De Seljalandsfoss is een van de populairste en meest gefotografeerde watervallen van IJsland. Het kan er hierdoor erg toeristisch zijn, vooral in de zomermaanden. Probeer er zo vroeg mogelijk te zijn als je de drukte wil vermijden of ga buiten het hoogseizoen; tussen half september en half mei

Waar ligt de Seljalandsfoss in IJsland?

De Seljalandsfoss kom je vanzelf tegen als je vanuit het stadje Selfoss zo’n 70 kilometer naar het zuiden van IJsland rijdt. Hij ligt direct aan de ringweg en je kunt hem al zien van een afstandje. Op onderstaande kaart kun je de precieze locatie van de Seljalandsfoss zien. 

De Seljalandsfoss is de vinden in het zuiden van IJsland

Hoe bereik ik de Seljalandsfoss?

Je kunt de Seljalandsfoss op twee manieren bereiken, namelijk door een auto te huren of door een excursie naar de zuidkust te boeken.

Naar Seljalandsfoss met de auto

Als je een auto wilt huren dan raad ik je dit aan bij sunny cars. Huur hier je auto bij sunnycars zodat je zorgeloos en verzekerd kunt rondreizen door IJsland. In de zomermaanden is het ook erg leuk om een camper te huren. Dit kan bij Worldwide campers, waar je veel aanbieders kunt vergelijken. Huur hier je camper bij Worldwide campers.

Naar Seljalandsfoss met een dagtour vanuit Reykjavík

Ik zou zelf altijd aanraden om zelf te rijden, maar als je slechts een paar dagen in IJsland bent, is een excursie misschien gemakkelijker en voordeliger. Boek hier een dagtour naar de zuidkust van IJsland, waarbij je ook de Skógafoss en het Reynisfjara strand bezoekt.

Parkeren bij de Seljalandsfoss

Er is een grote parking aanwezig bij de waterval. Er zijn ook faciliteiten, zoals toiletten en een winkeltje. Je kunt er ook snacks kopen, bijvoorbeeld de populaire IJslandse hotdog. Je moet wel betalen om te parkeren. Dit kost je 700 ISK, omgerekend dik 5 euro per dag. 

Overnachten in de buurt van de Seljalandsfoss

Om de hordes toeristen voor te zijn, is het handig als je vroeg aanwezig kunt zijn. Geloof me; in de zomermaanden sta je anders echt in de rij om achter deze waterval door te lopen. Hierdoor raad ik je aan om in de buurt van de Seljalandsfoss te overnachten. Ik heb de leukste overnachtingen voor je op een rijtje gezet:

Waarom de Seljalandsfoss bezoeken?

Op het eerste gezicht lijkt de Seljalandsfoss misschien een ‘standaard’ waterval in IJsland. Hij is ook lang niet zo hoog en breed dan andere indrukwekkende watervallen, zoals de Skógafoss. Toch is deze waterval heel speciaal, omdat je achterlangs kunt wandelen. En geloof me; als je vanuit de grot erachter een foto maakt heb je een fantastisch uitzicht. Kijk maar op onderstaande foto 🙂 

Loop achter de Seljalandsfoss

Wat meenemen naar de Seljalandsfoss?

Het belangrijkste is dat je een regenjas, regenbroek en waterdichte wandelschoenen aantrekt, want door de spray van de waterval wordt je heel nat. Let op: in de wintermaanden (november t/m april) kan het erg glad zijn achter de waterval, door de spray die bevriest op de oppervlakte. Er worden dan vaak stijgijzers aangeraden. Het is ook altijd handig om droge kleding mee te nemen, zodat je niet nat terug in de auto hoeft te stappen. Vergeet ook je camera (met statief) niet. Het is in IJsland verstandig om veel laagjes aan te trekken, zodat je je constant op het weer kunt aanpassen. Begin met een thermoshirt, daarna een fleecetrui en dan een windjack. Qua onderkleding begin je met een thermo legging en trek je daarna een (softshell) wandelbroek aan. Aangezien je heel dichtbij de waterval kunt parkeren, is het meenemen van een grote backpack niet nodig. 

Trek je waterdichte wandelschoenen en regenkleding aan bij de Seljalandsfoss

Geologie Seljalandsfoss

Het water stroomt in de Seljalandsa-rivier vanaf de vulkaan/gletsjer Eyjafjallajökull. Deze vulkaan ligt onder de gletsjer en barstte in 2010 nog uit, waardoor het vliegverkeer in Europa op zijn kop stond. De waterval bestaat dus uit smeltwater van deze gletsjer. De rivier stroomt richting de zee, over de klif heen en stort ongeveer 60 meter naar beneden. Door erosie is er een grot gevormd achter de waterval. 

De Seljalandsfoss stroomt richting de zee

Gljúfrabúi waterval

De Gljúfrabúi is letterlijk een verborgen pareltje! Het is de onbekende buur van de Seljalandsfoss en misschien nog wel indrukwekkender. Loop nog ongeveer 750 meter verder door vanaf de Seljalandsfoss en kom deze waterval in een grot tegen. Hieronder zie je de verscholen ingang van de grot.

De ingang van de Gljúfrabui waterval

Je wordt hier binnen wel heel nat, maar dat is het allemaal waard. Als eerste loop je door een dun waterlaagje de grot binnen. Vanaf hier kun je het water van boven naar beneden zien/horen/voelen vallen. Echt ontzettend gaaf! Als je op de grote steen gaat staan dan kun je echt hele mooie foto’s maken. Ik zou zelf aanraden om deze foto’s in de grot met je mobiele telefoon te maken en niet met je camera. Deze wordt namelijk echt heel heel nat. 

De Gljúfrabui

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *