Seydisfjörður telt nog geen 700 inwoners en ligt in het oosten van IJsland. Seydisfjörður wordt omgeven door ongelooflijke natuur; fjorden, bergen, watervallen en een prachtig uitzicht op zee.

Waar ligt Seyðisfjörður?

Seyðisfjörður ligt tussen de fjorden in het oosten van IJsland. Hoewel het een klein havendorpje is, heeft het een belangrijke internationale rol voor IJsland. In Seyðisfjörður komen namelijk alle cruiseschepen en veerboten aan vanuit Europa. Wil jij zelf met je auto of camper naar IJsland reizen? Dan kom jij meteen in dit leuke dorpje aan!

Hoe bereik je Seyðisfjörður?

Je bereikt Seyðisfjörður alleen via Egilsstaðir. Dit is ook de dichtstbijzijnde stad. Je rijdt dan een van de mooiste bergpassen van IJsland, namelijk route 93. Bij ons regende het en was het mistig, waardoor we helaas niet veel van de mooie uitzichten hebben gezien. Onderweg kwamen we wel nog de mooie Gufufoss waterval tegen.

De bergpas van Egilsstaðir naar Seyðisfjörður

Wanneer Seyðisfjörður bezoeken?

Het is mogelijk om Seyðisfjorður het hele jaar door te bezoeken, maar het weer kan tussen eind oktober en begin mei té slecht zijn om Seyðisfjörður te bereiken. Hoewel het er op foto’s heel mooi uitziet, moet je je realiseren dat het uitdagend en gevaarlijk kan zijn om in de winter van Egilsstadir naar Seydisfjordur te rijden. In de zomer is het niet nodig om een auto met 4WD te huren, maar in de winter moet je zeker een 4WD huren. Dat geldt eigenlijk voor heel IJsland. Heel eerlijk; ik zou het niet riskeren in de wintermaanden. Er is zoveel moois te zien in bijvoorbeeld het zuiden van IJsland. Dan maar nog een keertje terug naar IJsland in de zomermaanden 😉

Tip: huur een auto bij sunnycars, zodat je verzekerd en zonder zorgen op pad gaat.

Huur je auto bij sunnycars

Het weer in Seyðisfjörður

Het weer is erg afhankelijk van de periode die je Seyðisfjörður bezoekt. In de wintermaanden is het zoals hierboven beschreven niet heel fijn en veilig om de bergpas te rijden. De grootste kans op zonnig weer is tussen juni en augustus, maar dan trekt het dorp veel toeristen en zijn de prijzen voor overnachtingen hoog. Daarom bezochten wij Seyðisfjörður begin oktober. Houd er rekening mee dat het in oktober veel kan regenen in IJsland.

Lage regenwolken in oktober

Wat te doen in Seyðisfjörður?

Seyðisfjörður staat bekend om zijn levendige sfeer, kleurrijke houten gebouwen, cafés en bergachtige landschap die in de jaren 1850 de eerste bewoners naar dit gebied trok.

Wandel over het regenboogpad

Bezoek de blauwe kerk

De Bláa Kirkja in Seyðisfjörður is een van de meest herkenbare monumenten in IJsland. Met zijn uitgesproken lichtblauwe kleur en bouwstijl is het een populaire plek voor toeristen geworden. Vooral het regenboogpad aan de voorkant van de kerk zorgt voor mooie foto’s. In 1989 werd de Blauwe Kerk door brand beschadigd toen er renovatiewerkzaamheden aan het gebouw werden uitgevoerd en een pijporgel dat in 1987 was geïnstalleerd, werd verwoest door de vlammen. Tegenwoordig heeft de Blauwe Kerk een pijporgel van hetzelfde type als het orgel dat door de brand verloren is gegaan. Je kunt de kerk in tussen juni en augustus ook van binnen bewonderen (10:00–12.00 uur en 13:00–16:00 uur).

Een van de meest gefotografeerde kerkjes in IJsland

Wandel door het ‘centrum’ van Seyðisfjörður

Het is een klein dorpje, maar toch valt er zoveel te mooie natuur te zien. Wandel over de regenboogstraat, maak een rondje om het meer. Geniet van het uitzicht op de fjorden.

De bekende regenboogstraat in Seyðisfjörður

Ga golfen in Seyðisfjörður

Hagavöllur is een golfbaan net buiten het dorp. Golfuitrusting kun je op aanvraag huren. De golfbaan kenmerkt zich door de brede banen, de rust en de nabijheid van de bergen. Meer informatie in krijg je in het clubhuis of bij het informatiecentrum.

Wandel van Austdalur naar Skalanes

Deze mooie, gemakkelijke wandeling van 4,5 kilometer brengt je naar de Skalanesberg, waar je veel vogels op de kliffen kunt zien broeden. Ga niet van de paden af, want je wilt de natuur daar niet verstoren.

Wandel naar het Vestdalur natuurreservaat

Deze route werd vroeger gebruikt voor het vervoer van post en handel tussen Seyðisfjörður en andere steden in het oosten van IJsland. Na een aantal mooie watervallen kom je aan bij een klein meer; Vestdalsvatn. Het meer blijft het grootste deel van het jaar bevroren. Aan de linkerkant zie je de berg Bjolfur. Aan de rechterkant vind je de kleine grot waar in 2004 de overblijfselen van de ‘Mountain Lady’ zijn gevonden. Hier vonden een groep arbeiders botten van een 30-jarige vrouw met meer dan 400 parels en spelden uit het Vikingtijdperk uit het jaar 940.

Beste restaurants Seyðisfjörður

In het oosten van IJsland zijn veel restaurants in de wintermaanden gesloten. Dit komt doordat er dan nog maar weinig toeristen deze plekken bezoeken en ze afhankelijk zijn van de soms ruige weersomstandigheden. Wij aten bij Skaftfell bistro en de pizza was echt heerlijk! Ik had de ‘summer date’ pizza met pesto,

spekreepjes en dadels. De fancy sheep foodtruck is de beste van IJsland. Je vindt ‘m alleen in de zomermaanden. Bij norð Austur krijg je de lekkerste sushi.

Mijn ‘summer date’ pizza bij Skaftfell Bistro

Waar overnachten in Seyðisfjörður?

Við Lonið Guesthouse

Wij sliepen één nachtje in dit super luxe guesthouse, dat direct aan de regenboogstraat ligt in Seyðisfjörður. Je krijgt er een appartement met eigen badkamer en een heerlijke regendouche. Je hebt uitzicht op de kerk of op het meer.

Seyðisfjörður Guesthouse

Vanuit dit leuke guesthouse heb je een mooi uitzicht op de fjorden. Er is een gezamenlijke keuken en je kunt er gratis gebruik maken van wasmachine en droger. Je kunt kiezen voor een gedeelde of privé badkamer.

Hotel Aldan the Bank

De kamers van dit hotel bevinden zich in een voormalig bankgebouw en een oud postkantoor in Seydisfjördur en zijn ingericht in een romantische en antieke stijl. De kamers hebben een zithoek, een minibar en koffie- en theefaciliteiten. Elke kamer heeft een badkamer met een bad of een douche.

Geschiedenis Seyðisfjörður

De steile valleien van Seyðisfjörður maken het dorp vatbaar voor lawines. Een lawine in 1885 kostte zelfs 24 mensen het leven. Een gedenkteken voor de overledenen staat in de stad, opgebouwd uit de balken van een verwoeste fabriek. In 1996 verpletterde een lawine een andere lokale fabriek. Gelukkig raakte niemand gewond. Sindsdien zijn er lawine dammen rond de stad gebouwd. In 2021 werd Seyðisfjörður geteisterd door aardverschuivingen, waardoor dertien huizen en gebouwen werden vernield, waaronder het technologische museum.

Seyðisfjörður was tijdens de tweede Wereldoorlog een uitvalsbasis voor militairen uit Amerika en het Verenigd Koninkrijk. Er ligt zelfs een schip voor de kust dat door de Duitsers werd gebombardeerd.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.