Het schiereiland Snaefellsnes wordt ook wel klein- IJsland genoemd, omdat het zowel een vulkaan, als een gletsjer, watervallen, kraters, lava velden en zwarte stranden bevat. Wil je weten wat er allemaal te doen is op Snaefellsnes en hoe je er komt? Lees dan verder.

Wat is Snaefellsnes?

Snaefellsnes is een schiereiland aan de westkust van IJsland. Het staat bekend om zijn adembenemende natuurlijke schoonheid, diverse landschappen en rijke culturele erfgoed. Het schiereiland strekt zich ongeveer 90 kilometer uit van west naar oost en wordt vaak “IJsland in het klein” genoemd omdat het veel van de karakteristieke kenmerken van het land omvat.

Op Snaefellsnes is één van de drie nationale parken van IJsland te bewonderen. Het nationaal park is 170 km2. Het omringt de Snaefellsjökull gletsjer/vulkaan en loopt helemaal door tot aan de kustlijn. Je hebt ook nog Thingvellir nationaal park en Vatnajökull nationaal park op IJsland. 

Waar ligt Snaefellsnes in IJsland?

Snaefellsnes ligt dus in het westen van IJsland en ten noordwesten van de hoofdstad Reykjavik. Het schiereiland strekt zich uit in de IJslandse wateren van de Atlantische Oceaan. Snaefellsnes is gelegen in de regio Vesturland en is omringd door de baai van Breiðafjörður in het noorden en de Faxaflói-baai in het zuiden. Op onderstaande kaart zie je waar Snaefellsnes precies ligt. Het schiereiland loopt vanaf de rode stip helemaal naar het westen tot aan Olafsvík en Arnarstapi.

Het Snaefellsnes schiereiland ligt in het westen van IJsland

Hoe bereik je Snaefellsnes?

Er zijn twee manieren waarop je Snaefellsnes kunt bereiken, namelijk met een huurauto en met een excursie. Hieronder licht ik beide opties voor je toe. 

Naar Snaefellsnes met een huurauto

Om naar Snaefellsnes te reizen vanuit Reykjavik, neem je de ringweg (route 1) in noordelijke richting en vervolgens de afslag naar het noordwesten bij Borgarnes. Na het oversteken van de brug over de Borgarfjörður-baai kom je op het schiereiland Snaefellsnes. Het makkelijkste is om zelf een auto te huren en naar Snaefellsnes te rijden.

Tip: huur je auto via mijn linkje bij Blue Car Rental en krijg automatisch 5% korting op de huurprijs!

Huur je auto met 5% korting bij Blue Car Rental

De wegen op Snaefellsnes zijn helaas niet zo goed als de wegen van de ringweg. De wegen zijn niet overal geasfalteerd, waardoor je minder soepel rondrijdt. Vergeet ook de verkeersregels in IJsland niet door te nemen. 

Naar Snaefellsnes met een excursie vanuit Reykjavík

Deze dagexcursie brengt jou naar Snaefellsnes. Geniet van prachtige stranden, lavaformaties en kraters. Je bezoekt Ytri Tunga, Arnastapi, stranden, een krater en de Kirkjufell berg. Bij de tweede tour hieronder ga je zelfs eten op een paardenboerderij.

Overnachten op Snaefellsnes

Ik adviseer je om twee nachten te verblijven op Snaefellsnes zodat je daarna verder kan met je roadtrip, bijvoorbeeld naar het Mývatn gebied in het noorden van IJsland. Als je in de zomermaanden gaat kun je genieten van de middernachtzon, waardoor het wel 20-23 uur licht is. Hierdoor kun je veel ondernemen en lukt het wellicht ook met één nacht op Snaefellsnes.  

Bekijk hieronder de drie leukste overnachtingen op Snaefellsnes. Wil je meer info? Lees dan mijn blog over de 5 leukste overnachtingen op Snaefellsnes. 

Wij verbleven twee nachten in Drangar Guesthouse in de John Deere kamer

Wat meenemen naar Snaefellsnes?

Het weer in IJsland kan erg snel omslaan, dus ben hierop voorbereid. Als je Snaefellsnes bezoekt dan is het belangrijk dat je je comfortabel kleedt. Dit houdt in dat het warm en waterdicht moet zijn, maar je moet er ook goed in kunnen bewegen. Neem daarom altijd een regenjas en een regenbroek mee in je rugzak, ook als het zonnetje nog zo lekker schijnt. Trek je thermoshirt aan met daarover een fleecetrui en een windjack. Als het heel koud is trek ik zelfs 2 thermoshirts aan. Qua onderkleding heb je een thermo legging nodig en een wandelbroek, liefst van softshell. Je hebt wandelschoenen nodig die tot over je enkel gaan, anders mag je niet mee. Zorg voor een fleece nekwarmer die je nek goed bedekt en die niet kan wegwaaien.

Wat te doen op Snaefellsnes?

Er is ontzettend veel te doen op Snaefellsnes, dus ik heb de leukste activiteiten hieronder voor je op een rijtje gezet. 

1. Bezoek de Snaefellsjökull

Dit is een van de populairste attracties van IJsland. Deze 1446 m hoge gletsjer ligt bovenop een 700.000 jaar oude stratovulkaan. De gletsjer is op dit moment zo’n 12 km2 groot. Helaas krimpt de gletsjer door de klimaatveranderingen. In het jaar 1900 was de gletsjer namelijk nog 15 km2 groot. 

Veel bezoekers geven aan zeer sterke energie rondom de vulkaan te voelen. Het is een van de sterkste en grootste energievelden van de wereld. 

Weetje: Ze voorspelden dat er op 5 november 1993 om 21:03 aliens zouden landen op de top van de gletsjer. Honderden mensen verzamelden zich rond die tijd bij de gletsjer, maar helaas kwamen er geen buitenaardse wezens opdagen 😉

Snaefellsjökull gletsjer

2. Aanschouw de Kirkjufell berg

De Kirkjufell berg is 463 m hoog en is binnen 1,5 uur wandelen tot aan de top te bereiken. De berg lijkt een beetje op een driehoek en is bekend uit de tv- serie Game of Thrones. Aan de voorzijde van de berg (kant van de weg) kun je de berg het beste fotograferen, omdat je dan ook de bijbehorende Kirkjufellsfoss (waterval) kunt bewonderen.

Deze locatie is het hele jaar door populair. Het is prachtig in de zomer met de middernachtzon, maar ook in de winter als de berg besneeuwd is en de waterval bevroren.

3. Budakirkja kerk

Deze zwarte Budakirkja is een van de populairste fotografieplekken van IJsland. De kerk staat namelijk naast een lavaveld en het strand en dit zorgt voor unieke foto’s. Budir was een welvarende handelshaven en vissersdorp, maar werd aan het begin van de 19e eeuw verlaten. De kerk is het enige wat nog over is van de dit dorpje. Je hebt er (bij goed weer) ook een prachtig uitzicht op de zee en het strand.

4. Wandel van Arnarstapi naar Hellnar

Vroeger was Arnarstapi een belangrijke handelspost in IJsland. Daar is nu niet meer veel van over, op een paar huizen, een kleine pier en een informatiecentrum na. Rondom Arnarstapi ligt een groot lavaveld. Er zijn veel mooie rotsformaties te bewonderen aan de kust. De bekendste rotsformatie is de ‘Gatklettur’, wat letterlijk rots met gat betekent. Arnarstapi maakt deel uit van het Snaefellsjökull nationaal park. Maak een wandeling van Arnarstapi naar Hellnar. Deze is ongeveer 30 minuten (enkel). Geloof me, hier krijg je geen spijt van.

Hellnar is een klein dorpje in het zuiden van Snaefellsnes. Het staat vooral bekend om zijn uitzicht op de Snaefellsjökull gletsjer en gave kust met rotsformaties. 

Arnarstapi rotsformaties

5. Bezoek het vissersstadje Stykkishólmur

Dit is het grootste stadje van het schiereiland Snaefellsnes. Vanaf hier kun je een aantal boottochten boeken, waaronder een tocht naar de Westfjorden van IJsland. Overnacht je op het schiereiland? Dan kun je hier het beste je boodschappen halen.

6. Maak een walvisboottocht in Ólafsvík

Vanuit Ólafsvík kun je een walvisspot tour boeken. Hier heb je de meeste kans om orka’s te zien. Wij zagen hier helaas geen orka’s maar wel springende bultruggen en witsnuit dolfijnen. De stad ligt in het noorden van het schiereiland. In Ólafsvík kun je goed overnachten en er zijn een paar cafeetjes en restaurants. Niet onbelangrijk; je kunt hier ook tanken.

Een springende bultrug in Ólafsvík

7. Bezoek het Ytri tunga strand

Wil je zeehonden spotten in IJsland? Dan is Ytri Tunga dé plek. De zeehonden zijn te zien op de stranden, vooral in de maanden juni en juli. Ook als je geen geluk hebt om er zeehonden te zien, is dit strand zeker de moeite waard. Geniet dan ook van de Snaefellsjökull gletsjer op de achtergrond. Wij zagen ze zelfs nog half oktober!

8. Rijd langs de Bjarnafoss waterval

Deze prachtige waterval stroomt langs de berghelling richting de zuidkust van Snaefellsnes naar beneden. Als je langs de zuidkust van Snaefellsnes rijdt kun je eerst de waternevel zien, voordat je de waterval zelf kunt zien. Hij ligt dichtbij Budakirkja. 

Onderweg rijd je langs de Bjarnafoss

9. De Svörtuloft vuurtoren

Op het meest westelijke punt van het schiereiland kun je de dramatische zwarte kliffen, ook wel Svörtuloft genoemd bewonderen. Svörtuloft betekent; zwart plafond. De kliffen werden gevormd toen de hete lava uit de Snaefellsjökull vulkaan in de zee terecht kwam. De krachtige golven van de Atlantische zee braken de rotsen af, waardoor deze prachtige verticale kliffen ontstonden. De oranje vuurtoren maakt deze plek helemaal af en zorgt voor een fotografie hotspot. Let wel op, want het is een bumpy ride om er te geraken. Ik raad dit alleen aan met een 4×4 auto.

10. De Eldborg krater

Dit is een van de mooiste kraters van IJsland. Hij is te vinden op de grens van het Snaefellsnes schiereiland en de plaats Mýrar. Eldborg betekent letterlijk fort van vuur. Ze zeggen dat de vulkaan onder deze krater zo’n 5000- 8000 jaar geleden actief was. 

Je kunt vrij gemakkelijk naar de krater toe wandelen en er een kijkje in nemen. De wandeling is ongeveer 6 km wandelen (enkel). Je doet er dan ongeveer 1,5 uur over om tot in de krater te komen. Je loopt door een lavaveld bedekt met rotsen. Doe dus stevige schoenen aan. Als je bovenop de krater staat, kun je vanuit daar wel 5 andere kraters in de buurt zien. De krater is 50 m diep, 250 m lang en 180 m breed. 

Eldborg krater

11. Bezoek de Lóndrangar kliffen

Aan de kust van het Snaefellsjökull Nationaal Park zijn twee indrukwekkende rotsen te vinden. De hoogste rots is maar liefst 75 m hoog en de kleinere 61 m. Je kunt helemaal naar deze torenhoge rotsen toe lopen. Het wordt streng afgeraden om de rotsen te beklimmen, omdat dit gewoon mega gevaarlijk is. Tussen half april en begin september kun je langs de kust de super schattige papegaaiduikers zien

Lóndrangar rotsen

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

5 reacties op “Snaefellsnes; ontdek klein- IJsland!

  1. Kelly zegt:

    Nog nooit van dit schiereiland gehoord, maar het ziet er prachtig uit! Dat mensen dachten dat er aliens zouden landen, haha 😂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *