Als je naar IJsland op vakantie gaat, is het handig om te weten wat het tijdsverschil is met Nederland. Je wilt bijvoorbeeld je huurauto niet te laat ophalen of je bus naar Reykjavík missen. Daarom heb ik hieronder de tijdzone en het tijdsverschil met Nederland voor je uitgelegd.
- In welke tijdzone zit IJsland?
- Tijdsverschil met Nederland
- Tijdsverschil in onze zomertijd
- Tijdsverschil in onze wintertijd
- Lange zomerdagen en korte winternachten
- Verschil daglicht Nederland en IJsland
- Tips om je tijd zo goed mogelijk te besteden in IJsland
- Hoe IJslanders omgaan met de unieke tijdsbeleving
In welke tijdzone zit IJsland?
IJsland valt in de tijdzone Greenwich Mean Time (GMT). Dit is dezelfde tijdzone waarin bijvoorbeeld ook Londen en Dublin vallen. Nederland zit in de Central European Time (GMT+2).
Er is echter één belangrijk verschil dat je moet weten. In tegenstelling tot veel andere landen die in de GMT-zone vallen, hanteert IJsland het hele jaar door dezelfde tijd. Dat betekent dat ze geen zomer- of wintertijd kennen. Terwijl in veel andere landen de klok vooruit of achteruit wordt gezet, blijft de tijd in IJsland dus altijd gelijk. Best prettig moet ik eerlijk zeggen, want geen gedoe met verslapen omdat de tijd wordt omgezet haha.
Tijdsverschil met Nederland
Aangezien IJsland de klok dus nooit verzet, verschilt het tijdsverschil met Nederland, afhankelijk van de zomer- en wintertijd.
Tijdsverschil in onze zomertijd
Tijdens onze zomertijd, die meestal van de laatste zondag in maart tot de laatste zondag in oktober loopt, is het in IJsland 2 uur vroeger dan in Nederland. Dus als het bij ons 12 uur ‘s middags is, dan is het in IJsland 10 uur ‘s ochtends. Dat valt natuurlijk heel erg mee, al moet ik zeggen dat ik het soms lastig vond met uiteten. Dan had ik om 4 uur ‘s middags al honger en gingen we pas om 6 eten. In Nederland zou dit 8 uur ‘s avonds zijn, terwijl ik gewend ben om vrij vroeg avond te eten.
Tijdsverschil in onze wintertijd
In onze wintertijd, die meestal van de laatste zondag in oktober tot de laatste zondag in maart loopt, is het tijdsverschil met IJsland iets minder. Dan is het namelijk in IJsland 1 uur vroeger dan in Nederland. Dus als het bij ons 12 uur ‘s middags is, dan is het in IJsland 11 uur ‘s ochtends. De meeste mensen bezoeken IJsland tussen april en oktober, waardoor we meestal met twee uur tijdsverschil te maken hebben.
Lange zomerdagen en korte winternachten
In de zomer kan het in IJsland wel tot 24 uur per dag licht zijn. Dat is vooral zo rond de zomerzonnewende in juni. Dit fenomeen staat bekend als de middernachtzon en het is echt iets bijzonders om mee te maken. Ik vond het zelf echt wennen, omdat je totaal niet moe wordt, doordat de zon maar blijft schijnen. Soms vond ik het ook moeilijk om in slaap te vallen, terwijl ik toch echt wel moe was van de indrukken en activiteiten de hele dag. In hotels, guesthouses en cottages vind je verduisterende gordijnen die je helpen om een goede nachtrust te pakken. Als je gaat kamperen, dan raad ik je aan om een oogmasker mee te nemen.
Aan de andere kant zijn de winternachten in IJsland lang en donker. In december heb je maar vier tot vijf uur daglicht, waardoor je minder kunt ondernemen op een dag. Het voordeel hiervan is dat je meer kans hebt om het noorderlicht te zien.
Het is wel belangrijk om je activiteiten op het aantal daglicht uren af te stemmen. Plan in december en januari niet te veel activiteiten op een dag en houd altijd rekening met het onvoorspelbare weer in de winter. Tip: ga in de avond naar een warmwaterbron en misschien zie je vanuit daar wel het noorderlicht!
Verschil daglicht Nederland en IJsland
Door de noordelijke ligging van IJsland zijn de dagen in de zomerperiode nog veel langer dan bij ons. Waar we in Nederland genieten van de langste dag met zo’n 16 uur licht, kan het in IJsland oplopen tot 24 uur licht tijdens de zomerzonnewende. In de winter is het juist andersom: terwijl wij in Nederland rond de kortste dag ongeveer 8 uur daglicht hebben, moeten de IJslanders het doen met slechts 4 tot 5 uur.
Dit verschil in daglicht heeft invloed op je planning als je naar IJsland reist. In de zomer kun je veel meer activiteiten inplannen omdat je simpelweg meer daglicht hebt. Maar in de winter moet je je dag slim indelen en prioriteiten stellen vanwege het beperkte licht. Het is dus slim om hier rekening mee te houden bij het boeken van je reis en activiteiten.
Tips om je tijd zo goed mogelijk te besteden in IJsland
Hier een paar tips wat betreft de tijd en daglicht uren in IJsland.
- Om je tijd in IJsland optimaal te benutten, is het slim om vooraf een planning te maken op basis van het aantal daglicht uren. Check het weerbericht regelmatig, want het weer kan snel omslaan en dat beïnvloedt wat je kunt doen. Zorg voor veel flexibiliteit in je schema, zodat je bij onverwachte weersveranderingen je plannen kunt aanpassen. Dit is vooral van toepassing als je tussen oktober en mei naar IJsland gaat.
- Als je het noorderlicht wilt zien, plan je reis dan tussen september en april. Dit zijn de maanden met de grootste kans om dit natuurspektakel te bewonderen. Overdag kun je het land verkennen en ‘s nachts ga je op jacht naar de aurora borealis.
- Wil je genieten van extreem lange dagen door de middernachtzon? Bezoek IJsland dan tussen eind mei en eind juli. Het is in deze maanden wel het drukst (en duurste!) in IJsland wat betreft toerisme. Sommige mensen draaien het dag/nachtritme om en verkennen IJsland in de avond en nacht om de hordes toeristen te skippen.
Hoe IJslanders omgaan met de unieke tijdsbeleving
De IJslanders hebben hun dagelijks leven aangepast aan de unieke lichtomstandigheden van hun land. In de zomer, wanneer het bijna continu licht is, pakken ze het maximale uit de dag. Het werk en sociale activiteiten vinden dan vaak ook buiten de gebruikelijke uren plaats. Zo kan het gebeuren dat mensen midden in de nacht gaan wandelen of tuinieren, omdat het licht dat toelaat.
In de winter, als de dagen kort zijn, ligt de focus meer op binnenactiviteiten. Ze gebruiken kunstlicht om hun werkdag te verlengen en zorgen voor gezelligheid in huis. Ook is er een sterke gemeenschapszin; mensen komen samen om de donkere maanden door te komen. IJslanders zijn gewend aan deze cyclus en plannen hun leven eromheen, waarbij ze de natuurlijke lichtomstandigheden omarmen in plaats van ertegen te vechten.
Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland
Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.
- De ultieme reisgids voor de ringweg
- Reisplanning 15 dagen
- Reisplanning 7 dagen
- Voorbereiding & checklist
Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief
Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.