Als ik in Nederland rijd, maak ik me nooit druk over tanken. Meestal rijd ik door totdat het lampje brandt en rijd ik over de grens om in Duitsland goedkoper te tanken. In IJsland is deze strategie echt niet aan te raden, want je kunt zomaar ergens in the middle of nowhere vast komen te staan zonder benzine. En de tankstations liggen niet altijd in de buurt…

In deze blog leg ik je precies uit hoe het tanken in IJsland in zijn werk gaat en welke soorten tankstations je hebt.

De basics van tanken in IJsland

Tanken in IJsland is niet zo moeilijk, je moet alleen even weten hoe het werkt. De meeste tankstations in IJsland zijn onbemand. Dit betekent dat je zelf je brandstof moet pompen en vooraf moet betalen bij een automaat. De automaten accepteren creditcards, maar ik kon ook overal met mijn bankpas betalen.

Je stelt de taal in en volgt de instructies op het scherm. Je voert je creditcard in, kiest het bedrag dat je wilt tanken en de pomp die je wilt gebruiken. Niet zo ingewikkeld gelukkig.

Tip: kies altijd voor een bedrag om te tanken, bijvoorbeeld 10.000 ISK. Je hebt ook een optie ‘full tank’ maar daarbij wordt je creditcard belast voor een volledige tank. Uiteindelijk krijg je dit geld natuurlijk terug, maar het is vervelend als je over je limiet heengaat en je niets meer kunt betalen met je creditcard.

Een onbemand N1 tankstation in IJsland

Wanneer moet ik tanken in IJsland?

Het is een beetje afhankelijk van waar je bent in IJsland en hoeveel rekening je moet houden met tanken. Langs de zuidkust en rond de golden circle zal je niet snel in de problemen komen. Ga je echter naar de oostfjorden, het noorden of de westfjorden dan zou ik altijd tanken als je een tankstation tegenkomt.

Het is niet ongewoon dat er 100 kilometer of meer tussen twee tankstations zit. Daarom is het handig om altijd een oogje op je brandstofmeter te houden. Het laatste wat je wilt is zonder benzine komen te zitten op een afgelegen plek in IJsland.

Daarnaast is het ook verstandig om rekening te houden met de weersomstandigheden. In de winter kan het weer in IJsland behoorlijk onvoorspelbaar zijn. Sneeuwstormen kunnen wegen afsluiten en je plannen flink in de war schoppen. Als je tank vol is, heb je in ieder geval genoeg brandstof om een tijdje warm te blijven mocht je vast komen te zitten.

De kosten van benzine en diesel in IJsland

De brandstofprijzen in IJsland komen best wel overeen met de prijzen in Nederland. Dat komt onder andere doordat IJsland ook geen eigen oliebronnen heeft. Alles moet geïmporteerd worden en dat drijft de kosten op.

Op het moment van schrijven ligt de prijs voor een liter benzine rond de 320 IJslandse kronen (ISK). Dat is €2,20 per liter, wat vergelijkbaar is met de prijzen in Nederland. Diesel is niet veel goedkoper en kost ongeveer 315 kronen per liter, dus rond de €2,17. Maar let op, deze prijzen kunnen fluctueren. Je kunt online gemakkelijk opzoeken wat de prijzen van de soorten tankstations zijn.

De tankstations in IJsland

In IJsland vind je verschillende merken tankstations. De grootste zijn N1, Olís, Orkan en Skeljungur. Deze merken vind je verspreid over het hele eiland, van de drukke gebieden rond Reykjavík tot de meer afgelegen delen van het land.

N1 is waarschijnlijk het meest bekende tankstation in IJsland. Ze hebben een groot netwerk en je vindt ze zowel in de steden als op het platteland. Bij N1 stations kun je naast tanken vaak ook terecht voor een heerlijke IJslandse hotdog of om wat kleine boodschappen te doen.

Olís en Orkan zijn andere bekende tankstations die verspreid zijn over het hele land. Ze zijn meestal iets kleiner dan de N1 stations, maar bieden nog steeds alle basisvoorzieningen die je nodig hebt.

Skeljungur is een merk dat je vooral in het noorden en oosten van IJsland tegenkomt. Ze zijn kleiner dan de andere merken, maar nog steeds een betrouwbare keuze voor het tanken.

Houd er rekening mee dat de meeste tankstations in IJsland onbemand zijn, vooral buiten de steden.

Een N1 tankstation met winkels nabij

De openingstijden van tankstations

Omdat de meeste tankstations in IJsland onbemand zijn, kun je in principe 24 uur per dag, 7 dagen per week tanken. Dit is vooral handig als je ‘s avonds laat of ‘s ochtends vroeg op pad bent. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je midden in de nacht zonder brandstof komt te zitten als je bijvoorbeeld op zoek bent naar het noorderlicht.

Hoewel je altijd kunt tanken, zijn de winkels en eetgelegenheden bij de tankstations niet altijd open. De openingstijden variëren, maar over het algemeen zijn ze open van 8 uur ‘s ochtends tot 10 uur ‘s avonds. Ook de toiletten zijn dan dicht.

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *