Het is altijd een feestje om Seyðisfjörður te bezoeken! Het is het kleurrijkste dorp van IJsland en staat bekend om zijn prachtige uitzichten. In deze blog vertel ik je meer over Seyðisfjörður; van wat er te doen is tot waar te overnachten en uiteten.
- Wat is Seyðisfjörður?
- Waar ligt Seyðisfjörður in IJsland?
- Hoe bereik je Seyðisfjörður?
- Wanneer Seyðisfjörður bezoeken?
- Het weer in Seyðisfjörður
- Parkeren in Seyðisfjörður
- Overnachten in Seyðisfjörður
- Wat te doen in Seyðisfjörður?
- 1. Bezoek de blauwe kerk
- 2. Wandel door het centrum van Seyðisfjörður
- 3. Ga golfen in Seyðisfjörður
- 4. Wandel van Austdalur naar Skalanes
- 5. Wandel naar het Vestdalur natuurreservaat
- Restaurants in Seyðisfjörður
- Geschiedenis Seyðisfjörður
Wat is Seyðisfjörður?
Seyðisfjörður is een leuk en kleurrijk dorpje dat nog geen 700 inwoners telt. Het dorp wordt omgeven door ongelooflijke natuur; fjorden, bergen, watervallen en een prachtig uitzicht op zee. Seyðisfjörður staat vooral bekend om zijn blauwe kerk met regenboog zebrapad.
De omgeving biedt tal van mogelijkheden voor buitenactiviteiten, zoals wandelen, fietsen en vogels kijken. Bovendien is Seyðisfjörður de aankomsthaven voor veerboten die vanuit Denemarken en Noorwegen komen, waardoor het dorp een belangrijk knooppunt is voor internationale reizigers die IJsland per boot bezoeken.
Waar ligt Seyðisfjörður in IJsland?
Seyðisfjörður ligt tussen de fjorden in het oosten van IJsland. Hoewel het een klein havendorpje is, heeft het een belangrijke internationale rol voor IJsland. In Seyðisfjörður komen namelijk alle cruiseschepen en veerboten aan vanuit Europa. Wil jij zelf met je auto of camper naar IJsland reizen? Dan kom jij meteen in dit leuke dorpje aan! Op onderstaande kaart zie je de precieze locatie.
Hoe bereik je Seyðisfjörður?
Je bereikt Seyðisfjörður alleen via de stad Egilsstadir of je moet vanuit Denemarken de boot naar IJsland pakken. Ik zal beide opties hieronder toelichten.
Met de boot
Als je met je eigen auto of met de camper naar IJsland wilt, dan kun je in Denemarken de boot pakken naar IJsland. Hierbij maak je ook nog een stop bij de Faroër eilanden. Na een reis van 2-3 dagen (afhankelijk van seizoen) kom je aan in Seyðisfjörður, waarna je reis naar IJsland pas écht kan beginnen!
Met een huurauto
Als je een auto huurt en een rondje IJsland maakt, dan kom je door de stad Egilsstadir. Dit is ook de dichtstbijzijnde stad. Vanuit hier rijd je een van de mooiste bergpassen van IJsland, namelijk route 93. Bij ons regende het en was het mistig, waardoor we helaas niet veel van de mooie uitzichten hebben gezien. Onderweg kwamen we wel nog de mooie Gufufoss waterval tegen.
Als je zelf naar Seyðisfjörður wilt rijden dan raad ik je aan om een auto te huren bij Blue Car Rental. Als je via mijn linkje een auto huurt bij Blue Car Rental krijg je automatisch 5% korting!
In de zomermaanden is het ook erg leuk om een camper te huren. Dit kan bij Worldwide campers, waar je veel aanbieders kunt vergelijken.
Wanneer Seyðisfjörður bezoeken?
Het is mogelijk om Seyðisfjörður het hele jaar door te bezoeken, maar het weer kan tussen eind november en begin april té slecht zijn om het dorpje te bereiken. Hoewel het er op foto’s heel mooi uitziet, moet je je realiseren dat het uitdagend en gevaarlijk kan zijn om in de winter van Egilsstaðir naar Seyðisfjörður te rijden. De weg wordt ook vaak afgesloten, omdat hij niet begaanbaar is.
In de zomer is het niet nodig om een auto met 4WD te huren, maar in de koudere maanden (eind september-eind april) moet je zeker een 4WD huren. Dat geldt eigenlijk voor heel IJsland. Heel eerlijk; ik zou het niet riskeren tussen december en eind februari Seyðisfjörður te bezoeken. Er is zoveel moois te zien in bijvoorbeeld het zuiden van IJsland. Dan maar nog een keertje terug naar IJsland in een ander seizoen 😉
Het weer in Seyðisfjörður
Het weer is erg afhankelijk van de periode die je Seyðisfjörður bezoekt. In de wintermaanden is het zoals hierboven beschreven niet heel fijn en veilig om de bergpas te rijden. De grootste kans op zonnig weer is tussen juni en augustus, maar dan trekt het dorp veel toeristen en zijn de prijzen voor overnachtingen hoog. Daarom bezochten wij Seyðisfjörður begin oktober. Houd er rekening mee dat het in oktober veel kan regenen in IJsland en dat de wegen afgesloten kunnen worden door sneeuwval.
Parkeren in Seyðisfjörður
Je kunt op verschillende plekken parkeren in Seyðisfjörður. Bij de kerk is een kleine parkeerplaats die gratis is. Ik zou zeggen rijd gewoon eens rond en parkeer je auto of camper op een leuk plekkie.
Overnachten in Seyðisfjörður
Het is super leuk om een nachtje in Seyðisfjörður te verblijven. Twee nachten vind ik zelf niet nodig, omdat er niet heel veel te doen is in de omgeving. Ik heb de leukste overnachtingen voor je op een rijtje gezet:
- Vid Lonid Guesthouse, gelegen direct aan het regenboog zebrapad. Ik sliep hier zelf een nachtje in oktober en vond het helemaal fantastisch.
- Seyðisfjörður Guesthouse, gelegen net buiten het centrum. Je hebt een prachtig uitzicht op de fjorden.
- Hotel Aldan the Bank, gelegen aan het begin van de het regenboog zebrapad.
Wat te doen in Seyðisfjörður?
Seyðisfjörður staat bekend om zijn levendige sfeer, kleurrijke houten gebouwen, cafés en bergachtige landschap die in de jaren 1850 de eerste bewoners naar dit gebied trok.
1. Bezoek de blauwe kerk
De Bláa Kirkja in Seyðisfjörður is een van de meest herkenbare monumenten in IJsland. Met zijn uitgesproken lichtblauwe kleur en bouwstijl is het een populaire plek voor toeristen geworden. Vooral het regenboogpad aan de voorkant van de kerk zorgt voor mooie foto’s.
In 1989 werd de Blauwe Kerk door brand beschadigd toen er renovatiewerkzaamheden aan het gebouw werden uitgevoerd en een pijporgel dat in 1987 was geïnstalleerd, werd verwoest door de vlammen. Tegenwoordig heeft de Blauwe Kerk een pijporgel van hetzelfde type als het orgel dat door de brand verloren is gegaan. Je kunt de kerk in tussen juni en augustus ook van binnen bewonderen (10:00–12.00 uur en 13:00–16:00 uur).
2. Wandel door het centrum van Seyðisfjörður
Het is een klein dorpje, maar toch valt er zoveel te mooie natuur te zien. Wandel over de regenboogstraat, maak een rondje om het meer. Geniet van het uitzicht op de fjorden.
3. Ga golfen in Seyðisfjörður
Hagavöllur is een golfbaan net buiten het dorp. Golfuitrusting kun je op aanvraag huren. De golfbaan kenmerkt zich door de brede banen, de rust en de nabijheid van de bergen. Meer informatie in krijg je in het clubhuis of bij het informatiecentrum.
4. Wandel van Austdalur naar Skalanes
Deze mooie, gemakkelijke wandeling van 4,5 kilometer brengt je naar de Skalanesberg, waar je veel vogels op de kliffen kunt zien broeden. Ga niet van de paden af, want je wilt de natuur daar niet verstoren.
5. Wandel naar het Vestdalur natuurreservaat
Deze route werd vroeger gebruikt voor het vervoer van post en handel tussen Seyðisfjörður en andere steden in het oosten van IJsland. Na een aantal mooie watervallen kom je aan bij een klein meer; Vestdalsvatn. Het meer blijft het grootste deel van het jaar bevroren. Aan de linkerkant zie je de berg Bjolfur. Aan de rechterkant vind je de kleine grot waar in 2004 de overblijfselen van de ‘Mountain Lady’ zijn gevonden. Hier vonden een groep arbeiders botten van een 30-jarige vrouw met meer dan 400 parels en spelden uit het Vikingtijdperk uit het jaar 940.
Restaurants in Seyðisfjörður
In het oosten van IJsland zijn veel restaurants in de wintermaanden gesloten. Dit komt doordat er dan nog maar weinig toeristen deze plekken bezoeken en ze afhankelijk zijn van de soms ruige weersomstandigheden.
Wij aten bij Skaftfell bistro en de pizza was echt heerlijk! Ik had de ‘summer date’ pizza met pesto, spekreepjes en dadels. De fancy sheep foodtruck is de beste van IJsland. Je vindt ‘m alleen in de zomermaanden. Bij Nord Austur krijg je de lekkerste sushi. Je kunt ook eten bij Hotel Aldan- the Bank.
Geschiedenis Seyðisfjörður
De steile valleien van Seyðisfjörður maken het dorp vatbaar voor lawines. Een lawine in 1885 kostte zelfs 24 mensen het leven. Een gedenkteken voor de overledenen staat in de stad, opgebouwd uit de balken van een verwoeste fabriek. In 1996 verpletterde een lawine een andere lokale fabriek. Gelukkig raakte niemand gewond. Sindsdien zijn er lawine dammen rond de stad gebouwd.
In 2021 werd Seyðisfjörður geteisterd door aardverschuivingen, waardoor dertien huizen en gebouwen werden vernield, waaronder het technologische museum. Seyðisfjörður was tijdens de tweede Wereldoorlog een uitvalsbasis voor militairen uit Amerika en het Verenigd Koninkrijk. Er ligt zelfs een schip voor de kust dat door de Duitsers werd gebombardeerd.
Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland
Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.
- De ultieme reisgids voor de ringweg
- Reisplanning 15 dagen
- Reisplanning 7 dagen
- Voorbereiding & checklist
Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief
Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.
Ik vond Seydisfjordur een van de leukste dorpjes in IJsland. Het is er zo vrolijk met al die kleurtjes. Gelukkig hadden wij wat beter weer. En de route ernaartoe is geweldig!
Hee Anne,
Fijn dat je beter weer had en kon genieten van de prachtige route naar Seydisfjördur.
Voor mij nog een goede reden om terug te gaan haha.