Wist jij dat ik van 7 t/m 14 april 2024 een groepsreis begeleid naar IJsland? Ik zou het super leuk vinden als we samen IJsland kunnen verkennen! Klik hier voor meer informatie of stuur mij een berichtje via het contactformulier.

Als je naar IJsland op vakantie gaat, is het handig om te weten wat het tijdsverschil is met Nederland. Je wilt bijvoorbeeld je huurauto niet te laat ophalen of je bus naar Reykjavík missen. Daarom heb ik hieronder de tijdzone en het tijdsverschil met Nederland voor je uitgelegd.

In welke tijdzone zit IJsland?

IJsland valt in de tijdzone Greenwich Mean Time (GMT). Dit is dezelfde tijdzone waarin bijvoorbeeld ook Londen en Dublin vallen. Nederland zit in de Central European Time (GMT+2).

Er is echter één belangrijk verschil dat je moet weten. In tegenstelling tot veel andere landen die in de GMT-zone vallen, hanteert IJsland het hele jaar door dezelfde tijd. Dat betekent dat ze geen zomer- of wintertijd kennen. Terwijl in veel andere landen de klok vooruit of achteruit wordt gezet, blijft de tijd in IJsland dus altijd gelijk. Best prettig moet ik eerlijk zeggen, want geen gedoe met verslapen omdat de tijd wordt omgezet haha.

De verschillende tijdzones. Hier zie je dat Nederland en IJsland in een andere zone zitten.

Tijdsverschil met Nederland

Aangezien IJsland de klok dus nooit verzet, verschilt het tijdsverschil met Nederland, afhankelijk van de zomer- en wintertijd.

Tijdsverschil in onze zomertijd

Tijdens onze zomertijd, die meestal van de laatste zondag in maart tot de laatste zondag in oktober loopt, is het in IJsland 2 uur vroeger dan in Nederland. Dus als het bij ons 12 uur ‘s middags is, dan is het in IJsland 10 uur ‘s ochtends. Dat valt natuurlijk heel erg mee, al moet ik zeggen dat ik het soms lastig vond met uiteten. Dan had ik om 4 uur ‘s middags al honger en gingen we pas om 6 eten. In Nederland zou dit 8 uur ‘s avonds zijn, terwijl ik gewend ben om vrij vroeg avond te eten.

Tijdsverschil in onze wintertijd

In onze wintertijd, die meestal van de laatste zondag in oktober tot de laatste zondag in maart loopt, is het tijdsverschil met IJsland iets minder. Dan is het namelijk in IJsland 1 uur vroeger dan in Nederland. Dus als het bij ons 12 uur ‘s middags is, dan is het in IJsland 11 uur ‘s ochtends. De meeste mensen bezoeken IJsland tussen april en oktober, waardoor we meestal met twee uur tijdsverschil te maken hebben.

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *