Het Thingvellir gebied wordt gezien als het nationale heiligdom van IJsland vanwege zijn grote historische en geologische betekenis. Het eerste nationale park van IJsland werd daar in 1928 opgericht en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Wat gebeurde er hier allemaal en wat kun je er doen/zien? Ontdek het in deze blog!

Waar ligt Thingvellir National Park in IJsland?

Thingvellir ligt bijna 50 kilometer van de hoofdstad Reykjavík verwijderd. Het is groot onderdeel van de bekende golden circle route. Op onderstaande kaart kun je de exacte locatie van Thingvellir National Park zien.

Thingvellir National Park is te vinden in het zuidwesten van IJsland

Hoe bereik je Thingvellir National Park?

Er zijn twee manieren om Thingvellir in IJsland te bereiken, namelijk met een (huur)auto of met een dagtour naar de golden circle. Ik zal beide manieren hieronder toelichten.

Naar Thingvellir met een huurauto

Zelf zal ik altijd aanraden om een auto te huren, omdat je dan zoveel meer vrijheid en privacy hebt om IJsland op je gemak te ontdekken. Huur hier je auto bij sunnycars zodat je zorgeloos en verzekerd kunt rondreizen door IJsland. Let op: in de wintermaanden kan het rijden in IJsland erg lastig zijn door sneeuwval, regen en harde wind. Het is dan zeer verstandig om een 4×4 auto te huren.

Als je in Reykjavík overnacht dan zul je dik 48 kilometer moeten rijden om het national park te bereiken. Je doet hier zonder onderweg te stoppen ongeveer drie kwartier over.

In de zomermaanden is het ook erg leuk om een camper te huren. Dit kan bij Worldwide campers, waar je veel aanbieders kunt vergelijken. Huur hier je camper bij Worldwide campers.

Naar de Thingvellir met een dagtour vanuit Reykjavík

Beschik je niet over een huurauto maar wil je Thingvellir in IJsland bewonderen? Geen probleem, je boekt hier heel makkelijk een dagtour vanuit Reykjavík. Je bezoekt dan ook de Gullfoss waterval, de spuitende Geisers en de Kerid krater. Er is ook een tour waarbij je ook de Blue Lagoon bezoekt.

Parkeren bij Thingvellir National Park

Je kunt parkeren bij het Thingvellir Visitors Centre (via Google Maps). Er is hier een grote parkeerplaats aanwezig met toiletten, een restaurant en een souvenirwinkel. De parkeerkosten zijn 750 ISK (€4,90) per personenauto.

Prachtige uitzichten in Thingvellir Nationaal Park (zomer)

Overnachten in de buurt van Thingvellir National Park

Het is niet toegestaan om in het nationale park te overnachten, waardoor hier ook geen accommodaties gevestigd zijn. Er zijn wel een aantal super leuke accommodaties in de buurt van Thingvellir. Ik heb ze hieronder voor je op een rijtje gezet:

Wat te doen in Thingvellir nationaal park?

Er is zo ontzettend veel te doen en te zien in Thingvellir. Je kunt er bijna een hele dag voor uittrekken haha. Ik heb hieronder alle leuke dingen op een rijtje gezet.

Ga snorkelen in de Silfra kloof

Een populaire activiteit is snorkelen/duiken in de Silfra kloof. Deze kloof scheidt de Noord-Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen. De Silfra kloof vult zich met gletsjerwater dat tientallen jaren ondergronds gefilterd wordt door lavarotsen, waardoor dit het puurste en helderste water ter wereld is. Je kunt wel 120 meter ver kijken tijdens het snorkelen! Het water is maar 2 graden, maar gelukkig krijg je een dry suit. Lees hier meer over de Silfra kloof.

Snorkelen in de Silfra kloof

Anick en Gieljan van reislekker.nl durfden het aan en doken in dit ijskoude water. Lees hier hun ervaringen tips over duiken in de Silfra kloof.

Bezoek de Öxarárfoss waterval

De mooie Óxarárfoss waterval vind je tijdens het wandelen vanaf het Visitors Centre. Je kunt onderweg de bordjes volgen. De waterval is 20 meter hoog en waarschijnlijk ‘aangelegd’ door de Noormannen zelf, omdat zij zo een drinkwatervoorziening hadden dichtbij het Parlement. Ze verlegden hierbij de rivier.

De Öxarárfoss waterval

Bezoek het oude Parlement met Thingvallakirkja

Vanaf de parkeerplaats bij het Visitors Centre kun je het oude Parlement al zien liggen. Daarnaast ligt ook het leuke Thingvallakirkja (kerk). Er zijn hier vele wandelpaden aangemaakt, waardoor je er veel te voet kunt verkennen. Je hebt vanuit hier ook super mooi uitzicht op de bergen.

Thingvallakirkja

Ga touren door het nationale park

Het is super mooi om door het nationale park te rijden. Je ziet overal mooie uitzichten en er zijn veel plekken waar je even met je huurauto mag stoppen. Let op: stop nooit zomaar langs de weg, want dit is niet toegestaan.

Geniet van de mooiste uitzichten

De geschiedenis van de Noormannen in IJsland

De IJslandse nederzetting door de Noormannen begon met de komst van Ingólfur Arnarson in het jaar 874. De volgende 56 jaar werd ‘The Settlement Period’ genoemd. Veel Noormannen werden verdreven uit Noorwegen door koning Harald Fijnhaar (bekend in Vikings), waardoor zij een nieuwe toekomst in IJsland wilden beginnen. Dit zorgde echter voor een vrij onhoudbare situatie. De Noormannen in IJsland hadden wel dezelfde religie en taal, maar eigen leiders en andere normen en waarden. (Dodelijk) geweld tussen de groepen kwam erg vaak voor, omdat ze vochten voor hun eigen overtuigingen en voor de beperkte middelen die hun nieuwe eiland te bieden had.

Er begonnen zich lokale vergaderingen te vormen, maar de meerderheid van de macht op IJsland was gelegen rondom Reykjavík. Dit waren vooral de afstammelingen van Ingólfur. De kolonisten die in de rest van IJsland woonden, hadden hier een hekel aan en drongen daarom aan op een algemene vergadering om vast te stellen hoe ze allemaal in vrede konden samenleven.

Uitzicht over het oudste Parlement ter wereld

Grímur Geitskör kreeg de taak om leider van iedere Noormannen groep te verzamelen en een geschikte locatie te vinden om te vergaderen. Zoals vaak het geval was bij de Noormannen, gebeurde dit op een nogal grimmige manier. Net toen Geitskör aan het zoeken was, werd de Noorman die een beschut en centraal gelegen stuk land bezat veroordeeld voor moord, waardoor zijn eigendom openbaar werd. Deze locatie was heel geschikt. Hoewel het voor de rijke mensen in het zuidwesten veel gemakkelijker te bereiken was, kostte vanuit de verste uithoeken in het oosten en noorden niet meer dan zeventien reisdagen. In het jaar 930 na Christus kwamen er meer dan dertig heersende leiders vanuit heel IJsland voor het eerst bij elkaar om de wetgeving te bespreken en een gemenebest te creëren. Na deze tijd begon ook het Christendom zich steeds meer te mengen met het heidense geloof. In het jaar 1000 na Christus werd er door Thorgeir Thorkelson (wetgever) besloten dat alle IJslanders moesten overstappen op het Christendom. Hij ‘gooide’ toen alle Heidense goden in de Godafoss waterval in het noorden van IJsland.

Het parlement met kerkje (herfst)

De geschiedenis van Thingvellir nationaal park

In het jaar 930 werd in dit nationale park het eerste Parlement ter wereld opgericht; het Althing. Het is daarmee het oudste werkende parlement ter wereld. Het parlement bleef 868 jaar of tot 1798 bijeenkomen op de velden van de rivier de Öxará. Daardoor hebben er veel belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van IJsland plaatsgevonden, waardoor de lokale bevolking het beschouwt als de geboorteplaats van het land. Vanaf 1798 werd het Parlement verplaatst naar de hoofdstad Reykjavík, waar het zich nu nog steeds bevindt.

Achteraf zien we dat deze vroege IJslanders een ruwe versie van een hedendaags representatief parlement hadden gecreëerd. Dit was ongeveer 800 jaar voordat dergelijke ideeën in de Verenigde Staten en Frankrijk aan bod kwamen. Thingvellir is dus een hele interessante plek als je van geschiedenis en de Noormannen houdt. Maar dat is niet alles; de natuur is er ook fenomenaal!

Het helderste water ter wereld dichtbij de Silfra Kloof

Geologie Thingvellir nationaal park

IJsland wordt gedeeld door de Mid-Atlantische rug. De Westfjorden, Snaefellsnes en Reykjavík bevinden zich op de Noord-Amerikaanse tektonische plaat, terwijl het noorden en oosten op de Euraziatische tektonische plaat liggen. IJsland is de enige plek ter wereld waar deze kloof zich boven zeeniveau ligt. In Thingvellir kun je deze scheiding van tektonische platen heel duidelijk zien. Je loopt dan eigenlijk tussen Europa en Noord Amerika in; gaaaf!

De tektonische platen bewegen met ongeveer 2,5 centimeter per jaar uit elkaar en hebben dat al miljoenen jaren gedaan. De effecten van deze beweging zijn goed te zien in het park. Je ziet overal kloven en scheuren in de aarde die ontstaan door vele aardbevingen. Aardbevingen zijn er vrijwel iedere dag in Thingvellir, al zijn de meeste veel te klein om gevoeld te worden. Er is hier al 2000 jaar geen vulkaanuitbarsting meer geweest, maar dat is geen garantie dat dit niet meer gebeurt…

De spleet vallei in het nationale park is gedeeltelijk gevuld met grondwater, waardoor het grootste natuurlijke meer van IJsland ontstond; Thingvallavatn. Het meer kent een uniek ecosysteem waar zich sinds het einde van de laatste ijstijd vier verschillende soorten Arctische zalm hebben ontwikkeld. En deze zalm is echt heerlijk.

Het Thingvallavatn meer

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

2 reacties op “Thingvellir nationaal park; ontdek de herkomst van de Noormannen

    • Chayenne zegt:

      Het is inderdaad heel leuk om hier rond te wandelen. In tegenstelling tot de andere watervallen is deze wat kleiner en misschien minder speciaal. Toch is het zeker de moeite waard om er even naartoe te lopen. Het water is ook heerlijk om te drinken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *