Reykjanes; het klinkt bijna als Reykjavík, maar dat is het niet. De meeste toeristen hebben niet eens door dat ze hier doorheen rijden en slaan daardoor veel mooie bezienswaardigheden over, wat heel zonde is. Wil je meer weten over Reykjanes en wat er allemaal te doen is? Lees dan snel verder.

Wat is Reykjanes?

Reykjanes is een vulkanisch schiereiland dat bekend staat om zijn geothermische activiteit en adembenemende landschappen. Het gebied heeft een unieke combinatie van lavavelden, kraters, hete bronnen en geothermische energiecentrales. Het is een plek waar de aardkorst letterlijk opent en je de mogelijkheid geeft om dicht bij de krachten van de aarde te komen. Reykjanes heeft een oppervlakte van 820 vierkante kilometer. Naast zijn natuurlijke schoonheid is Reykjanes ook van groot economisch belang voor IJsland. Het is een belangrijk transportknooppunt, met de internationale luchthaven Keflavík en de haven van Reykjavík in de buurt. Bovendien speelt het gebied een belangrijke rol in de energieproductie van het land, met geothermische energiecentrales die elektriciteit en warm water leveren aan omliggende gemeenschappen en industrieën.

Waar ligt Reykjanes in IJsland?

Reykjanes is een schiereiland gelegen in het zuidwestelijke deel van IJsland. Het vormt een verbinding tussen het vasteland en het schiereiland Reykjanesfólkvangur. De regio Reykjanes omvat verschillende steden en dorpen, waaronder Keflavík, Njarðvík, Grindavík en Garður. Reykjanes is ook de thuisbasis van de internationale luchthaven Keflavík, de belangrijkste toegangspoort tot IJsland voor toeristen.

Hoe bereik je Reykjanes?

Het is niet moeilijk om Reykjanes te bereiken, want je bent er meteen als je landt met het vliegtuig. Wat veel mensen echter doen is direct naar Reykjavík rijden of richting de golden circle. Heel zonde als je het mij vraagt, want het Reykjanes schiereiland is té mooi om alleen maar doorheen te rijden. Later in deze blog vertel ik je alles over wat er hier te zien is. 

Naar Reykjanes met een huurauto

Als je landt in IJsland kun je twee dingen doen; je haalt je huurauto op of je pakt een bustransfer naar Reykjavík. Zelf zal ik altijd aanraden om een auto te huren, omdat je dan zoveel meer vrijheid en privacy hebt om IJsland op je gemak te ontdekken.

Tip: als je via mijn linkje een auto huurt bij Blue Car Rental krijg je automatisch 5% korting!

Huur je auto met 5% korting bij Blue Car Rental

Let op: in de wintermaanden kan het rijden in IJsland erg lastig zijn door sneeuwval, regen en harde wind. Het is dan zeer verstandig om een 4×4 auto te huren. In de zomermaanden is het ook erg leuk om een camper te huren. Dit kan bij Worldwide campers, waar je veel aanbieders kunt vergelijken.

Naar Reykjanes met een excursie vanuit Reykjavík

Heb jij niet veel tijd in IJsland of wil je gewoon niet zelf rijden? Dan raad ik je aan om een dagexcursie naar Reykjanes te boeken. Deze vertrekken vanuit Reykjavík en je stopt ook bij veel indrukwekkende plekken, zoals de Fagradalsfjall vulkaan en het geothermische gebied Krýsuvík. 

Overnachten op Reykjanes

Zoals ik al zei zijn er veel toeristen die Reykjanes overslaan en richting de hoofdstad of de golden circle rijden. Het is heel fijn om 1-2 nachten in Reykjanes te verblijven, vooral als je landt met een late vlucht. Dan hoef je niet zo ver te rijden vanaf het vliegveld. Ik heb hieronder de leukste overnachtingen op het schiereiland Reykjanes voor je op een rijtje gezet. 

Wat meenemen naar Reykjanes?

Wat je allemaal nodig hebt is een beetje afhankelijk van wat je gaat doen in Reykjanes. Het belangrijkste is dat je goed voorbereid bent op het constant veranderende weer. Neem daarom altijd een regenjas en een regenbroek mee in je rugzak, ook als het zonnetje nog zo lekker schijnt. Trek je thermoshirt aan met daarover een fleecetrui en een windjack. Als het heel koud is (winter) trek ik zelfs 2 thermoshirts aan.

Qua onderkleding heb je een thermo legging nodig en een wandelbroek, liefst van softshell. Zorg voor een fleece nekwarmer die je nek goed bedekt en die niet kan wegwaaien en zet je muts op. In de zomermaanden zou het weer weleens 15-18 graden kunnen worden. Dan kun je wat laagjes in de auto laten natuurlijk. Als je de Blue Lagoon wilt bezoeken dan heb je natuurlijk ook zwemkleding, slippers en een handdoek nodig.

Regen bij Krýsuvík; neem regenkleding mee

Wat te doen op Reykjanes?

Zo, nu je alle basisinformatie weet, is het tijd om je te vertellen wat er allemaal te doen is. Ik begin met de populairste activiteit; de Blue Lagoon. 

1. Relax in de Blue Lagoon

De Blue Lagoon in IJsland is een must-visit vanwege zijn betoverende schoonheid en unieke ervaring. Relax in het turquoise blauwe water dat omringd wordt door zwarte lavarotsen. Het water heeft therapeutische eigenschappen en biedt ontspanning voor lichaam en geest. Het water heeft een temperatuur van 38-40 graden en is daarom de perfecte start of afsluiter van jouw IJsland avontuur. Boek hier je tickets voor de Blue Lagoon.

2. Wandel over de houten vlonders van Krýsuvík

Krýsuvík is een geothermisch gebied dat bekend staat om zijn indrukwekkende landschap van stomende fumarolen, borrelende modderpoelen en kleurrijke minerale afzettingen. Het is ontstaan door geothermische krachten en de hoge temperaturen en vulkanische activiteit in de regio. Wandel over houten paden en bruggen om het gebied te verkennen en ‘geniet’ van de geur van zwavel die uit de modderpoelen opstijgt.

3. Loop over de Bridge between continents

De Bridge Between Continents is een symbolische voetgangersbrug die is gebouwd om de scheiding tussen de Europese en Noord-Amerikaanse tektonische platen te symboliseren. De brug is ontworpen om bezoekers een unieke gelegenheid te bieden om letterlijk tussen twee continenten te staan. Aan de ene kant van de brug bevindt zich de Europese plaat, terwijl aan de andere kant de Noord-Amerikaanse plaat ligt. De brug loopt over een kloof die geleidelijk breder wordt naarmate de twee platen uit elkaar bewegen. Dit is ongeveer 2 centimeter per jaar. 

wandel over de bridge between continents

4. Bekijk de krachten van Brimketill

Brimketill is een geologische formatie die bestaat uit een natuurlijk gevormde poel of een gat in de kustlijn. Het is ontstaan door de erosie van basaltisch gesteente door de krachtige golven van de oceaan. Brimketill betekent in het IJslands ‘zee ketel’. Let op; deze natuurlijke poel is geen zwembad! Het is een erg gevaarlijke plek, omdat de golven er keihard tegen de kustlijn slaan. 

Zie hoe het water tegen de rotsen slaat bij Brimketill in IJsland

5. Stop bij Strandarkirkja

Strandarkirkja is een kerk die is gebouwd in de 12e eeuw. Het wordt ook wel het wonder kerkje van IJsland genoemd. Vroeger was dit de rijkste kerk van IJsland, omdat de bevolking veel geld aan de kerk gaf in de hoop voor geluk. Het verhaal van deze kerk is bijzonder. Het gaat over een groep vissers die vlak voor de kust in een grote storm terecht kwamen. De vissers baden tot God om gered te worden en beloofde op het land een kerk te bouwen als God hen zou redden. Er verscheen een engel die hen tot veiligheid bracht en zo bouwden de vissers Strandarkirkja. De kustlijn heet Engilsvík wat engelenbaai betekent.

Bezoek Strandarkirkja in IJsland

6. Aanschouw de Krýsuvíkurberg kliffen

Krýsuvíkurberg is een indrukwekkende klif die bekend staat om zijn gigantische rotswanden die uit de oceaan oprijzen. Daarnaast kun je er honderden zeevogels, waaronder papegaaiduikers, zeekoeten en alken spotten. Het is een paradijs voor vogelliefhebbers en natuurfotografen.

Krýsuvíkurberg kliffen in IJsland

7. Wandel naar de Fagradalsfjall vulkaan

In 2021 én in 2022 barstte op het Reykjanes schiereiland een vulkaan uit; de Fagradalsfjall. Je kunt hier hiken met een prachtig uitzicht op het gigantische magma veld van gestolde lava. Als je ver genoeg doorloopt kun je ook de vulkaankrater zien die misschien nog aan het roken is. Je hebt ook een geweldig uitzicht op de zee. Het is een hele unieke ervaring om zo dicht bij een vulkaan te zijn. Ik vond het echt heel gaaf om de kracht van de natuur van zo dichtbij mee te maken. Ik ben hier ondertussen al twee keer geweest, maar was nét een paar dagen te vroeg of te laat met de uitbarsting.

Als je niet alleen wilt wandelen kun je ook een begeleide wandeltocht boeken. Het is ook mogelijk om met een helikopter over het lavaveld te vliegen. 

8. Bezoek Gunnuhver geothermisch gebied

Dit geothermisch gebied is een beetje te vergelijken met Krýsuvík. Er komt heet water en stoom uit de aarde opborrelen als gevolg van vulkanische activiteit. De temperatuur van het water kan oplopen tot wel 300 graden, waardoor het een van de heetste geothermische gebieden in IJsland is.

Wandel door geothermisch gebied Gunnuhver

9. Bezoek Hvalneskirkja

Deze kerk en het kerkhof zijn in 1887 gebouwd uit gebeeldhouwde steen uit de regio. Het interieur is gemaakt van drijfhout. De kerk is vanaf het vliegveld van Keflavík makkelijk met de auto te bereiken en ligt aan de westkust van Reykjanes. De kerk is uniek doordat de klokkentoren in verschillende kleuren geverfd is.

Hvalneskirkja op het schiereiland Reykjanes in IJsland

10. Maak een begeleide wandeltocht IN de Thrihnukagigur-vulkaan

Heb je ooit al eens een vulkaan van binnen willen zien? Dan is dit je kans! Je wandelt eerst zo’n drie kwartier naar de vulkaan toe en daalt dan 120 meter naar de magmakamer van deze slapende vulkaan. Super gaaf! Boek deze unieke excursie hier.

11. Bezoek de vele vuurtorens op Reykjanes

Je vindt overal in IJsland prachtige, gekleurde vuurtorens langs de kust. Deze staan vaak langs kliffen, waardoor je er super mooie foto’s van kan maken.

Holmsberg vuurtoren

De Holmsberg vuurtoren ligt ten noordoosten van het vliegveld Keflavík. Hij is oranje met wit en je hebt er een geweldig uitzicht op de kliffen en de zee.

De Holmsberg vuurtoren met uitzicht op de kliffen

Gardur vuurtoren

De Gardur vuurtoren is wit met rode strepen en ligt op het noordelijkste puntje van het schiereiland Reykjanes. Het is super mooi om vanaf hier de zonsopgang of zonsondergang te bekijken. In de maand juni kun je vanaf hier ook heel goed de middernachtzon fotograferen. Als je geluk hebt kun je hier prachtige foto’s maken van het noorderlicht tussen september en begin april. De vuurtoren is niet meer actief, maar er is wel een leuk café in.

Bezoek de Gardur vuurtoren op het noordelijkste punt van Reykjanes

Stafnesvíti vuurtoren

Deze oranje vuurtoren ligt dichtbij Hvalneskirkja aan de westkust van Reykjanes. Een leuke, korte stop tijdens het touren.

Stafnesvíti vuurtoren op Reykjanes

Reykjanesvíti

De Reykjanesvíti vuurtoren ligt achter het Gunnuhver geothermisch gebied. Je ziet ook de stomende fumarolen op de achtergrond. Aan de andere kant heb je een fantastisch uitzicht op de zee en kun je het keyboard vinden van het liedje ‘Volcano Man’ van de film Eurovision Song Contest; The Story of Fire Saga. Als je fan bent van deze film, dan kun je deze plek niet overslaan 😉

De Reykjanesvíti vuurtoren

Zo, dit zijn de leukste en belangrijkste dingen om te doen op het Reykjanes schiereiland. Zou jij een dag of twee ervoor uittrekken om dit schiereiland te bezoeken? 

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

8 reacties op “Reykjanes; ontdek dit vulkanische schiereiland in IJsland

 1. Janet zegt:

  Over de Blue Lagoon heb ik al vaak gelezen, maar wat zijn er nog veel meer dingen te doen op het schiereiland. Het lijkt me een prachtige bestemming om te bezoeken.

  • Chayenne zegt:

   De Blue Lagoon is inderdaad de bekendste activiteit op Reykjanes.
   Veel mensen bezoeken ook echt alleen de Blue Lagoon en rijden dan weer verder. Echt zonde als je het mij vraagt.

 2. Judith zegt:

  Wat gaaf! En nog nooit van gehoord. Maar na het lezen van je blog zal ik Reykjanes zeker niet overslaan bij een bezoek aan IJsland. Zo’n kleine, relatief onbekende pareltjes, daar houd ik wel van.

  • Chayenne zegt:

   Het ontdekken van kleine, onbekende plekken vind ik ook echt geweldig.
   Dat je een gebied gewoon helemaal voor jezelf hebt is magisch en dat kan hier op Reykjanes heel gemakkelijk.

 3. Linda zegt:

  Hiervan hebben wij eigenlijk alleen Krýsuvík bezocht. Goede reden om nog eens terug te gaan en dan de tijd te nemen voor dit stukje IJsland, want het ziet er mooi uit! Er is alleen zoveel moois in IJsland, dat keuzes maken wel lastig is

  • Chayenne zegt:

   Dat is waar Linda. Alles op IJsland is mooi, dus het is heel lastig om een goede planning te maken en dingen te moeten overslaan.
   Je hebt wel altijd weer een goede reden om terug te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *