In het noorden van IJsland liggen een paar pareltjes van watervallen verstopt. Selfoss is daar eentje van. In deze blog vertel ik je meer over deze mooie waterval en je ontdekt hoe je er komt.

Wat is Selfoss?

Selfoss is een prachtige waterval gelegen aan de rivier de Jökulsá á Fjöllum, de op een na langste rivier van IJsland. Deze waterval is een van de vele spectaculaire natuurwonderen in het gebied van het Vatnajökull Nationaal Park.

Selfoss wordt gekenmerkt door zijn brede, hoefijzervormige cascades, waar het water over een breedte van ongeveer 100 meter naar beneden stroomt. Hoewel de valhoogte niet extreem groot is (ongeveer 11 meter), maakt de breedte en de omliggende ruige lavavelden het een indrukwekkende plek. De waterval ligt stroomopwaarts van de veel bekendere Dettifoss, de krachtigste waterval van Europa.

Verwar deze waterval trouwens niet met het gelijknamige stadje Selfoss in het zuiden van IJsland.

Waar ligt Selfoss in IJsland?

In het noorden van IJsland, op de Diamond Circle-route, liggen Selfoss en Dettifoss. Vanuit Egilsstaðir kun je er komen door ongeveer 2,5 uur over route 1 te rijden richting Mývatn. Op onderstaande kaart kun je precies zien waar de Selfoss waterval ligt.

De Selfoss waterval ligt in het noorden van IJsland, dichtbij Dettifoss

Hoe bereik je Selfoss?

Je kunt deze waterval maar op één manier bereiken, namelijk door een auto te huren. Hier kun je rechtsaf slaan naar route 862. Let op: enkele kilometers vóór deze afslag kun je ook route 864 nemen naar de oostzijde van Dettifoss. Wees ervan bewust dat deze weg onverhard is, in slechte staat verkeert en veel diepe gaten heeft. Het is aan te raden om alleen met een 4WD-auto te rijden als het weer goed is. De meeste mensen vinden het uitzicht vanaf de oostzijde wel mooier, dus het is het overwegen waard.

Route 864

Wil je de oost- én westzijde van Dettifoss en Selfoss zien? Dan ben je ongeveer 5 uur onderweg, omdat je volledig terug naar de ringweg moet rijden en je de rivier tussendoor niet kunt oversteken.

In de wintermaanden kan het noorden van IJsland soms minder goed te bereiken zijn. Het is dan zeer verstandig om een 4×4 auto te huren. Het komt heel vaak voor dat de weg naar de Selfoss en Dettifoss in de winter gesloten is. Check altijd road.is voordat je op pad gaat.

Ik raad je aan om een auto te huren bij Blue Car Rental. Tip: Als je via mijn linkje boekt bij Blue Car Rental, krijg je automatisch 5% korting!

Huur je auto met 5% korting bij Blue Car Rental

Parkeren bij Selfoss

Je moet bij de Dettifoss parking parkeren en vanuit daar een stukje lopen naar Selfoss. Deze parkeerplaats is gratis en er is veel plek om je auto te parkeren. Hier bevindt zich ook een bezoekerscentrum aan de westzijde, waar je toiletten kunt vinden. Vanaf deze parkeerplaats is het nog slechts een kort wandelingetje van ongeveer vijftien minuten naar de waterval zelf.

Overnachten in de buurt van Selfoss

Bezoek jij het prachtige noorden van IJsland en wil je in dit prachtige maanlandschap overnachten? Ik heb hieronder de leukste overnachting ‘in de buurt van’ de Selfoss voor je geselecteerd, want meer leuke overnachtingen zijn er niet in de buurt helaas haha.

Wandelen naar Selfoss

Toen wij in begin oktober bij Selfoss waren, sneeuwde het, waardoor het terrein nog gladder was. Wees voorzichtig, want de stenen kunnen erg glad zijn, vooral als het nat is. Ga niet te dicht op de rand staan.

Vanaf Selfoss is het ook ongeveer 10 minuten lopen naar Dettifoss; de krachtigste waterval van Europa! Het is belangrijk om je gezond verstand te gebruiken. Er is een stenen trapje dat leidt naar een observatieplatform, maar gezien de hoeveelheid sneeuw vonden wij het op dat moment te riskant om die route te nemen. Let dus goed op de omstandigheden en je eigen veiligheid.

Dettifoss waterval

De Dettifoss ligt op tweehonderd meter lopen van de Selfoss waterval. Het is de krachtigste waterval van Europa en is 44 meter hoog en zeker 100 meter breed. Dettifoss betekent letterlijk instortende waterval. Deze krachtbron moet je gezien hebben als je een rondreis maakt door IJsland.

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *