Het Þingvellir National Park wordt gezien als het nationale heiligdom van IJsland vanwege zijn grote historische en geologische betekenis. Het eerste nationale park van IJsland werd daar in 1928 opgericht en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Wat gebeurde er hier allemaal en wat kun je er doen/zien? Ontdek het in deze blog!
- Wat is Þingvellir?
- Waar ligt Þingvellir National Park in IJsland?
- Hoe bereik je Þingvellir National Park?
- Parkeren bij Þingvellir National Park
- Overnachten in de buurt van Þingvellir National Park
- Wat te doen in Þingvellir nationaal park?
- 1. Ga snorkelen in de Silfra kloof
- 2. Bezoek de Öxarárfoss waterval
- 3. Bezoek het oude Parlement met Þingvallakirkja
- 4. Bezoek Þorufoss waterval
- De geschiedenis van de Noormannen in IJsland
- Geologie Þingvellir nationaal park
Wat is Þingvellir?
Þingvellir, ook bekend als Thingvellir, is een historische en geografisch belangrijke locatie in IJsland. Þingvellir is de locatie van ’s werelds oudste nog bestaande parlement, de Alþingi (Alting). Het Alþingi werd opgericht in het jaar 930 na Christus en werd elk jaar bijeengeroepen voor politieke en juridische zaken. Dit was ongeveer 800 jaar voordat dergelijke ideeën in de Verenigde Staten en Frankrijk aan bod kwamen!
Het IJslandse Parlement bleef tot 1798 bijeenkomen op de velden van de rivier de Öxará. Daardoor hebben er veel belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van IJsland plaatsgevonden, waardoor de lokale bevolking het beschouwt als de geboorteplaats van het land. Vanaf 1798 werd het Parlement verplaatst naar de hoofdstad Reykjavík, waar het zich nu nog steeds bevindt.
Þingvellir ligt op de breuklijn tussen de Noord-Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen, waardoor het een van de weinige plaatsen ter wereld is waar deze twee continentale platen boven de zeespiegel zichtbaar zijn. De breuklijn zorgt voor spectaculaire geologische kenmerken, zoals kliffen, kloven en meren, die zijn ontstaan door tektonische activiteit en vulkanische processen.
Waar ligt Þingvellir National Park in IJsland?
Þingvellir ligt bijna 50 kilometer van de hoofdstad Reykjavík verwijderd. Het is een onderdeel van de bekende golden circle route. Op onderstaande kaart kun je de exacte locatie van Þingvellir National Park zien.
Hoe bereik je Þingvellir National Park?
Er zijn twee manieren om Þingvellir in IJsland te bereiken, namelijk met een (huur)auto of met een dagtour naar de golden circle. Ik zal beide manieren hieronder toelichten.
Met de auto
Zelf zal ik altijd aanraden om een auto te huren, omdat je dan zoveel meer vrijheid en privacy hebt om IJsland op je gemak te ontdekken. Als je via mijn linkje boekt bij Blue Car Rental, krijg je automatisch 5% korting! Let op: in de wintermaanden kan het rijden in IJsland erg lastig zijn door sneeuwval, regen en harde wind. Het is dan zeer verstandig om een 4×4 auto te huren.
Als je in Reykjavík overnacht dan zul je zo’n 48 kilometer moeten rijden om het national park te bereiken. Je doet hier zonder onderweg te stoppen ongeveer drie kwartier over.
In de zomermaanden is het ook erg leuk om een camper te huren. Dit kan bij Worldwide campers, waar je veel aanbieders kunt vergelijken.
Met een excursie vanuit Reykjavík
Beschik je niet over een huurauto maar wil je wel Þingvellir National Park bezoeken? Dan raad ik je aan om een excursie vanuit Reykjavík te boeken, waarbij je de golden circle bezoekt.
Naast Þingvellir, bezoek je ook de Gullfoss waterval, de spuitende Geisers en de Kerid krater. Er is ook een tour waarbij je kunt relaxen in Secret Lagoon.
Parkeren bij Þingvellir National Park
Je kunt parkeren bij het Þingvellir Visitors Centre (via Google Maps). Er is hier een grote parkeerplaats aanwezig met toiletten, een restaurant en een souvenirwinkel. De parkeerkosten zijn 750 ISK (€4,90) per personenauto.
Overnachten in de buurt van Þingvellir National Park
Het is niet toegestaan om in het nationale park te overnachten, waardoor hier ook geen accommodaties gevestigd zijn. Er zijn wel een aantal super leuke accommodaties in de buurt van Þingvellir. Ik heb ze hieronder voor je op een rijtje gezet:
- Frost and Fire Hotel, gelegen in Hveragerdi. Hier vind je ook de Reykjadalur hotspring. Een van mijn favoriete warmwaterbronnen in IJsland.
- INNI – Boutique apartments, gelegen in Hveragerdi. Na 29 kilometer bereik je het Þingvallavatn meer.
- Ljosafoss Guest House, gelegen in Selfoss.
Wat te doen in Þingvellir nationaal park?
Er is zo ontzettend veel te doen en te zien in het nationale park. Je kunt er bijna een hele dag voor uittrekken haha. Ik heb hieronder alle leuke dingen op een rijtje gezet.
1. Ga snorkelen in de Silfra kloof
Een populaire activiteit is snorkelen/duiken in de Silfra kloof. Deze kloof scheidt de Noord-Amerikaanse en Euraziatische tektonische platen. De Silfra kloof vult zich met gletsjerwater dat tientallen jaren ondergronds gefilterd wordt door lavarotsen, waardoor dit het puurste en helderste water ter wereld is. Je kunt wel 120 meter ver kijken tijdens het snorkelen! Het water is maar 2 graden, maar gelukkig krijg je een dry suit.
Anick en Gieljan van reislekker.nl durfden het aan en doken in dit ijskoude water. Lees hier hun ervaringen tips over duiken in de Silfra kloof.
2. Bezoek de Öxarárfoss waterval
De mooie Óxarárfoss waterval vind je tijdens het wandelen in het park. Je kunt onderweg de bordjes volgen. De waterval is 20 meter hoog en waarschijnlijk ‘aangelegd’ door de Noormannen zelf, omdat zij zo een drinkwatervoorziening hadden dichtbij het Parlement. Ze verlegden hierbij de rivier.
3. Bezoek het oude Parlement met Þingvallakirkja
Vanaf de parkeerplaats bij het Visitors Centre kun je het oude Parlement al zien liggen. Daarnaast ligt ook het leuke Þingvallakirkja (kerk). Er zijn hier vele wandelpaden aangemaakt, waardoor je er veel te voet kunt verkennen. Je hebt vanuit hier ook super mooi uitzicht op de bergen.
De witte huisjes worden ook wel Þingvallabaer genoemd. Dit diende vroeger als verblijfplaats voor de vertegenwoordigers die deelnamen aan de jaarlijkse bijeenkomsten van het Alþing.
4. Bezoek Þorufoss waterval
Je kunt de Þórufoss maar op één manier bereiken en dat is door zelf erheen te rijden. De waterval ligt net buiten het nationale park, maar is echt gemakkelijk te vinden. Het is echt een verborgen pareltje, waardoor de kans groot is dat je er helemaal alleen bent, zelfs in de drukke zomermaanden.
De geschiedenis van de Noormannen in IJsland
De IJslandse nederzetting door de Noormannen begon met de komst van Ingólfur Arnarson in het jaar 874. De volgende 56 jaar werd ‘The Settlement Period’ genoemd. Veel Noormannen werden verdreven uit Noorwegen door koning Harald Fijnhaar (bekend in Vikings), waardoor zij een nieuwe toekomst in IJsland wilden beginnen.
Dit alles zorgde echter voor een onhoudbare situatie, want de Noormannen in IJsland hadden wel dezelfde religie en taal, maar eigen leiders en andere normen en waarden. (Dodelijk) geweld tussen de groepen kwam erg vaak voor, omdat ze vochten voor hun eigen overtuigingen en voor de beperkte middelen die hun nieuwe eiland te bieden had.
Er begonnen zich lokale vergaderingen te vormen, maar de meerderheid van de macht op IJsland was gelegen rondom Reykjavík. Dit waren vooral de afstammelingen van Ingólfur. De kolonisten die in de rest van IJsland woonden, hadden hier een hekel aan en drongen daarom aan op een algemene vergadering om vast te stellen hoe ze allemaal in vrede konden samenleven.
Grímur Geitskör kreeg de taak om leider van iedere Noormannen groep te verzamelen en een geschikte locatie te vinden om te vergaderen. Zoals vaak het geval was bij de Noormannen, gebeurde dit op een nogal grimmige manier. Net toen Geitskör aan het zoeken was, werd de Noorman die een beschut en centraal gelegen stuk land bezat veroordeeld voor moord, waardoor zijn eigendom openbaar werd. Deze locatie was heel geschikt. Hoewel het voor de rijke mensen in het zuidwesten veel gemakkelijker te bereiken was, kostte vanuit de verste uithoeken in het oosten en noorden zeventien reisdagen.
In het jaar 930 na Christus kwamen er meer dan dertig heersende leiders vanuit heel IJsland voor het eerst bij elkaar om de wetgeving te bespreken en een gemenebest te creëren. Na deze tijd begon ook het Christendom zich steeds meer te mengen met het heidense geloof.
In het jaar 1000 na Christus werd er door Þorgeir Þorkelson (wetgever) besloten dat alle IJslanders moesten overstappen op het Christendom. Hij ‘gooide’ toen alle Heidense standbeelden in de Godafoss waterval in het noorden van IJsland.
Geologie Þingvellir nationaal park
IJsland wordt gedeeld door de Mid-Atlantische rug. De Westfjorden, Snaefellsnes en Reykjavík bevinden zich op de Noord-Amerikaanse tektonische plaat, terwijl het noorden en oosten op de Euraziatische tektonische plaat liggen. IJsland is de enige plek ter wereld waar deze kloof zich boven zeeniveau ligt.
In Þingvellir kun je deze scheiding van tektonische platen heel duidelijk zien. Je loopt dan eigenlijk tussen Europa en Noord Amerika in. De tektonische platen bewegen met ongeveer 2,5 centimeter per jaar uit elkaar en hebben dat al miljoenen jaren gedaan. De effecten van deze beweging zijn goed te zien in het park. Je ziet overal kloven en scheuren in de aarde die ontstaan door vele aardbevingen.
Aardbevingen zijn er vrijwel iedere dag in Þingvellir, al zijn de meeste veel te klein om gevoeld te worden. Er is hier al 2000 jaar geen vulkaanuitbarsting meer geweest, maar dat is geen garantie dat dit niet meer gebeurt. De spleetvallei in het nationale park is gedeeltelijk gevuld met grondwater, waardoor het grootste natuurlijke meer van IJsland ontstond; Þingvallavatn. Het meer kent een uniek ecosysteem waar zich sinds het einde van de laatste ijstijd vier verschillende soorten Arctische zalm hebben ontwikkeld. En deze zalm is echt heerlijk.
Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland
Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.
- De ultieme reisgids voor de ringweg
- Reisplanning 15 dagen
- Reisplanning 7 dagen
- Voorbereiding & checklist
Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief
Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.
Heel mooi park. Het water is er heel helder. De waterval is klein, maar mooi. Je kunt hier heerlijk rondwandelen.
Het is inderdaad heel leuk om hier rond te wandelen. In tegenstelling tot de andere watervallen is deze wat kleiner en misschien minder speciaal. Toch is het zeker de moeite waard om er even naartoe te lopen. Het water is ook heerlijk om te drinken.