Selfoss is het kleine broertje van de beroemde Dettifoss waterval. Hierdoor wordt deze waterval vaak overgeslagen, maar het is zeker de moeite waard om ook naar Selfoss te wandelen. De waterval is wel 100 meter breed en 11 meter hoog!

Verwar deze waterval trouwens niet met het gelijknamige stadje Selfoss in het zuiden van IJsland.

Waar ligt de Selfoss waterval in IJsland?

In het noorden van IJsland, op de Diamond Circle-route, liggen Selfoss en Dettifoss. Vanuit Egilsstadir kun je er komen door ongeveer 2,5 uur over route 1 te rijden richting de Mývatn-regio. Op onderstaande kaart kun je precies zien waar de Selfoss waterval ligt.

De Selfoss waterval ligt in het noorden van IJsland, dichtbij Dettifoss

Hoe bereik je de Selfoss waterval?

Je kunt de Selfoss waterval maar op één manier bereiken, namelijk door een auto te huren. Hier kun je rechtsaf slaan naar route 862. Let op: enkele kilometers vóór deze afslag kun je ook route 864 nemen naar de oostzijde van Dettifoss. Wees ervan bewust dat deze weg onverhard is, in slechte staat verkeert en veel diepe gaten heeft. Het is aan te raden om alleen met een 4WD-auto te rijden als het weer goed is. De meeste mensen vinden het uitzicht vanaf de oostzijde wel mooier, dus het is het overwegen waard. Wil je de oost- én westzijde van Dettifoss zien? Dan ben je ongeveer 5 uur onderweg, omdat je volledig terug naar de ringweg moet rijden en je de rivier niet tussendoor kan oversteken.

Route 862 naar de Selfoss waterval

Als je een auto wilt huren dan raad ik je dit aan bij sunny cars. Huur hier je auto bij sunnycars zodat je zorgeloos en verzekerd kunt rondreizen door IJsland. In de wintermaanden kan het noorden van IJsland soms minder goed te bereiken zijn. Het is dan zeer verstandig om een 4×4 auto te huren. Het komt heel vaak voor dat de weg naar de Selfoss en Dettifoss in de winter gesloten is.

In de zomermaanden is het ook erg leuk om een camper te huren. Dit kan bij Worldwide campers, waar je veel aanbieders kunt vergelijken. Huur hier je camper bij Worldwide campers.

Wanneer de Selfoss waterval bezoeken?

In de winter is het vaak onmogelijk om bij de Selfoss en Dettifoss waterval te komen, omdat beide wegen dan door de weersomstandigheden zijn afgesloten. Dit geldt meestal van november t/m april, maar ook in oktober kan de weg al (tijdelijk) afgesloten worden. Check voordat je gaat rijden altijd road.is.

Parkeren bij de Selfoss waterval

Je moet bij de Dettifoss parking parkeren en vanuit daar een stukje lopen naar Selfoss. Deze parkeerplaats is gratis en er is veel plek om je auto te parkeren. Hier bevindt zich ook een bezoekerscentrum aan de westzijde, waar je toiletten kunt vinden. Vanaf deze parkeerplaats is het nog slechts een kort wandelingetje van ongeveer vijftien minuten naar de waterval zelf.

De prachtige Selfoss waterval

Overnachten in de buurt van Selfoss waterval

De Selfoss is een van de populairste watervallen van IJsland, maar gelukkig niet de meest bezochte. Hij ligt voor veel toeristen wat uit de slag, omdat zij meestal alleen het zuiden bezoeken en hij ook niet makkelijk te bereiken is. Wil jij de Selfoss bezoeken en in dit prachtige maanlandschap overnachten? Ik heb hieronder de leukste overnachting ‘in de buurt van’ de Selfoss voor je geselecteerd, want meer leuke overnachtingen zijn er niet in de buurt helaas haha.

Wandelen naar de Selfoss waterval

Toen wij in begin oktober bij Selfoss waren, sneeuwde het, waardoor het terrein nog gladder was. Wees voorzichtig, want de stenen kunnen erg glad zijn, vooral als het nat is. Ga niet te dicht op de rand staan.

Vanuit de Selfoss is het ook ongeveer 10 minuten lopen naar Dettifoss; de krachtigste waterval van Europa! Het is belangrijk om je gezond verstand te gebruiken. Er is een stenen trapje dat leidt naar een observatieplatform, maar gezien de hoeveelheid sneeuw vonden wij het op dat moment te riskant om die route te nemen. Let dus goed op de omstandigheden en je eigen veiligheid.

Het wandelpad naar de Selfoss waterval.

Wat meenemen naar Selfoss?

Er komt veel spray van Selfoss en Dettifoss af en hierdoor zijn de stenen nat. Dit kan bij koude temperaturen ervoor zorgen dat er ijs ontstaat op het wandelpad. Het is dus van belang dat je goede, waterdichte wandelschoenen aantrekt, een regenjas en regenbroek. Afhankelijk van de maand waarin je Selfoss en Dettifoss bezoekt is het ook nodig om een thermoshirt en fleecetrui aan te trekken. Of koop een mooie Lopapeysa (IJslandse trui van schapenwol) die heel leuk staat op de foto’s en ook heerlijk warm is. Qua onderkleding heb je een thermo legging nodig en een wandelbroek. Vergeet ook je camera niet!

Wandelen naar de Selfoss waterval in de sneeuw

Geologie Selfoss

Selfoss en Dettifoss wordt gevoed vanuit de machtige gletsjerrivier Jökulsá á Fjöllum, die afkomstig is van de grootste ijskap van Europa; de Vatnajökull gletsjer. Het smeltwater stroomt van de gletsjer door de Jökulsá rivier totdat het Dettifoss bereikt. Jökulsá á fjöllum is de op een na grootste rivier van IJsland en mondt uiteindelijk uit in de Groenlandse Zee.

De Jökulsá rivier

Dettifoss waterval

De Dettifoss ligt op tweehonderd meter lopen van de Selfoss waterval. Het is de krachtigste waterval van Europa en is 44 meter hoog en zeker 100 meter breed. Dettifoss betekent letterlijk instortende waterval. Deze krachtbron moet je gezien hebben als je een rondreis maakt door IJsland.

De gigantische Dettifoss waterval in het noorden van IJsland

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *