijpen zoals zakkenrollerij komen ook weinig voor. Dit is deels te danken aan de kleine bevolkingsomvang en de hechte gemeenschapszin die in het hele land heerst. Voor je beeldvorming: de politie draagt niet eens wapens bij zich.

Je zult natuurlijk altijd waakzaam moeten blijven, zoals in elk ander land. Het is wel eens voorgekomen dat in toeristische gebieden en tijdens het nachtleven mensen beroofd worden.

De politie in IJsland is goed toegankelijk en behulpzaam. Het alarmnummer in IJsland is 112.

Natuurgeweld

Naast de indrukwekkende vulkaanuitbarstingen, is IJsland ook bekend om ander natuurgeweld zoals aardbevingen en extreme weersomstandigheden. IJsland ligt op de Mid-Atlantische Rug; een gebied waar twee tektonische platen uit elkaar bewegen, wat regelmatig aardbevingen veroorzaakt. Hoewel de meeste van deze aardbevingen klein zijn en nauwelijks gevoeld worden, kunnen sommige krachtig genoeg zijn om schade te veroorzaken.

Wat het weer betreft, kan IJsland extreem zijn. Snelle weersveranderingen zijn gebruikelijk en (sneeuw) stormen kunnen plotseling opkomen. Het is daarom belangrijk om altijd de lokale weersvoorspellingen te volgen (via vedur.is) en je hieraan aan te passen. Zorg dat je de juiste uitrusting meeneemt en de juiste auto huurt. Het is ook aan te raden om iedere dag te checken of de wegen die je gaat rijden toegankelijk zijn. Dit kan via road.is.

Als je van plan bent de natuur in te trekken, is het verstandig om altijd iemand te informeren over je reisplannen en de veiligheidsaanbevelingen van lokale autoriteiten op te volgen. In gebieden waar specifieke risico’s bekend zijn, zoals bij het Reynisfjara strand of geothermische gebieden, zijn vaak waarschuwingsborden en richtlijnen aanwezig om je veiligheid te waarborgen. Je kunt je reisplannen ook opgeven bij safetravel.is.

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *