Seljalandsfoss is een van de populairste toeristische trekpleisters van IJsland. Deze waterval is gemakkelijk te bereiken en wordt ‘s nachts zelfs verlicht! In deze blog vertel ik je meer over Seljalandsfoss, van hoe je er komt en parkeren, tot waar te overnachten in de buurt.

Wat is Seljalandsfoss?

Seljalandsfoss is een van de meest opvallende watervallen in IJsland, omdat je een pad kunt volgen dat je achter de waterval leidt. Hierdoor kun je de waterval vanuit een heel ander perspectief bekijken. Ben wel voorzichtig, want het is hier erg glad door de spray.

De waterval zelf valt van een klif die ongeveer 60 meter hoog is en wordt gevoed door de Seljalandsá-rivier, die zijn oorsprong vindt in de gletsjers van de Eyjafjallajökull-vulkaan. Seljalandsfoss is vooral spectaculair tijdens de zomermaanden, wanneer je kunt genieten van de middernachtzon en de waterval wordt omgeven door een prachtig groen landschap.

Waar ligt Seljalandsfoss in IJsland?

Seljalandsfoss ligt in het zuiden van IJsland. Je komt de waterval vanzelf tegen als je vanuit het stadje Selfoss zo’n 70 kilometer naar het zuiden rijdt. Hij ligt direct aan de ringweg en je kunt hem al zien van een afstandje. Op onderstaande kaart kun je de precieze locatie van de Seljalandsfoss zien.

Seljalandsfoss is de vinden in het zuiden van IJsland

Hoe bereik je Seljalandsfoss?

Je kunt Seljalandsfoss op twee manieren bereiken, namelijk door een auto te huren of door een excursie naar de zuidkust te boeken. Ik raad meestal aan om zelf te rijden, maar als je slechts een paar dagen in IJsland bent, is een excursie misschien gemakkelijker en voordeliger.

Met de auto

Het leukste is om zelf met de auto naar Seljalandsfoss te rijden. Onderweg kun je op vele mooie plekken stoppen die tours bijvoorbeeld niet bezoeken. Toch neemt het zelf rijden ook wel eens een risico met zich mee, vooral in de wintermaanden kan het weer erg slecht zijn. Het is dan verstandig om een auto met vierwielaandrijving te huren.

Ik raad je aan om een auto te huren bij Blue Car Rental. Tip: Als je via mijn linkje boekt bij Blue Car Rental, krijg je automatisch 5% korting!

Huur je auto met 5% korting bij Blue Car Rental

In de zomermaanden is het ook erg leuk om een camper te huren. Dit kan bij Worldwide campers, waar je veel aanbieders kunt vergelijken.

Met een excursie

Als je geen auto kunt of wilt huren, dan kun je Seljalandsfoss ook bezoeken door een excursie naar de zuidkust te boeken. Hierbij bezoek je ook nog andere bezienswaardigheden, zoals Skógafoss en het Reynisfjara strand. Er is ook een excursie waarbij je een gletsjerwandeling maakt op de Sólheimajökull gletsjer.

Powered by GetYourGuide

Parkeren bij Seljalandsfoss

Er is een grote parking aanwezig bij de waterval. Er zijn ook faciliteiten, zoals toiletten en een winkeltje. Je kunt er ook snacks kopen, bijvoorbeeld de populaire IJslandse hotdog. Je moet wel betalen om te parkeren. Dit kost je 800 ISK, omgerekend €5,35 per dag.

Overnachten in de buurt van Seljalandsfoss

Om de vele toeristen voor te zijn, is het handig als je vroeg of heel laat aanwezig kunt zijn. In de zomermaanden sta je overdag vaak in de rij om achter deze waterval door te lopen. Hierdoor raad ik je aan om in de buurt van de Seljalandsfoss te overnachten, zodat je juist vroeg kunt gaan of bij zonsondergang. Ik heb de leukste overnachtingen voor je op een rijtje gezet:

Waarom Seljalandsfoss bezoeken?

Op het eerste gezicht lijkt de Seljalandsfoss misschien een ‘standaard’ waterval in IJsland. Hij is ook lang niet zo hoog en breed dan andere indrukwekkende watervallen. Toch is deze waterval heel speciaal, omdat je achterlangs kunt wandelen. Vanuit de grot erachter een foto maakt heb je een fantastisch uitzicht en ook de hele omgeving is prachtig.

Wat meenemen naar Seljalandsfoss?

Het belangrijkste is dat je een regenjas, regenbroek en waterdichte wandelschoenen aantrekt, want door de spray van de waterval wordt je heel nat. Let op: in de wintermaanden (november t/m april) kan het erg glad zijn achter de waterval, door de spray die bevriest op de oppervlakte. Er worden dan vaak stijgijzers aangeraden, maar het kan ook zijn dat de weg achter de waterval is afgesloten.

Het is ook altijd handig om droge kleding mee te nemen, zodat je niet nat terug in de auto hoeft te stappen. Vergeet ook je camera met statief niet, zodat je van die mooie silky smooth foto’s kunt maken.

Het is in IJsland verstandig om veel laagjes aan te trekken, zodat je je constant op het weer kunt aanpassen. Begin met een thermoshirt, daarna een fleecetrui en dan een windjack. Qua onderkleding begin je met een thermo legging en trek je daarna een (softshell) wandelbroek aan. Aangezien je heel dichtbij de waterval kunt parkeren, is het meenemen van een grote backpack niet nodig.

Geologie Seljalandsfoss

Het water stroomt in de Seljalandsa-rivier vanaf de vulkaan/gletsjer Eyjafjallajökull. Deze vulkaan ligt onder de gletsjer en barstte in 2010 nog uit, waardoor het vliegverkeer in Europa op zijn kop stond. De waterval bestaat dus uit smeltwater van deze gletsjer. De rivier stroomt richting de zee, over de klif heen en stort ongeveer 60 meter naar beneden. Door erosie is er een grot gevormd achter de waterval. 

Gljúfrabúi waterval

Gljúfrabúi is letterlijk een verborgen pareltje! Het is de onbekende buur van de Seljalandsfoss en misschien nog wel indrukwekkender. Loop nog ongeveer 750 meter verder door vanaf de Seljalandsfoss en kom deze waterval in een grot tegen. Hieronder zie je de verscholen ingang van de grot.

Je wordt hier binnen wel heel nat, maar dat is het allemaal waard. Als eerste loop je door een dun waterlaagje de grot binnen. Vanaf hier kun je het water van boven naar beneden zien/horen/voelen vallen. Echt ontzettend gaaf! Als je op de grote steen gaat staan dan kun je echt hele mooie foto’s maken. Ik zou zelf aanraden om deze foto’s in de grot met je mobiele telefoon te maken en niet met je camera. Deze wordt namelijk echt heel heel nat.

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *