In IJsland is het heel gewoon om binnenlandse vluchten te nemen naar andere regio’s. Dit doet de lokale bevolking ook regelmatig. Het is heel gemakkelijk als je niet de tijd hebt om overal zelf naartoe te rijden. In deze blog vertel ik je meer over de vliegvelden in IJsland.

Waar ligt IJsland?

IJsland ligt in Europa, maar behoort niet tot de Europese Unie. In de volksmond behoort IJsland ook tot Scandinavië, maar strikt gezien behoort alleen Noorwegen, Zweden en Denemarken hiertoe. Op onderstaande kaart kun je zien waar IJsland ligt. Het is het meest westelijke eiland van Europa en Reykjavík is de meest noordelijke hoofdstad van Europa.

IJsland is het meest westelijke land van Europa

Hoe lang is het vliegen naar IJsland?

De hoofdstad van IJsland; Reykjavík, ligt op ruim 2.000 kilometer van Amsterdam verwijderd. Met de boot doe je hier ongeveer 3 dagen over, maar met het vliegtuig is het slechts 3 uurtjes! Afhankelijk van de zomer/wintertijd is het in IJsland twee of één uur eerder dan in Nederland.

Hoeveel vliegvelden zijn er in IJsland?

Je zou het niet verwachten, maar in IJsland vind je 464 geautoriseerde luchthavens. Dit komt doordat de inwoners nogal verspreid over het land wonen en dat sommige plaatsen alleen per boot of vliegtuig bereikt kunnen worden. Denk hierbij aan de Westmaneilanden. Het is een volledig geïsoleerde nederzetting op een eiland voor de zuidkust van IJsland, te ver weg voor een brug om er te komen. De luchthavens verschillen natuurlijk in grootte en ze zijn niet allemaal toegankelijk voor toeristen. Aangezien ik in deze blog niet alle 464 de vliegvelden ga benoemen, heb ik hieronder de belangrijkste op een rijtje gezet.

Kaart met de belangrijkste vliegvelden in IJsland

Welke vliegvelden zijn er in IJsland? 

Er zijn 5 belangrijke, grote vliegvelden in IJsland die zorgen voor binnenlandse vluchten. 

1. Keflavík airport (KEF)

Keflavík airport wordt ook wel Keflavíkurflugvöllur genoemd en is het belangrijkste vliegveld van IJsland, want hier komen alle vluchten aan vanuit Europa, Groenland en noord- Amerika. Als je naar IJsland vliegt, dan land je hier dus altijd. Jaarlijks arriveren hier bijna zeven miljoen passagiers. De IJslandse luchthaven met één terminal is het hele jaar door geopend naar meer dan 90 bestemmingen en wordt beheerd door Isavia; een overheidsbedrijf voor de luchtvaartindustrie van IJsland. Lees ook meer over het stadje Keflavík. 

Alle toeristen komen aan op Keflavík airport

Waar ligt Keflavík airport?

Keflavik International Airport ligt op het puntje van het schiereiland Reykjanes, de meest zuidwestelijke regio van het land. De afstand tussen Keflavik Airport en het centrum van Reykjavik is ongeveer 50 kilometer. De hoofdweg naar Reykjavik vanaf Keflavik Airport heet Reykjanesbraut. Voordat je Reykjavik bereikt, rijd je door Hafnarfjordur en Kopavogur, twee kleine gemeenten ten zuiden van Reykjavik. Adres: 235 Keflavikurflugvollur, 235 Keflavík

Vliegtickets naar Keflavík airport

Via Skyscanner kun je de retourvluchten van en naar Keflavík vergelijken. Hierbij krijg je inzicht in de prijzen en vliegtijden per vliegmaatschappij en kun je zo een goede keuze maken voor de basis van jouw reis naar IJsland. Gemiddeld betaal je tussen de €250 en €400 voor een retourvlucht naar IJsland.

Zelf boek ik mijn vliegtickets altijd bij Transavia, omdat dit het goedkoopste is.

2. Reykjavík airport (RKV)

Reykjavík airport, ook wel Reykjavíkurflugvöllur genoemd, is het tweede belangrijkste vliegveld van IJsland, omdat je vanaf hier vluchten naar andere delen van IJsland kunt nemen. Het is vanuit hier ook mogelijk naar de Faeröer eilanden en Groenland te vliegen. De luchtvaartmaatschappijen die vanaf Reykjavík Airport vliegen zijn Ernir of Eagle Air en Flugfélag Íslands of Air Iceland Connect.Let op: vluchten naar Groenland zijn erg weersafhankelijk en lopen vaak vertraging op. Houd hier rekening mee bij het maken van een boeking.

Waar ligt Reykjavík airport?

Zoals je misschien al zou verwachten, ligt Reykjavík airport in Reykjavík. Het ligt twee kilometer buiten het centrum, dichtbij de Hallgrimskirkja. Als je een binnenlandse vlucht hebt geboekt dan land je eerst op Keflavík en neem je een transfer naar Reykjavík airport. Vanuit hier kun je bijvoorbeeld naar Akureyri of Egilsstadir. Adres: Vatnsmýri, 101 Reykjavík

Vanaf de Hallgrimskirkja zie je het vliegveld van Reykjavik op de achtergrond

3. Akureyri airport (AEY)

Goed nieuws! Sinds kort kun je in de zomermaanden ook vanuit Rotterdam direct naar Akureyri vliegen in het noorden van IJsland. Air Iceland connect is de enige luchtvaartmaatschappij die van en naar Akureyri vliegt. De vlucht vanuit Reykjavík duurt een klein uurtje en is meerdere keren per dag beschikbaar. Je kunt vliegen van Akureyri naar Reykjavík, Egilsstadir, Grímsey eiland, Vopnafjörður, Thórshöfn en vijf verschillende locaties in Groenland, Ilulissat, Nuuk, Kulusuk, Nasarsuaq en Nerlerit Innat.

Akureyri airport ligt prachtig tussen de fjorden

Waar ligt Akureyri airport?

Akureyrarflugvöllur is een internationale luchthaven, gelegen in het noorden van IJsland aan de monding van de rivier Eyjafjardara. Het vliegveld ligt 3 kilometer ten zuiden van de stad Akureyri. De luchthaven is in 1954 in gebruik genomen.Adres: Akureyrarflugvöllur, 602 Akureyri

4. Egilsstadir airport (EGS)

Air Iceland Connect is de enige luchtvaartmaatschappij die van en naar de luchthaven van Egilsstadir vliegt. Je kunt meerdere keren per dag vluchten nemen naar Reykjavík, maar je kunt ook vliegen van Egilsstadir naar Ísafjördur en vier verschillende plaatsen in Groenland; Ilulissat, Nuuk, Narsarsuaq en Kulusuk.

Waar ligt Egilsstadir aiport?

De luchthaven bevindt zich in het oosten van IJsland op het schiereiland Egilsstadanes. Je vindt hem op de oevers van het Lagarfljót-meer net buiten het centrum van Egilsstadir.Adres: Egilsstaðaflugvöllur, 700 Egilsstaðir 

5. Ísafjördur airport (IFJ)

Ísafjördur is met bijna 2800 inwoners de grootste stad van de Westfjorden. Het vliegveld ligt prachtig tussen de fjorden, maar dat maakt het voor de piloten erg uitdagend. Bij de landing in het noordwesten moet een volledige draai van 180 graden worden gemaakt voordat de landing plaatsvindt. De luchthaven van Ísafjördur vliegt alleen van en naar Reykjavík. 

Een binnenlandse vlucht vanaf Ísafjördur naar Reykjavík

Waar ligt Ísafjördur airport?

Ísafjördur airport ligt vijf kilometer buiten het centrum van de stad in het noordwesten van IJsland. Je landt op de Westfjorden, een prachtig en uniek deel van IJsland met vele warmwaterbronnenAdres: Ísafjarðarflugvelli 400, 400 Ísafjörður, IJsland

Kleinere luchthavens in IJsland

Hieronder heb ik een lijst gemaakt met nog andere, kleinere luchthavens in IJsland.

  • Bíldudalur Airport (BIU)
  • Gjogur Airport (GJR)
  • Grimsey Airport (GRY)
  • Hornafjordur Airport (HFN)
  • Húsavík Airport (HZK)
  • Reykjavik Airport (RKV)
  • Saudarkrokur Airport (SAK)
  • Thorshofn Airport (THO)
  • Vestmannaeyjar Airport (VEY)
  • Vopnafjordur Airport (VPN)

Mijn persoonlijke tips en ervaringen in IJsland

Lees in mijn e-books alles wat je moet weten voor jouw IJsland reis.

Schrijf je in voor de Vleugje IJsland nieuwsbrief

Op de hoogte zijn van het laatste IJslandse nieuws, het weer of leuke feestdagen? Ik stuur je graag maximaal 1 keer per week een nieuwsbrief met interessante informatie over IJsland. Laat je gegevens hieronder achter en klik op inschrijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *