Ben je van plan om binnenkort naar het prachtige IJsland te reizen? Dan is het handig om te weten hoe de stopcontacten daar werken. Het laatste wat je wilt is dat je apparaten niet opgeladen kunnen worden of dat je de verkeerde stekker meeneemt. In deze korte blog vertel ik je meer over de stopcontacten in IJsland. Zo ben je goed voorbereid en kun je zorgeloos genieten van je reis naar het land van vuur en ijs.

Welke soort stekkers zijn er in IJsland?

In IJsland worden stopcontacten van het type F gebruikt. Dit type stopcontact heeft twee ronde pinnen en wordt ook wel de “Schuko” stekker genoemd. Schuko is een afkorting van het Duitse woord Schutz-Kontakt, dat beschermcontact betekent.

Het is een veelvoorkomend type stopcontact in Europa en wordt ook in Nederland overal gebruikt. Goed nieuws dus; je hoeft geen wereldstekker mee te nemen naar IJsland!

Het is wel handig om een verlengsnoer mee te nemen, want mijn ervaring is dat er soms maar twee stopcontacten zijn op een hotelkamer en ik wilde best wel veel opladen in de nacht, zoals mijn camera, GoPro, telefoon en powerbank.

Waar vind je stopcontacten in IJsland?

In IJsland kun je stopcontacten vinden op dezelfde plekken als in andere landen. In hotels, hostels en vakantiehuizen zijn er meestal stopcontacten in de slaapkamers, woonkamers en badkamers. Ook in restaurants, cafés en bars zijn er vaak stopcontacten beschikbaar voor klanten.

Als je aan het wandelen bent in IJsland, dan kom je vrijwel nergens stopcontacten tegen. En met het koude weer in oktober ging mijn telefoon echt mega snel leeg (echt binnen paar uurtjes) toen ik naar de Bruárfoss waterval wandelde. Ik had gelukkig een goede powerbank bij me die ik de nacht ervoor had opgeladen. Een powerbank is dus zeker een aanrader als je in IJsland bent en van plan bent om foto’s te maken en bijvoorbeeld Google Maps te gebruiken.

Ben je onderweg in IJsland? Neem een powerbank mee!

Ga jij bijvoorbeeld de Laugavegur Trail lopen? Dan kom je onderweg vrijwel geen stopcontacten tegen. Vooral niet als je die dagen in een tentje slaapt. Dan is een of zelfs meerdere powerbanks echt aan te raden. Wat ook handig is, is een powerbank op zonne-energie.

Let er wel op dat je geen powerbank aanschaft die een capaciteit heeft van meer dan 27.000 mAh (=100 wh), omdat het niet toegestaan is om deze mee te nemen in vliegtuigen. Het kan wat verschillen per luchtvaartmatschappij, dus bij twijfel zou ik het even goed nakijken. Met maximaal 27.000 mAh zit je in ieder geval altijd goed.

Het is daarnaast verplicht om je powerbank in je handbagage mee te nemen, omdat deze in de ruimbagage nog wel eens in brand zou kunnen vliegen. Door de powerbank in je handbagage te bewaren, kan er indien nodig snel worden ingegrepen om een eventuele brand te blussen.

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *